kapustą - 19268 przepisów (strona:361/1285)

Ravioli z kapustą i grzybami 162

podać odsmażane lub z barszczem zamiast uszek. Składniki: Ciasto: 1 kilogram mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki oleju Szczypta soli Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty  Garść suszonych grzybów 1 cebula Sól, pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: Mąką do podsypania Sposób przygotowania: Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Ostudzoną kapustę odcedzamy(...)nadmiaru wody. Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości, odcedzamy. Obrana cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na oleju, ostudzoną mielimy razem z kapusta i grzybami. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, do wody dodajemy jako oraz olej, mieszamy i wlewamy do mąki. Zagniatamy gładkie ciasto, dzielmy na mniejsze kawałki. Podsypując mąką ciasto cienko wałkujemy

Bajeczna Kuchnia
wigilijna kapusta z grochem 155

składniki: 500 g drobno pokrojonej kapusty kiszonej 250 g grochu 150 g cebuli 3 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Groch myjemy zalewamy wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia. Gotujemy w wodzie, w której się moczył do momentu, gdy będzie(...)miękki, ale nie będzie się rozpadał, lekko solimy. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek oraz paprykę. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i lekko smażymy , nie rumienimy. Do ugotowanej kapusty dodajemy groch oraz cebulę, dokładnie mieszamy i zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

Domowy Smak Jedzenia
Kapusta z grochem 171

przypadek, że właśnie w wigilię pojawiają się na naszych stołach. Uważano, że miód dodaje sił, mak zapewnia dobry sen i urodzaj, orzechy potęgują mądrość, a potrawy z grochu i kapusty były symbolem siły i zdrowia i miały zapewnić dostatek i pomyślność. Na stołach tego wieczoru znajdowały się wszystkie płody pól i lasów, a każdy ze składników miał nie tylko pysznie(...)smakować, ale także przywoływać zdrowie i dobrobyt dla domowników spożywających wigilijne potrawy. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 600 g grochu 2 duże cebule 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 2-3 łyżki oleju 2 łyżki masła 1 łyżka cukru sól pieprz Przygotowanie: Groch zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc aby napęczniał. Na drugi dzień odlewamy

Smakowity Blog Kulinarny
pyszna duszona kapusta kiszona z mięsem... 151

Składniki: smalec 1 łyżka, łopatka bez kości 3/4 kg, boczek surowy 25 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, woda 2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka boczek świeży pokroić w kostkę i w garnku(...)smalcu podsmażać, dodać pokrojoną w kostkę łopatkę i podsmażać dodać pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem i podsmażać z mięsem kiszoną kapustę pokroić drobniej, dodać do mięsa, wsypać cukier, kucharka, wlać wodę i dusic pod przykryciem do miękkości kapusty, dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia - kapusta jest smaczna do pieczywa ale też

W Mojej Kuchni Lubię
Wigilijny bigos z kapusty i soczewicy 139

Zima bez grochu z kapustą to nie zima. Uwielbiam wegetariański bigos, taki jak na Wigilię. Często dodaję też do niego soczewicę, żeby całość była bardziej pożywna i świąteczna, bo postny bigos to przecież tradycyjna potrawa, zwłaszcza na chłopskich stołach świątecznych. Jest kwaśna i syta, więc żadna pogoda nie będzie nam potem straszna. Niech puryści się burzą, że bigos bez mięsa(...)bigos, my wiemy lepiej.   Składniki: 100 g suszonych grzybów pół szklanki soczewicy zielonej kilo kapusty kiszonej 100 g śliwek wędzonych bez pestek cebula surowa pokrojona w piórka cebula pokrojona w piórka i zeszklona na patalni 5 kulek ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki sosu sojowego (ciemny) po pół łyżeczki wędzonej papryki, majeranku i pieprzu chlust oliwy

Ugotowane pozamiatane
Dobry, sprawdzony kapuśniak 179

kapuśniak  Składniki : skrzydełko z indyka  marchew; pietruszka kawałek selera; 30-50 dkg kapusty kiszonej  3-5 ziemniaków cebula 2 łyżeczki masła; łyżka mąki  przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek, sól, pieprz mielony, majeranek, maggi.  Mięso i kapustę gotujemy w dwóch osobnych garnkach.  Kapustę, jeżeli jest zbyt kwaśna przepłukujemy i kroimy, następnie przekładamy(...)angielskiego, odrobinę soli. Kiedy mięso trochę zmięknie, dodajemy pokrojoną w kostkę marchew , pietruszkę i selera.  Na 10 min. przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Łączenie wywarów. Kapustę z wywarem przelewamy do gotującego się rosołu. Cebulę podsmażamy na łyżce masła , powinna być lekko przyrumieniona. Dodajemy do niej łyżkę mąki , dokładnie mieszamy nadal podmażając. Dodajemy do cebulki i mąki

Aromatyczne Podróże
Żeberka duszone w kiszonej kapuście 202

Żeberka duszone w kiszonej kapuście - idealne danie na zimowe dni. Rozgrzewa, syci, och jak błogo poczyjesz się po zjedzeniu porcji tych wspaniałości. Doda energii i siły w przedświątecznej krzątaninie. Danie jednogarnkowe, bardzo proste do przygotowania, smaczne zarówno z ziemniakami jak i bagietką. Nie należy do dań dietetycznych, ale przecież nie jemy żeberek zbyt często. Sezon zimowy to najlepsza pora(...)koniecznie przygotować! Zapraszam do przepisu! Składniki: 2 kg żeberek (2 paski) 1 kg kiszonej kapusty smalec do obsmażania sól, pieprz papryka w proszku- słodka 2 cebule 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 2 szklanki bulionu warzywnego/wody Wykonanie: żeberka pociąć na porcje, po 2 kostki w jednym kawałku. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obsmażyć na rozgrzanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
kotlet drobiowy z pieczarkami i kapustą zasmażaną... 179

Składniki: pierś z kurczaka podwójna 1 większa, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, bułka tarta - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, kapusta biała 1 mała, boczek surowy 20 dag, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/4 łyżeczki, mąka pszenna 1 łyżka, ziemniaki ugotowane(...)pieczarki 1/2 kg, cebula 1 sztuka, masło 1 łyżka, kucharek - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, koperek 1 pęczek kapustę białą drobno pokroić-poszatkować, zalać wrzącą wodą na 5 minut, wylać na durszlak, boczek drobno pokroić i zrumienić w garnku, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć, dodać sparzoną kapustę, przyprawy, wlać z 1/2 - 1 szklankę wody, dusić do miękkości

W Mojej Kuchni Lubię
Kaczka pieczona po polsku 183

polsku. Taka kaczka idealnie pasuje na świąteczny obiad. Składniki: • 1 kaczka • 3 jabłka • 1 łyżeczka majeranku • pieprz do posypania kaczki • olej do posmarowania kaczki Kapusta • 1 opakowanie 0,5 kg kapusty czerwonej, zakwaszonej • 4 śliwki suszone • 3 łyżki masła • 50 ml wina czerwonego • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka mąki Sos jabłkowo-żurawinowy • 2 łyżki żurawiny(...)postąpić tak samo tzn. wyjąć jabłka i zapiec całą 15 min w 200 st.C. • Na 2 łyżkach masła podsmażyć pokrojone w paski śliwki, dodać kapustę, wino i miód. • Na koniec dodać 1 łyżkę masła i oprószyć mąką, zagotować. • Wymieszać składniki sosu i zagotować, przyprawić. • Kaczkę podawać na kapuście czerwonej

To co kocham
Krokiety z wafli 141

farsz położony na wafel powoduje, że zwija się zgrabne rulony i po opanierowaniu w jajku i bułce smaży jak krokiety. Składniki: • 1 mała biała kapusta • 500 g pieczarek • 500 g karkówki • 1 opakowanie wafla do zwijania krokietów • 1 mała cebula • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki natki pietruszki Panierka • 3 jajka • bułka tarta(...)olej do smażenia Wykonanie: • Kapustę pokroić na drobne kawałki gotować w posolonej wodzie przez 30 minut. • Cebulę obrać, pokroić i obsmażyć na 3 łyżkach oleju, dodać umyte i pokrojone pieczarki, przyprawić i poddusić 10 minut. • Karkówkę pokroić na drobne kawałki i obsmażyć na 3 łyżkach oleju, przyprawić i podlać

To co kocham
Surówka z kiszonej kapusty 96

Najszybsza surówka z kiszonej kapusty, bogata w witaminy, a więc w sam raz do zimowych obiadów, najlepiej do wieprzowiny. Składniki: • 500 g kiszonej kapusty • 1 marchwka • 2 jabłka • 1 mała cebulka • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka cukru • 5 łyżek oliwy Wykonanie: • Kapustę mocno odcisnąć z soku i pokroić. • Marchewkę obrać(...)tarce o grubych oczkach. • Jabłka ze skórką również zetrzeć na grubej tarce. • Cebulkę pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić, aż zmięknie. • Połączyć kapustę z marchewką, jabłkiem i cebulką. • Doprawić solą, pieprzem, cukrem i wymieszać z oliwą

To co kocham
Bigosik z młodej kapusty z zielonym groszkiem 103

straganach pojawiła się młoda kapusta, a że przed sezonem smakuje najlepiej, to postanowiłam zrobić bigosik. Nowością jest dodanie zielonego groszku, co prawda jest mrożony, ale w kapuście smakuje wyśmienicie. Do bigosu podałam ziemniaki w mundurkach. Pychota! Składniki: • 1 młoda kapusta • 1 opakowanie groszku mrożonego • 300 g boczku wędzonego • 1 cebula • 2 łyżki koncentratu(...)duże ziemniaki • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, dodać pokrojony w kostkę boczek i przesmażyć. • Dodać drobno pokrojoną kapustę, sól, pieprz i podlać 1/2  szklanki wody. Dusić ok. 15 minut pod przykryciem. • Dorzucić groszek zielony i jeszcze poddusić z 15 minut. • Doprawić koncentratem pomidorowym, pogotować

To co kocham
Zupa krem z czerwonej kapusty 108

Pierwszy raz gotowałam zupę z czerwonej kapusty, bo akurat plątała mi się połówka kapusty w lodówce i nie bardzo wiedziałam, co z nią zrobić. Postanowiłam ją zmiksować i powstała zupa-krem o bardzo ładnym kolorze i mocno aromatycznym, kapuścianym smaku. Zupa jest bardzo sycąca, jeśli wyjdzie za gęsta, to można rozcieńczyć(...)wodą lub mlekiem. Składniki: • 1/2 małej kapusty czerwonej • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • 3 ziemniaki • 2 łyżki octu jabłkowego • 3 liście laurowe • 1 łyżeczka majeranku • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oliwy • 1/2 szklanki śmietanki do zup Wykonanie:: • Pokrojoną cebulę  podsmażyć na oliwie, dodać obraną i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. • Podlać

To co kocham
Kapuśniak z młodej kapusty 128

Kapuściany detoks wiosenny z młodej kapusty. Błyskawiczny, bo wiosenna młoda kapusta gotuje się szybciej niż pozostałe warzywa w zupie. Taka zupa smakuje najlepiej właśnie o tej porze roku, bo później już mamy inne świeże warzywa. To moja propozycja na lekką letnią kolację. Składniki: • 1 mała młoda kapusta • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 małego selera(...)półplasterki, podsmażyć z cebulą. • Zalać 2 litrami gorącej wody, dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku, gotować 15 minut. • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, kapustę pokroić i dodać do warzyw. Gotować 30 minut. • Do gotowej zupy wsypać posiekaną natkę pietruszki

To co kocham
Zupa kapuściana z groszkiem 130

Kiedyś bardzo modna była zupa kapuściana. Każdy, kto się odchudzał, wprowadzał do swojej diety właśnie taką kapuściankę. Ja również proponuję kapuściany detoks wiosenny z młodej kapusty. Błyskawiczny, bo wiosenna młoda kapusta gotuje się szybciej niż pozostałe warzywa w zupie. Taka zupa smakuje najlepiej właśnie o tej porze roku, jest świeża i pożywna. Idealna(...)lekki obiad w ciepłe dni. Składniki: • 1 mała młoda kapusta • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 małego selera • 1 duża cebula • 1 mały por • 5 średnich ziemniaków • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 5 łyżek oliwy • 2 łyżki masła • pęczek koperku • sól, pieprz do smaku • 4 liście laurowe Wykonanie: • W garnku rozgrzać oliwę i masło, podsmażyć pokrojoną

To co kocham