Sezon na kapustę pekińską chyba się już rozpoczął, bo pełno jej w sklepach. A i mi właśnie kapusta pekińska kojarzy się z zimowymi surówkami. Zapraszam na pomysł na dodatek do obiadu. Polecam! Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 2-3 łodygi selera naciowego 2 ogórki gruntowe sól, pieprz siekany koperek 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego Sposób przygotowania(...)Warzywa obrać. Kapustę pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. Ogórki pokroić w kostkę, a selera naciowego w talarki. 2. Warzywa połączyć, dodać majonez, jogurt, siekany koperek i doprawić solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa AniKapusta pekińska w jesiennej odsłonie, duszona z papryką i boczniakami. Zazwyczaj z kapusty pekińskiej przygotowujemy surówkę, a podana na gorąco jest jeszcze smaczniejsza. Nie wymaga długiego duszenia, prostsza w obsłudze niż jej pękata, głowiasta koleżanka. Idealny dodatek do każdego mięsnego lub rybnego dania i równie smaczna solo z bagietką lub np. kopytkami. Rozgrzewająca, aromatyczna, po prostu pyszna! Gościła(...)już dwa razy z rzędu, u Was jestem pewna bez dokładki się nie obędzie! Składniki: 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 cebula 4-5 boczniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu sól, pieprz 2 cm kawałek imbiru 1 łyżka oleju szczypta cukru 1 łyżeczka soku z cytryny zielenina - natka pietruszki Wykonanie: cebule obrać i pokroić w piórka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszny dodatek do ziemniaczków i mielonego lub kaszanki. Choć doskonale nadaje się również jako samodzielne danie. 1/2 główki dużej kapusty 150 g boczku cebula sól morska O'Sole pieprz łyżka suszonej jarzynki 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki posiekanego koperku Kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować prawie do miękkości. W garnku z grubym dnem przesmażyć pokrojony(...)kostkę boczek. Gdy ten się wytopi, dodać posiekaną cebulkę, zeszklić. Ugotowaną kapustę odcedzić, dodać do boczku. Przyprawić do smaku, wymieszać i dusić aż będzie miękka. Na suchej patelni uprażyć 2 łyżki mąki, zalać odrobiną wody i wymieszać aby nie było grudek. Zasmażką zagęścić kapustę. Dodać koperek, smażyć jeszcze ok 10 minut
Smakołyki AsiSURÓWKA Z KAPUSTY / CABBAGE SALAD Sałatka pod tytułem „samo zdrowie”! Dużo witamin, świeże warzywa, pestki słonecznika… Przepisem tym podzieliła się kiedyś ze mną koleżanka i od tamtej pory raz na jakiś czas robię sobie tę bombę witaminową – jest pyszna, jest prosta, jest szybka! Jest też bardzo „elsatyczna” – cukinię można zastąpić papryką lub ogórkiem(...)seeds you can add pumpkin seeds or else. There can be a lot of versions of the salad. Let’s get to work! SKŁADNIKI: 1 mała główka białej kapusty (ok. 1 kg) garść żurawiny 1 średnia cukinia/ogórek/papryka garść pestek słonecznika/dyni żółty ser oliwa, sok z cytryny sól, cukier, pieprz, koperek INGREDIENTS: 1 small white cabbage (approx
Martyna Cooksmacie w domu swoje mięso z rosołu i sami zmielicie do gołąbków. Akurat jest potrzebny rosół lub bulion do tego przepisu więc warto użyć mięsa z przygotowanej zupy. SKŁADNIKI : kapusta – 1 główka ryż – 40 dkg mięso mielone – 40 dkg cebula – 1 sztuka bulion lub rosół – 2 szklanki olej – kilka łyżek do przesmażenia przyprawa do mielonego lub papryka słodka sól(...)pieprz PRZYGOTOWANIE : Kapustę dać do gorącej wody i zostawić na 10 minut. Następnie usunąć głąb za pomocą noża i rozłożyć liście, odcinając ich twarde części. Ryż gotować w posolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę obraż, posiekać i zeszklić na oleju. Dorzucić mięso mielone, przyprawę do mielonego lub paprykę słodką i smażyć 5 minut. Następnie wszystko razem wymieszać i doprawić solą
kuchniabellissima.wordpress.comSmaczna i sycąca zapiekanka z ziemniaków, mięsa i kapusty. W sam raz na jesienny obiad, kiedy dnie są coraz chłodniejsze, a mamy do wykarmienia dużą i głodną rodzinę :) 1 kg ziemniaków 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 główki kapusty włoskiej ( 500 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku 1/2 szklanki śmietanki kremówki(...)przyprawy – sól, pieprz czarny, przyprawę do mielonego. Wyłożyć na podsmażone ziemniaki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać poszatkowaną kapustę i chwilę obsmażyć, aż straci na objętości. Wlać kremówkę i dusić z majerankiem, aż zmięknie. Przyprawić do smaku i przełożyć do formy. Na wierzch zetrzeć ser żółty, przykryć i wstawić
https:KKuchniaMniamZupa z kapusty, mięsa mielonego i ryżu, czyli podstawowych składników z których robi się klasyczne gołąbki. Gęsta, rozgrzewająca i sycąca, a co za tym idzie może stanowić samodzielne danie. Idealna na jesienne obiady, a w szczególności jeżeli mamy ochotę na szybkie gołąbki :) 1/2 główki kapusty białej 1/2 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 marchewka 1 kawałek selera korzeniowego(...)dużego garnka wlać niewielką ilość oleju rzepakowego i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż się zeszkli, po czym dołożyć mięso. Stale mieszając lekko obsmażyć. Wrzucić do garnka poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę i selera. Dodać ziele angielskie, liścia laurowego, pieprz czarny i całość zalać wodą. Gotować, aż warzywa zmiękną i wsypać ryż. Po około 20 minutach, jak ryż będzie miękki
https:KKuchniaMniamPolecam ukiszenie jej samodzielnie w domu, jest to proste i będziecie mieć pewność, że jest bez konserwantów. Kapusta kiszona oczyszcza organizm, wzmacnia odporność i wspomaga trawienie. W dodatku jest wyjątkowo niskokaloryczna, więc mogą się nią zajadać również osoby na diecie. Potrzebna będzie poszatkowana kapusta, marchew starta na tarce, sól (nie więcej niż 20 g na 1kg kapusty), kilka liści(...)laurowych i ziele angielskie. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 2 godziny, żeby kapusta puściła sok. Następnie wkładamy do wyparzonych słoików, ugniatamy, zakręcamy i odstawiamy na parę dni w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Po tym czasie przenosimy do piwnicy lub innego chłodnego pomieszczenia
Anioły w kuchniSkładniki: 1 kg karkówki 1,5 kg kapusty kiszonej 30 dag boczku wędzonego (surowego) pikantna przyprawa do grilla Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry o grubości około 1cm, lekko rozbijamy i oprószamy przyprawą do grilla. Odstawiamy na parę godziny (np. na noc). Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową kapusty a na niej układamy plastry mięsa. Karkówkę(...)przykrywamy pozostałą częścią kapusty. Pieczemy w 180°C pod przykryciem przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika. Na wierzch potrawy układamy plastry wędzonego boczku i zapiekamy przez kolejne 20 minut, tym razem bez przykrycia. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami
Qchnia po prostuWitajcie! 😎 Dzisiaj mam przygotowaną dla Was kolejną alternatywę na zastąpienie zwykłych mielonych. Na kaszowe zapiekane w sosie już macie przepis . Tutaj wykorzystałam kapustę i to był strzał w dziesiątkę!😇 Jako dodatek do tych kotletów polecam delikatną porcję ziemniaczków i mizerię. Przepis daję od razu na porcję dla całej rodzinki, gdyż jest on tak dobry, że nie sposób zjeść(...)samemu😁 Idealnie sprawdzi się jako obiad dla gości👍 Składniki na 6 porcji -500 g mięsa mielonego -300 g kapusty białej -2 jajka -pół szklanki kaszy bulgar/jęczmiennej (nie gotujemy) -1 cebula sos -2 kostki drobiowe -1 słoiczek koncentratu pomidorowego +płaska łyżka skrobi ziemniaczanej+łyżka śmietany Przygotowanie: 1. Kapustę siekamy i przelewamy wrzątkiem. Cebulę kroimy drobno. 2. Surową kaszę, kapustę, cebulę
Zdrowie i pysznie na talerzurównież zapiekać ....szczerze powiem,nie wiem ,które mi bardziej smakują. Jedno jest pewne,gdzie jest mielone ,ryż i kapustka,nie może wyjść nic złego ;) Składniki na gołąbki: - 1 włoska kapusta - 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego - 1 średnia cebula - 1 saszetka ryżu - 1 całe jajko - 4 liście laurowe - pieprz mielony - sól - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy Kapustę należy obgotować we wrzątku(...)sobie farsz. Do miski wrzucamy mięso,drobno pokrojoną smażoną cebulkę,ryż,całe jajko i wszystko dobrze wyrabiamy dłonią,przyprawiamy pieprzem i solą do smaku do jednolitej masy. Następnie,główkę kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyncze liście,z których usuwamy twardy grzbiet. Nakładamy dużą 1 łyżkę farszu na liść i zwijamy od grubszej strony w rulonik.W taki sposób przygotowujemy wszystkie liście
Różne smaki w kuchniZapiekanka , którą zrobisz szybko, a smakuje doskonale. Ziemniaki w lekko kwaskowym sosie, całość łączy przyjemnie ciągnący się ser... Sprawdzi się na obiad, ale i na kolację - wegetariańska wersja zapiekanki. Kapustę kupiłam z zamiarem robienia gołąbków, ale z braku czasu uprościłam działania, a reszta poszła na bigos :) W przepisie trudno mi podać ilości składników (głównie przypraw), bo nigdzie ich nie zapisywałam(...)się tu nie pojawił :) pewne sprawy odciągają mnie od robienia zdjęć i pisania przepisów, ale niedługo wrócę na normalne tory. Składniki: ziemniaki (około 5 sztuk) kilka liści młodej kapusty kilka plastrów żółtego sera (użyłam Podlaskiego i Morskiego OSM Mońki) 400 g pomidorowej passaty 1 puszka białej fasoli 4 jajka 50 g śmietany 30% 2 łyżki kaszy manny przyprawa do ziemniaków
Kolorowy Przepisownikczęści Czech nazywany nieudanym ciastem, ze względu na to, że farszu jest więcej niż spodu. Trochę czeska pizza :) Zazwyczaj podawany na słodko, ale tradycyjnie też przygotowywany z kiszoną kapustą. Postanowiłem go delikatnie stunningować, aby był bardziej odżywczy. Spód uzupełniłem o mąkę owsianą, a farsz o typowy dodatek dla tej części świata - fasolę. Składniki: - szklanka zmielonych płatków owsianych - szklanka mąki(...)szklanki wody - 1/5 kostki margaryny - 1/4 kostki drożdży - mała paczka kapusty kiszonej - puszka fasoli Wykonanie: Mąki mieszamy ze sobą, a drożdże rozrabiamy w odrobinie letniej wody. Margarynę roztapiamy i mieszamy z mąką. Dodajemy drożdże oraz resztę wody i ugniatamy ciasto. Zostawiamy aż wyrośnie. Kapustę płuczemy i kroimy, a następnie mieszamy ze zmiksowaną fasolą. Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy
Kryzysowa Książka KucharskaDziś coś dla fanów pikantnych dań Pikantna surówka z kapusty z chilli i papryką z dressingiem majonezowo-jogurtowym z pewnością urozmaici każde danie główne. I jak to surówka, robi się w kilka chwil, a gdy jeszcze zostawimy ją do ” przegryzienia” w lodówce na godzinkę to już zupełnie wymiata! Polecam absolutnie do wszystkiego. Nawet mój luby, który nie jest(...)fanem warzyw, stwierdził że jest smaczna, a to już o czymś świadczy, zapraszam! Scroll down for recipe in English Pikantna surówka z kapusty (10 porcji) Składniki na surówkę: 1 mała kapusta, drobno posiekana 1 papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie plasterki Składniki na dressing: 1/2 łyżki mielonej
karmelowyszczególnym okresie zabrakło bigosu. Przepisów na tą potrawę jest mnóstwo, ja robię go w tradycyjny sposób z dodatkiem grzybów suszonych i mięsa różnego rodzaju. Dla mnie to nie tylko kapusta z resztkami wędlin, to smak z dzieciństwa i nie wiem dlaczego, ale za każdym razem jak go robię- niby tak samo, to jednak smakuje inaczej. Przygotowuję go zawsze w większych(...)Adam Mickiewicz w ” Panu Tadeuszu”: „W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną. „ Bigos 5 kg kiszonej kapusty 1,5 kg mieszanego mięsa ( żeberka, boczek, wołowina, łopatka) 2 garście suszonych grzybów ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, papryka słodka, majeranek koncentrat pomidorowy Mięso pokroić na kawałki, doprawić, podsmażyć
Pieguskowa Kuchnia