Bardzo prosta i szybka surówka z kapusty pekińskiej. Będzie pasować nie tylko do obiadu, ale też do tortilli czy domowego hamburgera :) Składniki: 1 mała kapusta pekińska Sos: 6-7 łyżek oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku sok z cytryny do smaku sól, pieprz do smaku odrobina ziół prowansalskich odrobina suszonego koperku cukier lub miód do smaku Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować(...)Składniki sosu włożyć do małego słoiczka, zakręcić i mocno potrząsnąć do połączenia się składników. 3. Kapustę połączyć z sosem, dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić na koniec do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa Aninawet nie wiem skąd przypałętał się pomysł na tę surówkę. Miałam dziś nadmiar kapusty, więc wylądowała w misce z marchewką i cebulą. Na początku chciałam ją zrobić ze zwykłym octem, ale dojrzałam na półce ryżowy. Potem to już poleciało, cukier i o b o w i ą z k o w o czosnek. Składniki: pół główki białej kapusty(...)marchewki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki oleju rzepakowego sok z połowy cytryny 1 łyżka cukru sól pieprz Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy i szatkujemy, wrzucamy do miski, ugniatamy dłońmi. Dodajemy do niej startą na najmniejszych oczkach marchewkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Do słoika wlewamy ocet, olej
Kardamonovyczasem, więc świetnym pomysłem jest ugotowanie jej wieczorem i podanie na drugi dzień na obiad. Dla wszystkich wielbicieli gołąbków to taka opcja nieco szybsza w wykonaniu. Nie trzeba parzyć kapusty, obsmażać i dusić. Z podanych proporcji wychodzi spory gar zupy. Dla mojej rodziny to obiad na dwa dni więc jeżeli macie zmniejszą rodzinę to polecam ugotować zupę z połowy porcji(...)Miseczka pełna treściwej zupy z mięsem mielonym, kapustą i ryżem zaspokoi wasz apetyt na dłuższy czas. Zupa gołąbkowa 500 g mięsa mielonego (szynka, łopatka) 2 cebule pół główki średniej kapusty białej 100 g ryżu 2 średnie marchewki 1 pietruszka pół mniejszego selera 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 l przecieru pomidorowego ( passaty ) só, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy
Pieguskowa Kuchniapraktycznie za Ciebie, szczegóły poniżej. Scroll down for recipe in English Sycący kapuśniak z mięsem i grzybami (4-6 porcji) Składniki: 450 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny ½ małej kapusty, posiekanej w cienkie paski 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 4 szklanki bulionu drobiowego 1×400 g puszka krojonych pomidorów 1 szklanka mrożonego zielonego(...)sól i pieprz do smaku 3/4 szklanki śmietanki 36 % Przygotowanie: Umieść średni rondel na średnim ogniu, włóż mięso i podsmaż do zarumienienia rozdrabniając drewnianą łyżką na mniejsze kawałki. Dodaj kapustę, cebulę i czosnek wraz z bulionem drobiowym, pomidorami, groszkiem, grzybami i przyprawami, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Następnie dodaj śmietanę, dopraw cukrem, solą
karmelowySkładniki: makaron na łazanki 10 dag boczku wędzonego 20 dag kiełbasy kapusta kwaszona cebula sól pieprz olej liść laurowy ziele angielskie szczypta słodkiej papryki majeranek suszony Makaron gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Kapustę umieszczamy w garnku z wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie. Gotujemy przez 15-20 minut. Na dużej patelni smażymy pokrojoną(...)kostkę cebulę. Dodajmemy pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną kiełbasę. Smażymy. Dodajemy do mięsa pokrojoną, odcedzoną kapustę (bez liścia i ziela). Chwilę smażymy, dodajemy makaron. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką, majerankiem. Jeszcze chwilę dusimy. Podajemy. Artykuł Łazanki z kwaszonej kapusty pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plporanków, za skrzącym się w słońcu białym puchem, za skrzypiącymi pod nogami zaspami. Z tej okazji przydałoby się ugotować coś dobrego na obiad. Pomysł z upieczeniem kurczaka na kiszonej kapuście wydał się bardzo trafiony, a danie spełnia wszystkie zimowo-obiadowe wymagania, czyli jest gorące, sycące i smaczne, a w dodatku praktycznie samo się robi. Co ja mówię, nie tylko smaczne(...)wręcz pyszne! Bardzo polecam:) Składniki: 1 tuszka kurczaka ok 1,5kg (najlepiej oczywiście z wolnego wybiegu)* 1 kg kiszonej kapusty 100g suszonych śliwek (można dodać kilka wędzonych) 100g suszonych moreli 1 łyżka oleju do posmarowania formy marynata do kurczaka: 2 łyżki miodu sok z połowy pomarańczy 1 łyżka oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki kolendry sól pieprz Kurczaka
Obiad gotowymnie na zakwasie . składniki: ciasto naleśnikowe 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szkalnka wody 1-2 jajka 2 łyżki oleju duża szczypta soli farsz 500 g odciśniętaj kiszonej kapusty 500 g drobno pokrojonych grzybów, u mnie mrożone 1 duża cebula sól,pieprz 1 szklanka wody oraz olej do smażenia 3-4 jajka do panierowania bułka tarta z siemieniem(...)swobodnie rozpływać się po patelni. Wszystko zależy od mąki, jeśli ciasto jest za gęste dolać potem jeszcz trochę wody. Grzyby wrzucić na rozgrzaną patelnię, rozmrozić i odparować cały płyn. Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać w zimnej wodzie. Dobrze odcisnąć i drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na drugiej patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić cebulę. Następnie dodać
Monia miesza i gotujeprawie miękkie. Teraz kolej na wszystkie pozostałe składniki oprócz makaronu i jajek. Zagotować i doprawić do smaku według uznania. Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną . Ja dodałam zwykłą kapustę, ale powinna być Bog choy egzotyczna kapusta chińska. Idealna też byłaby kapusta włoska. łatwiej ją kupić. Teraz już tylko dodać makaron i gotować tak długo jak jest podane w opisie(...)opakowaniu. Jajka ugotować na twardo.Mięso pokroić na cienkie plasterki. Podawać na głębokim talerzu z kilkoma listkami kapusty, z jajkiem ugotowanym na twardo oraz plasterkiem mięska. Smacznego
Kuchnia PokoleńProsta, sycąca i rozgrzewająca zupa z kapustą, kiełbasą i boczkiem z warzywami korzeniowymi (marchewka, pietruszka i seler). Zupa nie wymaga bulionu, choć można go użyć. Zupa idealna na zimowe wieczory, choć wiosną będzie równie pyszna z młodą kapustą. Do przygotowania tej zupy zachęcił mnie sam Michel Moran, który w jednym ze swoich programów pokazywał jak ją ugotować (nazywał ją Potee(...)obecność boczku, i aż dwóch rodzajów kiełbas. 2 marchewki (150 g /os) 1 pietruszka (50g/os) 2 cebule w kawałki ćwiartka selera korzeniowego – 100 g pol kapusty zieonej 200 g kiełbasy zwykłej 200 g kiełbasy wędzonej 100 g boczku na osobę, 200 g potem napisalo – dałam 185 g oliwa, 50 ml – dałam 2 łyzki olej rzepl
Moja DelicjaDziś zapraszam Was na prostą, pyszną i sycącą propozycję obiadową. Łazanki z kiszoną kapustą, boczkiem i kabanosem . Oczywiście nie jest, to tradycyjna wersja tego dania, a moja mała wariacja na ten temat. Często dodaję do łazanek różne rodzaje kiełbasy, kabanosy itd. Wszystko zależy od tego na co akurat mamy ochotę i… co znajduje się w lodówce(...)przygotowujecie swoje łazanki? Może spróbujecie mojej wersji. Polecam Składniki: 1 opakowanie makaronu łazankowego około 500 g kiszone kapusty 2 liście laurowe Skworcu 3-4 ziela angielskie Skworcu 1 czerwona cebula (większa) 100 g boczku – u mnie w plasterkach około 1/2 kiełbasy śląskiej (można pominąć) 2 opakowania wieprzowo-drobiowych kabanosów 2 x 120 g około 14 pieczarek sól himalajska
Słodkie okruszkiWigilię na polskich stołach często podaje się kapustę z grochem i grzybami, lub samą kapustę z grzybami. Obie są pyszne i bardzo lubiane. Ja postanowiłam zamienić groch na ciecierzycę, i na dodatek nie na zwykłą ciecierzycę. Użyłam zielonej ciecierzycy – Green Chana. Green Chana lub Hara Chana to wysuszona zielona ciecierzyca dostępna przez cały rok (u nas dokupienia na razie(...)smaczniejsza od zwykłej ciecierzycy i podczas gotowania nabiera lekko słodkiego smaku. Przed gotowaniem musi zostać namoczona oraz dłużej się gotuje. Idealnie pasuje do niej słodziutka żurawina, którą dodałam do kapusty. Polecam tym, którzy lubią coś nowego. The post Wigilijna kapusta z zieloną ciecierzycą (green chana) appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjastrome odcinki też w końcu będą. Aż dochodzimy do podnóża szczytu. Gdzie możemy podziwiać stalową konstrukcję. Postanowiłem zrobić sobie przerwę na posiłek. Poleśniki to takie placki pieczone w liściach kapusty. Ze względu na swój wygląd oraz wartości odżywcze i łatwość transportu, można je nazwać śląskimi lembasami (znanymi z trylogii Władca Pierścienia ) lub kram, z racji tego, że lembasy były zarezerwowane(...)tylko dla elfów i nawet jeśli zrobiono wyjątek, to nie wolno było ich jeść ludziom. Składniki: - ziemniaki - mąka - kapusta Wykonanie: 3/4 ilości naszych ziemniaków gotujemy, a pozostałą część trzemy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy je ze sobą i możemy dodać trochę mąki. Formujemy placki, które kładziemy na liście kapusty, przykrywając drugim liściem. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza
Kryzysowa Książka KucharskaPierogi z kiszoną kapustą, aromatycznymi grzybami i śliwkami suszonymi, które wnoszą ciekawy, słodkawy smak. Bardzo smaczne danie na wigilijny stół. 500 g kiszonej kapusty 1 cebula 200 g pieczarek 1 garść suszonych grzybów leśnych 50 g śliwek suszonych 1 łyżka miodu prawdziwego płynnego sól pieprz czarny majeranek olej rzepakowy Sem Co olej rydzowy Sem Co CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki(...)szczypta soli Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Suszone śliwki zalać wrzątkiem i odstawić. Pieczarki posiekać i obsmażyć. Kapustę przepłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości. Odsączyć z wody i przestudzoną zmielić w maszynce do mielenia, razem ze śliwkami, grzybami leśnymi i pieczarkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę i obsmażyć
https:KKuchniaMniamMąż uwielbia wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami. Wiem, że w tym roku też będzie się o nie domagał, więc na próbę przygotowałam takie z dodatkiem soczewicy. Pewnie nie zaryzykowałabym takim połączeniem, gdybym miała świadomość, że jej nie lubi, ale wiem że jest zupełnie inaczej. I miałam rację... Stwierdził, że gdybym mu nie powiedziała, nawet by się pewnie(...)łyżeczka soli +/- 400g mąki (w zależności od rodzaju mąki, ilość może się nieznacznie zmienić) 1 małe jajko Farsz: 10g suszonych grzybów leśnych ( u mnie podgrzybki) 1 nieubita szklanka kiszonej kapusty 1 mała cebula biała Ok 130g soczewicy gotowanej na parze Sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła Dodatkowo: Olej rydzowy Semco do omaszczenia pierogów Sposób przygotowania Farsz: Dzień przed przygotowaniem
Kuchnia w czekoladzieWigilijne pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami to doskonałe danie dla małych dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem. Takie pierogi możemy podać dziecku, które skończyło 1. rok życia. Z podanych proporcji możemy przygotować około 60 średniej wielkości pierogów. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka soli mąka do posypywania stolnicy Jako farsz do pierogów(...)dzieci możecie wykorzystać kapustę wigilijną z pieczarkami . Gotową, wystudzoną kapustę szatkujemy drobno i odkładamy na sito, by odsączyć płyn. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i solą i wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało
Dieta bez mleka