Mięciutkie, delikatne placki z ugotowanych ziemniaków to niezbyt oczywiste ale przepyszne połączenie z kapustą kiszoną. Wyśmienicie smakują podane same jak i również z sosem grzybowym czy pieczeniowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg ziemniaków 300 gram kiszonej kapusty 1 duża cebula 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ziemniaki(...)gotujemy w osolonej wodzie, odlewamy i odstawiamy do ostygnięcia, kapustę kiszoną odsączamy z nadmiaru wody i siekamy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na patelni do dużej miski przeciskamy przez prasę/mielimy ziemniaki, dodajemy posiekaną kapustę, usmażoną cebulkę, mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem, do powstałej masy wbijamy jajko i dodajemy mąkę ziemniaczaną
Blog kulinarny S9.PLGłosów:1 Średnia:5/5] składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 piersi z kurczaka ok. 150 g pora, biała część 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 170 g ogórków konserwowych 6 łyżek kukurydzy chipsy paprykowe przyprawa go gyrosa tłuszcz do smażenia 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz ketchup wykonanie: Mięso kurczaka(...)kroimy w kostkę i smażymy na tłuszczu z przyprawami. Usmażone odstawiamy do wystudzenia. Pora kroimy w półplasterki, przelewamy wrzątkiem i mieszamy z mięsem. Kapustę pekińską siekamy, papryki i ogórki kroimy w kostkę. Majonez mieszamy ze śmietaną oraz ziołami. W salaterce układamy warstwowo: 1/2 część kapusty pekińskiej, 1/2 część sosu majonezowo śmietanowego, mięso wymieszane z porem, parę łyżek ketchupu, kukurydza, ogórki
Domowy Smak JedzeniaKapusta z grochem, czyli wigilijna kapusta kiszona z dodatkiem grochu łuskanego. Jest to tradycyjne danie na Wigilię, ale nie u Wszystkich pojawia się ono na Święta Bożego Narodzenia. A jak to bywa u Was? Robicie co roku kapustę z grochem na Boże Nar The post Kapusta z grochem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePrzyznam że to jedna z moich ulubionych potraw Wigilijnych. Rok w rok pojawia się na naszym świątecznym stole ok. 500 gramów kiszonej kapusty 250 gramów białej fasoli 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól pieprz ok 50 gramów masła Fasolę namoczyć najlepiej na noc następnie ugotować do miękkości. Kapustę pokroić zalać niewielką ilością wody dodać ziele angielskie(...)liście laurowe i ugotować. Następnie kapustę odcedzić ewentualnie z nadmiaru wody. Na dużej patelni roztopić masło dodać kapustę i ugotowaną fasolę całość przesmażyć z dodatkiem soli i pieprzu. Możemy opcjonalnie dodać podczas przesmażania łyżeczkę mąki
Andzia PichciSkładniki : mała główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1-2 goździki 2-3 łyżeczki octu jabłkowego smalec, u mnie gęsi cukier, sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę obrać ze zwiędłych liści, poszatkować Wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem, odcedzić na sicie, pokrojoną cebulę przesmażyć Kapustę wrzucić do garnka, zalać winem i niewielką ilością wody, dodać goździki, cukier, pieprz(...)sól do smaku, przesmażoną cebulę, gotować do momentu by kapusta pozostała jędrna. (u mnie ok.30 min.) Smacznego
Proste Potrawyczęściej, bo to mega pyszna potrawa genialna w swojej prostocie. Świetne zarówno z dodatkiem grzybów leśnych jak i z pieczarkami. ok. 200 gramów łazanek ok. 300 gramów kiszonej kapusty 20/30 gramów suszonych grzybów 1 mała cebula ok .40 gramów masła sól pieprz 2/3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe Łazanki ugotować według instrukcji na opakowaniu. Grzyby namoczyć(...)wody i odstawić na kilka godzin następnie ugotować, odcedzić wywar zachować. Kapustę pokroić przełożyć do garnka i zalać wodą tak aby tylko przykryła kapustę dodać ziele angielskie i liście laurowe, ugotować do miękkości, ewentualnie odcedzić z nadmiaru wody. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę zeszklić na maśle i dodać grzyby chwilę smażymy ciągle mieszając następnie dodać ugotowaną kapustę kiszoną
Andzia Pichcizachwalane . Praktycznie każdy kulinarny blog , zachwala jego walory… Cóż, czas dołączyć do stada .. . Do tego , podobno , nie ma kuchni Koreańskiej , bez tego przysmaku Cóż , właśnie nadszedł sezon na kapustę pekińską , jej ceny są bardzo przystępne , więc trzeba było w końcu ją poczynić . Efekt ? Super pyszna kiszona , ostra kapucha , w której ja i najstarszy syn się zakochaliśmy . Reszta rodzinki ucieka(...)tyle przepisów na Kim-chi … cóż to jeden z tych , które przetłumaczyłam z internetu z koreańskiego bloga kulinarnego …. Chyba bardziej , wiernie się nie da składniki : 4 kg kapusty pekińskiej ( jedna, bardzo duża ,sztuka ) 3 marchewki , słusznej wielkości 1 biała , rzodkiew diakon , duża 2 jabłka kawałek, świeżego imbiru 100 – 150 g 4 pęczki, cebulki dymki ze szczypiorem
Ogrodnik w podróżySkładniki: kapusta włoska młoda 2 główki, ryż ugotowany 3 woreczki, kucharek 2 łyżki, marchew z rosołu 4 sztuki, cebula podsmażona 2 sztuki na oleju - z 1 łyżeczką cukru, pieprz mielony 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, jajka 2 sztuki, mielone drobiowe 50 dag, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 4 sztuki, woda 2 szklanki, sok pomidorowy 1 litr Mięso mielone drobiowe(...)ugotowany ryż bez soli, marchew z rosołu, jajka, podsmażona cebulka, posiekany koperek, kucharek, pieprz mielony dobrze połączyć. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać sparzone liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zawinąć ciasno w kapustę. Na oleju na patelni zrumienić z każdej strony gołąbki, w szybkowarze rozłożyć sitko, układać gołąbki
W Mojej Kuchni Lubięmogę się powstrzymać. Poza tym dziś piątek, pewnie w wielu domach jest ryba. A do ryby najlepsza jest ta surówka. Wczoraj (dzięki mojemu tacie) jadłam jedną ze smaczniejszych kapust kiszonych ever. Dziś zrobiłam z niej klasyczną surówkę. Jest tak smaczna, że chyba nie doczeka obiadu. Składniki: 300 g kiszonej kapusty 1 szalotka 1 duża marchewka 1 jabłko pół łyżeczki cukru(...)sól (opcjonalnie) pieprz 2 łyżki oliwy extra virgin (można dać olej rzepakowy) Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy, wrzucamy do miski. Na tarce o grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę i obrane jabłko, szalotkę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy
KardamonovyPrzepis na t radycyjne gołąbkin znalazłam w zeszycie mojej mamy. Gwarantuję, że posmakują wszystkim i każdy będzie prosił o dokładkę. SKŁADNIKI: Kapusta włoska 70 dag mięsa mielonego 2 torebki ryżu 2 łyżki koncentratu pomidorowego (1 do farszu i 1 do wywaru) majeranek pieprz sól SOS: wywar z gołąbków 1 łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 0.5 szklanki zimnej(...)sól pieprz WYKONANIE: 1. Ryż obgotuj (ok. 10min) i poczekaj aż przestygnie; 2. Wrzuć do miski mięso mielone, ryż, koncentrat pomidorowy, przyprawy i dobrze wymieszaj; 3. Wytnij głąb z kapusty, następnie przełóż ją do garnka z zimną wodą i poczekaj aż się zagotuje. Zdejmuj pojedyncze liście, tak aby każdy z nich się sparzył. ; 4. Dno dużego garnka wyłóż 2/3 liśćmi
Prosty przepis nakońcu dostałam przepis na najlepszą obiadową surówkę od mojej mamy. Jest bardzo prosta a jaka pyszna! SKŁADNIKI: 500g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko łyżeczka cukru sól pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (lub więcej, jeśli lubisz) WYKONANIE: 1. Kapustę kiszoną przepłukać, odcisnąć nadmiar soku, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski; 2. Jabłko i marchewkę pokroić(...)kostkę, dodać do kapusty; 3. Dodać cukier, przyprawy i oliwę z oliwek. Wszystko wymieszać. Podawać do obiadu. ;) SMACZNEGO
Prosty przepis naSurówka obiadowa z kapusty pekińskiej Soczysta, świeża i przepyszna surówka warzywna do obiadu. Prawdziwa bomba witaminowa. Polecam! Składniki: ok 300g kapusty pekińskiej pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej) 1 marchewka pół cebuli pół pęczka zielonej pietruszki Sos: ok 4-5 łyżek oliwy 1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny po szczypcie soli(...)pieprzu *** Kapustę pekińską drobno szatkujemy *** *** Paprykę kroimy w kosteczkę *** *** Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Cebulę i pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski *** *** Przygotowujemy sos: do miseczki przekładamy wszystkie wymienione składniki i dokładnie mieszamy *** *** Gotowy sos dodajemy do pokrojonych warzyw i całość mieszamy *** *** Surówkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy
Blog z Apetytemduża golonka lub dwie mniejsze 1 kg kapusty kiszonej 2 marchewki 1 cebule 1 pietruszka listek laurowy x2 ziele angielskie pół łyżeczki kminku kilka suszonych grzybków tłuszcz do smażenia Golonkę myjemy wkładamy do garnka, dodajemy marchewkę, pietruszkę i przypieczoną na ogniu cebulę. ziele angielskie i listek laurowy. Zalewamy wodą i gotujemy go miękkości ok 2 godziny. Grzybki należy wcześniej(...)namoczyć i ugotować pozostawiając również wywar. Kapustę odciskamy, można nawet przepłukać zimną wodą. Do garnka kroimy cebulę, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy kapustę i zielę angielskiem grzybki i przyprawy do smaku. Podlewamy wywarem z grzybków i ok 1 szkl wody. Dusimy pod przykryciem ok 45 min. Kiedy płyn odparuje, przekładamy kapustę do garnka rzymskiego ewentualnie gęsiarki lub naczynia żaroodpornego
Gotowanie jest łatwezima to okres przeziębień, dlatego też polecam jeść kiszonki, które są naturalnym probiotykiem,a także "bombą" witaminową dla naszego organizmu. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania tradycyjnej surówki z kiszonej kapusty wraz z dodatkiem marchewki i cebulki. Idealny dodatek do drugiego dania. Składniki na porcje dla 3-4 osób: 0,4 kg kapusty kiszonej 1 mała marchewka 1 mała cebula(...)łyżki oleju 2 łyżeczki cukru pieprz do smaku Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić. Kapustę odsączyć z zalewy i posiekać. Jeśli kiszona kapusta jest zbyt kwaśna w smaku to należy ją przepłukać w zimnej wodzie. Wszystkie składniki na surówkę przesypać do miski i bardzo dokładnie wymieszać ze sobą. Uwaga: olej najlepiej
Ugotować