kapustą - 19268 przepisów (strona:347/1285)

Surówka z kiszonej kapusty 81

Surówka z kiszonej kapusty zapisała się do tradycyjnej kuchni polskiej. Są jej różne podania i wykonania. Ja swoją surówkę robię jak napisałam niżej. Ten smak wyniosłam z domu rodzinnego, moja mama często taką robiła. Lubię prostotę i łatwość wykonania. Ta surówka jest banalna w wykonaniu! Składniki: * 0,25 kg kiszonej kapusty * 1 marchew * … Czytaj dalej Surówka z kiszonej kapusty(...)Artykuł Surówka z kiszonej kapusty pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Kapuśniak z białej słodkiej kapusty 98

Kapuśniak ze słodkiej kapusty to moje ulubione wydanie kapuśniaku. Ten ugotowałam na kawałkach kurczaka, bo zwyczajnie od kilku dni marzyłam o takim słodkim wydaniu tej zupy. Można ugotować na dowolnym rodzaju mięsa, jak kto lubi i co sugeruje zawartość lodówki. Bywało tak, że kapuśniak gotowałam na samym maśle, często zresztą gotuję zupy na maśle. Nie … Czytaj dalej Kapuśniak(...)białej słodkiej kapusty Artykuł Kapuśniak z białej słodkiej kapusty pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 93

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki jest bardzo smacznym dodatkiem do obiadu mięsnego. Przygotowuję ją często gdy tylko w menu mam zaplanowane jakieś kotlety czy rybę. Wykonanie tej surówki jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Dobrze jest, gdy po jej przygotowaniu odstoi kilka chwil żeby przeszła smakami. Składniki: * 1 średniej wielkości kapusta … Czytaj dalej Surówka z kapusty(...)pekińskiej i marchewki Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Schab w kapuście z ananasem 96

schabu 700 g kiszonej kapusty puszka ananasa sól pieprz czarny pieprz ziołowy staropolski listek laurowy ziele angielskie smalec do smażenia do zamarynowania mięsa łyżka oliwy sól pieprz szczypta chili w płatkach majeranek Schab myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i nacieramy oliwą oraz przyprawami, Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Przygotowujemy naczynie żaroodporne lub garnek rzymski. Kroimy w kostkę ananasa. Schab(...)obsmażamy z każdej strony na smalcu. Odciskamy kapustę kiszoną, gdyby była zbyt kwaśna, można lekko przepłukać w ciepłej wodzie. Na dno naczynia wykładamy połowę kapusty i połowę ananasa, posypujemy przyprawami,  układamy schab i przykrywamy ponownie kapustą i ananasem, znów posypujemy przyprawami. Wlewamy resztki tłuszczu z patelni i cały sok z ananasa.  Przykrywamy naczynie i pieczemy ok półtorej godziny

Gotowanie jest łatwe
Kapuśniak z kiszonej kapusty na wędzonym żeberku 119

kiszonej kapusty porcja rosołowa z indyka kawałek wędzonych żeberek marchewka cebula listek laurowy ziele angielskie pół łyżeczki kminku sól pieprz czarny pieprz ziołowy 1 słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego Kapustę płuczemy w letniej wodzie i odciskamy, (gdyby była bardzo kwaśna można zagotować i odcedzić pierwszą wodę) Zalewamy kapustę wodą, dodajemy umyte mięso i żeberka, Marchewkę kroimy w plasterki lub ścieramy(...)tarce. Cebulę siekamy w kostkę, dodajemy przyprawy. Gotujemy aż kapusta i mięso będą miękkie. Wyjmujemy mięso, oddzielamy od kości i drobno kroimy a następnie dodajemy ponownie do kapuśniaku. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę gotujemy

Gotowanie jest łatwe
Surówka z czerwonej kapusty z czosnkową nutą 86

Surówka z czerwonej kapusty z czosnkową nutą Prosta, pyszna surówka, którą można przygotować w kilka minut. Minimalna ilość składników. Taka surówka z czerwonej kapusty z czosnkową nutą idealnie pasuje do najróżniejszych mięsnych sosów. Choć oczywiście można ją podać do dowolnego drugiego dania lub zjeść od tak. Surówka jest nie tylko prosta, ale też i zdrowa. Spróbujcie, polecam. Szukając innych przepisów(...)pyszne surówki zajrzyjcie tutaj . Składniki: 0,5 główki małej czerwonej kapusty 3 pełne łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżeczki płynnego miodu – u mnie wielokwiatowy sól i pieprz do smaku Bio olej słonecznikowy tłoczny na zimno o smaku czosnku SemCo 4-5 kropli soku z cytryny opcjonalnie nieduża ilość jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy. Lekko solimy i ugniatamy rękami. Odstawiamy

Słodkie okruszki
Barszcz ukraiński na zakwasie z buraków 74

800g 1,5-2l wody 500g buraki 300g ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka korzeń 3 listki laurowe 3 ziarna ziele angielskie 10 ziaren pieprz czarny 3 suszone grzyby KAPUSTA 250g szatkowanej białej kapusty 1 łyżka masła 100ml czerwone wino wytrawne BARSZCZ 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki koncentrat pomidorowy 1l zakwasu z buraków 2 ząbki czosnku(...)angielskie, listki, pieprz w ziarnkach, suszone grzyby, zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny. W tym czasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy poszatkowaną kapustę, smażymy cały czas mieszając, aż do lekkiego przyrumienienia. Następnie dodajemy wino, dusimy do zredukowania płynów. Po godzinie, nie przerywając gotowania do wywaru dodajemy pokrojone warzywa i podduszoną kapustę. Gdy wywar

Tajemnice Smaku
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą 77

Mięciutkie, delikatne placki z ugotowanych ziemniaków to niezbyt oczywiste ale przepyszne połączenie z kapustą kiszoną. Wyśmienicie smakują podane same jak i również z sosem grzybowym czy pieczeniowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg ziemniaków 300 gram kiszonej kapusty 1 duża cebula 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ziemniaki(...)gotujemy w osolonej wodzie, odlewamy i odstawiamy do ostygnięcia, kapustę kiszoną odsączamy z nadmiaru wody i siekamy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na patelni do dużej miski przeciskamy przez prasę/mielimy ziemniaki, dodajemy posiekaną kapustę, usmażoną cebulkę, mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem, do powstałej masy wbijamy jajko i dodajemy mąkę ziemniaczaną

Blog kulinarny S9.PL
sałatka z chipsami 252

Głosów:1    Średnia:5/5] składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 piersi z kurczaka ok. 150 g pora, biała część 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 170 g ogórków konserwowych 6 łyżek kukurydzy chipsy paprykowe przyprawa go gyrosa tłuszcz do smażenia 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz ketchup wykonanie: Mięso kurczaka(...)kroimy w kostkę i smażymy na tłuszczu z przyprawami. Usmażone odstawiamy do wystudzenia. Pora kroimy w półplasterki, przelewamy wrzątkiem i mieszamy z mięsem. Kapustę pekińską siekamy, papryki i ogórki kroimy w kostkę. Majonez mieszamy ze śmietaną oraz ziołami. W salaterce układamy warstwowo: 1/2 część kapusty pekińskiej, 1/2 część sosu majonezowo śmietanowego, mięso wymieszane z porem, parę łyżek ketchupu, kukurydza, ogórki

Domowy Smak Jedzenia
Kapusta z grochem 110

Kapusta z grochem, czyli wigilijna kapusta kiszona z dodatkiem grochu łuskanego. Jest to tradycyjne danie na Wigilię, ale nie u Wszystkich pojawia się ono na Święta Bożego Narodzenia. A jak to bywa u Was? Robicie co roku kapustę z grochem na Boże Nar The post Kapusta z grochem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kapusta z białą fasolą 136

Przyznam że to jedna z moich ulubionych potraw Wigilijnych. Rok w rok pojawia się na naszym świątecznym stole ok. 500 gramów kiszonej kapusty 250 gramów białej fasoli  2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól pieprz  ok 50 gramów masła Fasolę namoczyć najlepiej na noc następnie ugotować do miękkości. Kapustę pokroić zalać niewielką ilością wody dodać ziele angielskie(...)liście laurowe i ugotować. Następnie kapustę odcedzić ewentualnie z nadmiaru wody. Na dużej patelni roztopić masło dodać  kapustę i ugotowaną fasolę całość przesmażyć z dodatkiem soli i pieprzu. Możemy opcjonalnie dodać podczas przesmażania  łyżeczkę mąki

Andzia Pichci
Bigos z czerwonej kapusty na słodko 145

Składniki : mała główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1-2 goździki 2-3 łyżeczki octu jabłkowego smalec, u mnie gęsi cukier, sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę obrać ze zwiędłych liści, poszatkować Wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem, odcedzić na sicie, pokrojoną cebulę przesmażyć Kapustę wrzucić do garnka, zalać winem i niewielką ilością wody, dodać goździki, cukier, pieprz(...)sól do smaku, przesmażoną cebulę,  gotować do momentu by kapusta pozostała jędrna. (u mnie ok.30 min.)                                                                         Smacznego

Proste Potrawy
Łazanki z kapustą i grzybami 93

częściej, bo to mega pyszna potrawa genialna w swojej prostocie. Świetne zarówno z dodatkiem grzybów leśnych jak i z pieczarkami.  ok. 200 gramów łazanek ok. 300 gramów kiszonej kapusty 20/30 gramów suszonych grzybów 1 mała cebula ok .40 gramów masła sól pieprz 2/3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe Łazanki ugotować według instrukcji na opakowaniu. Grzyby namoczyć(...)wody i odstawić na kilka godzin następnie ugotować, odcedzić wywar zachować. Kapustę pokroić przełożyć do garnka i zalać wodą tak aby tylko przykryła kapustę dodać ziele angielskie i liście laurowe, ugotować do miękkości, ewentualnie odcedzić z nadmiaru wody. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę zeszklić na maśle i dodać grzyby chwilę smażymy ciągle mieszając następnie dodać ugotowaną kapustę kiszoną

Andzia Pichci