Kapusta kiszona, jak wszystkie kiszonki, to naturalne źródło witamin, które zapewnią nam odporność i dobre samopoczucie w zimowych miesiącach. Jak się okazuje, przygotowanie domowej kiszonej kapusty wcale nie jest trudne. Co ważne nie potrzebujemy do tego ani dużej kamionki, ani tym bardziej tradycyjnej beczki do kiszenia. Kapustę możemy zakisić po prostu w słoikach
KorniszonkiSkładniki (4 osoby): 1 kg żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty cebula – po posiekaniu w piórka na objętość tyle, co kapusty oliwa z oliwek sól pieprz wędzona papryka (półsłodka) ziele angielskie liście laurowe Żeberka pokroić na mniejsze kawałki (po jednej kostce). Posolić, popieprzyć, posypać papryką. W garnku do duszenia rozgrzać oliwę i porządnie zrumienić na niej żeberka. Wyjąć(...)odłozyć na bok. Na tej samej oliwie, w tym samym garnku zeszklić cebulę, lekko ją soląc. Dodać kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą – tak w pół drogi między bigosem, a kapuśniakiem – i zostawić na małym ogniu, żeby tylko pykało. Po jakiejś godzinie włożyć obsmażone żeberka i dokładnie zagrzebać w kapuście. Przykryć wszystko i dusić na małym
stajnia gołębie od kuchnidzień . Przygotowanie nie jest trudne i wbrew pozorom nie zajmuje też dużo czasu . Moi chłopcy zachwycili się schabowymi żółwikami . Zresztą kto nie lubi ziemniaków z podsmażaną cebulką , mięsa i kapusty włoskiej ..połączenie klasyczne i doskonałe Składniki na 4 osoby: 4 plastry chudego schabu , grubości 1 cm 4 liście włoskiej kapusty ( zewnętrzne ciemno zielone i duże ) 4 ziemniaki 1 cebula(...)wkładamy do niego plastry schabu , przykrywamy , zostawiamy tak na 3 minuty . Wyławiamy i pozostawiamy do ostygnięcia . Ten proces pozwoli na zachowanie soczystości mięsa i skróci czas przygotowania Liście kapusty włoskiej spażamy wrzątkiem i wycinamy z nich twarde części . Jak zmiękną , odstawiamy do wystudzenia . Proces dokładnie jak przy gołąbkach Ziemniaki obieramy, kroimy w drobna kosteczkę , tak samo cebulę . Oba warzywa doprawiamy
Ogrodnik w podróżymieć na dwa obiady. Jest to wegetariańska wersja fit łazanek ale jeśli koniecznie musisz mieć mięso na obiad, to polecam dodać podsmażoną pierś z kurczaka. FIT ŁAZANKI: ½ główki białej kapusty 200g pieczarek 1 cebula 1-2 marchewki 2 łyżki oleju rzepakowego przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka czerwona, domowa kostka rosołowa ( przepis TU ) 1 opakowanie makaronu(...)mnie makaron świderki z mąki durum ) Kapustę szatkujemy lub kroimy na drobne kawałeczki i wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy do niej, startą na grubych oczkach tarki marchewkę oraz przyprawy i wszystko zalewamy szklanką wody. Dusimy do miękkości kapusty, w razie potrzeby można podlewać dodatkową ilością wody. Pieczarki opłukujemy, kroimy na plasterki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą podsmażamy
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiObiadowy garnek – paprykowe łazanki z dużą ilością kiełbasy i pastą warzywną. Bardzo lubimy dania z makaronem i kapustą. Może nie przygotowuję takich obiadów aż tak często, ale jak już są, to cieszą się ogromną popularnością. A przecież są takie proste. Kilka połączonych razem składników i mamy garnek z pysznym daniem dla całej rodziny. Tym razem polecam Wam lekko zmodyfikowaną(...)wzbogaconą wersję łazanek. Duża ilość kiełbasy (u mnie śląska z szynki), przyprawy i… pasta warzywna, która doskonale podkreśliła smak całego dania. Spróbujcie. Składniki: 1 główka białej kapusty 1 opakowanie kiełbasy – u mnie śląska z szynki kilka pieczarek 1 opakowanie makaronu łazankowego Makarony Babuni EkoMak słodka czerwona papryka (około 2 łyżek) 3 czubate łyżki pasty warzywnej z papryki, pomidorów
Słodkie okruszkiPewnie myśląc o kiszonych warzywach, na myśl przychodzą Wam ogórki, kapusta i ewentualnie czosnek. Ale okazuje się, że inne płody ziemi takie jak kalafior, seler naciowy, marchewka, papryka też wspaniale smakują ukiszone – tak właśnie robi się w ormiańskiej kuchni. A jeśli dodamy buraka czerwonego, to nasza kiszonka będzie miała piękny i apetyczny kolor Powstały przy kiszeniu sok jest bardzo(...)Chrupiące warzywa kiszone po ormiańsku świetnie nadają się na obiadową przystawkę albo smaczną przekąskę. Ja bardzo lubię je również jako dodatek do kanapek. Polecam Składniki: 1 główka małej białej kapusty 1/2 główki czerwonej kapusty 2 cebule 3-5 ząbków czosnku 2 marchewki burak czerwony kilka łodyg selera naciowego kilka ogórków gruntowych papryka chilli lub słodka (opcjonalnie) Przyprawy: 6 liści laurowych
Lamarida.plBardzo lubię przygotowaną w ten sposób kapustę pekińską. Przede wszystkim już sama kapusta pekińska z dodatkiem ogórka bardzo mi smakuje, a tutaj mamy zarówno świeży jak i konserwowy. Por dodatkowo zaostrza całość, a zielona cebulka podtrzymuje zieloną kolorystykę. Niewielka ilość majonezu sprawia, że surówka jest nawilżona i zespolona, ale nie pływa w majonezie czy śmietanie. Do tego sól, pieprz(...)zioła prowansalskie. Musicie koniecznie wypróbować:) Bardzo polecam. 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1 ogórek zielony, tzw wąż 5-6 ogórków konserwowych 1 por 1 pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku 2-3 łyżki majonezu zioła prowansalskie sól, pieprz Oczyszczoną kapustę drobno kroimy. Umytego ogórka zielonego oraz ogórki konserwowe kroimy na paseczki. Por kroimy na półplasterki. Lekko solimy, przelewamy na sicie wrzącą
Smaki Na TalerzuSałatka z kapusty i papryki jest kolejną propozycją na przygotowanie smacznych i tanich przetworów na zimę. Sałatka może być dodatkiem do dań obiadowych lub pieczonych mięs. Zobacz również inne moje przepisy na słodko-kwaśne przetwory: sałatka z ogórków na zimę , sałatki z cukinii i papryki , ogórki curry , m arynowane grzyby , cukinia w zalewie curry , diabelskie ogórki , pikantna sałatka z cukinii(...)papryki . Składniki na dwa 1-litrowe słoiki: 1 główka kapusty średniej wielkości (2 kg kapusty) 2 czerwone, 2 zielone papryki (0,7 kg papryki) 2 marchewki 2 cebule 1 łyżeczka soli 1/4 szkl. cukru 1/4 szkl. octu spirytusowego (10%) Przygotowanie: Kapustę poszatkować, powinna być pokrojona na cieniutkie paseczki, jak do kiszenia. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić
Codziennik KuchennyKotlety z kapustą pekińską i ryżem. U mnie w domu bardzo lubi się dania mięsne z ryżem. Dziś polecam Wam pyszne, delikatne kotlety z kapustą pekińską i ryżem. Ugotowałam je w delikatnym sosie. Pamiętajcie, że podstawą smaku są zawsze przyprawy. Ja dziś sięgnęłam po przyprawy od Galeo . Piękny drewniany przyprawnik z podstawowymi przyprawami zawsze powinien być w każdej kuchni. Zapraszam(...)moje kotlety i… życzę smacznego. Składniki: około 430 g wieprzowego mięsa mielonego 1/4 kapusty pekińskiej 1 woreczek białego ryżu (100 g) szczypta czosnku granulowanego Galeo 1 łyżeczka soli (u mnie himalajska) 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu Galeo 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Galeo 1 małe jajko 3 łyżki bułki tartej 1 mała czerwona cebula olej do smażenia
Słodkie okruszkiSezonowy przysmak z młodej kapusty oraz tartej marchewki, selera i pietruszki. Z dodatkiem zielonej soczewicy z puszki. Opcjonalnie - dla wszystkich, którzy nie mogą obejść się bez mięsa -także z podsmażonym boczkiem lub wiejską kiełbaską. Świetne do odgrzewania w kolejnych dniach jak i zabrania do pracy na lunch. Polecam jako dodatek do młodych ziemniaków lub/i do kotleta np. schabowego. SKŁADNIKI(...)PORCJI 1 łyżka oleju 25 g masła 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka gruby plaster selera 1/2 główki młodej kapusty 1 szklanka gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 200 g zielonej soczewicy z puszki 5 łyżek śmietanki 30% przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano,1/2 łyżeczki suszonego
cool and mintyZnając jednak życie, wylądowała z jakimś pieczonym mięsiwem. Ocet możecie zastąpić sokiem z cytryny, ja jednak jestem uzależniona od tego pierwszego, dlatego nie chciałam go pomijać. Składniki: pół czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 2 łyżki octu winnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego płaska łyżeczka cukru sól pieprz Kapustę szatkujemy(...)gotujemy al dente (w ilości wody, która jedynie przykryje kapustę) razem z liściem laurowym, zielem angielskim i octem, odcedzamy, studzimy i wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przelewamy wrzątkiem na sicie, dodajemy do kapusty. Dorzucamy do nich starte na grubych oczkach jabłko, jogurt, majonez, cukier, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Można ewentualnie dolać jeszcze odrobinę octu. Wszystko
Kardamonovykuchni i nałykać się dobrodziejstw natury. Rwać, brać i przerabiać 😊 Istny raj dla tych, którzy bez roślin żyć nie mogą 😊 I dziś w mojej kuchni padło na młodą, białą kapustę, którą podałam do obiadu. Grunt to szybkość i łatwość wykonania, które nie psują, ale wydobywają smak. Składniki : ćwiartka główki młodej białej kapusty łyżeczka soli 3 łyżki dobrego oleju rzepakowego łyżka(...)octu jabłkowego łyżka płynnego miodu Kapustę poszatkować według uznania. Posolić, wymieszać i odstawić na kwadrans. Kapustę polać olejem, octem i miodem. Wymieszać i podawać. Jeśli masz ciekawy przepis z użyciem miodu lub miodu pitnego i chcesz się nim podzielić, dołącz go do mojej akcji kulinarnej "W krainie miodem płynącej...". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej. Darii Skibie , autorce swojego debiutu
Weekendy w domu i ogrodzieMłoda kapusta to sezonowy przysmak, na który czekamy całą zimę. Małe główki w kolorze zielonym i jasnozielonym można kupić od maja do lipca. Z takiej kapusty przygotujecie najlepsze surówki, kapuśniaki i bigosy. Uwielbiam ją w każdej postaci. Dziś serwuję bigos z mięsną wkładką w postaci kabanosa, ale możecie go zastąpić boczkiem lub inną kiełbasą, albo po prostu pominąć, jeśli wolicie(...)wersję vege. W każdej będzie smakował wyśmienicie. Składniki: główka młodej kapusty marchewka cebula 230 g kabanosów 1/4 szklanki białego wytrawnego wina sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju 1 i 1/2 szklanki bulionu lub wody listek laurowy sól pieprz pęczek koperku Przygotowanie: Do garnka wlewamy olej i szklimy pokrojoną drobno cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki kabanosy i chwilę
Smakowity Blog KulinarnyGołąbki z kapusty włoskiej z mięsem , ryżem i kaszą, a tak jakoś wyszło , że dodałam i kaszę i ryż.Ja swoje gołąbki gotowałam w multicokerze, ale można i w normalnym garnku. 1 główka kapusty włoskiej 50 dkg mięsa mielonego 5 dkg ryżu 5 dkg kaszy jęczmiennej 1 jajko 1 cebula susz warzywny sól, pieprz, słodka papryka, wegeta koncentrat pomidorowy(...)listek, ziele Z kapusty wyciąć głąb, oddzielić liści, ściąć zgrubienia i sparzyć.Ryż , kaszę ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż i kaszę , przyprawy i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać warzywa, listek ,ziele, sól i zalać wodą wymieszanym z koncentratem pomidorowym. U stawić program STEW
Moje domowe kucharzenieSkładniki: kapusta młoda 2 sztuki większe, mielone z kurczaka 50 dag, ryż ugotowany 4 woreczki, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, papryka ostra 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, cebula 2 sztuki, smalec ze skwarkami 4 łyżki, sok pomidorowy 1 litr, woda 4 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, śmietana 12% 200 ml, koperek(...)pęczki z kapusty młodej wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać sparzone liście, z wystudzonych usunąć gruby nerw mielone mięso z kurczaka włożyć do miski z ugotowanym, wystudzonym ryżem, dodać jajka, przyprawę do kurczaka, podsmażoną cebulę na smalcu ze skwarkami, koperkiem, papryką ostrą, przyprawą w płynie, wszystko dobrze ręką wymieszać na każdy liść nakładać porcję farszu, ciasno zawijać kapustę
W Mojej Kuchni Lubię