Czerwona kapusta gości u nas bardzo rzadko i to zazwyczaj w formie surówki. Ten colesław jest wyjątkowo udany ;-) Składniki: 1/2 niewielkiej główki czerwonej kapusty 1 mała marchewka 1 małe jabłko 1 mała cebulka (biała lub czerwona) 1 łyżka siekanego koperku 1 łyżka siekanej natki pietruszki 1-2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka octu jabłkowego sól, pieprz cukier Sposób(...)wykonania: 1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, zetrzeć na tarce jarzynowej. Posolić i odstawić na kwadrans. 2. Jabłko i obraną marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulkę drobno posiekać. Dodać wszystko do kapusty, dodać musztardy, majonezu, pieprzu, odrobinkę cukru i ocet jabłkowy oraz siekane zieleniny. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego
Kuchnia domowa Anibagietką. Jestem fanką tego typu sałatek i często sięgam po takie przepisy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe 1 mniejsza lub połowa dużej kapusty pekińskiej 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli 2 garście drobno startego sera żółtego, u mnie gouda 4-5 łyżek majonezu 5-6 łyżek ketchupu(...)papryka, ulubiona przyprawa do mięsa mielonego, olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: mięso mielone doprawiamy przyprawami i smażymy na oleju. Odstawaimy do przestudzenia. cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę pekińską drobno siekamy. do większej miski przekładamy kapustę i cebulę. Lekko solimy i mieszamy. Odstawiamy na chwilę. Po kilku minutach odlewamy wodę. kukurydzę oraz fasolę odcedzamy z zalewy. Ser ścieramy
Blog kulinarny S9.PLkurczaka 4 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy Harissa 1/2 łyżeczki słodkiej papryki odrobina soli szczypta pieprzu ziołowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano Surówka z białej kapusty 1/3 główki białej kapusty 1 duża marchewka jabłko 1-2 łyżki majonezu sól pieprz Dodatkowo ryż 2 brzoskwinie z zalewy Surówka z białej kapusty – przepis Białą kapustę drobno siekamy, następnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pojawia się i w zupach i sałatkach i mięsach i na kanapkach – aż się nasycę smakiem Surówka coleslaw pochodzi z kuchni amerykańskiej i jej bazą jest drobno poszatkowana kapusta biała. Często dodaje się do niej marchewkę, selera naciowego, jabłko ale inne składniki i wariacje równie są smaczne. Dresingiem do tej surówki jest zwykle majonez z dodatkiem niewielkiej ilości musztardy(...)listkami chrzanu Coleslaw z marchewką i burakiem Coleslaw z burakiem i kukurydzą Coleslaw z rzodkiewką Coleslaw ze słoneczikiem prażonym PRZEPIS COLESLAW Z AJVAREM Składniki: 0,5 małej główki kapusty białej 1 marchewka 2 łyżki słonecznika prażonego sól himalajska 3 łyżki majonezu 1 łyżka ajvaru 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z cytryny Jak zrobić coleslaw z ajvarem: Zaczynamy od poszatkowania
Dorota SmakujePrzepis nieco zmodyfikowałam dodając natkę pietruszki. Dodatkowo okazało się, że musiałam zwiększyć ilość mąki, bo placki się zupełnie nie trzymały. Możliwe, że wpływ na to miała większa ilość wykorzystanej kapusty. Placki podałam na obiad w towarzystwie wędzonego łososia, rukoli i koperku. Placki można polać kwaśną śmietaną lub kefirem. SKŁADNIKI 500 g białej kapusty (1/2 małej główki) 15 g soli(...)proszku do pieczenia 100 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) świeżo mielony pieprz olej rzepakowy do smażenia opcjonalnie do podania: kwaśna śmietana, koperek, wędzony łosoś, rukola WYKONANIE Kapustę posiekać nożem, przełożyć do płaskiej miski, posypać solą i pognieść tłuczkiem do ziemniaków mieszając. Następnie odstawić na 30-60 minut. Do kapusty dodać kefir, jajka, posiekaną natkę pietruszki, proszek do pieczenia
Passions hobbies liferamen to zawsze makaron, esencjonalny bulion i dodatki, a o ostatecznym kształcie zupy decyduje sam kucharz. Tym razem w naszej kuchni przygotowaliśmy wersję opartą na kaczce z dodatkiem smażonej kapusty, jajka, grzybów i dymki. Wszyscy go u nas uwielbiają. Przepis na ramen Składniki: Około kilograma kości z kaczki (szkielety, porcje rosołowe), 2 piersi z kaczki ze skórą, 6 ząbków czosnku(...)cebule, 2 marchewki, garść suszonych grzybów mun, świeża papryczka chili, sól, pieprz, sos sojowy, opakowanie makaronu ramen (zwykle 400 gramów), Jako dodatki jajko ugotowane na półtwardo, cebulka dymka, kapusta pekińska. Jak zrobić ramen? Kości z kaczki rozłóż równomiernie w dużej brytfannie. Piersi natrzyj solą, ułóż w brytfannie skórką do góry. Piecz przez 1 godz. i 15 min. w temperaturze
Kulinarna PolskaChłopski garnek to znane, pyszne i proste danie jednogarnkowe. Przygotowałam na jego podstawie letnią wersje tego dania z młodymi warzywami, które są teraz dostępne. Jest młoda kapusta, ziemniaczki, marchewka, dużo koperku i dorzuciłam także pieczarki. I oczywiście podsmażona kiełbasa. W sam raz na letni obiad. składniki: 1/2 główki młodej kapusty (ok 800 g) 3-4 marchewki 5 średnich młodych ziemniaków(...)małych pieczarek 2 łyżki masła ok 850 ml wody lub bulionu 450 g cienkiej kiełbasy olej do podsmażenia Cebulę pokroić w pół plastry. Marchewkę w plasterki, ziemniaki w kostkę. Kapustę pokroić w paski, ja kroje tak grubiej. Pieczarki pokroić w grubsze plastry. W garnku rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę. Dodać marchewkę i ziemniaki. Wszystko razem chwilę przesmażyć. Następnie wlać
Monia miesza i gotujesmakiem. Uwielbiam również ten aromat unoszący się w mieszkaniu, kiedy jest przygotowywany, mniam! A Wy, lubicie? Macie swój ulubiony przepis? Składniki na 5-6 porcji: – 800-1000g kiszonej kapusty – 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 400g karkówki – 200g kruchej kiełbasy – 2 cebule – 1 marchewka – 40g suszonych grzybów – 2 łyżki powideł śliwkowych – 2 łyżki koncentratu(...)suszone grzyby (większe możemy połamać), przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 45 minut. Dodajemy listek laurowy, ziela angielskie, kminek, majeranek, powidła i mieszamy. Następnie dorzucamy odciśniętą i pokrojoną kiszoną kapustę oraz pozostały bulion, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Kiełbasę pokrojoną w kostkę dodajemy do kapusty i gotujemy przez 30 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz masło
Be Fit Be StrongEtiopska potrawka z kapustą, ziemniakami i marchewką to bardzo łatwy obiad wypełniony aromatycznymi przyprawami i warzywnymi smakami. Kiedyś nie widziałam nic o kuchni afrykańskiej i teraz pewnie jest to jeszcze zaledwie parę procent, ale jest ona moim zdaniem bardzo ciekawa i może nawet bardziej podobna do kuchni polskiej niż mogłoby nam się wydawać. Przepis jest wegański i może być też(...)potrawę można zrobić w dużej ilości na raz (nakarmić całą, dużą rodzinę), ale też zamrozić i przechowywać na wypadek braku czasu na gotowanie. Etiopska potrawka z kapustą, ziemniakami i marchewką Chlebek: Dojrzały zakwas (opcjonalnie)* 40 g Drożdże (świeże) 5 g Woda* 50 ml Cukier 1/3 łyżeczki Sól 1/3 łyżeczki Ocet jabłkowy 1 łyżeczka Proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki Potrawka: Oliwa
rabarbarowoSurówka po żydowsku Szybka, prosta i pyszna surówka z młodej białej kapusty i warzyw. Świetny dodatek do obiadu! Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchew 1/3 małego pora (biała część) 2-3 ogórki kiszone 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 pęczek pietruszki 2 łyżeczki soli 2-3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżka miodu(...)łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu *** Kapustę kroimy w cieniutkie paseczki i przekładamy do miski *** *** Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Startą marchew dodajemy do kapusty, całość solimy i mieszamy *** *** Papryki kroimy w drobną kosteczkę, a pora i ogórki kiszone w półplasterki *** *** Warzywa przekładamy do miski, dodajemy posiekaną pietruszkę i mieszamy *** *** W miseczce mieszamy
Blog z Apetytemciągle nabiera prędkości, szok! Skoro tak pędzi to czas wykorzystać to co daje nam natura, dlatego dzisiaj mam dla Was wspaniałą potrawkę z kurczakiem. W lodówce zalegała mi połowa kapusty pekińskiej (po wykorzystaniu jej drugiej części do najlepszej sałatki gyros ) i to dzięki niej powstał ten cudowny przepis z jej wykorzystaniem. Na pierwszy rzut oka można pomyśleć(...)291kcal, B: 38g, T: 5,9g, W: 23,8g. Składniki: – 600g piersi z kurczaka lub indyka – 500ml bulionu (lub 500ml wody + 2-3 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – ½ dużej kapusty pekińskiej – 4-5 leśnych grzybów lub pieczarek – 2 cebule – 1 czerwona papryka – 1 żółta papryka – 1 zielona papryka – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 1 łyżka mąki – 1 łyżka oleju – 2 ząbki
Be Fit Be Strongkażdej surówki na talerzu w nadziei, że kiedyś się przełamie i ją zje 😁 Tak było z tą surówką, stała się hitem w naszym domu. Smakosz chce, żebym surówkę z kapusty robiła już tylko w taki sposób, a Niejadek spróbował!!! Uwierzcie, dla matki każdego niejadka to wielka radość gdy dziecko zje coś oprócz powietrza 😃 Surówka z kapusty z marchewką i słonecznikiem(...)Składniki: 1) pół małej główki białej kapusty 2) marchewka 3) cebula 4) 8 łyżek ziaren słonecznika 5) koperek (ilość według uznania) 6) 5 łyżek oleju (rzepakowy lub słonecznikowy
Na kulinarnym poligonieMłoda kapusta po węgiersku to pyszny pomysł na obiad lub kolację, gdy sezon na młodą kapustę trwa. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu! Jest pyszny! Młoda kapusta po węgiersku przepis Na moim blogu znajdziecie już kilka różnych przepisów na The post Młoda kapusta po węgiersku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeWiosenna surówka obiadowa Pyszny, szybki i zdrowy dodatek do obiadu. Polecam! Składniki: 1/2 małej białej kapusty 1/2 czerwonej papryki 1 zielony ogórek 1 pęczek rzodkiewek 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy garść suszonych pestek dyni 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz *** Kapustę drobno(...)szatkujemy *** *** Kapustę przekładamy do miski, wsypujemy łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy *** *** Ogórka i rzodkiewki ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Paprykę kroimy w małą kosteczkę *** *** Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy wraz z papryką, ogórkiem i rzodkiewką do kapusty *** *** Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do reszty warzyw *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Przygotowujemy sos do surówki: miód przekładamy do małej miseczki, zalewamy
Blog z Apetytem