kapustą - 19268 przepisów (strona:336/1285)

Szaszłyki z kurczaka yakitori 39

sosem yakitori. Wystarczy nadziać mięso, szalotki i szparagi - tak, nie mogłam ich pominąć w sezonie :) na patyczki, posmarować szaszłyki gęstym słodko-pikantnym sosem i podać z sałatką z chrupiącej kapusty i rzodkwi daikon. Całości dopełnia orzechowy, lekko pikantny sos satay - smakuje obłędnie z grillowanym mięsem :) Składniki (4porcje): 600 g. piersi z kurczaka 2 op. sosu yakitori House Of Asia(...)cebulek szalotek 6-7 zielonych szparagów Sałatka: 1/2 małej młodej białej kapusty 1/4 małej czerwonej kapusty 150 g. marynowanej rzodkwi daikon House Of Asia 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka pasty miso 1 łyżeczka oleju sezamowego garstka posiekanej kolendry Do podania: sos Satay od Ros Thai Thai sezam posiekana dymka Mięso pokrój w cieknie paski, szalotki na połówki lub na ćwiartki

Delicious Place
Sałatka grillowa z młodej kapusty 34

Sałatka grillowa z młodej kapusty Smaczna, zdrowa i kolorowa. Świetny dodatek do dań z rusztu, którego przygotowanie nie jest wcale trudne, ani czasochłonne. Sałatki warzywne doskonale pasują do mięs, ryb i serów z grilla, podbijając ich smak swoją świeżością i aromatem. Polecam!     Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 pęczek rzodkiewek 1 zielony ogórek pół pęczka szczypiorku pół pęczka(...)pietruszki pół pęczka koperku sól, pieprz Sos: 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy       *** Kapustę drobno szatkujemy *** *** Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki *** *** Ogórka obieramy i również kroimy w plasterki *** *** Szczypiorek, pietruszkę i koperek drobno siekamy *** *** W miseczce mieszamy ze sobą miód, sok z cytryny oraz oliwę *** *** Tak powstały sos wlewamy do sałatki, mieszamy

Blog z Apetytem
Surówka z pekinki 37

Szybka i bardzo smaczna surówka z kapusty pekińskiej, którą przygotujecie w kilka minut. Przepis jest niezwykle prosty, a składniki na surówkę możecie kupić w sklepie przez cały rok. Surówka z pekinki doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub na grilla. Pasuje do każdego rodzaju mięs i ryb. Polecam wypróbować! SURÓWKA Z PEKINKI PRZEPIS Składniki 1/2 kapusty pekińskiej 2 marchewki(...)jabłko 1 cebula 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Przygotowanie 1. Kapustę pekińską drobno posiekaj nożem i przełóż na dużej miski. 2. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę i wrzuć do kapusty. 3. Marchew i jabłko i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do reszty składników. 4. Na koniec dodaj majonez wymieszany z jogurtem i całość wymieszaj

Alle Dobre!
Młoda kapusta po wiejsku 33

Młoda kapusta po wiejsku To jest naprawdę pyszne! Młoda kapustka duszona z boczkiem i makaronem, to szybki i prosty w wykonaniu obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Zróbcie dużo bo szybko znika     Składniki: 1 niewielka główka młodej kapusty 200g boczku wędzonego 1 cebula 1 marchew 1/4 szklanki bulionu lub wody 150g ulubionego makaronu (u mnie mini kokardki) pół pęczka(...)pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażymy *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew, mieszamy i smażymy jeszcze przez minutkę *** *** Na patelnię dodajemy masło oraz poszatkowaną kapustę, mieszamy *** *** Wlewamy bulion lub wodę i dusimy całość pod przykryciem na niedużym ogniu przez około 8-10 minut *** *** Dodajemy makaron i przyprawiamy całość do smaku solą i pieprzem *** *** Na koniec

Blog z Apetytem
Kaczka pieczona po polsku 32

koniecznie przyrządźcie ją po polsku. Taka kaczka idealnie pasuje na świąteczny obiad. Składniki: ? 1 kaczka ? 3 jabłka ? 1 łyżeczka majeranku ? pieprz do posypania kaczki ? olej do posmarowania kaczki Kapusta ? 1 opakowanie 0,5 kg kapusty czerwonej, zakwaszonej ? 4 śliwki suszone ? 3 łyżki masła ? 50 ml wina czerwonego ? 1 łyżka miodu ? 1 łyżeczka mąki Sos jabłkowo-żurawinowy ? 2 łyżki żurawiny(...)również podawać w całości, wtedy postąpić tak samo tzn. wyjąć jabłka i zapiec całą 15 min w 200 st.C. ? Na 2 łyżkach masła podsmażyć pokrojone w paski śliwki, dodać kapustę, wino i miód. ? Na koniec dodać 1 łyżkę masła i oprószyć mąką, zagotować. ? Wymieszać składniki sosu i zagotować, przyprawić. ? Kaczkę podawać na kapuście czerwonej z sosem jabłkowo-żurawinowym, pokrojoną

To co kocham
Krokiety z wafli 34

naleśników. Polecam ten przepis! Gorący farsz położony na wafel powoduje, że zwija się zgrabne rulony i po opanierowaniu w jajku i bułce smaży jak krokiety. Składniki: ? 1 mała biała kapusta ? 500 g pieczarek ? 500 g karkówki ? 1 opakowanie wafla do zwijania krokietów ? 1 mała cebula ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki natki pietruszki Panierka ? 3 jajka ? bułka tarta ? olej(...)smażenia Wykonanie: ? Kapustę pokroić na drobne kawałki gotować w posolonej wodzie przez 30 minut. ? Cebulę obrać, pokroić i obsmażyć na 3 łyżkach oleju, dodać umyte i pokrojone pieczarki, przyprawić i poddusić 10 minut. ? Karkówkę pokroić na drobne kawałki i obsmażyć na 3 łyżkach oleju, przyprawić i podlać odrobiną wody. Dusić przez około 20 minut. ? Kapustę odcedzić, przestudzić i dokładnie odcisnąć

To co kocham
Surówka z kiszonej kapusty 34

Najszybsza surówka z kiszonej kapusty, bogata w witaminy, a więc w sam raz do zimowych obiadów, najlepiej do wieprzowiny. Składniki: ? 500 g kiszonej kapusty ? 1 marchwka ? 2 jabłka ? 1 mała cebulka ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka cukru ? 5 łyżek oliwy Wykonanie: ? Kapustę mocno odcisnąć z soku i pokroić. ? Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. ? Jabłka(...)skórką również zetrzeć na grubej tarce. ? Cebulkę pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić, aż zmięknie. ? Połączyć kapustę z marchewką, jabłkiem i cebulką. ? Doprawić solą, pieprzem, cukrem i wymieszać z oliwą

To co kocham
Bigosik z młodej kapusty z zielonym groszkiem 33

straganach pojawiła się młoda kapusta, a że przed sezonem smakuje najlepiej, to postanowiłam zrobić bigosik. Nowością jest dodanie zielonego groszku, co prawda jest mrożony, ale w kapuście smakuje wyśmienicie. Do bigosu podałam ziemniaki w mundurkach. Pychota! Składniki: ? 1 młoda kapusta ? 1 opakowanie groszku mrożonego ? 300 g boczku wędzonego ? 1 cebula ? 2 łyżki koncentratu pomidorowego ? 4 duże ziemniaki ? sól, pieprz(...)smaku ? 3 łyżki oleju Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę, dodać pokrojony w kostkę boczek i przesmażyć. ? Dodać drobno pokrojoną kapustę, sól, pieprz i podlać 1/2  szklanki wody. Dusić ok. 15 minut pod przykryciem. ? Dorzucić groszek zielony i jeszcze poddusić z 15 minut. ? Doprawić koncentratem pomidorowym, pogotować ok. 5 minut. ? Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać ze skórki, posolić i podawać

To co kocham
Zupa krem z czerwonej kapusty 30

Pierwszy raz gotowałam zupę z czerwonej kapusty, bo akurat plątała mi się połówka kapusty w lodówce i nie bardzo wiedziałam, co z nią zrobić. Postanowiłam ją zmiksować i powstała zupa-krem o bardzo ładnym kolorze i mocno aromatycznym, kapuścianym smaku. Zupa jest bardzo sycąca, jeśli wyjdzie za gęsta, to można rozcieńczyć wodą lub mlekiem. Składniki: ? 1/2 małej kapusty czerwonej(...)dodać obraną i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. ? Podlać 1,5 litra gorącej wody, dodać przyprawy, sól do smaku. ? Po 15 minutach gotowania dodać obrane i pokrojone ziemniaki oraz pokrojoną kapustę. ? Gotować do miękkości warzyw ok. 30 minut. ? Na koniec wyjąć liście laurowe, dodać ocet i tylko zagotować. ? Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. ? Wlać śmietankę

To co kocham
Kapuśniak z młodej kapusty 31

Kapuściany detoks wiosenny z młodej kapusty. Błyskawiczny, bo wiosenna młoda kapusta gotuje się szybciej niż pozostałe warzywa w zupie. Taka zupa smakuje najlepiej właśnie o tej porze roku, bo później już mamy inne świeże warzywa. To moja propozycja na lekką letnią kolację. Składniki: ? 1 mała młoda kapusta ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 1/2 małego selera i pora ? 1 duża cebula(...)pietruszkę i seler pokroić w półplasterki, podsmażyć z cebulą. ? Zalać 2 litrami gorącej wody, dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku, gotować 15 minut. ? Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, kapustę pokroić i dodać do warzyw. Gotować 30 minut. ? Do gotowej zupy wsypać posiekaną natkę pietruszki

To co kocham
Zupa kapuściana z groszkiem 29

Kiedyś bardzo modna była zupa kapuściana. Każdy, kto się odchudzał, wprowadzał do swojej diety właśnie taką kapuściankę. Ja również proponuję kapuściany detoks wiosenny z młodej kapusty. Błyskawiczny, bo wiosenna młoda kapusta gotuje się szybciej niż pozostałe warzywa w zupie. Taka zupa smakuje najlepiej właśnie o tej porze roku, jest świeża i pożywna. Idealna na lekki obiad w ciepłe dni. Składniki(...)mała młoda kapusta ? 3 marchewki ? 1 pietruszka ? 1/2 małego selera ? 1 duża cebula ? 1 mały por ? 5 średnich ziemniaków ? 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego ? 5 łyżek oliwy ? 2 łyżki masła ? pęczek koperku ? sól, pieprz do smaku ? 4 liście laurowe Wykonanie: ? W garnku rozgrzać oliwę i masło, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pora w paski. ? Marchew, pietruszkę i seler pokroić

To co kocham
Pasztet kapuściano-fasolowy 28

Podstawą tego niecodziennego jarskiego pasztetu jest biała kapusta i fasola, a sam pasztet jest aksamitny i delikatny, smaczny na zimno i na ciepło. Może być wykwintną przystawką, dodatkiem do dania obiadowego albo samodzielnym daniem. Masa pasztetowa może też być farszem do krokietów lub pierogów. Składniki: – 1/2 kapusty białej ok 1,5 kg – 1 puszka białej fasoli(...)łyżki sezamu – 2 łyżki nasion słonecznika – 2 łyżki mielonych nasion lnu – sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku – pęczek pietruszki zielonej   Wykonanie: – Kapustę pokroić i gotować w posolonej wodzie przez 30 minut, następnie odcedzić i wystudzoną odcisnąć przez gazę. – Na rozgrzanej oliwie podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę w półkrążki, następnie dodać posiekany czosnek

To co kocham
Sałatka z kapustą pekińską i makaronem chińskim 238

Prosty przepis na sałatkę imprezową z kapustą pekińską w roli głównej. Sałatka, oprócz kapusty pekińskiej, składa się z kurczaka smażonego w przyprawie kabab-gyros, kukurydzy, ogórków konserwowych, świeżej papryki oraz makaronu chińskiego. Jeżeli chodzi o makaron to można dodać ten z zupki chińskiej lub postawić na zdrowszą wersę i użyć makaronu mie. Makaron mie to oryginalny makaron chiński, w postaci(...)bazie majonezu z dodatkiem pikantnego ketchupu, musztardy oraz czosnku granulowanego. Smakuje naprawdę pysznie i szybko znika ze stołu. Świetnie się sprawdzi na różnego rodzaju imprezach. Składniki: 1 mała kapusta pekińska  1 czerwona papryka  1/2 puszki kukurydzy  2 małe filety z kurczaka  5-6 ogórków konserwowych  makaron z zupki chińskiej (1op.) lub ok. 100 g makaronu

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z kapustą pekińską i makaronem chińskim 238

Prosty przepis na sałatkę imprezową z kapustą pekińską w roli głównej. Sałatka, oprócz kapusty pekińskiej, składa się z kurczaka smażonego w przyprawie kabab-gyros, kukurydzy, ogórków konserwowych, świeżej papryki oraz makaronu chińskiego. Jeżeli chodzi o makaron to można dodać ten z zupki chińskiej lub postawić na zdrowszą wersę i użyć makaronu mie. Makaron mie to oryginalny makaron chiński, w postaci(...)bazie majonezu z dodatkiem pikantnego ketchupu, musztardy oraz czosnku granulowanego. Smakuje naprawdę pysznie i szybko znika ze stołu. Świetnie się sprawdzi na różnego rodzaju imprezach. Składniki: 1 mała kapusta pekińska  1 czerwona papryka  1/2 puszki kukurydzy  2 małe filety z kurczaka  5-6 ogórków konserwowych  makaron z zupki chińskiej (1op.) lub ok. 100 g makaronu

Kuchnia MagdaLeny
Dworska uczta 237

Dworska uczta Pyszne i sycące danie jednogarnkowe. Prawdziwie królewska potrawa z rumianymi klopsikami, zasmażaną kapustą i pieczarkami Danie najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem.     Składniki: Klopsiki: 0,5 kg mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany olej do smażenia ok pół szklanki(...)bułki tartej + pół szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych – do obtoczenia klopsików Dodatkowo: pół główki białej kapusty 200g pieczarek 1 szklanka bulionu 1-2 łyżki posiekanego koperku 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego Zasmażka: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki       *** Pieczarki kroimy w plasterki, a kapustę w średniej wielkości kostkę *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, odciśniętą z mleka

Blog z Apetytem