sosem yakitori. Wystarczy nadziać mięso, szalotki i szparagi - tak, nie mogłam ich pominąć w sezonie :) na patyczki, posmarować szaszłyki gęstym słodko-pikantnym sosem i podać z sałatką z chrupiącej kapusty i rzodkwi daikon. Całości dopełnia orzechowy, lekko pikantny sos satay - smakuje obłędnie z grillowanym mięsem :) Składniki (4porcje): 600 g. piersi z kurczaka 2 op. sosu yakitori House Of Asia(...)cebulek szalotek 6-7 zielonych szparagów Sałatka: 1/2 małej młodej białej kapusty 1/4 małej czerwonej kapusty 150 g. marynowanej rzodkwi daikon House Of Asia 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka pasty miso 1 łyżeczka oleju sezamowego garstka posiekanej kolendry Do podania: sos Satay od Ros Thai Thai sezam posiekana dymka Mięso pokrój w cieknie paski, szalotki na połówki lub na ćwiartki
Delicious PlaceSałatka grillowa z młodej kapusty Smaczna, zdrowa i kolorowa. Świetny dodatek do dań z rusztu, którego przygotowanie nie jest wcale trudne, ani czasochłonne. Sałatki warzywne doskonale pasują do mięs, ryb i serów z grilla, podbijając ich smak swoją świeżością i aromatem. Polecam! Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 pęczek rzodkiewek 1 zielony ogórek pół pęczka szczypiorku pół pęczka(...)pietruszki pół pęczka koperku sól, pieprz Sos: 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy *** Kapustę drobno szatkujemy *** *** Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki *** *** Ogórka obieramy i również kroimy w plasterki *** *** Szczypiorek, pietruszkę i koperek drobno siekamy *** *** W miseczce mieszamy ze sobą miód, sok z cytryny oraz oliwę *** *** Tak powstały sos wlewamy do sałatki, mieszamy
Blog z ApetytemSzybka i bardzo smaczna surówka z kapusty pekińskiej, którą przygotujecie w kilka minut. Przepis jest niezwykle prosty, a składniki na surówkę możecie kupić w sklepie przez cały rok. Surówka z pekinki doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub na grilla. Pasuje do każdego rodzaju mięs i ryb. Polecam wypróbować! SURÓWKA Z PEKINKI PRZEPIS Składniki 1/2 kapusty pekińskiej 2 marchewki(...)jabłko 1 cebula 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Przygotowanie 1. Kapustę pekińską drobno posiekaj nożem i przełóż na dużej miski. 2. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę i wrzuć do kapusty. 3. Marchew i jabłko i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do reszty składników. 4. Na koniec dodaj majonez wymieszany z jogurtem i całość wymieszaj
Alle Dobre!Młoda kapusta po wiejsku To jest naprawdę pyszne! Młoda kapustka duszona z boczkiem i makaronem, to szybki i prosty w wykonaniu obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Zróbcie dużo bo szybko znika Składniki: 1 niewielka główka młodej kapusty 200g boczku wędzonego 1 cebula 1 marchew 1/4 szklanki bulionu lub wody 150g ulubionego makaronu (u mnie mini kokardki) pół pęczka(...)pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażymy *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew, mieszamy i smażymy jeszcze przez minutkę *** *** Na patelnię dodajemy masło oraz poszatkowaną kapustę, mieszamy *** *** Wlewamy bulion lub wodę i dusimy całość pod przykryciem na niedużym ogniu przez około 8-10 minut *** *** Dodajemy makaron i przyprawiamy całość do smaku solą i pieprzem *** *** Na koniec
Blog z Apetytemkoniecznie przyrządźcie ją po polsku. Taka kaczka idealnie pasuje na świąteczny obiad. Składniki: ? 1 kaczka ? 3 jabłka ? 1 łyżeczka majeranku ? pieprz do posypania kaczki ? olej do posmarowania kaczki Kapusta ? 1 opakowanie 0,5 kg kapusty czerwonej, zakwaszonej ? 4 śliwki suszone ? 3 łyżki masła ? 50 ml wina czerwonego ? 1 łyżka miodu ? 1 łyżeczka mąki Sos jabłkowo-żurawinowy ? 2 łyżki żurawiny(...)również podawać w całości, wtedy postąpić tak samo tzn. wyjąć jabłka i zapiec całą 15 min w 200 st.C. ? Na 2 łyżkach masła podsmażyć pokrojone w paski śliwki, dodać kapustę, wino i miód. ? Na koniec dodać 1 łyżkę masła i oprószyć mąką, zagotować. ? Wymieszać składniki sosu i zagotować, przyprawić. ? Kaczkę podawać na kapuście czerwonej z sosem jabłkowo-żurawinowym, pokrojoną
To co kochamnaleśników. Polecam ten przepis! Gorący farsz położony na wafel powoduje, że zwija się zgrabne rulony i po opanierowaniu w jajku i bułce smaży jak krokiety. Składniki: ? 1 mała biała kapusta ? 500 g pieczarek ? 500 g karkówki ? 1 opakowanie wafla do zwijania krokietów ? 1 mała cebula ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki natki pietruszki Panierka ? 3 jajka ? bułka tarta ? olej(...)smażenia Wykonanie: ? Kapustę pokroić na drobne kawałki gotować w posolonej wodzie przez 30 minut. ? Cebulę obrać, pokroić i obsmażyć na 3 łyżkach oleju, dodać umyte i pokrojone pieczarki, przyprawić i poddusić 10 minut. ? Karkówkę pokroić na drobne kawałki i obsmażyć na 3 łyżkach oleju, przyprawić i podlać odrobiną wody. Dusić przez około 20 minut. ? Kapustę odcedzić, przestudzić i dokładnie odcisnąć
To co kochamNajszybsza surówka z kiszonej kapusty, bogata w witaminy, a więc w sam raz do zimowych obiadów, najlepiej do wieprzowiny. Składniki: ? 500 g kiszonej kapusty ? 1 marchwka ? 2 jabłka ? 1 mała cebulka ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka cukru ? 5 łyżek oliwy Wykonanie: ? Kapustę mocno odcisnąć z soku i pokroić. ? Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. ? Jabłka(...)skórką również zetrzeć na grubej tarce. ? Cebulkę pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić, aż zmięknie. ? Połączyć kapustę z marchewką, jabłkiem i cebulką. ? Doprawić solą, pieprzem, cukrem i wymieszać z oliwą
To co kochamstraganach pojawiła się młoda kapusta, a że przed sezonem smakuje najlepiej, to postanowiłam zrobić bigosik. Nowością jest dodanie zielonego groszku, co prawda jest mrożony, ale w kapuście smakuje wyśmienicie. Do bigosu podałam ziemniaki w mundurkach. Pychota! Składniki: ? 1 młoda kapusta ? 1 opakowanie groszku mrożonego ? 300 g boczku wędzonego ? 1 cebula ? 2 łyżki koncentratu pomidorowego ? 4 duże ziemniaki ? sól, pieprz(...)smaku ? 3 łyżki oleju Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę, dodać pokrojony w kostkę boczek i przesmażyć. ? Dodać drobno pokrojoną kapustę, sól, pieprz i podlać 1/2 szklanki wody. Dusić ok. 15 minut pod przykryciem. ? Dorzucić groszek zielony i jeszcze poddusić z 15 minut. ? Doprawić koncentratem pomidorowym, pogotować ok. 5 minut. ? Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać ze skórki, posolić i podawać
To co kochamPierwszy raz gotowałam zupę z czerwonej kapusty, bo akurat plątała mi się połówka kapusty w lodówce i nie bardzo wiedziałam, co z nią zrobić. Postanowiłam ją zmiksować i powstała zupa-krem o bardzo ładnym kolorze i mocno aromatycznym, kapuścianym smaku. Zupa jest bardzo sycąca, jeśli wyjdzie za gęsta, to można rozcieńczyć wodą lub mlekiem. Składniki: ? 1/2 małej kapusty czerwonej(...)dodać obraną i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. ? Podlać 1,5 litra gorącej wody, dodać przyprawy, sól do smaku. ? Po 15 minutach gotowania dodać obrane i pokrojone ziemniaki oraz pokrojoną kapustę. ? Gotować do miękkości warzyw ok. 30 minut. ? Na koniec wyjąć liście laurowe, dodać ocet i tylko zagotować. ? Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. ? Wlać śmietankę
To co kochamKapuściany detoks wiosenny z młodej kapusty. Błyskawiczny, bo wiosenna młoda kapusta gotuje się szybciej niż pozostałe warzywa w zupie. Taka zupa smakuje najlepiej właśnie o tej porze roku, bo później już mamy inne świeże warzywa. To moja propozycja na lekką letnią kolację. Składniki: ? 1 mała młoda kapusta ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 1/2 małego selera i pora ? 1 duża cebula(...)pietruszkę i seler pokroić w półplasterki, podsmażyć z cebulą. ? Zalać 2 litrami gorącej wody, dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku, gotować 15 minut. ? Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, kapustę pokroić i dodać do warzyw. Gotować 30 minut. ? Do gotowej zupy wsypać posiekaną natkę pietruszki
To co kochamKiedyś bardzo modna była zupa kapuściana. Każdy, kto się odchudzał, wprowadzał do swojej diety właśnie taką kapuściankę. Ja również proponuję kapuściany detoks wiosenny z młodej kapusty. Błyskawiczny, bo wiosenna młoda kapusta gotuje się szybciej niż pozostałe warzywa w zupie. Taka zupa smakuje najlepiej właśnie o tej porze roku, jest świeża i pożywna. Idealna na lekki obiad w ciepłe dni. Składniki(...)mała młoda kapusta ? 3 marchewki ? 1 pietruszka ? 1/2 małego selera ? 1 duża cebula ? 1 mały por ? 5 średnich ziemniaków ? 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego ? 5 łyżek oliwy ? 2 łyżki masła ? pęczek koperku ? sól, pieprz do smaku ? 4 liście laurowe Wykonanie: ? W garnku rozgrzać oliwę i masło, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pora w paski. ? Marchew, pietruszkę i seler pokroić
To co kochamPodstawą tego niecodziennego jarskiego pasztetu jest biała kapusta i fasola, a sam pasztet jest aksamitny i delikatny, smaczny na zimno i na ciepło. Może być wykwintną przystawką, dodatkiem do dania obiadowego albo samodzielnym daniem. Masa pasztetowa może też być farszem do krokietów lub pierogów. Składniki: – 1/2 kapusty białej ok 1,5 kg – 1 puszka białej fasoli(...)łyżki sezamu – 2 łyżki nasion słonecznika – 2 łyżki mielonych nasion lnu – sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku – pęczek pietruszki zielonej Wykonanie: – Kapustę pokroić i gotować w posolonej wodzie przez 30 minut, następnie odcedzić i wystudzoną odcisnąć przez gazę. – Na rozgrzanej oliwie podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę w półkrążki, następnie dodać posiekany czosnek
To co kochamProsty przepis na sałatkę imprezową z kapustą pekińską w roli głównej. Sałatka, oprócz kapusty pekińskiej, składa się z kurczaka smażonego w przyprawie kabab-gyros, kukurydzy, ogórków konserwowych, świeżej papryki oraz makaronu chińskiego. Jeżeli chodzi o makaron to można dodać ten z zupki chińskiej lub postawić na zdrowszą wersę i użyć makaronu mie. Makaron mie to oryginalny makaron chiński, w postaci(...)bazie majonezu z dodatkiem pikantnego ketchupu, musztardy oraz czosnku granulowanego. Smakuje naprawdę pysznie i szybko znika ze stołu. Świetnie się sprawdzi na różnego rodzaju imprezach. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 2 małe filety z kurczaka 5-6 ogórków konserwowych makaron z zupki chińskiej (1op.) lub ok. 100 g makaronu
Kuchnia MagdaLenyProsty przepis na sałatkę imprezową z kapustą pekińską w roli głównej. Sałatka, oprócz kapusty pekińskiej, składa się z kurczaka smażonego w przyprawie kabab-gyros, kukurydzy, ogórków konserwowych, świeżej papryki oraz makaronu chińskiego. Jeżeli chodzi o makaron to można dodać ten z zupki chińskiej lub postawić na zdrowszą wersę i użyć makaronu mie. Makaron mie to oryginalny makaron chiński, w postaci(...)bazie majonezu z dodatkiem pikantnego ketchupu, musztardy oraz czosnku granulowanego. Smakuje naprawdę pysznie i szybko znika ze stołu. Świetnie się sprawdzi na różnego rodzaju imprezach. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 2 małe filety z kurczaka 5-6 ogórków konserwowych makaron z zupki chińskiej (1op.) lub ok. 100 g makaronu
Kuchnia MagdaLenyDworska uczta Pyszne i sycące danie jednogarnkowe. Prawdziwie królewska potrawa z rumianymi klopsikami, zasmażaną kapustą i pieczarkami Danie najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem. Składniki: Klopsiki: 0,5 kg mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany olej do smażenia ok pół szklanki(...)bułki tartej + pół szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych – do obtoczenia klopsików Dodatkowo: pół główki białej kapusty 200g pieczarek 1 szklanka bulionu 1-2 łyżki posiekanego koperku 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego Zasmażka: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki *** Pieczarki kroimy w plasterki, a kapustę w średniej wielkości kostkę *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, odciśniętą z mleka
Blog z Apetytem