kapustą - 19268 przepisów (strona:336/1285)

Domowy kebab z kurczaka 373

jadam w ulubionej budce. Z ciekawości dziś w trakcie pisania postu podpatrzyłam, jak inni blogerzy przygotowują kebab i stwierdziłam, że dominuje schemat z jedną surówką z sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej oraz usmażoną piersią z kurczaka. Moja pita nadziana jest dwiema prostymi surówkami. Pierwsza jest zrobiona na bazie białej kapusty, a druga ma sałatę lodową, którą możecie także zastąpić kapustą(...)sztuk mniejszych niż standardowy kebab: Mięso: 80 dag podudzi z kurczaka 2 łyżki oleju 2 łyżki przyprawy kebab-gyros Prymat Surówka nr 1: ¼ niewielkiej główki białej kapusty 1 mała marchewka Odrobina soku z cytryny Odrobina cukru Sól Surówka nr 2: Nieduża sałata lodowa 1 nieduży pomidor Pół małej cebuli Sól Sos czosnkowy: Pół opakowania dużego jogurtu naturalnego Mały słoiczek majonezu

Fabryka pomysłów
Gołąbki w sosie żurkowym 33

Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (u mnie łopatka) 100g ryżu (1 woreczek) 2 jajka Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek 1 nieduża główka białej kapusty 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) lub smalcu ok 3/4 szklanki wody 0,5 litra żurku z butelki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki     *** Ryż gotujemy na półmiękko. Kapustę obgotowujemy(...)osolonej wodzie i dzielimy na liście *** *** Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, jajka i przyprawy – do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Na każdym liściu kapusty układamy po około dwie łyżki farszu *** *** Zawijamy kapustę z farszem w rulony *** *** Na dużej patelni lub w garnku rozpuszczamy masło albo smalec i podsmażamy na nim przez chwilę gołąbki *** *** Następnie przekładamy je delikatnie na drugą

Blog z Apetytem
Swojski garnek z klopsikami 26

obtoczenia mięsa przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany ok 4-5 ugotowanych ziemniaków (mogą być z dnia poprzedniego) pół niedużej główki kapusty 1 większa marchew pół pęczka koperku pół szklanki bulionu warzywnego olej do smażenia     *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną i odciśniętą bułką oraz przyprawy do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy(...)formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną kapustę oraz startą na tarce o dużych marchew *** *** Całość mieszamy i przez chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy bulionem i zagotowujemy. Dodajemy ponownie mięso *** *** Potrawę dusimy pod przykryciem na małej mocy palnika

Blog z Apetytem
Surówka zatapiana 39

kolorowa i mega smaczna surówka, która dzięki zalewie zachowuje świeżość przez cały tydzień. Świetny dodatek do obiadu, dań z grilla lub burgerów. Polecam!     Składniki: 1 główka młodej kapusty 2 czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pęczek pietruszki 1 łyżka soli 5 łyżek cukru 200ml oleju 125 ml octu 1 litr wody gazowanej(...)Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy *** *** Pokrojoną kapustę przekładamy do dużej miski *** *** Cebulę kroimy w piórka *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystkie warzywa przekładamy do miski z kapustą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Dodajemy sól i cukier *** *** Wlewamy olej i ocet, mieszamy *** *** Całość zalewamy wodą gazowaną *** *** Odstawiamy

Blog z Apetytem
Sałatka z włoską kapustą, grejpfrutem i orzechami 21

jest mój najambitniejszy i najlepszy przepis. Skupiłam się jednak na tym, aby był na maksa wypełniony zdrowymi elementami. Do świąt faszerujemy się różnymi takimi, dodatkowo w lodówce leżakował kawałek kapusty włoskiej, więc postanowiłam zrobić z niej dodatek do obiadu. Sałatkę wchłonęliśmy z faszerowanymi batatami, na które przepisu póki co nie będzie, bo były dla nas za słodkie i średnio(...)przez to smakowały.  Składniki: 1/4 małej główki kapusty włoskiej 1 duży grejpfrut pół czerwonej cebuli pół małej marchewki duża garść uprażonych orzechów włoskich 1 mały ząbek czosnku pół łyżeczki musztardy 1 łyżka oliwy extra virgin sól pieprz (przepis na 2-3 porcje)   Skórę z grejpfruta obieramy nożem w taki sposób, aby nie pozostało na nim białych błon. Później

Kardamonovy
Letnie obiady 40

Zupa z rzodkiewek Rosół z bluszczykiem kurdybankiem Zupa z cukinii i kapusty pekińskiej Zupa botwinka w 15 minut Zupa meksykańska z chipsami Zupa z zielonych warzyw w 15 minut Indyk w sosie kokosowym z ryżem Burgery z bobem Ziemniaki z ogniska Sałatka z bobem i kaszą pęczak Omlet z pomidorami i cukinią Tagliatelle z sosem serowym i bobem Kaszotto(...)bobem Risotto z kurkami i bobem Placki ziemniaczane z czosnaczkiem Placki ziemniaczane z cukinią i papryczkami padron Sałatka z jarmużem i młodymi ziemniakami Serca drobiowe i młoda kapusta Leczo z rzodkiewkami Szparagi z młodymi ziemniakami Młoda kapusta zasmażana Kasza pęczak z truskawkami Paella z cukinią Zapiekanka chlebowa z pieczarkami Boczniaki jak schabowe Pieczona rzodkiewka – post dr Dąbrowskiej Zapiekanka chlebowa

Dorota Smakuje
Smażona młoda kapusta w soku porzeczkowym 22

Przyszła wiosna, świat budzi się ze snu, wszystko robi się zielone. W sklepach znów jest młoda kapusta, tylko człowiek dalej stary :) Prostszego przepisu się nie da. Żeby nie było zbyt nudno, dodatek dobrany naukowo, bo kapusta dobrze komponuje się z czarną porzeczką. Składniki: - młoda kapusta - sok porzeczkowy Wykonanie: Kapustę kroimy na sześć części. Smażymy z każdej strony a na końcu

Kryzysowa Książka Kucharska
Szaszłyki z kurczaka yakitori 35

sosem yakitori. Wystarczy nadziać mięso, szalotki i szparagi - tak, nie mogłam ich pominąć w sezonie :) na patyczki, posmarować szaszłyki gęstym słodko-pikantnym sosem i podać z sałatką z chrupiącej kapusty i rzodkwi daikon. Całości dopełnia orzechowy, lekko pikantny sos satay - smakuje obłędnie z grillowanym mięsem :) Składniki (4porcje): 600 g. piersi z kurczaka 2 op. sosu yakitori House Of Asia(...)cebulek szalotek 6-7 zielonych szparagów Sałatka: 1/2 małej młodej białej kapusty 1/4 małej czerwonej kapusty 150 g. marynowanej rzodkwi daikon House Of Asia 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka pasty miso 1 łyżeczka oleju sezamowego garstka posiekanej kolendry Do podania: sos Satay od Ros Thai Thai sezam posiekana dymka Mięso pokrój w cieknie paski, szalotki na połówki lub na ćwiartki

Delicious Place
Sałatka grillowa z młodej kapusty 31

Sałatka grillowa z młodej kapusty Smaczna, zdrowa i kolorowa. Świetny dodatek do dań z rusztu, którego przygotowanie nie jest wcale trudne, ani czasochłonne. Sałatki warzywne doskonale pasują do mięs, ryb i serów z grilla, podbijając ich smak swoją świeżością i aromatem. Polecam!     Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 pęczek rzodkiewek 1 zielony ogórek pół pęczka szczypiorku pół pęczka(...)pietruszki pół pęczka koperku sól, pieprz Sos: 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy       *** Kapustę drobno szatkujemy *** *** Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki *** *** Ogórka obieramy i również kroimy w plasterki *** *** Szczypiorek, pietruszkę i koperek drobno siekamy *** *** W miseczce mieszamy ze sobą miód, sok z cytryny oraz oliwę *** *** Tak powstały sos wlewamy do sałatki, mieszamy

Blog z Apetytem
Surówka z pekinki 33

Szybka i bardzo smaczna surówka z kapusty pekińskiej, którą przygotujecie w kilka minut. Przepis jest niezwykle prosty, a składniki na surówkę możecie kupić w sklepie przez cały rok. Surówka z pekinki doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub na grilla. Pasuje do każdego rodzaju mięs i ryb. Polecam wypróbować! SURÓWKA Z PEKINKI PRZEPIS Składniki 1/2 kapusty pekińskiej 2 marchewki(...)jabłko 1 cebula 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Przygotowanie 1. Kapustę pekińską drobno posiekaj nożem i przełóż na dużej miski. 2. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę i wrzuć do kapusty. 3. Marchew i jabłko i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do reszty składników. 4. Na koniec dodaj majonez wymieszany z jogurtem i całość wymieszaj

Alle Dobre!
Młoda kapusta po wiejsku 31

Młoda kapusta po wiejsku To jest naprawdę pyszne! Młoda kapustka duszona z boczkiem i makaronem, to szybki i prosty w wykonaniu obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Zróbcie dużo bo szybko znika     Składniki: 1 niewielka główka młodej kapusty 200g boczku wędzonego 1 cebula 1 marchew 1/4 szklanki bulionu lub wody 150g ulubionego makaronu (u mnie mini kokardki) pół pęczka(...)pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażymy *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew, mieszamy i smażymy jeszcze przez minutkę *** *** Na patelnię dodajemy masło oraz poszatkowaną kapustę, mieszamy *** *** Wlewamy bulion lub wodę i dusimy całość pod przykryciem na niedużym ogniu przez około 8-10 minut *** *** Dodajemy makaron i przyprawiamy całość do smaku solą i pieprzem *** *** Na koniec

Blog z Apetytem
Kaczka pieczona po polsku 23

koniecznie przyrządźcie ją po polsku. Taka kaczka idealnie pasuje na świąteczny obiad. Składniki: ? 1 kaczka ? 3 jabłka ? 1 łyżeczka majeranku ? pieprz do posypania kaczki ? olej do posmarowania kaczki Kapusta ? 1 opakowanie 0,5 kg kapusty czerwonej, zakwaszonej ? 4 śliwki suszone ? 3 łyżki masła ? 50 ml wina czerwonego ? 1 łyżka miodu ? 1 łyżeczka mąki Sos jabłkowo-żurawinowy ? 2 łyżki żurawiny(...)również podawać w całości, wtedy postąpić tak samo tzn. wyjąć jabłka i zapiec całą 15 min w 200 st.C. ? Na 2 łyżkach masła podsmażyć pokrojone w paski śliwki, dodać kapustę, wino i miód. ? Na koniec dodać 1 łyżkę masła i oprószyć mąką, zagotować. ? Wymieszać składniki sosu i zagotować, przyprawić. ? Kaczkę podawać na kapuście czerwonej z sosem jabłkowo-żurawinowym, pokrojoną

To co kocham
Krokiety z wafli 24

naleśników. Polecam ten przepis! Gorący farsz położony na wafel powoduje, że zwija się zgrabne rulony i po opanierowaniu w jajku i bułce smaży jak krokiety. Składniki: ? 1 mała biała kapusta ? 500 g pieczarek ? 500 g karkówki ? 1 opakowanie wafla do zwijania krokietów ? 1 mała cebula ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki natki pietruszki Panierka ? 3 jajka ? bułka tarta ? olej(...)smażenia Wykonanie: ? Kapustę pokroić na drobne kawałki gotować w posolonej wodzie przez 30 minut. ? Cebulę obrać, pokroić i obsmażyć na 3 łyżkach oleju, dodać umyte i pokrojone pieczarki, przyprawić i poddusić 10 minut. ? Karkówkę pokroić na drobne kawałki i obsmażyć na 3 łyżkach oleju, przyprawić i podlać odrobiną wody. Dusić przez około 20 minut. ? Kapustę odcedzić, przestudzić i dokładnie odcisnąć

To co kocham
Surówka z kiszonej kapusty 27

Najszybsza surówka z kiszonej kapusty, bogata w witaminy, a więc w sam raz do zimowych obiadów, najlepiej do wieprzowiny. Składniki: ? 500 g kiszonej kapusty ? 1 marchwka ? 2 jabłka ? 1 mała cebulka ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka cukru ? 5 łyżek oliwy Wykonanie: ? Kapustę mocno odcisnąć z soku i pokroić. ? Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. ? Jabłka(...)skórką również zetrzeć na grubej tarce. ? Cebulkę pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić, aż zmięknie. ? Połączyć kapustę z marchewką, jabłkiem i cebulką. ? Doprawić solą, pieprzem, cukrem i wymieszać z oliwą

To co kocham