kapustą - 19268 przepisów (strona:342/1285)

Surówka z młodej kapusty i kukurydzy 57

był dodatkiem do faszerowanych papryk. Faszerowanych oczywiście tonami mięsa, a jakże. Wszystko ładnie się uzupełniło. Zresztą tego typu surówka pasuje praktycznie do wszystkiego. I możecie ją zrobić z każdej kapusty, nie tylko młodej. Potrzebuję nawet czegoś podobnego na  najbliższą niedzielę, ale w tych upałach (na wynos) raczej się nie sprawdzi. Spoko, coś wymyślę.  Składniki: 1 główka młodej kapusty(...)puszka kukurydzy 2 ogórki gruntowe 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Z kapusty pozbywamy się brzydkich zewnętrznych liści, szatkujemy ją i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej kukurydzę i ogórki pokrojone w kostkę (ja ich nie obierałam). Do słoika wlewamy jogurt, majonez i sok z cytryny, zamykamy go i energicznie

Kardamonovy
Surówka z młodej czerwonej kapusty 59

Wiem, znowu surówka. Miało być zupełnie coś innego, ale facet na targu opchnął mi młodą czerwoną kapustę, z którą to nie miałam jeszcze nigdy do czynienia. No i wiedziałam, że muszę się z Wami tym podzielić – jakoś to przeżyjecie. A! No i grillowaliśmy w sobotę, więc surówka pasowała idealnie. Nie mogłabym żyć bez warzyw. Chociaż pisałam Wam kiedyś(...)potrafiłabym żyć także bez mleka, a jakoś daję radę. No dobra, nie liczę tego koktajlu z rana, ale zabrakło mi mleka roślinnego…   Składniki: 1 główka młodej czerwonej kapusty 2 marchewki 1 pęczek koperku 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny szczypta cukru sól pieprz Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, szatkujemy ją. Dodajemy do niej starte

Kardamonovy
Zupa z czerwoną kapustą 55

dodatkowo większość potraw mi nie smakowała. No cóż, zdarza się i tak. Mam jednak dla Was zupę, którą zrobiłam jakoś tydzień temu, zdjęcie czekało na publikację. Dzięki zakwasowi i kapuście, smakowała trochę jak barszcz ukraiński. Dla mnie, superekstradyska.  Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1/4 główki czerwonej kapusty pół litra zakwasu z buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)majeranku 1 łyżeczka octu winnego (lub więcej) pół łyżeczki cukru (lub więcej) pół małego pęczka koperku mały kubek jogurtu naturalnego sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji)   Kapustę szatkujemy, wrzucamy na patelnię, smażymy na wolnym ogniu około 10 minut, często mieszając. Po tym czasie dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy kolejne

Kardamonovy
Sałatka z włoską kapustą, grejpfrutem i orzechami 63

jest mój najambitniejszy i najlepszy przepis. Skupiłam się jednak na tym, aby był na maksa wypełniony zdrowymi elementami. Do świąt faszerujemy się różnymi takimi, dodatkowo w lodówce leżakował kawałek kapusty włoskiej, więc postanowiłam zrobić z niej dodatek do obiadu. Sałatkę wchłonęliśmy z faszerowanymi batatami, na które przepisu póki co nie będzie, bo były dla nas za słodkie i średnio(...)przez to smakowały.  Składniki: 1/4 małej główki kapusty włoskiej 1 duży grejpfrut pół czerwonej cebuli pół małej marchewki duża garść uprażonych orzechów włoskich 1 mały ząbek czosnku pół łyżeczki musztardy 1 łyżka oliwy extra virgin sól pieprz (przepis na 2-3 porcje)   Skórę z grejpfruta obieramy nożem w taki sposób, aby nie pozostało na nim białych błon. Później

Kardamonovy
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty 52

wiem jak dla Was, ale dla mnie czerwona kiszona kapusta to nowość. I w sumie mam mieszane uczucia. Bo z jednej strony brudzi wszystko czego dotknie (co mnie trochę irytuje), z drugiej strony jako ciemne warzywo jest chyba zdrowsza od białej. I żeby nie było, że wydziwiam i wymyślam… będę jej używała w kuchni, nie oszalałam jednak(...)punkcie. Składniki: 200 g kiszonej czerwonej kapusty pół czerwonej cebuli 1 średnia marchewka pół łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżeczka oleju rzepakowego Kapustę odciskamy z soku, można ją drobniej pokroić, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę i startą na największych oczkach marchewkę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wlewamy olej, dokładnie mieszamy. Artykuł Surówka

Kardamonovy
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką 66

Kolejny dodatek do bułek z szarpaną wieprzowiną. Ciężko mi sobie wyobrazić je bez coleslawa lub podobnej surówki. Tym razem zrobiłam surówkę z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i koperkiem. Wyszła w dechę.  Składniki: pół czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 duże jabłko mała czerwona cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu pęczek koperku pół łyżeczki soku z cytryny(...)sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski, chwilę ugniatamy. Dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, obrane i starte na dużych oczkach marchewkę i jabłko, poszatkowany koperek, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Surówka najlepsza jest na drugi dzień. Artykuł Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką

Kardamonovy
Surówka z młodej kapusty i marchewki 61

Nowalijki, dzień dobry. Powoli zaczyna się mój ulubiony sezon warzywno-owocowy. Póki co walczymy z młodą kapustą. Dziś polecam Wam przepis na surówkę. Ocet z powodzeniem możecie zastąpić sokiem z cytryny.  Składniki: pół główki młodej kapusty 1 marchewka pół małej cebuli pół łyżeczki octu winnego 1 łyżka oliwy extra virgin sól Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej(...)obraną i startą na dużych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę cebulę. Dolewamy ocet i oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Artykuł Surówka z młodej kapusty i marchewki pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z białej kapusty z ziołami 56

smakuje jak papier. Albo w sumie gorzej. Skończyło się na natce i  koperku. Jak dostaniecie szczypiorek, który smakuje jak szczypiorek, dodajcie go zamiast cebuli. Składniki: pół główki białej kapusty mały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki pół małej cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Kapustę obieramy(...)zewnętrznych, brzydkich liści, szatkujemy. Wrzucamy do miski i chwilę ugniatamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do kapusty dorzucamy poszatkowane zioła, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na godzinę, żeby smaki się połączyły. Artykuł Surówka z białej kapusty z ziołami pochodzi z serwisu

Kardamonovy
Placki z kiszonej kapusty 51

moje można nazwać fuczkami, bo są na zsiadłym mleku… nie będę więc tutaj czarować nazewnictwem. Jeżeli jeszcze nie jedliście takiego cuda, lećcie do sprawdzonego warzywniaka, kupcie dobrą kapustę i działajcie. Składniki: 400 g odciśniętej kiszonej kapusty 1,5 szklanki mąki pszennej 500 ml zsiadłego mleka (zamiennie można użyć 350 ml wody lub mleka) 2 jajka pieprz(...)sól (opcjonalnie) olej rzepakowy (przepis na około 15 placków) Kapustę drobno szatkujemy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej resztę składników, dokładnie mieszamy. Na rozgrzany olej wykładamy łyżką ciasto, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na średnim ogniu, do zrumienienia.  Artykuł Placki z kiszonej kapusty pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Kapuśniak z soczewicą 44

Bardzo przypadkowa potrawa. Z weekendu zostało mi pół główki kapusty, przy okazji zachciało mi się zupy. Plusem tego kapuśniaku było to, że nie musiałam do niego niczego dokupować. Ja w ogóle lubię gotować z domowych resztek, serio serio. Obecny czas bardziej sprzyja kombinowaniu, bo nie chcę niepotrzebnie wychodzić z domu. Zupa wyszła tak pyszna, że wrąbaliśmy cały garnek w ciągu(...)jednego dnia (1,5 roczna Tola także). Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego pół małej kapusty pół szklanki suchej czerwonej soczewicy puszka pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki sól pieprz oliwa (przepis na 5 porcji)   Kapustę obieramy z brzydkich liści, myjemy i szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę, obie wrzucamy na oliwę

Kardamonovy
Surówka z kapusty pekińskiej i sosu farmerskiego 58

farmerski to takie ustrojstwo, które idealnie uzupełnia sporą ilość surówek i sałatek. Nie jest więc niczym dziwnym, że połączyłam go z pekinką. Na dodatek udało mi się dostać młodą kapustę. Surówka będzie dobrze pasować (także) do potraw z grilla, my wchłonęliśmy ją z kotletami z ziemniaków. Składniki: mała główka kapusty pekińskiej 1 większa marchewka 1 mała cebula 2 łyżki uprażonych(...)ziaren słonecznika pół porcji sosu farmerskiego sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obraną, startą na największych oczkach marchewkę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wlewamy sos, dorzucamy słonecznik, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i sosu farmerskiego pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z kapusty pekińskiej i pora 63

Tego typu surówki najbardziej pasują mi do mięs z sosem. Wiecie, schab w sosie własnym, zrazy i inne pulpety właśnie. Ostatnio udało mi się wyhaczyć młodą kapustę pekińską, więc postanowiłam zrobić z niej surówkę. Dla mnie idealnym uzupełnieniem do tej surówki i pulpetów był brązowy ryż. I tak powstał obiad niemal idealny. Przepis na pulpety macie tutaj → pulpety gotowane(...)teraz tak myślę, to takie surówki dobrze sprawdzą się także przy okazji grillów czy kanapek z szarpaną, zastosowań macie pierdyliard. Jedzcie do czego chcecie, na zdrowie. Składniki: główka małej kapusty pekińskiej (ja użyłam młodej) mały por (biała część) pęczek koperku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego pół łyżeczki soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy

Kardamonovy
Wigilijny pasztet z suszonych grzybów 111

mięsożerców. Pyszny, łatwy do przygotowania i niecodzienny zachwyci wszystkich gości. W podstawie aromatyczne suszone grzyby zebrane tej jesieni i czerwona fasola dla umocnienia konsystencji, a do tego kiszona kapusta z glinianego gara, który o tej porze roku zajmuje na balkonie honorowe miejsce. Całości dopełniają suszone zioła i ciepły akcent gałki muszkatołowej, który wynosi wszystkie smaki na wyższy poziom. Kiedy pierwszy(...)pyszny pasztet przy świątecznym stole :) Wigilijny pasztet z suszonych grzybów Potrzebujesz: 1 dużą cebulę 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju roślinnego 50g bułki tartej 50g suszonych grzybów 100g kiszonej kapusty 2 puszki czerwonej fasoli 3 jajka 1/3 łyżeczki suszonego majeranku 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 3 szczypty mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. 4 sztuki suszonych

Kuchnia w Słońcu Skąpana
ULUBIONA SAŁATKA KEBABOWA / GYROS – idealna na Święta! 84

pory jeszcze nie zagościła u mnie na blogu, choć przecież okazji jej przygotowania miałam już kilka! Bardzo lubię taka prostą wersję – z dobrze doprawionym mięsem , świeżą kapustą pekińską. kukurydzą , cebulką , sosem czosnkowym i konserwowym ogórkiem. Nie dodaję nic więcej choć można się pokusić o pomidora, paprykę czy też warstwę keczupu – będzie równie pysznie! Spróbujcie! Będzie idealna na nadchodzące(...)Święta! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 300 g * przyprawa gyros – 3 łyżki * oliwa z oliwek * kapusta pekińska – 0,5 główki * kukurydza konserwowa – 1 puszka * cebula biała – 2 szt * ogórki konserwowe – 1 słoik * majonez – 150 ml * gęsty jogurt naturalny – 150 ml * czosnek – 3 żabki * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pamiętajcie, że mięso

Ostra na Słodko
pieczone pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami 75

Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek to wspaniała alternatywa dla uszek w barszczu lub pasztecików. Znakomicie sprawdzą się jako dodatek do czystego barszczu podczas wigilijnej wieczerzy choć oczywiście nie musicie czekać do Bożego Narodzenia. Pieczone pierogi drożdżowe to super pomysł na ciepłą kolację, u nas zniknęły błyskawicznie. Z podanej porcji składników wyszło około(...)pierożków.    składniki: 500 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz 1 pełna łyżka miodu   1 kg mąki 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 250 g masła 1/2 litra mleka 2 jajka 25 g świeżych drożdży 1 jajko do posmarowania do dekoracji: siemię lniane, czarnuszka, sezam, mak wykonanie

babka w formie