kapustą - 19268 przepisów (strona:364/1285)

Surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem 113

Przepis na prostą surówkę do obiadu z nutą chrzanu. Pasuje do wszelkiego rodzaju mięs. Składniki: pół niewielkiej kapusty pekińskiej marchewka por 180 ml jogurtu naturalnego płaska łyżeczka chrzanu sól, pieprz Przygotowanie Kapustę siekamy drobno, solimy. Kapustę z solą ugniatamy rękami. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy z ewentualnego nadmiaru wody. Marchew ścieramy na tarce, por kroimy w półplasterki(...)Jogurt mieszamy z chrzanem. Wszystkie składniki dodajemy do kapusty, doprawiamy pieprzem. Mieszamy dokładnie

e-PrzepisyKulinarne
Surówka z białej kapusty 129

Surówka z białej kapusty Na 3 porcje: 1/4 niedużej główki białej kapusty 1/2 białej rzodkwi 1 nieduża czerwona cebula 1 średni pomidor 1 łyżka białego octu winnego 2 łyżki oleju z avocado przyprawa do sałatek pieprz ziołowy sól Warzywa myjemy i osuszamy. Kapustę szatkujemy w drobne piórka. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidora kroimy w niedużą kostkę, rzodkiew(...)obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce o dużych oczkach. Wszystko razem mieszamy. Ocet winny mieszamy z olejem z avocado, dodajemy przyprawy, ponownie mieszamy. Polewamy surówkę. Surówka z białej kapusty SMACZNEGO

peggiwkuchni
Colesław 149

Uwielbiam wszelkiego rodzaju surówki z kapusty. Właśnie zauważyłam, że nie ma u mnie na blogu Colesława ;) Zwykle robiłam go z kapusty, marchewki i czerwonej cebuli. Tym razem wrzuciłam jeszcze koperek i połowę jabłka. Wyszła wspaniała. Robię ją nie tylko do obiadu ale również na kolację. Polecam :) Sałatkę podałam na Porcelanie Bogucice "Julia Gold" mała główka białej kapusty czerwona cebula(...)marchewki pół jabłka 1/2 pęczka koperku sól świeżo zmielony pieprz łyżeczka musztardy 1-2 łyżki majonezu lub gęstej śmietany Kapustę ścieram na grubej tarce, marchew i jabłko na nieco mniejszej. Cebulę i koperek drobno siekam. Wszystkie składniki wrzucam do dużej miski, przyprawiam do smaku, dodaję musztardę i majonez. Mieszam i odstawiam w chłodne miejsce na ok pół godziny

Smakołyki Asi
Surówka z czerwonej kapusty 124

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszna surówka z czerwonej kapusty. Idealna do obiadu czy nawet śniadania. Mój mąż zachwyca się nią za każdym razem i zjada zawsze ogromną porcję. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę, nawet jeśli robimy to bez pomocy robota(...)kuchennego. Składniki: 1/3 kapusty czerwonej (ok. 350g) 1/2 białej rzodkiewki (ok. 200g) 4 rzodkiewki czerwone 1 łyżka majonezu pieprz do smaku Kapustę i białą rzodkiew obieramy, czerwone rzodkiewki myjemy i obcinamy im końcówki. Kapustę czerwoną drobno szatkujemy, białą i czerwoną rzodkiewkę ścieramy na tarce. Warzywa mieszamy z łyżką majonezu i doprawiamy pieprzem.  Swoją surówkę przygotowałam w robocie kuchennym Desire

Gotowanie i blogowanie
Makaron Chow Mein z kurczakiem i warzywami 246

wymaga zbyt dużego wysiłku, a efekt z pewnością zadowoli niejedno podniebienie Składniki: 2 piersi z kurczaka 200 g makaronu Chow Mein 1 czerwona papryka 1 marchewka 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru szczypta chili 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu rybnego kilka łyżek sosu sojowego 1 łyżka soku(...)kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na paseczki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, szczyptę chili, wymieszać i odstawić. Paprykę i marchewkę pokroić w zapałki, szalotkę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Kapustę pekińską przekroić wzdłuż, następnie pokroić w poprzek zaczynając od strony liści i kończąc w połowie kapusty (na paski około 2 cm szerokości). W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić

Oryginalny smak
Kociołek z kiszoną kapustą 122

Kociołek to danie, które nie przetrwa u nas dłużej niż jeden dzień. O nie, znika nawet w pół dnia. Ziemniaki, kiełbasa, kapusta - raj mego męża.  Składniki: 500g kiszonej kapusty 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 10 pieczarek  5 ziemniaków 2 kiełbasy wiejskie 4 łyżki masła  2 szalotki słoiczek leczo paprykowego kminek, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, papryka(...)plasterki. Ziemniaki kroimy na kawałki, gotujemy tak by były lekko twarde. Cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na patelni z dodatkiem masła, następnie dodajemy pieczarki, a po chwili pociętą kapustę. Doprawiamy kminkiem i pieprzem, smażymy przez 15 minut.  W garnku podgrzewamy leczo, dodajemy ziemniaki, kiełbasę, paprykę oraz podsmażone pieczarki z kapustą, przyprawiamy. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut

Gotowanie i blogowanie
Bigos pieczony z czerwonym winem 156

jest po prostu obłędny. Moja wersja bigosu jest bardzo urozmaicona, zawiera kilka różnych kawałków mięsa, dwie różne śliwki oraz pół-wytrawne wino. Polecam z całego serca. Składniki: 1,5kg kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego węgierskiego 4 wiejskiej kiełbasy 250g rozbratla wołowego 250g karkówki wieprzowej 250g szynki wieprzowej 200g suszonych grzybów  500g pieczarek 250g śliwek suszonych  100g śliwek wędzonych(...)wolnym ogniu podsmażam na złoto - zajmuje to nawet 20 minut. Kiełbasę kroję w pół-plasterki, połowę kiełbasy podsmażam na tłuszczu wytopionym z boczku - smażę na złoto.  Kapustę rozkładam na desce i tnę na mniejsze kawałki. Do dużej miski wkładam pociętą kapustę, surowe i usmażone pieczarki, kiełbasę (również tą podsmażoną), wysmażony boczek oraz śliwki suszone i wędzone. Mieszamy tylko

Gotowanie i blogowanie
Surówka Colesław 203

szybko zniknęła ze stołu. Gwarantuję Wam, że jest przepyszna. Przepis na nią dostałam od znajomej za co bardzo jej dziękuję ;) Salaterka firmy Porcelana Bogucice- kolekcja Malta Składniki: mała główka kapusty (ok 1 kg) 1 duża marchew 1 duża cebula  2/4 szklanki majonezu  1/4 szklanki mleka 4 łyżeczki cukru pudru  2  łyżki octu winogronowego łyżka soku(...)cytryny pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu płaska łyżeczka soli Wykonanie: Z kapusty ściągnąć wierzchnie liście i wydrążyć głąb. Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Kapustę, marchew i cebulę połączyć i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mleko z majonezem, dodać cukier puder, ocet i sok z cytryny,wymieszać. Na sam koniec

Krakowskie smaki Ani
Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną 161

Składniki: Farsz 1,5 kg ugotowanego mięsa (np. łopatka wieprzowa) 1,5 kg kapusty kiszonej 2 cebule olej do smażenia cebuli około 200 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Naleśniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody lekko gazowanej 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju sól Panierka: jajko mleko bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso mielimy. Kapustę(...)podlewamy niedużą ilością wody i gotujemy aż zmięknie. Następnie przelewamy na durszlak i odstawiamy aby ostygła.  Mięso mielimy.  Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. wystudzoną kapustę dokładnie odsączamy z soku i drobno szatkujemy. Cebulę, mięso i kapustę łączymy ze sobą w garnku i podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i powoli podgrzewamy mieszając aby składniki farszu dobrze

Qchnia po prostu
Zimowa sałatka z białej kapusty z sosem roquefort. 113

prostą sałatkę, idealną na zimę. A co? Dlaczego zimą mielibyśmy odmawiać sobie sałatek: Potrzebne nam będą: grzyby (surowe, pokrojne w plasterki), marchewka (starta na tarce), drobno poszatkowana cebulka, biała kapusta starta na tarce, albo grubo poszatkowana, natka pietruszki, ser roquefort i jogurt do przygotowania sosu roquefort. Przygotowanie: Kroimy grzyby. Marchewkę ścieramy na tarce. Grubo szatkujemy białą kapustę. Drobno kroimy cebulkę(...)odrobiną jogurtu lub śmietany do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Całość łączymy razem. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Z mojego INSTAGRAMU     Zimowa salatka z bialej kapusty, startej marchewki, z grzybami i sosem roquefort #healthy #healthyfood #followall #fit #fitness #foodphotography #foodporn #instafood #instafollow #instafit #salad #yum #yummy #carrot #cuisinesaine #cuisine Une photo publiée par Beata Redzimska (@beatared

MODA NA BIO
Gołąbki bez glutenu i bez jajek 86

Gołąbki Składniki: mielone mięso wieprzowe, 500 g 1 duża kapusta 1 duża cebula 1 woreczek ryżu naturalny, domowy przecier pomidorowy, 2 szklanki sól pieprz 2 liście laurowe kminek Kapustę zalałam wodą i gotowałam na wolnym ogniu łącznie ok 1 h. Ważne jest, aby liście zmiękły i dobrze się odrywały. Liście odrywałam etapowo. To raczej proces parzenia i czas zależy(...)wielkości kapusty. (moja była duża). Ryż ugotowałam do miękkości. Cebulkę pokroiłam w drobną kostkę.  Mięso mielone wymieszałam z ryżem i cebulką, dodałam sól, pieprz i kminek. Odpowiednio przygotowane mięso z ryżem nałożyłam na liście i ciasno zawinęłam. Dno dużego garnka wyłożyłam pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie przełożyłam gołąbki do garnka. Dodałam 1 szklankę wody, sól, pieprz i liście laurowe. Gotowałam

nietadieta
Kapuśniok golōnkowy (Kapuśniak golonkowy) 147

kapuśniok, ale jak na dworze bōł 8 chic, 9 to czowiek myśloł yno 10 jak by sie tu ochōdzić. 11 I trza jeszcze bōło 12 poczekać na świyżo kiszonoł kapusta… Tera prziszoł czas na kapuśniok. Co potrza? 13 wywar ze golōnek abo 1-2 golonka, piwo, trocha ziela angelskego, listkōw bobkowych 14 i pieprzu grincojg 15 2-4 kartołfli(...)zależy czy sōm sroge 17 ) 0,5 kg kiszononyj kapusty (keby bōła za kwaśnoł, to mogecie 18 jōm trocha łodcedzić 19 ) 2-3 łeżki mōnki trocha masła klarowanego abo fetu 20 do zasmażki sōl mogecie tyż dać trocha lubczyku i kminku Jak byjście sie chcieli zrobić ta zupa ze wywaru po golonkach, to zbiercie z niego z wiyrchu trocha fetu

Chop w kuchni
Fuczki - placki z kiszonej kapusty 173

Fuczki - niepozorna nazwa prostej, ale bardzo smacznej potrawy, pochodzącej z Bieszczad. Są to placki z ciasta naleśnikowego i kapusty kiszonej. Kiedy pierwszy raz przygotowywałam je, byłam niesamowicie ciekawa jak smakują. Niektórzy robią je z kapusty ugotowanej, ja wolę z surowej, gdyż więcej smaku oddaje plackom. Polecam wielbicielom prostego i szybkiego jedzenia, nie zawiedziecie się. Składniki: 200 g kiszonej kapusty(...)majeranek, cząber, kminek itp. olej do smażenia Z mleka, mąki, jajek i soli przygotować ciasto naleśnikowe, czyli wszystko razem dokładnie połączyć. Odstawić na kilka minut. W tym czasie kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soki, posiekać drobno. Dodać do ciasta naleśnikowego, przyprawić pieprzem i resztą przypraw, wymieszać dokładnie. Smażyć jak placki ziemniaczane. Podawać z naturalnym jogurtem, śmietaną, sosem mięsnym, z dodatkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jesiotr zapiekany z kapustą kiszoną na słodko 177

większość z Was lubi smaki słodki-słony, słodki-ostry. 2 porcje  Składniki:   2 filety jesiotra ok 350 g (możecie użyć flądry lub innej ryby) 400 g kapusty kiszonej mała garść suszonej żurawiny ok 40 g suszonych moreli 40 g orzechów nerkowca 0,5 łyżeczki kminu 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki miodu sól i pieprz do smaku odrobina mąki(...)smażymy dość krótko chodzi tylko o to aby się zarumieniły i nabrały chrupkości. Filety osuszamy na papierowym ręczniku. Na tej samej patelni z pozostałą oliwą smażymy kapustę kiszoną, którą doprawiamy majerankiem, kminem i miodem. Dodajemy żurawinę i posiekane drobno morele oraz orzechy. Smażymy do momentu, aż miód zacznie się karmelizować. Następnie kapustę dzielimy

Niezły Młynek
Zupa gołąbkowa 2445

Zupa gołąbkowa to pomysł na sycący, a zarazem lekki obiad. Nazwa tej zupy bierze się stąd, że w składzie znajdziemy wszystko to co używamy do przygotowania gołąbków - kapustę pekińską, mięso mielone i ryż :) Zupa gołąbkowa będzie idealna na delegację, ponieważ możecie ją przelać do słoików. Jeżeli macie wątpliwości, czy ugotowany ryż nie zepsuje zupy - to uwierzcie mi na słowo(...)takiego się nie stanie. Wręcz przeciwnie zupa gołąbkowa będzie jeszcze bardziej gęsta :) Składniki na porcję dla co najmniej 6 osób: 1 kapusta pekińska (wagowo około 0,8 kg) około 0,8 kg udek z kurczaka 100 g surowego ryżu basmati 1 puszka pomidorów w puszce 3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/4 selera 3 małe cebule sól, pieprz koncentrat pomidorowy odrobina

Ugotować