kapustą - 19268 przepisów (strona:364/1285)

Gołąbki z pasztetem paprykowym 139

Gołąbki Paprykowo- Pasztetowe Składniki:   ( 6 małych gołąbków) 2 torebki ryżu 1 pasztet firmy Profi z papryką www.profi.com.pl  2 cebule 1 papryka ostra papryka, pieprz 1 Mała główka kapusty 250 bulionu Wykonanie: Ryż gotujemy na sypko, studzimy, dodajemy pasztet, przysmażoną cebulkę wraz z papryką ( ostudzoną), doprawiamy ostrą papryką i pieprzem aby wzbogacić smak pasztetu. Liście kapusty blanszujemy aż będą(...)pół miękkie, pół twarde, jak na gołąbki. Zawijamy w liście zimny farsz, formując gołąbki. Tak przygotowane gołąbki wkładamy do garnka wyłożonego kapustą i zalewamy szklanką rosołu i dusimy aż kapusta będzie w pełni miękka. Gołąbki z pasztetem, to przykład dania z cyklu coś z niczego :) Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym bądź po prostu polać ketchupem jeżeli ktoś lubi :) Przepis

W Moim Magicznym Domu
Gołąbki bez zawijania 388

Gołąbki na szybko. Bardzo smaczne i proste danie, nie trzeba męczyć się z kapustą, którą trzeba gotować, nieraz rozrywa się, albo liście są za duże. Tu szybko formujemy owalne klopsiki, nic się nie rozsypuje, ani nie rozwala i na dodatek nie trzeba piekarnika. Z podanych składników wychodzi obiad dla 4 osób na dwa dni. Składniki: 500 g mięsa mielonego (obojętnie(...)jakie, u mnie akurat wołowe) pół główki kapusty 1 duża marchewka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 woreczki (200 g) ugotowanego ryżu 1 jajko ok. 3 łyżki otrębów żytnich w zależności od konsystencji farszu (może być też bułka tarta lub kasza manna) pieprz, sól Kapustę zetrzeć na tarce lub bardzo drobno poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę z czosnkiem

Dobra karma
Surówka z czerwonej kapusty z kalarepą i zielonym ogórkiem 169

moim blogu znajdziecie najróżniejsze surówki idealne do drugiego dania. Ale myślę, że nigdy ich nie za wiele. Ja osobiście lubię różnorodność Dziś zapraszam Was na pyszną surówkę z czerwonej kapusty w dość nietypowym połączeniu, bo z kalarepą i zielonym ogórkiem. Uwielbiam łączyć moje ulubione smaki i tworzyć z nich wspaniałe surówki, w sam raz do kotletów. Spróbujcie. Składniki: 1/2 małej(...)czerwonej kapusty 1 mała kalarepa 1 ogórek gruntowy 2 łyżki posiekanego szczypioru 3/4 łyżki oleju lnianego (u mnie Woj-len) 2 łyżki lekkiego jogurtu typu greckiego sól i pieprz do smaku odrobina cytryny (można pominąć) Przygotowanie: Kalarepę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Do kalarepy dodajemy poszatkowaną czerwoną kapustę. Całość solimy, lekko wygniatamy ręką i odstawiamy

Słodkie okruszki
Sałatka z kapusty ze słonecznikiem (do mięsa, na grilla) 2009

właśnie on nadaje swoistego smaku. Z doświadczenia nie tylko mojego oczywiście jest to sałatka, która pierwsza znika na domowych imprezach. Co tu zachwalać trzeba spróbować. Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 puszka kukurydzy 1 por ok. 100-150 g prażonego słonecznika (można uprażyć słonecznik na suchej patelni również samemu ) 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować. Skropić(...)sokiem z cytryny i lekko posolić, aby kapusta zmiękła. Można dodać również łyżeczkę cukru, ale ja tego nie robię. Do kapusty dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i pokrojonego w cienkie pół krążki pora. Dołożyć słonecznik i 2-3 łyżki majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce min. 30 min, aby smaki się przegryzły. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z MARYNOWANĄ PAPRYKĄ, SZCZYPIORKIEM I KMINKIEM 119

Tradycyjna i dobrze wszystkim znana surówka z kiszonej kapusty. Tym razem wzbogacona o tartą marchewkę, pokrojoną w kosteczkę paprykę konserwową oraz szczypiorek i kminek. Prosta, minimalistyczna i bardzo zdrowa. Podajemy ją jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.  Jakość kiszonej kapusty, jak i marynowanej papryki ma ogromny wpływ na smak surówki. Dobrze więc mieć własną, od znajomych(...)sklepu.  SKŁADNIKI / 2 porcje 1 salaterka kapusty kiszonej ( ok. 300 g, 3 szklanki) / odsączonej i posiekanej ¹⁄₂ szklanki papryki konserwowej/ pokrojonej w kostkę 1 szalotka lub ¹⁄₂ cebuli/ drobno posiekanej  1 mała marchewka / starta na tarce  1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki szczypiorku ¹⁄₄ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu ¹⁄₂ łyżeczki nasion kminku WYKONANIE Kapustę mieszamy

cool and minty
Gołąbki z młodej kapusty 185

Próbowaliście kiedyś ugotować gołąbki zamiast je piec? Ja ostatnio wypróbowałam ten sposób i przypadł mi do gustu. W smaku może tylko nieznacznie się różnią. W dodatku z młodej kapusty są wg. mnie najlepsze a przy okazji szybsze w przygotowaniu ;) Składniki na ok 25 sztuk: 2 główki młodej kapusty 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 400-500 g ryżu białego(...)Ryż ugotować kilka minut krócej niż zalecono na opakowaniu. Mięso mielone, cebulę wraz z olejem, ryż oraz przecier wymieszać dokładnie w dużym naczyniu. Doprawić solą i pieprzem. Z główek kapusty wyciąć głąby. W dużym garnku zagotować wodę, umieścić  kapustę i parzyć, co kilka minut zdejmując kolejno liście. Tak samo powtórzyć z drugą główką. Uszkodzone liście można wykorzystać do wyłożenia

Ze smakiem i z pasją
Kotlety jaglano-ziemniaczane z kapustą 174

roku, zwłaszcza że czeka na mnie miód tegoroczny :) Składniki (na 15 kotletów): 250 ml kaszy jaglanej 300 g ziemniaków łyżka-dwie mąki ziemniaczanej sól dymka (zielona część) 400 g kapusty kiszonej 2 łyżki miodu olej do smażenia Kaszę wypłukać w kilku wodach, przecierając jej ziarna między palcami. Kaszę gotować w 500 ml wody do odparowania i wchłonięcia całej wody(...)kaszy przykryć ją pokrywką i odstawić na ok. kwadrans. Ziemniaki gotować w tym samym czasie co kaszę w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić. Równolegle z kaszą i ziemniakami przygotować kapustę: podgrzać ją na patelni. Gdy będzie ciepła, dodać miód. Dokładnie wymieszać. Potrzymać na palniku ok. 2 minut - chodzi o to, by miód lekko skarmelizował. Kapustę można wcześniej opłukać i pokroić

Weekendy w domu i ogrodzie
Bigos z młodej kapusty 165

tylko pojawi się w sklepach młoda kapusta od razu nabieram chęci na taki letni bigosik. Nie za ciężki, z dużą ilością przypraw, idealny z chrupiącym świeżym chlebkiem lub ziemniaczkami. Składniki: 1 kapusta biała 2 łyżki smalcu cebula 0,5 kg mięsa mielonego trochę kiełbasy wędzonej trochę mięsa z zupy 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki wegety(...)łyżeczka przyprawy do bigosu 0,5 opakowania zupy ogonowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej  sól pieprz Sposób przygotowania: Kapustę posiekać, wrzucić na gotującą się wodę i chwilę obgotować (dosłownie chwilę aby nie zrobiła się zbyt miękka). Odcedzić. Na patelni rozpuścić łyżkę smalcu, podsmażyć cebulę, mięso i kiełbasę. Do garnka wlać trochę

Cukiernia Pychotki
Gołąbki z młodej kapusty 321

Wprawdzie proporcje, które podałam, są dla dwóch osób (i to ze sporym apetytem), ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ilość dostosować do własnych potrzeb :) Jak zapewne zauważyliście, moja kapusta była wyjątkowo zielona, nawet po oderwaniu zewnętrznych liści ;) Swoje gołąbki podałam z sosem pomidorowym na bazie beszamelu, choć zdarza się nam je zjeść również z sosem pieczarkowym :) Możecie go przygotować(...)według własnego przepisu - ja podałam tylko taki sposób na ekspresowy sos :) Składniki: (u mnie na 6 sporych gołąbków) główka młodej kapusty 300 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku  1 torebka białego ryżu sól, pieprz, słodka papryka Sos pomidorowy: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki bulionu sól, pieprz, cukier

My simple kitchen
Zapiekane gołąbki z kaszy gryczanej w sosie grzybowym 154

gołąbków Składniki: 200 g ugotowanej kaszy gryczanej 500 g surowego boczku 400 g ziemniaków 100 g ugotowanych ziemniaków ( 2 ziemniaki) 2 cebule sól i pieprz do smaku 1 kapusta z dużymi liśćmi  0,5 l bulionu warzywnego sos grzybowy  Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie: boczek pokroić na małą kostkę i podsmażyć na chrupkie skwarki. Na tłuszczu podsmażyć(...)posiekaną w kostkę. Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce i połączyć ze zmielonymi ziemniakami ugotowanymi, dodać skwarki i usmażoną cebulę, następnie dodać kaszę wszystko wymieszać i doprawić do smaku.  Kapustę włożyć do dużego garnka z gorącą wodą i sparzyć ok 3 minut tam aby liście ładnie odchodziły i były giętkie. W liście kapusty nakładamy farsz

Niezły Młynek
Kapuśniak z młodej kapusty ze stekiem / Steak and cabbage soup 129

Dziś przedstawiam wariację na temat mojego ulubionego kapuśniaku z młodej kapusty. Tym razem proponuję ją w wersji zabielonej śmietanką, z pomidorami i ziołami, podaną z lekko przysmażonym stekiem. Jest szybka, łatwa i przyjemna w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi mięsa jest też bardzo sycąca. Przed podaniem skropiłam ją olejem dyniowym tłoczonym na zimno, który dodatkowo wzbogaci wartość odżywczą zupy. Polecam! Scroll(...)down for recipe in English Kapuśniak z młodej kapusty ze stekiem (4-5 porcji) Składniki: 1 mała młoda kapusta, podzielona na ćwiartki i posiekana 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w małą kosteczkę 1 marchewka, obrana i pokrojona w małą kosteczkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 x 400g puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki suszonego oregano

karmelowy
Gołąbki z dodatkiem jabłka i brązowego ryżu. 168

jeszcze lepsze :) Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 100 g brązowego ryżu 2 (1+1) kwaśne jabłka (np. szara reneta) 1 cebula 1 łyżka majeranku sól i pieprz olej kapusta (włoska, biała, pekińska) puszka krojonych pomidorów 1/2 litra bulionu Wykonanie: Kapustę podzielić na liście i odciąć twarde części. Zanurzyć we wrzątku na 5 minut. Odsączyć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić(...)wymieszać mielone mięso z cebulą, jabłkiem, ryżem i majerankiem. Dodać sól i pieprz. Nakładać po łyżce farszu na liść i zawijać ściśle i dokładnie. Naczynie żaroodporne wyłożyć luźnymi liśćmi kapusty i ułożyć na nich ciasno gołąbki. Poukładać w przerwach ćwierćplasterki drugiego jabłka i zalać pomidorami z puszki i bulionem. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę luźnych liści kapusty. Wstawić do piekarnika

zadanie-gotowanie
Sałatka z kapusty pekińskiej, koperku i korniszonów 175

Dzisiaj kolejna propozycja na sałatkę z dodatkiem koperku. Tym razem jest to sałatka z kapusty pekińskiej i korniszonów. Wiosną i latem, gdy mamy świeży koperek, warto go wykorzystywać w kuchni jak najczęściej. Zachęcam również do mrożenia koperku i aromatyzowania nim naszych dań przez cały rok :) Składniki: pół małej główki kapusty pekińskiej 1  czerwona cebula 3 ogórki konserwowe 2 łyżki(...)siekanego koperku (świeżego lub mrożonego) 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego 2 czubate łyżki majonezu sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Kapustę, cebulę i ogórki wkładamy do miski. Dodajemy koperek. Jogurt i majonez łączymy, dokładnie mieszamy i wlewamy do sałatki. Całość solimy oraz pieprzymy i dokładnie mieszamy

Smak mojego domu
Słodko-kwaśnia zupa z młodej kapusty 120

mnie zawsze bywa w środku tygodnia. ps. Zupa smakuje również z dodatkiem ryżu, prażonych nasion dyni czy też słonecznika.   Składniki na 4- 6 porcji: główka młodej kapusty 1-1,5 kg pęczek koperku 2 łyżki mąki (u mnie była to ryżowa) 2 łyżki białego octu winnego 200 ml mleka kokosowego (inne roślinne też będzie dobre) 4 płaskie łyżki masła(...)kokosowego lub innego oleju roślinnego łyżeczka soli łyżeczka curku   Przygotowanie: Pokrój dosyć grubo kapustę, wytnij głąb. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki masła kokosowego i podduś (na małym ogniu) na nim kapustę, przez około 5 minut mieszając dosyć często, aby się nie przypaliła. Dodaj 1-1,5 litra wody i gotuj.   Gdy zalałeś wodą kapuchę, to zabierz się

greenscarf
Surówka z kapusty 119

Szybka, smaczna i zdrowa surówka do obiadu, często przyrządzam ją do mięsa lub ryby. Składniki: pół główki białej kapusty 1-2 marchewki 1 łyżka musztardy angielskiej Roleski sól,pieprz cukier sok z cytryny olej Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy lub drobno kroimy, solimy i odstawiamy na pół godziny aż kapusta puści sok. Odciskamy z nadmiaru soku. Marchewkę ścieramy na tarce(...)grubych oczkach, dodajemy do kapusty. Skrapiamy lekko sokiem z cytryny, dodajemy olej, musztardę, doprawiamy do smaku cukrem i pieprzem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej smakuję na następny dzień

Bajeczna Kuchnia