kapustą - 19268 przepisów (strona:370/1285)

szybkowar-pyszna golonka z kapustą kiszoną z podgrzybkami suszonymi... 215

Składniki: golonka wieprzowa 1,5 kg, kucharek 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, kapusta kiszona 1 kg,pieprz mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, podgrzybki 2 dag, woda 1 szklanka, ząbki czosnku 5 sztuk z golonki usunąć włosy i dobrze opłukać, osouszyć ręcznikiem papierowym natrzeć kucharkiem z papryką i golonkę(...)oleju obsmażyć w szybkowarze i wyjąć na talerz do tłuszczu w szybkowarze dać kiszoną kapustę, cukier, opłukane podgrzybki, wlać wodę, przyprawę w płynie i wymieszać na kapuście położyć golonkę, na golonce ząbki czosnku, posypać pieprzem mielonym i zamknąć szybkowar - gdy się zagotuje to zmniejszyc ogień na mały i gotować 45 minut - golonkę z szybkowara wyjąć najlepiej po godzinie golonka jest

W Mojej Kuchni Lubię
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 218

Dzisiaj proponuję polędwiczkę wieprzową zapieczoną w cieście francuskim z farszem z pieczarek, sosem grzybowym, ziemniaczanymi kluskami i sałatką z czerwonej kapusty. Danie bardzo aromatyczne, dość pracochłonne, ale warte zachodu. Smacznego! Do przygotowania dania użyłem: 1 polędwiczki wieprzowej, 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,  1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram pieczarek, 15 suszonych borowików, 3 średnich cebul, 1 łyżki musztardy(...)ziemniaków, 2 jajek, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 główki czerwonej kapusty, oliwy, 1 łyżki smalcu, 50 gram masła, 2 łyżek mąki pszennej, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, 2 łyżek śmietany 18%, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Polędwiczkę oczyściłem dokładnie z wszelkich błon. Na patelni rozgrzałem łyżkę smalcu i na gorącym smalcu smażyłem polędwiczkę

Wyprawy kulinarne
muffinkowa babka "kapuśniaczek"... 203

rzepakowy, 330 ml kefir, 1/4 szklanki cukier 1/2 łyżeczki sól, 2,5 szklanki mąka tortowa, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, - w opisie nadzienie nadzienie: 40 dag kapusty kiszonej drobniej pokroić i ugotować z łyżką cukru do odparowania wody 80 dag pieczarek pokroić w kostkę z 1 cebulą i na oleju usmażyć, posypać pieprzem do smaku i maggi(...)pieczarek dać kapustę i podsmażać z 5 minut mieszając aż woda odparuje - wystudzić ciasto: jajka, olej, kefir, cukier, sól dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać nie za dokładnie na gęste ciasto forma z kominkiem silikonowa 24cm na dno formy wyłożyć większą połowę ciasta - nałożyć ostudzoną kapustę z pieczarkami dodać resztę ciasta i piec

W Mojej Kuchni Lubię
bigos z białą i chrzanową musztardą 179

Składniki: 2 kg kapusta kiszona, 1 kg kości schabowe, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie, 20 gram prawdziwki suszone, 1/2 kg łopatka bez kości, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - do smaku maggi, 1 kg biała kiełbasa surowa, - ile potrzeba musztarda chrzanowa Prymat grzyby suszone zalać wodą i moczyć kilka godzin kapustę kiszona jak jest za mocno kwaśna wypłukać(...)wodzie kości schabowe zagotować i zebrać cedzakiem szumy włożyć drobniej pokrojoną kapustę, liście i ziele, wlać z wodą grzyby i gotować aż mięso będzie odchodzić od kości kości wyjąć i obrać mięso, włożyć do kapusty łopatkę pokroić w kostkę i na 2 łyżkach smalcu zrumienić i wszystko z patelni dać do bigosu - gotować z 30 minut na małym ogniu

W Mojej Kuchni Lubię
smaczne gołąbki z przyprawą do pieczeni wołowej... 201

Składniki: 1 sztuka kapusta włoska, 2 szklanki ryż + 1 łyżka kucharek,1/2 kg mielone z łopatki, 1 opakowanie "sztufada" przyprawa do pieczeni wołowej Royal Brand, 1 sztuka jajko, 1 łyżeczka pieprz mielony, 2 litry woda, 1 łyżka olej rzepakowy, 3 łyżeczki koncentrat pomidorowy + 3 łyżki śmietana słodka 18% + 4 łyżki mąka pszenna + 1 łyżka cukier + do smaku maggi z kapusty(...)wyciąć głąb i włożyć główkę do gotującej się wody - ściągać z kapusty sparzone liście i jak przestygną pościnać nerw głąbowy, aby lepiej się zawijały liście ryż do miękkości ugotować z kucharkiem i wylać na sito do ryżu dodać mielone, jajko, pieprz, całe opakowanie przyprawy do pieczeni wołowej i wszystko dobrze ręką wymieszać na każdy liść nakładać odpowiednią porcję farszu

W Mojej Kuchni Lubię
a`la łazanki... 185

Składniki: kiełbasa śląska 6 sztuk, boczek świeży lub wędzony 20 dag, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, smalec 1 łyżka, kapusta kiszona 1 kg, cukier 1 łyżeczka, pomidory krojone z puszki 1 puszka mała, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony - do smaku, przyprawa w płynie - do smaku, makaron łazanki 25 dag kapustę kiszoną z cukrem ugotować w odpowiedniej ilości(...)dodać pokrojoną cebulę i podsmażać co jakiś czas mieszając z 10 minut dodać pomidory z puszki zmiksowane lub pogniecione widelcem i zamieszać - doprawić kucharkiem i magą kucharka dodać ugotowaną kapustę kiszoną i wszystko dusić z 15 minut na koniec do kapusty wsypać ugotowany makaron łazanki i dobrze wszystko wymieszać smaczne, syte jedzenie ..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
kiszona kapusta z kminkiem... 179

Składniki: kapusta kiszona 1 kg, czarny pieprz mielony 1 łyżeczka, kminek ziarna 2 łyżki, cebula 1 sztuka, smalec 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku jeśli kapusta kiszona jest za mocno kwaśna to ją zalać wodą i dobrze odcisnąć z wody kapustę pokroić na drobniej i zalać odpowiednią ilością wody dodać cukier, ziele i liście laurowe, kminek i gotować(...)minut na średnim ogniu na smalcu usmażyć cebulę drobniutko pokrojoną, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę zasmażką zagęścić kapustę i doprawić pieprzem i przyprawą w płynie.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa sabaudzka. 163

selera 12 cm por 70g szynka wędzona 1/2 szkl.groszku zielonego 100g sera ementaler 1/2 szkl.orzechów włoskich 1/2 szkl.śmietany 18% 2 łyżki szczypiorku 4 szkl.rosołu 100g kapusty zielonej sabaudzkiej czyli włoskiej Wykonanie. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Plaster szynki o grubości 1 cm pokroić w kostkę, również ser. Zagotować rosół, dodać włoszczyznę, groszek, szynkę, orzechy(...)Warzywa ugotować do miękkości (20-25min.) Zupę zaprawić śmietaną, zamieszać i już nie gotować. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do zupy. Dodać kostki sera. Z kapusty zdjąć liście ,opłukać,zalać osolonym wrzątkiem, pogotować 15 minut. Miseczki ( talerze) wyłożyć liśćmi kapusty i nalewać zupę. Miękką kapustę zjadamy razem z zupą. Zupa jest gęsta i syta

Kulinarny karnet Christophera
Pierogi z kapustą i grzybami 181

mnie nie ma Świąt bez pierogów. Oczywiście takich domowych, własnoręcznie lepionych... W tym roku mam to już za sobą;) Na naszym wigilijnym stole zawsze goszczą tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, oczywiście najlepiej jeśli są to prawdziwki:) Zawsze do jednego pierożka wkładam grosik, ten kto na niego trafi będzie miał szczęście przez cały rok. To zdecydowanie moje ulubiona(...)łyżki oleju.  Mąkę przesiać, dodać sól, olej oraz gorące mleko. Dokładnie wymieszać. Szybko zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do ostygnięcia.  Farsz: 2 kg kapusty kiszonej,   szklanka suszonych borowików,  3 cebule,  2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego,  sól, pieprz,  łyżka przyprawy do dań z kapustyKapustę dobrze

Z miłości do słodkości
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 225

się chłodne, ponure i pochmurne dni, taki jak dziś, kiedy trzeba sobie poradzić z chandrą, a na takie przygnębienie najlepsze jest pyszne jedzenie... Karmel-itka znalazła w lodówce kiszoną kapustę w słoiku, którą dostała przy okazji ostatniej wizyty jej Babci. Na myśl o kapuśniaku z jednej strony się uradowała, ale z drugiej strony, jak pomyślała, jaka to będzie ciężka zupa(...)ciężki, Karmel-itka zrezygnowała z żeberek, boczku i białej kiełbasy, co zastąpiła hiszpańską kiełbasą chorizo .Nadała ona zupie pikanterii, a tym samym spowodowała, że nie stanowiła tłustej polewki. Kapusta kiszona, świeże warzywa i przyprawy. Może to nie jest idealna pozycja na letnie upały, ale przy okazji chłodniejszego dnia czy wieczoru? Dlaczegóż by nie? Jeszcze w kwestii drobnego wyjaśnienia. Czym właściwie

W kuchni Karmel-itki
Krokiety z kapustą i grzybami 177

Składniki: Farsz: 600 g kapusty kiszonej 1 marchewka 2-3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 40 g suszonych grzybów 500 g pieczarek 1 duża cebula 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek sól, pieprz Dodatkowo: jajka do panierki bułka tarta Wykonanie: Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy(...)bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę płuczemy, żeby nie była zbyt kwaśna, odciskamy i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wodę po grzybach. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Jeśli kapusta ma mało marchwi możemy jedną obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do gotującej się kapusty. Ugotowaną i przestudzoną kapustę bardzo

Blondynka Gotuje
Żeberka wieprzowe duszone w kapuście kiszonej 47

Żeberka w połączeniu z kiszoną kapustą są fantastyczne. Polecam wszystkim mięsożercom Co potrzeba: 1200 g żeberek wieprzowych z kostkami (paski), 400 g kiszonej kapusty, 4 większe cebule, 2 liście laurowe, 5 szt. ziela angielskiego, 4 łyżki oleju do smażenia, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, Sól Pieprz, Czosnek granulowany, Tymianek Wykonanie: Żeberka myjemy, osączamy z wody, kroimy na kawałki(...)dołu, cebulę przekładamy na żeberka, a w pozostałym miejscu po cebuli układamy resztę żeberek. Smażymy je ok. 7-10 minut odwracając, żeby mięso obsmażyło się z każdej strony. Dodajemy kapustę kiszoną, wlewamy 1 szklankę wody, kiedy zacznie się wszystko gotować, dodajemy miód i musztardę francuską, delikatnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką, dusimy na mniejszym płomieniu 2 - 2.5 godziny, aż mięso będzie miękkie

Bułka z Chlebem
Kiszona kapusta do obiadu 48

Surówka z kiszonej kapusty, to jedna z moich ulubionych ...  -- SKŁAD: 1 kg kiszonej kapusty, 2 jabłka, 2 łyżki stołowe oleju, 2 łyżeczki  cukru, 1/2 dużej cebuli, 2 duże  szczypty mielonego pieprzu czarnego. Kapustę odcisnąć i pokroić, cebulę pokroić w kostkę, jabłka utrzeć na tarce. -- -- -- -- Przygotowane produkty wkładamy do miski ,przyprawiamy pieprzem, dodajemy cukier, wlewamy olej roślinny

chleba naszego
PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 45

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami są smaczne oraz łatwe w przygotowaniu. Idealne do barszczu czerwonego i nie tylko, polecam przepis.   CIASTO :  50 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 1 jajko  1 łyżeczka cukru  100 g miękkiego masła 500 g mąki pszennej  1 łyżeczka soli        FARSZ(...)kiszonej kapusty  1 duża cebula 5-6 łyżek oleju  około 500 g podgrzybków mrożonych  sól, pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE :  Z podanych składników wyrabiamy ciasto i odkładamy je aby wyrosło.  Kapustę gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Grzyby po rozmrożeniu drobno kroimy łącznie z cebulą i podsmażamy na złoto. Kapustę należy wycisnąć z nadmiaru płynów

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka Kebab + film 40

wieczoru, rozpalając apetyt i atmosferę świętowania!     Film:   Składniki na 2-3 porcje: 400 g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy do kebaba olej do smażenia ćwiartka kapusty czerwonej 1 cebula 1 czerwona papryka 1 krótki ogórek 1 pomidor mała puszka kukurydzy ( 85 g ) sól sos 180 g jogurtu naturalnego 3-4 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku przeciśnięte(...)Pokrojone mięso podsmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5-7 minut, do momentu aż uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Czerwoną kapustę szatkujemy. Poszatkowaną kapustę posypujemy szczyptą soli i lekko wygniatamy, po czym odstawiamy na 10 minut. Obraną cebule kroimy w piórka. Oczyszczoną z gniazd nasiennych czerwoną paprykę kroimy w większą kostkę

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania