kapustą - 19268 przepisów (strona:370/1285)

"Tort" a'la gołąbki 179

wersji zapiekanej jako "tort".  Pięknie się prezentuje i ma gołąbkowe walory smakowe. Spróbujcie sami kochani :) Moi domownicy takiego tortu nie o dmawiają :) Skła dniki:   nie duża główka kapusty 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego duża cebula czerstwa bułka 100g ryżu ząbek czosnku jajko bazylia, oregano, zioła prowansalskie przyprawa do mięsa mielonego sól, pieprz mały słoiczek koncentratu pomi dorowego(...)mleko       Przygotowanie: Kapustę parzymy w gorącej wo dzie przez ok 5 minut. O dłączamy liście i je osuszamy. Ryż gotujemy. Cebulę drobno siekamy z czosnkiem i delikatnie po dsmażamy. Ryż, mięsom cebulę, jajko oraz namoczoną w mleku bułkę łączymy i wyrabiamy na gła dką masę.     Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa, bazylią, oregano i ziołami

ChilliJemy
Bigos z młodej kapusty 192

Składniki: główka młodej kapusty 500 g kiełbasy 2 cebule 3 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Kapustę poszatkować, wrzucić do osolonego wrzątku. Kiedy kapusta się sparzy wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie, kminek i gotujemy do miękkości. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz(...)podsmażyć kiełbasę z cebulą. Odcedzoną kapustę połączyć z kiełbasą i cebulą dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem .Dusić jeszcze przez 5 minut.  Najlepiej smakuje odgrzewany na drugi dzień

magiczna kuchnia Kasi
Bigos z papryką. 133

Lubię wszelkiego rodzaju dania z kapusty, a przede wszystkim baaardzo lubię bigosik. Podany ze świeżym chlebkiem, który można maczać w powstałym sosiku... mmmm... pycha!!! Polecam! Składniki na bigos z papryką 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych(...)zielonej) 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu przyprawa do bigosu sól pieprz olej      Kapustę myjemy, dzielimy na cztery części, a następnie szatkujemy. W sporym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na gorący tłuszcz. Mięso kroimy w kawałki około

Rozpustne gotowanie
Kapuśniak z młodej kapusty ze szpinakiem. 172

zupa jest gotowa wyłączam grzanie, wrzucam szpinak, mieszam (nie przykrywam garnka) i gotowe! Zupa zyskuje na smaku i wartościach odżywczych, naprawdę polecam! Tym razem gotowałam kapuśniak z młodej kapusty, szpinak dodał jej koloru i smaku, bardzo nam smakowała. Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu. Składniki na kapuśniak z młodej kapusty ze szpinakiem: 1 łyżka oliwy 1 cebula(...)litra wywaru mięsnego z mięsem (np. rosół) 1 gałązka lubczyku (lub płaska łyżka suszonego) 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 większy ziemniak 1 mała główka młodej kapusty sól pieprz śmietana słodka 2-3 garście umytego szpinaku      W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej obrane i pokrojone marchewki, cebulę, por, seler i pietruszkę. Gdy warzywa już

Rozpustne gotowanie
Gołąbki cygańskie 1503

Kotleciki z białą kapustą w aromatycznym sosie pomidorowo- paprykowym. Pyszna alternatywa dla klasycznych gołąbków :) Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 500 g białej surowej kapusty, drobno posiekanej 1 duża cebula, starta na tarce o dużych oczkach 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 szklanki kaszy manny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz(...)sól, pieprz do smaku 2 żółte pomidory, pokrojone w plastry. mały pęczek świeżej natki pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy posiekaną kapustę i gotujemy 3 minuty. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą, żeby przerwać proces gotowania i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Odstawiamy na bok. 2. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę

My Culinary Art
Letnia zupa warzywna 227

zbierane z pola teraz, gotują się szybciej niż mrożone. Do przygotowania i podania dobrej zupy naprawdę wystarczy 30 minut. Tym razem do zupy dodałem bób, żółtą fasolkę szparagową, młodą kapustę i kalafior. Bób trzeba ugotować osobno, a później obrać z łupin. Składniki (na ok. 4 porcje): 2 szklanki bobu 300 g żółtej fasolki szparagowej 1 młody kalafior 1/4 główki młodej(...)kapusty 2 litry bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku koperek do ozdoby Sposób przygotowania: Bób umyć, wrzucić na mocno osolony wrzątek i gotować do miękkości (wystarczy kilka minut). Odlać i gdy lekko przestygnie obrać z łupin. Fasolkę umyć, odkroić końcówki i pokroić na 3-4 cm kawałki. Kalafior pokroić na różyczki, kapustę niezbyt drobno posiekać. Bulion doprowadzić do wrzenia

W SMAK
Makaron z młodą kapustą a’la łazanki (378 kcal) 182

Przepis na pyszne danie jednogarnkowe z makaronem, kapustą, kiełbasą i pieczarkami. Danie szybkie w przygotowaniu i do tego dość lekkie – porcja 390 g zawiera tylko 378 kcal. Aby było zdrowsze, można użyć makaronu pełnoziarnistego. Składniki (4-5 porcji) : 300 g makaronu (u mnie świderki) 3 pętka dobrej kiełbasy 2 cebule główka młodej kapusty 200 g pieczarek pęczek koperku sól(...)pieprz, papryka wędzona Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju al dente. Kapustę szatkujemy, układamy w garnku, zalewamy szklanką wody, solimy i dusimy do miękkości. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, smażymy, aż odparuje z nich woda. Kiełbasę z pieczarkami dodajemy do garnka z gotującą się kapustą. Dodajemy również makaron

e-PrzepisyKulinarne
szybkowar-gołąbki z młodej kapusty z mięsem z szynki,ryżu,musztardy,koperku w pomidorach... 137

Składniki: kapusta 1 duża główka, szynka wieprzowa 50 dag, ryż ugotowany 3 saszetki, kucharek 2 łyżki, musztarda francuska 6 łyżek, cebula podsmażona 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanka, koperek siekany 1 pęczek, przecier pomidorowy 1 litr/domowy, woda 2 szklanki z kapusty wyciąć głąb,włożyć kapustę do wrzątku i ściągać liście, następnie z wystudzonych liści usunąc żylasty(...)składnikami /bez przecieru i wody/ na każdy liść nakładać porcję mięsa i zawijać gołąbki do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć sitko rozkładane: nie przypali sie kapusta - układać w szybkowarze gołąbki, wlać domowy przecier pomidorowy lub sok pomidorowy, wlać wodę szybkowar zamknąć i po zasyczeniu pary gotować 15 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie gołąbki wyjąć

W Mojej Kuchni Lubię
Młoda kapusta z masłem i bułką tartą 153

mała główka młodej kapusty 2 czubate łyżki masła 3 łyżki bułki tartej sól PRZYGOTOWANIE Kapustę myjemy i obieramy z pierwszych liści. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 25-30 minut. Masło roztapiamy w garnuszku i mieszamy z bułką tartą. Kapustę odcedzamy, kroimy w plastry i polewamy bułką tartą z masłem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Letni bigos 171

Bigos z młodej kapusty ma tę zaletę że szybko się go robi, skutecznie zaspokaja każdy głód, szczególnie w ciepłe dni gdy nie chce nam się długo przebywać w kuchni, każdy spałaszuje go z apetytem! Taki obiad to podstawa w sezonie. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 kg szynki wieprzowej 40 dag boczku gotowanego 1 duży pęczek koperku 2 cebule(...)łyżki oleju 1,5 szklanki rosołu 1 łyżka mąki pszennej przyprawa do gołąbków jarzynka lub sól do smaku pieprz grubo mielony do smaku Sposób przygotowania: Z kapusty usunąć wierzchnie liście, umyć grubo poszatkować nożem.Koperek drobno posiekać.  W garnku rozgrzać olej dodać pokrojone na kawałki mięso, oprószyć przyprawą do gołąbków dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz boczek, doprawić jarzynką

Wanilia i Kardamon
Jesienna surówka z czerwonej kapusty 127

Przepisów na surówkę z czerwonej kapusty jest wiele.Ja polecam gorąco z dodatkiem kukurydzy,jest bardzo smaczna! Zapraszam do korzystania z przepisu..:) Składniki 1/2 główki średniej kapusty czerwonej 2 marchewki 1 duże winne jabłko 1/2 pora 1/2 puszki kukurydzy sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony(...)smaku natka pietruszki Sposób przygotowania Warzywa myjemy z kapusty obieramy wierzchnie liście. Kapustę,obrane jabłko oraz marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o średnich oczkach mieszamy z pokrojonym w krążki porem oraz kukurydzą z puszki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem oraz pieprzem,skrapiamy sokiem z cytryny,dodajemy majonez oraz śmietanę, mieszamy wszytko dokładnie. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, schładzamy

Wanilia i Kardamon
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym 154

jeszcze mi  nie smakowało. Najlepsze i jedyne, to te duszone w sosie pomidorowym na mięsnym bulionie. Zrobiłam dziś pół ogromnego gara i... właściwie już zniknęły. ;_; 1 główka białej kapusty 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego  200g ugotowanego białego ryżu 1,5 litra bulionu mięsnego 1 ząbek czosnku 2 nieduże cebule 3 łyżki masła 50g koncentratu pomidorowego kawałeczek korzenia(...)selera przyprawa warzywna, pieprz Z kapusty wycinamy głąb, zdejmujemy kilka pierwszych, zwykle nieładnych i zdrewniałych liści. Następnie główkę parzymy we wrzątku przez 20 minut, a najlepiej podgotowujemy kilka chwil w wodzie z łyżką cukru. Należy uważać jednak, by liści nie rozgotować. Pierwsze 2 sparzone liście zdejmujemy i układamy je na dnie garnka, w którym będziemy gotować gołąbki. Pozostałe zdejmujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Oszukane gołąbki 124

trochę czasu aby je przygotować. Całe szczęście ktoś wymyślił, że można obejść tę pracochłonną stronę dania jednocześnie ciesząc się ich tradycyjnym smakiem :) Mięso: 60 dag mięsa mielonego 60 dag kapusty włoskiej 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka słodka 2 jajka bułka tarta  Sos: 5 dag masła 1 średnia cebula 3 łyżki mąki bulion(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, maggi Mięso: kapustę drobniutko szatkujemy i zasypujemy 1 łyżeczką soli. Odstawiamy na kilkanaście minut. Kapusta pod wpływem soli puści sok i stanie się bardziej miękka. Po upływie tego czasu odciskamy kapustę z powstałej zalewy i dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy jajka, 5 łyżek bułki tartej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz doprawiamy według uznania. Całość dokładnie

My simple kitchen
Krokiety z kapustą i grzybami 128

Pierwszy słoneczny poranek od nie pamiętam jak dawna... Z mrozem. I białą trawą :) Na pewno u wielu z Was na święta nie zabraknie krokietów z kapustą i grzybami :) Poniżej przedstawiam moją wersję. Wielkość krokietów zależna będzie od średnicy patelni, jakiej użyjecie. Składniki na 10 krokietów (patelnia o średnicy 23 cm): Naleśniki: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta(...)soli mąka - tyle ile zabierze płyn Farsz: 700 g kiszonej kapusty 160 g suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 1 duża cebula sól, pieprz margaryna Dodatkowo: jajka i bułka tarta do panierowania Naleśniki : Jajko miksujemy z mlekiem, wodą i solą. Następnie dosypujemy tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Nakładamy porcję ciasta

My simple kitchen
Bigos z młodej kapusty 139

Wbrew pozorom ten bigosik nie jest wcale czasochłonny. Młodą kapustę wystarczy niedługo gotować a w międzyczasie możemy przygotować sobie mięsną wkładkę. Najlepiej smakuje na drugi dzień, więc polecam przygotować go wieczorem. Jest znacznie delikatniejszy w smaku niż taki tradycyjny bigos i idealnie pasuje na wiosenny obiad :) Składniki: 1 główka młodej kapusty 3 plasterki boczku 3 kiełbasy śląskie 1 cebula(...)ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, vegeta pęczek koperku Kapustę posiekać i gotować aż będzie miękka. Odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zrumieni dołożyć pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę. Wszystko razem przesmażyć przez parę minut i dodać do odcedzonej kapusty. Dodać koncentrat

My simple kitchen