chleb - 26084 przepisów (strona:370/1739)

RAZOWY CHLEB OWSIANY 135

ciasta (naprzeciw), kończymy zawijając najbardziej zbliżony do nas fragment ciasta. Przy zakładaniu każdej ze strony pamiętajcie, aby nie zawinąć fragmentu z surową mąką- stworzy to nieprzyjemne smugi w środku chleba.  Kiedy już złożycie wszystkie cztery boki ciasta, odwróćcie ciasto na drugą stronę (aby połączenia znalazły się pod spodem),  przełóżcie do misy, przykryjcie ściereczką i pozostawcie do dalszego wyrastania(...)bochenki. Każdy z nich spryskajcie wodą, obsypcie płatkami owsianymi. Przykryjcie ściereczką lub folią spożywczą i odstawcie na kolejne 1- 1,5 godziny. Piekarnik nagrzejcie do 240 st. Chleb pieczcie przez 30-40 minut- przez pierwsze 15 minut w temperaturze 240 stopni, po 15 minutach zmniejszcie temperaturę do 210 st. i dopieczcie . Chleby studźcie na kratce. Przepis J. Hamelman

OliveandThyme
CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI 129

Przepis na ten chleb znalazłam w książce Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Od "pierwszego razu" pieczemy go co kilka dni. Szybki, bardzo prosty w przygotowaniu i, co najważniejsze, przepyszny! Składniki 10 g świeżych drożdży 400 ml+100 ml wody 400 g +100 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 150 g płatków owsianych + do posypania 10 g soli (1 łyżeczka) Przygotowanie(...)ciasto, przykryjcie folią  lub ściereczką i odstawcie do garowania na kolejne 1-1,5 godziny. Nagrzejcie piekarnik do 220 st. , koniecznie bez termoobiegu (termoobieg wysusza pieczywo).  Chleb posmarujcie wodą, obsypcie płatkami owsianymi i włóżcie do zaparowanego piekarnika ( spryskanego dosyć obficie wodą). Pieczcie około 40-45 minut  (upieczony chleb powinien wydawać po stukaniu w spód głuchy odgłos). Studźcie

OliveandThyme
Chleb pszenno - kukurydziany z płatkami owsianymi na drożdżach 130

Miłością do pieczenia chleba zaraziła mnie moja siostra. Jestem jej za to bardzo wdzięczna, ponieważ domowy chleb jest o wiele lepszy i zdrowszy niż ten ze sklepu....Dzisiaj upiekłam chleb pszenno - kukurydziany na drożdżach. Bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu chlebek, który zawsze się udaje. Chlebek pięknie wyrasta i ma chrupiącą skórkę. Najlepiej smakuje świeży....jest pachnący i mięciutki. Składniki(...)objętości. Wyrośnięte ciasto kr ó tko wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej olejem i posypanej otrębami blaszki. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1 h w 170 stopniach. Upieczony chleb obkrawamy i wyciągamy z blaszki. Chłodzimy na kratce

kulinarne odsłony pati
Mini Pizza - Przepis krok po kroku 308

Witam serdecznie Propozycja na przygotowanie pysznej mini pizzy, którą możemy podać na kolację lub obiad dla dzieci. Idealnie również nadaje się do podania podczas domówki. Polecam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Grzanki z awokado i śledziem 123

Awokado samo w sobie jest bardzo neutralne w smaku i aż się prosi o jakiś konkretny dodatek, śledzie fajnie zamarynowane - razem tworzą bardzo udaną kompozycję.  Składniki: 4 kromki chleba 2 filety śledziowe z zielonymi oliwkami i kaparami Seko pół dojrzałego awokado serek śmietankowy do posmarowania chleba garść kiełków (u mnie brokuły i rzodkiewka) Chleb podpiec w tosterze lub zrumienić(...)suchej patelni, posmarować serkiem. Śledzie osączyć z zalewy, pokroić w mniejsze kawałki. Awokado wyjąć ze skórki za pomocą łyżki, miąższ pokroić. Na chlebie ułożyć kawałki awokado i śledzi, z wierzchu położyć kiełki. Smacznego

Obiad gotowy
Chleb żytni na zakwasie z sokiem jabłkowym 135

Chleb piekę kilka razy w tygodniu. To już norma. Czasem zmieniam coś w przepisach, eksperymentując, żeby odkryć nowy smak. Ostatnio na przykład zamiast wody dodałam sok jabłkowy. To był dobry pomysł - chlebek wyszedł mięciutki, ładnie pachnący i miał ciekawy, taki świeży posmak.  Składniki: zaczyn: 100g mąki żytniej typ 1200 (mąka żurkowa) 120ml wody 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego ciasto(...)dłonią wyrównać wierzch, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4 godziny w cieple. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 230stC (góra +dół), spryskać wodą i wstawić chleb. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 180stC i piec kolejne 25 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, położyć na kratce do ostudzenia. Studzić przykryty ściereczką. Smacznego

Obiad gotowy
Pszenne bułki cebulowe 110

ląduje w otchłani zapomnienia. Ewentualnie, jeżeli coś nie wyszło, a widzę, że dobrze rokuje to pracuję nad recepturą, aż będzie idealna. Tak na przykład było z moim ulubionym chlebem szwajcarskim . Teraz, jeżeli mam zrobić pszenny chleb, to robię tylko ten, żaden inny. Ale wracając do tych bułek... Przepis okazał się strzałem w dziesiątkę, nic nie trzeba było dopracowywać. Pierwsze podejście

Marder&Marder Manufacture
Krokiety z chleba tostowego z parówką 412

Karnawałowo sylwestrowe przekąski sprawdzają się przez cały rok na różnych imprezach. Ja proponuję zrobić krokiety z chleba tostowego z parówką z szynki i mozzarellą. Można je podać na ciepło ale na zimno również są smaczne. Idealnie pasuje do nich sos czosnkowy lub ketchup. Składniki: chleb tostowy mozzarella tarta paróweczki z szynki Hańderek jajka sól, pieprz biały bułka tarta olej kokosowy(...)smażenia  Przygotowanie: Kromki chleba tostowego rozwałkować i odciąć skórki. Posypać mozzarellą parówkę przyciąć do wielkości kromki chleba i zwinąć w krokiet. Jajko roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. Każdy krokiet zamaczać z wszystkich stron w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym na średnim ogniu aż się zrumienią. Przełożyć na ręcznik papierowy by odsączyć z nadmiaru

Ala piecze i gotuje
Bułki grahamki 131

Składniki na 6 bułek: 225 g mąki pszennej graham typ 1850 85 g mąki jasnej pszennej  100 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 1

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie 136

Pieczenie chleba na zakwasie to prawdziwa lekcja cierpliwości, czekamy, czekamy i czekamy, ale później już tylko delektujemy się chrupiącą skórką, lekko kwaśnym miękiszem i zniewalającym zapachem podczas pieczenia. Moje pierwsze chleby były dość zbite, o twardej skórce, szybko traciły świeżość i właściwie nie spotkały się z niczyim uznaniem. Do zakwasu koniecznie używajcie mąki żytniej typu 2000, żytnia 750 się(...)nasiona, sezam, len, orzechy, pestki, suszoną żurawiną, rodzynki, daktyle, właściwie na co przyjdzie Wam ochota. Można również dowolnie zmieszać proporcje mąki uzyskujący tym samym za każdym razem inny smak chleba, ja stosują zamiennie mąkę pszenną, pszenną razową, żytnią 750 lub 2000, owsianą, gryczaną. Zachęcam do samodzielnych wypieków, wystarczy jedynie dobrze zaplanować cały proces, ja z reguły piekę chleb w nocy

Słodki Kompromis
Pieczone figi z jogurtem i żytnim chlebem 142

mojego "M".  Dziś moje myśli wędrują ku słonecznej Grecji, gadzi właśnie trwa sezon figowy, nasze ukochane owoce podaję Mu dziś z kremowym jogurtem, prażonymi orzechami i Jego ulubionym chlebem razowym na zakwasie, wypieczony dziś rano, którego zapach właśnie wdziera się we wszystkie zakamarki domu. Najlepszego - "M"......... Składniki na 1 porcję Czas przygotowania 15 min 1 dojrzała figa(...)łyżek naturalnego, gęstego jogurtu garść włoskich orzechów 1 łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu 2 kromki żytnego chleba na zakwasie  Przygotowanie: 1. Chleb grillujemy, w tosterze lub na patelni grillowej 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, figę nacinamy na krzyż i zapiekamy ok 10 minut, aż ładnie się otworzy 3. Orzechy prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy lekko

Słodki Kompromis
Woda zakwasowa pomarańczowo - jabłkowa z goździkami 159

Fajne doświadczenie zdobyłam w pieczeniu chleba. Chleb według tej metody nie jest pieczony na drożdżach piekarskich ani na zakwasie tylko na wodzie fermentowanej z owoców i warzyw czyli na dzikich drożdżach. Nawet nie przypuszczałam że dzikie drożdże mają taką moc. Oczywiście chleby na drożdżach i zakwasie piekę nadal, jak najbardziej ale ostatnio pochłonęły mnie właśnie chleby wypiekane na wodzie zakwasowej

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni ze słonecznikiem 130

chlebek żytni ze słonecznikiem. Oprócz tego, ż e jest bardzo zdrowy to jest również bardzo pożywny. Zaspokoi nasz głód na długi czas :-) To nie koniec jego plusów, smak żytniego chleba jest rewelacyjny...😋 Uwielbiam różnego rodzaju pieczywo i szczerze mówiąc to nie umiałabym bez niego żyć. Składniki : m ą ka żytnia  1 kg, słonecznik 3/4 szklanki + 3 łyżki(...)posypania chleba , drożdże suche 2 łyżeczki, sol 1 łyżka, woda ciepła 750 ml, olej 4 łyżki, Sposób  przygotowania: Wszystkie składniki oprócz oleju umieszczamy w misce. Następnie wyrabiamy dokładnie ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Blaszkę,( ja robiłam w keks ó wce), nasmarować 2 łyżkami oleju. Wyrośnięte ciasto, ponowie

kulinarne odsłony pati
TOSTY W PANIERCE 172

Tosty w innej odsłonie - nie trzeba posiadać tostera, aby je wykonać. Są to tosty w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Dawniej, gdy nikt nie miał tostera i chleb tostowy nie był znany, robiło się smażony chleb maczany w jajku. Domyślam się, że dla większości z Was to są smaki dzieciństwa. Moje tosty to taka wzbogacona wersja tych(...)inwencja twórcza. Mój mąż nie mógł się najeść 😋 takie dobre, ze robiliśmy je kilka dni z rzędu 😁 Idealna przekąska na zbliżający się wielkimi krokami Sylwester 🎆   Składniki: 4 kromki chleba tostowego 2 plasterki wędliny (u mnie - salami) 2 plasterki sera żółtego 2 pomidory suszone 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej olej do smażenia masło do smarowania Wykonanie: Kromki chleba tostowego

Kuchnia MagdaLeny
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 569

Dzisiaj bardzo prosty i szybki przepis na chleb pszenno-żytni na zakwasie. Chrupiąca skórka, pełnoziarnisty środek tworzy idealne i przede wszystkim zdrowe połączenie. Często nie zdajemy sobie sprawy ile składników, w tym większość niepotrzebnych zawiera pieczywo z ciasta mrożonego. Przede wszystkim są to: barwniki, emulgatory, spulchniacze.Dlatego warto poświęcić trochę czasu na wypiek domowego, zdrowego chleba. Jak przygotować zakwas:  -można(...)mąki i 50 ml ciepłej wody i porządnie wymieszać. Czynność należy powtarzać łącznie przez 5 dni. Po 5 dniach zakwas jest gotowy i możemy go użyć do wypieku chleba.  A teraz przepis na chleb: Składniki: -1 kg mąki pszennej tortowej -0,5 kg mąki żytniej typ 720 - 1 szklanka mieszanki: płatki owsiane, siemię lniane, otręby -0,75 szklanki słonecznika

Receptura smaku

Proponowane wyszukiwania