chleb - 25827 przepisów (strona:368/1722)

koreczki z pastą rybną 161

każdej kombinacji. Oprócz klasycznych koreczków z pomidorków często robię też mini kanapeczki na patyczkach. Skuszą się na nie nie tylko dorośli ale też dzieci.  Składniki: 6 kromek chleba tostowego kilka liści sałaty lodowej kilka rzodkiewek kilka żółtych pomidorków oliwki nadziewane 100 g wędzonej makreli lub dorsza 100 g białego sera 1/2 cebuli łyżka majonezu sól, pieprz Kromki chleba obkroić(...)skórek. Biały ser wymieszać z rybą, posiekaną cebulą i majonezem, doprawić solą i pieprzem. Na kromkach chleba ułożyć sałatę, posmarować pastą rybna, przyłożyć sałatą i kolejną kromką chleba. Na wierzchu położyć po kawałku sałaty i pomidorki, rzodkiewki lub oliwki, Nadziać na wykałaczkę. Pokroić na małe kwadraciki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rodzaje i typy mąk oraz ich wykorzystanie w kuchni 204

mąka luksusowa świetnie nadaje się do pieczenia babek, ciast drożdżowych, racuchów, pączków, faworków, domowych bułeczek; typ 650, mąka dobra do przygotowania piernika, naleśników, racuchów, domowego chleba; Każdą z powyższych mąk możemy używać do zagęszczania sosów, potraw, panierek do kotletów i ryb czy zasmażek. Mąki o wyższych typach są wykorzystywane najczęściej do wypieków chleba. Im wyższy typ takiej(...)ziaren (mieli się ją tylko raz). typ 3000, to mąka z pełnego przemiału. Są jeszcze... mąka kukurydziana - nie zawiera glutenu; nadaje się praktycznie do wszystkiego, czyli domowego chleba kukurydzianego, naleśników, ciast (szczególnie ciast kruchych), biszkoptów, placków, bułek, panierek do kotletów i ryb czy zagęszczania sosów i zup; mąka gryczana - otrzymana dzięki zmieleniu nasion gryki, używana jest do produkcji

Zasmakuj Kuchni
Zrazy wołowe zawijane 6700

wołowiny bez kości ( udziec, antrykot ) 20 dag boczku wędzonego, surowego 3 ogórki kiszone 2 cebule 3 kromki razowego chleba ostra musztarda 2 ząbki czosnku liść laurowy, ziele angielskie olej rzepakowy sól i pieprz Mieso kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości ok 1 cm.  Plastry wołowiny układamy na desce, przykrywamy folia spożywcza i rozbijamy cienko tłuczkiem(...)mięsa. Powierzchnia powinna się zwiekszyć dwukrotnie. Boczek, ogórki i chleb kroimy w słupki podobnej wielkości. Cebulę kroimy w piórka. Plastry wołowiny oprószamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Na każdym płacie wołowiny układamy słupki boczku, chleba, ogórka i kilka piórek cebuli. Płaty mięsa ciasno zwijać, zakładając brzegi do środka. Spiąć wykałaczkami, szpilkami metalowymi do zrazów lub obwiązać nitką. Na patelni rozgrzewamy

Atlas Smaków
Chleb razowy z ziarnami 143

Przepyszny drożdżowy chleb bogaty w ziarna, z mieszanki mąki pszennej razowej, żytniej razowej oraz zwykłej pszennej. Chleb długo zachowuje świeżość. 300 g mąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 50 ml mleka 80 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego(...)łyżki miodu 2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło do wysmarowania formy otręby pszenne do wysypania formy ziarna sezamu do posypania wierzchu chleba Drożdże wymieszać z miodem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami (najlepiej przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania, ale można też łyżką). Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce

Bullio
Sery z francuskich Alp 180

pomyśleć, że jako dziecko szczerze nienawidziłam serów żółtych. Dziś, szczególnie za francuskie dam się pokroić i uwierzcie gotowa jestem żyć przez tydzień o chlebie i wodzie, ale nie odmówię sobie zjedzenia kawałka najprawdziwszego francuskiego sera. Jestem tego pewna! Mówi się, że we Francji jest tyle odmian serów ile dni w roku. Błąd! Jest ich o wiele więcej, bo około(...)gospodarstwach hodowców albo w warsztatach zwanych Fromagerie , których właściciele skupują mleko od rolników.    Zastosowanie w kuchni Abondance jest niezbędnym składnikiem tradycyjnych sabaudzkich dań na bazie ziemniaków, boczku, chleba i sera właśnie. Chociaż bez dwóch zdań to ser, który zajadam sam lub w towarzystwie oliwek albo suszonych pomidorów.   Proponowane wina W degustacji zaleca się wykorzystanie lokalnych białych, wytrawnych

gutfut
CHLEB KMINKOWY NA SODZIE 122

Chleb,cudowne pieczywo bez którego żaden człowiek nie może się obejść.Wypiekany z różnych gatunków mąki oraz wody,,z dodatkiem drożdży.Dziś podam przepis na chleb zrobiony bez ich użycia ,na sodzie.Prosty i szybki ,w parę sekund zarobiony bochen pachnącego chleba.   450g.maki pszennej 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej kminek 1 płaska łyżeczka soli ok.350ml.mleka(...)dolać więcej ale po troszku bo te 350ml.może być za dużo-wlać tyle aby się połączyło,zarabiamy szybko ręką i formować od razu okrągły bochen chlebka-nie wyrabiać.Chleb posmarować oliwą i do pieca na 180 s. piec na złoty kolor ok.20-30

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zapiekane okienka chlebowe 158

dietetyczna niż moja, ale cóż poradzić na to, że choć powinnam, to jednak kalorii nie liczę... Jeśli więc i Wy nie liczycie kalorii, a macie na zbyciu lekko czerstwy chleb, to zróbcie Rodzince taką kolacyjkę. Tak naprawdę możecie do środka dać co się Wam tylko podoba.  Nie zapomnijcie tylko o serze, czym go więcej, tym lepiej smakują ;)  Składniki(...)mały chleb z foremki keksowej 150g pieczarek 1 papryka 1 cebula 1 jajko 350g sera żółtego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Chleb kroimy na kanapki (możemy kupić krojony) i nożem wycinamy miękkie środki, które kroimy w małą kostkę. Pieczarki myjemy i ścieramy na grubych oczkach lub drobno siekamy. Dodajemy do nich posiekaną paprykę,cebulę, jajka, przygotowany chleb

Kuchnia w czekoladzie
Czy przekąski to ZŁO? 157

swoje, żyjemy w innej niż kiedyś rzeczywistości. Kiedyś dzieci dostawały słodycze od święta, kiedy rodzicom udało się je kupić na kartki. Przekąski stanowiły owoce z babcinego sadu, ewentualnie kromka chleba posmarowana gęstą śmietaną i posypana cukrem. Wypasem był kogel mogel ukręcony z żółtek, a z dodatkiem kakao to już był mega deser! Nie uciekniemy od podjadania. To coś jak smartfony(...)właśnie te warzywa na miejscu pierwszym, a druga to pieczywo, którego zostało zachowane dość wysoko. Tutaj mogą się posypać na mnie gromy, ale ja jestem i będę zwolenniczką pieczywa. Chleba na zakwasie, bułek z ziarnami. I choć wszyscy krzyczą teraz, że gluten to złoooo, że od pieczywa się tyje, to ja wiem swoje i koniec! Nie zrezygnuję z pieczywa

bistro mama
Krem z selera i gruszek 140

misy blendera, dodać sól, pieprz i zmiksować na gładki krem. W razie konieczności można dodać odrobinę wody. Proponuję podać z jogurtem naturalnym, prażonymi orzeszkami oraz ziołowymi grzankami* 1 kromka chleba wieloziarnistego Oliwa, zioła Chleb kroimy w kostkę. Oliwę wraz ziołami wylewamy na sporą patelnie. Na gorący tłuszcz przekładamy chleb. Smażymy do uzyskania brązowego koloru. Podajemy na gorąco z zupą. Najlepiej(...)użyć chleba „wczorajszego”.  Wracając do tematu rozpoczętej współpracy z wcześniej wspomnianą firmą. Po dosłownie 2 dniach od złożenia zamówienia na produkty, które w przyszłości będę mógł wykorzystać do stworzenia nowych przepisów, kurier zapukał do mych drzwi z paczuszką. Po jej rozpakowaniu ujrzałem pełen komplet :)   Gamma możliwości wyboru na stronie jest przeolbrzymia, a wszystko za sprawą możliwości tworzenia

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Wrześniowa piekarnia - chleb z jabłkiem na zakwasie 137

upiekłam już na początku weekendu, a nie jak zwykle w niedzielę :) Poniżej podaję ilość składników za Daną, choć wypiekałam z połowy, bo na tydzień wystarcza mi jeden bochenek chleba. Składniki : Zaczyn 2 łyżki zakwasu żytniego 200g mąki żytniej typ 720 150g wody 140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto właściwe cały(...)godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230st. przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210st. Chleb wydaje się deserową odmianą, ale zwiększając ilość soli, staje się świetnym dodatkiem np. do śledzi. Chleb jest bardzo wilgotny, w związku z tym przed jedzeniem opiekałam go w opiekaczu do kanapek. Następnym razem

Weekendy w domu i ogrodzie
Dyniowy chleb paleo (bez glutenu) 135

BOCZKIEM, SZPINAKIEM I BATATAMI         CIASTO DYNIOWE PALEO, BEZ GLUTENU             Teraz nadszedł czas, aby przygotować przebój sezonu – Dyniowy chleb paleo z jagodami goji. Jagody możecie zastąpić tym, co akurat macie pod ręką, np. wiórki kokosowe, żurawina, boczek czy czekolada Chlebek wychodzi pyszny, miękki i pachnący cynamonem. Dynia i cynamon(...)miski. Dodajemy jajka, miód, olej kokosowy oraz puree z dyni, sok z cytryny i dobrze mieszamy. Wsypujemy garść jagód. Smarujemy keksowiec olejem kokosowym. Wlewamy ciasto i pieczemy dyniowy chleb paleo w 180 stopniach około 35-45 minut, albo do czasu, aż wbity patyczek w środek wychodzi czysty. Smacznego! Artykuł Dyniowy chleb paleo (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Chleb Pan Rustico - wspólne pieczenie 91

Jako, że w styczniu wiele rzeczy się zaczyna, ja zaczęłam na nowo piec chleb w doborowym wirtualnym towarzystwie. Dziś jest to chleb hiszpański. Zaproszenie do wspólnego pieczenia wyszło, jak co miesiąc od Amber , a Ania z Bajkorady wybrała dla nas wypiek. Chleb wyszedł pyszny! Dla mnie smak trochę przypomina włoską ciabattę, a i wygląd w środku, bo dziurawiec z niego(...)Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami kuchenne wojowanie Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Manufaktura Moni Małe kulinaria Mozaika życia Nie tylko na słodko Nieład malutki Ogrody Babilonu Proste potrawy Smakowity Chleb Smakowe kubki Stare gary Sto kolorów kuchni W poszukiwaniu slowlife Ugotujmy to Zacisze kuchenne

Posadzone i zjedzone
Zapiekany makaron z sosem brokułowo-serowym 130

oliwek 1 łyżeczka oleju kokosowego ( tu do kupienia ) 5-6 łyżek wody (lub więcej, jeśli będzie za gęsty) 4 łyżeczki musztardy Posypka na wierzch: 2 średniej wielkości kromki chleba (najlepiej czerstwego)* 3 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta chilli (lub dwie, jak ktoś lubi:) 2-3 łyżeczki zmielonych migdałów ( tu do kupienia(...)jeśli ktoś chce uzyskać wersję bezglutenową, zamiast chleba można użyć np. śniadaniowych płatków kukurydzianych   Przygotowanie: Brokuła gotujemy na parze (lub w wodzie). Odrobinę go solimy. Makaron wstawiamy do gotowania. Wodę również solimy do smaku. Sos: ugotowanego brokuła blendujemy (możemy odłożyć kilka różyczek do dekoracji na wierzch). Czosnek rozgniatamy nożem i kroimy w małą kosteczkę, na 1 łyżeczce oleju kokosowego

Bananowe Pole

Proponowane wyszukiwania