kapustą - 19268 przepisów (strona:378/1285)

Duszona kalarepa zasmażana do obiadu 131

Kapusta do obiadu z jaką raczej się nie spotkałeś, gdyż jest to kapustka z zasmażanej chrupiącej kalarepy. Delikatna kalarepka znakomicie spełnia się w tym wydaniu, w parze z zasmażką. W komponowaniu pełnego dania obiadowego warto pokusić się o wzbogacenie go warzywami w różnych formach. Sałatki, surówki, kiszonki i kapusta to tylko jedne z rozwiązań przemycania warzyw. Warto poszukać smacznych rozwiązań(...)obiadowych 0 od 0 osób Autor: Paweł Clad Danie: Sałatka Trudność: Łatwe Ilość 2 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 70 kcal Zasmażana kalarepa dla odmiany od kapusty zasmażanej. Rzadko spotykany przepis i pomysł na wykorzystanie chrupiącej kalarepki. Składniki: 3 kalarepy 120 ml wody 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej garść posiekanego koperku sól i mielony pieprz

ProstePesto.pl
Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim 298

ogórki konserwowe ·        1 torebka ryżu ugotowanego ·        ½ puszki kukurydzy ·        4 duże liście kapusty włoskiej ·        2 marchewki ·        10 dag sera żółtego ·        520 g sosu meksykańskiego Sposób(...)dodajemy drobno pokrojoną paprykę, cebulę, ogórki oraz ugotowany ryż i kukurydzę. Dokładnie mieszamy. 2.                Liście kapusty parzymy gorącą wodą i rozkładamy obok siebie żeby lekko nachodziły na siebie. 3.                Na środku kapusty

Kulinarna Chwila
Zupa gulasz węgierski 127

dodać kolejne składniki. Zupa podziękuje Ci swoim smakiem i aromatem. Zajrzyj także do innych moich przepisów: – zupa gołąbkowa – gołąbki bez zawijania – fasolka po bretońsku – gołąbki z włoskiej kapusty – zupa z włoskiej kapusty – kwaśnica z żeberkiem – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta – surówka z czerwonej kapusty ZUPA GULASZ WĘGIERSKI Ilość porcji: 4-5 porcji Przygotowanie

nietylkopasta.pl
Sałatka à la hot dog z parówkami i prażoną cebulą 163

zimną wodą i otrzep z nadmiaru wody. Połowę sałaty poszatkuj nożem na mniejsze części. Ogórki konserwowe pokrój na plasterki. Sałatkę ze słoika odciśnij i odcedź z zalewy, jeśli nitki kapusty są długie, poszatkuj ją drobniej. Użyłam takiej sałatki obiadowej w zalewie octowej z ogórkiem, zielonymi pomidorami, papryką i marchewką. Parówki włóż do rondelka z wrzątkiem i gotuj 3 minuty. Wyjmij(...)dogowa z par\u00f3wk\u0105, grzankami, og\u00f3rkiem konserwowym i pra\u017con\u0105 cebulk\u0105. Hot dog przemieniony w form\u0119 sa\u0142atki. Nowoczesna sa\u0142atka.","keywords":["kiszona kapusta","musztarda","og\u00f3rek","par\u00f3wka","sa\u0142ata lodowa"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished":"2020-10-17T16:30:24+01:00","prepTime":"PT10M","cookTime":"PT10M","totalTime":"PT20M","recipeCategory

ProstePesto.pl
Bok Choy z Wołowiną po Chińsku Faceta w Kuchni 141

azjatyckiej ze względu na swoją wszechstronność, stosowany zarówno w daniach na ciepło, jak i na zimno, a także jako uniwersalne warzywo dodające potrawom świeżości. Zapraszam na wołowinę z pyszną kapustą i wielu nazwach. 👥 – 2 ⏰ – 30 minut ➕ marynowanie 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki Mięso ✅ 400 g wołowiny w kostkach ✅ 2 łyżki oleju roślinnego ✅ 1 łyżeczka sody oczyszczonej ✅ 2 łyżki skrobi kukurydzianej(...)wody ✅ 2 łyżki ketchupu ✅ 2 łyżki sosu worcestershire ✅ 2 łyżki sosu sojowego ✅ 2 łyżki sosu ostrygowego ✅ 1 łyżka oleju sezamowego ✅ 1-3 łyżki białego pieprzu ✅ 1 łyżka skrobi kukurydzianej Kapusta ✅ 4 kapusty Bok Choy pokrojone w kawałki ✅ 1-2 łyżki oleju roślinnego ✅ 3 ząbki czosnku pokrojonego w talarki ✅ 3 cm imbiru pokrojonego w talarki ✅ 1 łyżeczka soli ✅ 1 łyżka cukru

RafalCook
BARSZCZ UKRAIŃSKI 155

ukraiński to zupa warzywna z dodatkiem buraka ćwikłowego. Barszcz przygotować można wyłącznie z warzyw lub dodać do niego również mięso. W barszczu poza marchewką czy pietruszką znaleźć można fasolę, kapustę a co niektórzy dodają także grzyby. Barszcz podawany jest najczęściej z kwaśną śmietaną i świeżo krojonym koperkiem. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Barszcz ukraiński(...)Składniki na barszcz ukraiński. 1 łyżka masła 10 dkg kapusty włoskiej 1,5 l bulionu 1 ząbek czosnku 1 cebula (6 dkg) 30 dkg buraka ćwikłowego 15 dkg marchwi 10 dkg selera korzeniowego 5 dkg pora 20 dkg ziemniaków 20 dkg białej fasoli z puszki 5 dkg korzenia pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 dkg pomidorów

MeCooks
PROSTA SURÓWKA Z PEKINKI, KUKURYDZY I ŚWIEŻEGO OGÓRKA 174

mnie obiad bez dodaku warzyw nie przejdzie 👎 Najczęściej oprócz warzyw na ciepło (kalafior, brokuły, brukselka, fasolka itp.) serwuję jeszcze surówkę. Kiedy jest sezon na młodą kapustę, robię z niej różne wariacje surówkowe 😎, a póżniej, kiedy  już kapusta nie jest tak smaczna, i tak miękka zastępuję ją pekinką lub kapustą stożkową.  Dziś zapraszam na pyszną, szybką surówkę raptem(...)składników. Jest bardzo smaczna i pasuje do dań z grilla jak i do mięsnego obiadu 😃 Składniki: pekinka kukurydza świeży ogórek sól pieprz majonez zielenina Wykonanie: Kapustę pekińką i ogórki kroimy, kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majonez i posiekaną zieleniną. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut

Walijskie Pichcenie
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami 147

Gołąbki bez mięsa, z farszem z kaszy gryczanej i grzybów. Pyszna propozycja zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 2 woreczki kaszy gryczanej 3 garście suszonych grzybów leśnych 2 średniej wielkości cebule 1 jajko sól, pieprz do smaku Sos: woda z namoczonych grzybów 100ml śmietanki 30% 100ml wody łyżka mąki pszennej sól, pieprz(...)cukier i sok z cytryny do smaku Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy 400ml gorącej wody, odstawiamy na minimum 2 godziny. Z kapusty odrywamy wierzchnie, brzydkie liście, odkładamy je na później. Wycinamy z główki kapusty tzw. głąb, co ułatwi zdejmowanie pojedynczych liści, potrzebnych do gołąbków. Zdejmujemy delikatnie kolejno kilkanaście liści. W dużym garnku gotujemy wodę, a kiedy będzie już wrząca, zanurzamy pojedynczo

NiePieprz.pl
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i suszonymi pomidorami 128

Nieznacznie przerobiłam jedną z moich ulubionych surówek z czerwonej kapusty, dodając do niej zamiast suszonych śliwek, suszone pomidory i dodatkowo odrobinę musztardy do sosu. Zawsze przy tego typu sosach piszę Wam, że wykorzystałam musztardę grillową kielecką, bo ona wg mnie idealnie właśnie do takich sosów pasuje. Surówka wyszła przepyszna. Zróbcie sobie taką u siebie 1/2 główki czerwonej kapusty 1 jabłko(...)mnie rzepakowy 3 łyżki majonezu (2 łyżki hellmans babuni, 1 łyżka kieleckiego) 1/2 łyżki ostrej musztardy (u mnie grillowa kielecka) 1 łyżka białego octu winnego sól, pieprz dymka Kapustę szatkujemy. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko trzemy na dużych oczkach tartki. Zieloną część dymki drobno siekamy. Majonez łączymy z płynnym miodem, musztardą oraz octem winnym. Doprawiamy solą oraz pieprzem

Smaki Na Talerzu
Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami 122

Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami to świetny dodatek do Wigilijnego barszczu z pieczonych buraków . Świetne na ciepło, ale również na zimno znikają ze stołu. Przygotowanie pieczonych pierożków można rozpocząć wcześniej. Kruche ciasto możemy trzymać w lodówce do trzech dni, a w zamrażalniku do trzech miesięcy. Farsz do pierożków również można mrozić. Pieczone pierożki wigilijne można upiec dzień(...)przed Wigilią, a w dniu Wigilii podgrzać je w piekarniku (jeśli chcecie podać je na ciepło). Polecam! Czytaj więcej: Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami The post Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Krokiety z mięsem i kapustą 135

podanej porcji wychodzi ok. 12 naleśników) Mąka pszenna 2 szklanki Woda 1 i 1/2 szklanki Mleko szklanka Jajko Cukier płaska łyżeczka (opcjonalnie) Sól 1/2 łyżeczki Olej łyżka Farsz: Kapusta kiszona 400 g Mięso gotowane u mnie łopatka 400 g Cebula Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli(...)ciasto będzie zbyt gęste dolać wody. Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju. Z podanej porcji wychodzi ok 12 sztuk. Wszystko zależy od wielkości patelni oraz składników np. jajek. Kapustę zalać zimną wodą.Gotować do miękkości z odrobiną soli. Ugotowaną kapustę odcedzić i wystudzić. Odcisnąć dobrze z nadmiaru wody. Mięso pokroić w większą kostkę zalać wodą

Kulinarne przygody
Sałatka warzywna w słoiku 219

słoików na zimę. Dosyć szybka w przygotowaniu. Swoimi kolorowymi barwami zachwyca oko, a zapachem kusi, by ją zjeść. Przepis od  Swojskie jedzonko . Składniki : 1,5 kg białej kapusty; 0,5 kg ogórków; 3 duże cebule; 4 papryki (u mnie 3 czerwone i 1 żółta); 0,5 kg marchewki; 1 łyżka soli; Zalewa : 3 szklanki wody; 1 szklanka octu(...)szklanka cukru; 1 łyżeczka soli; 5 łyżek oleju; Wykonanie : Kapustę drobno poszatkować, ogórki pokroić w plasterki (ja nie obierałam ze skórki), dodać łyżkę soli, wymieszać wszystko razem i odstawić na 2 godziny, aby warzywa lekko zmiękły. Składniki przeznaczone na zalewę zagotować i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić

In my kitchen
PASTERYZOWANA SAŁATKA Z KAPUSTY + FILMIK 159

Bardzo smaczna, pasteryzowana sałatka z kapusty. Idealna do hoddogów, hamburgerów i nie tylko.  SKŁADNIKI :  1 główka kapusty około 2 kg 1 kg ogórków 4 papryki czerwone 4 cebule  4 marchewki  2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10 %  3-4 łyżki oleju  3 liście laurowe kilka kulek pieprzu 3 kulki ziela(...)PRZYGOTOWANIE :  Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, mieszamy i odkładamy na 2 godziny. Resztę warzyw szatkujemy a marchew ścieramy.  Wszystkie składniki ( oprócz liścia laurowego i kulek ziela i pieprzu ) dodajemy do kapusty.  Wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę nakładamy do 0,5 L słoików, lekko upychamy i wlewamy pozostałe soki. Zakręcamy i pasteryzujemy słoiki w wodzie 5 minut, licząc czas

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierogi ukraińskie 152

łyżki masła 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na farsz: 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 10dkg pieczarek 20dkg kapusty kiszonej 2 ugotowane i ostudzone ziemniaki (mogą być z wczorajszego obiadu) 20dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa (najlepiej wieprzowego lub mieszanego – może być z wczorajszego obiadu) Przyprawy: sól, pieprz, majeranek(...)Przygotowujemy farsz: pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu *** *** Podsmażone pieczarki zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę *** *** Kapustę kiszoną bardzo drobno kroimy (u mnie kapusta z marchewką) *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy kapustę oraz pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki, mieszamy i całość smażymy na niedużym ogniu przez kilka

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania