kapustą - 19268 przepisów (strona:382/1285)

JAJECZNICA Z MŁODĄ KAPUSTĄ 74

Ponieważ kocham młodą kapustę, kiedy tylko przychodzi "jej czas" oprócz klasycznych dań z jej udziałem, kombinuję i wymyślam też coś nowego 😉  Dziś postanowiłam dodać ją do jajecznicy. I powiem Wam, że wyszło baaardzo smaczne śniadanie 😍 Lekko chrupiąca kapusta + moje ulubione jajka dały mega fajny efekt. Na pewno będę wracać to tego przepisu.  Składniki: 2 jajka kawałek młodej kapusty(...)cebula kawałek czerwonej papryki sól pieprz ziołowy klarowane masło koperek lub szczypiorek Wykonanie: Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną cebulę oraz pokrojoną drobno paprykę. Po chwili dodajemy poszatkowaną drobno młodą kapustę. Smażymy całość 3-4 minuty mieszając. Na koniec wbijamy roztrzepane jajka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem

Walijskie Pichcenie
Sałatka z buraków i białej kapusty 45

Przepis na sałatkę do słoiczków z buraków i kapusty białej. Składniki 2 kg białej kapusty 2 kg surowych buraków 40 dkg cukru 40 dkg cebuli czerwonej 1 szklanka octu 2 łyżki soli Przygotowanie Kapustę poszatkować, połączyć ze startymi na grubej tarce surowymi burakami. Wsypać sól, wymieszać. Odstawić na ok. 2-3 godziny do puszczenia soku. Następnie dodać cukier, ocet(...)wszystko wymieszać. Wkładać do słoików bez upychania, zamieszać przed każdym napełnieniem słoika. Gotowe słoiki gotować 45 minut od momentu zagotowania. Autor przepisu: Agnieszka Artykuł Sałatka z buraków i białej kapusty pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Schabowe z młodą kapustką 81

Schabowe z młodą kapustką Korzystajmy z nowalijek. Kotlety schabowe przykryte pierzynką z młodej kapusty, papryki oraz marchwi to moja propozycja na niedzielny obiad. 10 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: ·        1 kg schabu ·        1 mała główka kapusty młodej ·        5 dag boczku wędzonego(...)papierem do pieczenia. 3.    Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojony boczek, smażymy do chwili zarumienia, następnie dodajemy drobno pokrojoną kapustę, obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew i pokrojoną w drobne paseczki paprykę. Doprawiamy pieprzem, solą oraz octem. 4.    Farsz z kapusty rozkładamy na każdy kotlet

Kulinarna Chwila
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty z koperkiem 98

Składniki: 700 g kiszonej czerwonej kapusty 1 pęczek koperku 1 młoda dymka (cebulka + szczypior) 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę odciskamy z soku i kroimy na mniejsze kawałki. Dymkę oraz koper szatkujemy, dodajemy do kapusty. Wlewamy olej i doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Mieszamy

Qchnia po prostu
Surówki do Obiadu 69

swoich domach. Dzięki nim każdy obiad będzie o wiele smaczniejszy. Daję Wam słowo! PRZEPISY NA SURÓWKI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka jak u Chińczyka Surówka z Gruszki Surówka z Czerwonej Kapusty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka w 5 Minut Surówka z Białej Kapusty Surówka z Białej Kapusty Prosta i Szybka Surówka z Marchewki – Idealna do Obiadu Surówka z Świeżej Białej Kapusty

Przepiski.pl
Mielone pod pierzynką z młodej kapusty 80

Mielone pod pierzynką z młodej kapusty Kotlety mielone przykryte wiosenną pierzynką z nowalijek, czyli młodej kapusty. Kotlety są bardzo smaczne a co najważniejsze bez smażenia. 7 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: ·        1 kg mięsa mielonego wieprzowego ·        1 cebula ·        1 mała kapusta(...)papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut w 180 °C. 2.    Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę i obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew. Doprawiamy pieprzem oraz solą i smażymy do chwili miękkości warzyw, następnie dodajemy serki, chwilkę jeszcze smażymy około 5 minut

Kulinarna Chwila
Sałatka z kapusty białej 60

Przepis na sałatkę z białej kapusty. Wspaniały dodatek do obiadu. Składniki 1 kg kapusty białej 1 kg papryki czerwonej 1,5 kg ogórków gruntowych 1 kg marchewki 0,5 kg cebuli Zalewa 0,5 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka pieprzu 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki octu 10% Przygotowanie Ogórki myjemy bez obierania, kroimy w plastry. Cebulę(...)obrać, pokroić w piórka. Paprykę i kapustę kroimy w plastry. Obraną marchew ścieramy na tarce. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski lub garnka i mieszamy. W osobnej misce mieszamy składniki zalewy. Po wymieszaniu zalewamy warzywa i odstawiamy na 4-5 godzin. Co jakiś czas mieszamy aż puści sok. Wkładamy do słoików zostawiamy około 2 cm od góry. Zalewamy pozostałym sokiem

Wasze Przepisy
Gołąbkowe Naleśniki 93

Gołąbkowe Naleśniki Coś innego niż zwykłe gołąbki a zarazem również pysznego. Mięso mielone z dodatkiem warzyw zawijane w naleśnikach. Zamiast kapusty włoskiej możemy wykorzystać kapustę młodą. Polecam. 7 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki na ciasto naleśnikowe: ·        2 szk. mąki pszennej ·        1 całe jajko(...)Jajko ·        1 marchew ·        1 pietruszka ·        1/3 główki kapusty włoskiej ·        200 g przecieru pomidorowego ·        Sól ·        1 łyżka majeranku ·        ½ łyżeczki

Kulinarna Chwila
Meal prep – rodzinne gotowanie 78

jutrzejszy posiłek. Około połowę całości zamroziłam, bo świetnie się mrożą. W tygodniu zapewne wyjmę je wcześniej, pokroję w kostkę i odsmażę na oliwie – takie są też pyszne! kapusta szatkowana – to był dziś moje zadanie. Poszatkowałam całą główkę kapusty białej. Jest gotowa na surówki typu coleslaw albo do gotowania czy smażenia. Kapustę obieram z wierzchnich liści i szatkuję(...)cieniutkie paseczki, solę odrobinę i mieszam (posolenie sprawia, że kapusta nie wysycha i jest świeża). Przekładam do zamykanego pudełka i przechowuję w lodówce do 3-4 dni. Artykuł Meal prep – rodzinne gotowanie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Surówka z kapusty pekińskiej i koperkiem 54

Surówka z kapusty pekińskiej i koperkiem to fantastyczna surówka do grilla oraz obiadu. Już któryś z kolei przepis od kolegi Bartka – po raz pierwszy jadłam tą sałatkę właśnie u niego na ognisku i musiałam wziąć przepis. Oczywiście trochę zmieniłam pierwszy przepis – jak to ja – ciągle eksperymentuje, ale taka zmieniona wersja najbardziej mi smakuje:) Czas wykonania(...)Ilość porcji: 6-8 Składniki: 1 kapusta pekińska (1 kg) 3 łyżki koperku 1 cebula 1 duża marchewka ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z limonki (cytryny) 1 sos sałatkowy koperkowo-ziołowy 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu Przygotowanie: Posiekać sałatę, cebulę i koperek. Marchew zetrzeć. Majonez, jogurt i sok z limonki rozmieszać w małej miseczce. Wymieszać wszystkie

KuchniaWeDwoje.pl
Domowy KEBAB, bułki do kebaba (po prostu pycha)+FILM 97

łyżeczka soli -ok 6 łyżek oleju -ok 1 kg mąki pszennej tortowej lub typ 550 *jajko do posmarowania DODATKI (według uznania) u mnie: -filet z kurczaka -przyprawa kebab-gyros -kapusta pekińska -pomidory -ogórek zielony -ogórki konserwowe -cebula -cebulka prażona -sos czosnkowy -ketchup BUŁKI Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ciepłego mleko-mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy trochę mąki, mieszamy i odkładamy(...)wałkujemy i pieczemy drugą część ciasta, potem trzecią. Bułki gotowe. Następnie ja kroję fileta z kurczaka na mniejsze kawałki, smażę go i doprawiam przyprawą kebab-gyros. Przygotowuję dodatki czyli kapustę pekińską kroję, kroję pomidory na plasterki, ogórki również. Cebulę szatkuję. Następnie bułkę wkładam na chwilkę do mikrofali by się podgrzała, i podpiekam na patelni grillowej z dwóch stron.  Wtedy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sałatka z kapusty pekińskiej z szynka 89

Dzisiaj przepis na bardzo smaczna, lekka i zdrowa sałatkę z kapusty pekińskiej. SKŁADNIKI: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 ogórka wężowego 1 mala puszka kukurydzy 1/2 dużej czerwonej papryki mały pęczek szczypiorku mały pęczek koperku 2 łyżki majonezu 1 lyzka jogurtu 1 łyżeczka musztardy sol i pieprz do smaku szczypta cukru Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Kapustę pokroić na mniejsze kawałki

Pani M - kuchnia smakowita
Meal prep obiady na tydzień 185

ilości oliwy podsmażyłam kości, kiedy się zarumieniły wyjęłam je i znów na oliwie zezłociłam 3 duże cebule pokrojone w ćwiartki. Do cebuli dodałam kości, włoszczyznę z porem i ćwiartką kapusty, sporo przypraw: 4 liście laurowe, ok 15szt ziela angielskiego, sól, pieprz, imbir, czosnek, suszoną natkę pietruszki, suszone płatki papryki – no ja sporo zawsze dodaję przypraw i warzyw ale dzięki(...)zawsze w lodówce), drugą część po wystudzeniu przekładam do pudełek i do lodówki. Może stać do 2 dni. Taki makaron można też w razie potrzeby zamrozić . Poszatkowana kapusta biała – gotowa na surówki typu coleslaw albo do gotowania czy smażenia. Kapustę obieram z wierzchnich liści i szatkuję na cieniutkie paseczki, solę odrobinę i mieszam (posolenie sprawia, że kapusta nie wysycha

Dorota Smakuje
Sałatka Imprezowa 67

dodatkiem ciekawych składników i pysznego sosu może smakować naprawdę świetnie. Tym razem na naszym stole zagościła pyszna sałatka imprezowa z dodatkiem kurczaka, fasoli, kukurydzy, papryki, ogórków kiszonych i kapusty pekińskiej. Połączenie tych wszystkich składników daje bardzo ciekawą kompozycję smakową. Ważne jest to, że składniki na sałatkę imprezową są ogólne dostępne i można je zakupić w każdym sklepie. Sałatka imprezowa(...)świetnie smakują, to dodatkowo stanowią ciekawą dekorację stołu. PRZEPIS NA SAŁATKĘ IMPREZOWĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 400 g kurczaka  1/2 puszki kukurydzy  3 ogórki kiszone  1/3 kapusty pekińskiej  puszka fasoli czerwonej  papryka czerwona  Sos 200 g jogurtu greckiego  6 łyżek majonezu  1-2 ząbki czosnku  pieprz, sól  Wykonanie Kurczaka kroimy

Przepiski.pl
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 70

Bezmięsne gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Pyszny farsz z kaszy i podsmażonych pieczarek w połączeniu z kapustą i sosem pieczarkowym smakuje rewelacyjnie. Czas przygotowania :   2 godziny Ilość porcji:  2-4 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI GOŁĄBKI: 1 główka kapusty włoskiej 200 g kaszy gryczanej 600 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)jedna część kaszy i dwie części wody. Solimy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem tak żeby kasza nam napęczniała. 2. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście i odkładamy na bok. Wycinamy głąba i odrywamy liście. Oderwane liście sparzamy przez kilkanaście sekund we wrzątku i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie scinamy twarda część łodygi

karolgotuje