kapustą - 19268 przepisów (strona:379/1285)

Warstwowa sałatka z chipsami – idealna na imprezę! 74

kotletów sojowych. Warstwowa sałatka z chipsami – jak zrobić? Sałatka składa się z kilku warstw – są to jajka, czerwona cebula, mięso lub kotlety sojowe z przyprawie do kebaba, kapusta pekińska, kukurydza oraz świeże i kiszone ogórki. Dodatkowo w sałatce znajdziesz dwa sosy – z ketchupem oraz czosnkowy. Całość posypujemy pokruszonymi chipsami, które dodają smaku i chrupkości. Przepis na warstwową(...)kotletów sojowych + przyprawa do kebaba (25 g przyprawy) + 2 łyżki oleju sos z ketchupem – 150 g majonezu, 80 g jogurtu greckiego, 50 g ketchupu ½ kapusty pekińskiej (około 250 g) 1 puszka kukurydzy konserwowej (około 280 g po odsączeniu z zalewy) 3-4 świeże ogórki (około 250 g) 3-4 ogórki kiszone (około 150 g) sos czosnkowy

Via Gusto
Kurczak po królewsku 76

Kurczak po królewsku Soczysty i delikatny filet drobiowy duszony w młodej kapuście, z boczkiem, pieczarkami i warzywami. Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie dla całej rodzinki. Ja do tej potrawy podałam gotowane ziemniaczki oraz mizerie. Polecam!     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 10dkg wędzonego boczku 1 główka młodej kapusty 250g pieczarek 1 cebula 1 marchew pół szklanki kukurydzy(...)podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę *** *** Gdy cebula się zeszkli, dodajemy masło oraz pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy *** *** Dodajemy startą marchew, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilkę *** *** Dodajemy drobno pokrojoną kapustę, zalewamy bulionem lub wodą i zagotowujemy *** *** Zmniejszamy ogień, dokładamy kurczaka i boczek oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Całość dusimy przez około 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem

Blog z Apetytem
Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką. 50

Pojawiła się młoda kapusta, trzeba korzystać. Jest soczysta, chrupiąca, delikatna,  po prostu pyszna.  W sezonie często robię surówki z młodej kapusty. Z dodatkami można  tu dowolnie kombinować. Tym razem zrobiłam z dodatkiem rzodkiewki.  Składniki: 1/2 główki niedużej młodej kapusty 7-8 rzodkiewek 1 marchewka pęczek szczypiorku 1 pełna łyżka majonezu 1 pełna łyżka jogurtu naturalnego(...)sól, pieprz  Wykonanie: Kapustę obrać z ciemnozielonych liści, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.  Następnie drobno poszatkować. Przełożyć do miski.  Marchewkę i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Szczypiorek drobno pokroić. Dodać majonez, jogurt i przyprawić solą i pieprzem.  Wszystko dokładnie wymieszać

Agusiowe smakołyki
Zupa makaronowa z jajkiem i pak choi 51

gotować na delikatnym ogniu ok. 15 min. W tym czasie umyć i pokroić na plasterki grzyby shitake. Pokrojone grzyby dodać do garnka, gotować 5 min. W tym czasie umyć kapustę, łodygi pokroić na grubsze plastry, zostawiając nieco łodygi przy liściu. Jajka wybić do miseczek i delikatnie bez skorupek włożyć do zupy z daleka od siebie, aby białko się ścięło (można(...)powstał wir i w ten wir delikatnie wlać jajko dotykając miseczką powierzchni wody), gotować 3-4 min. Kiedy jajka się gotują dodać do zupy pokrojone łodygi i liście kapusty. Kiedy zupa skończy się gotować, na talerze wyłożyć makaron, wlać zupę, ułożyć jajka, pokrojony filet z kurczaka, posypać pokrojoną zieloną częścią cebulki dymki i podawać od razu. Makaron ugotować według przepisu

ememe kitchen
Sałatka z cykorii z kiszonym ogórkiem i pomidorem (dieta dr Dąbrowskiej) 48

którym podaję Ci gotowy tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecsz też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: pieczoną brukselkę z cebulą zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty(...)granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ

Kulinarne przygody Gatity
Surówka Colesław + film 51

Surówka Colesław to klasyczny dodatek do dań obiadowych, ryb, mięs czy potraw z grilla. Jest to uniwersalna surówka z białej kapusty z dodatkiem marchewki i cebuli na bazie sosu majonezowewgo czyli smaczny, szybki i bardzo prosty w przygotowaniu przepis, który można dowolnie modyfikować.     składniki na 4 porcje 1/2 małej główki białej kapusty ( około 500 g ) 1 duża marchewka(...)miodu czarny pieprz sól przepis W miseczce umieszczamy majonez, dodajemy ocet jabłkowy, sok z cytryny oraz miód, całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Białą kapustę szatkujemy. Obraną cebulę drobno siekamy. Obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski wrzucamy poszatkowaną kapustę, posiekaną cebulę oraz startą marchew, do warzyw wlewamy sos i wszystko

Smakowite Dania
Klopsiki babuni 53

Klopsiki babuni Mięciutkie, soczyste i przepyszne klopsiki wieprzowe z dodatkiem ryżu i kapusty, duszone w delikatnym, gęstym sosie pomidorowym. Super obiad jak u babci! Świetnie smakują podane z duszonymi ziemniaczkami. Polecam!     Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 100g ryżu 250g białej kapusty 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia klopsików 250ml bulionu 150ml(...)ziele angielskie 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka kurkumy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej do smażenia       *** Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem łyżki kurkumy. Kapustę drobno szatkujemy *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Do miski przekładamy mięso mielone, ryż i wbijamy jajka. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra

Blog z Apetytem
Przez żołądek do serca 58

Walentynki. Przygotowałam dla moich milusińskich ulubiony obiad, czy krokiety z naleśników. Wszyscy bez wyjątku lubią krokiety na obiad , nawet mój małżonek, który zdecydowanie mówi nie naleśnikom. Jednak nadziewane mięsem, kapustą i szuszonymi grzybami naleśniki smakują mu bardzo. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na krokiety, co świadczy o tym, że często przyrządzam to danie na obiad. Najczęściej używam gotowanego mięsa(...)kurczaka. Dzisiaj dodałam do niego białą kapustę i suszone grzyby. Uwielbiam takie połączenie. Oszczędnie i pysznie, a przy tym takie proste! Proste, bo naleśniki umie chyba każdy usmażyć, a zrobić farsz to też żaden problem. Farsz przygotowuję na różne sposoby, ale wolę jak mięso i pozostałe składniki są drobno pokrojone. Po przekrojeniu widać po prostu co się

codojedzenia
Jednogarnkowa Jarzynova – Dominika Wójciak – proste, codzienne warzywne receptury 44

świeże, młode warzywa i pierwsze owoce przygotujemy między innymi boćwinę z czosnkiem i orzeszkami, duszone młode pory, sałaciankę, groszkową pastę, smalec z fasoli czosnkiem niedźwiedzim lub okonomiyaki z młodej kapusty. Latem rośliny zawierają dużo witamin i minerałów, a na dodatek są najtańsze. Korzystając z tych cennych właściwości jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców. W Jednogarnkowej Jarzynovej latem przygotujemy szakszukę(...)prawdziwy wysyp warzyw i owoców. To przede wszystkim czas zbiorów i to nie tylko z ogrodu czy sadu, ale także z lasu. Jesienne propozycje Dominiki to między innymi czerwona kapusta z gorgonzola, grzybowy strogonow, ragu z bakłażanów, dyniowy dal, pieczone śliwki i mój ulubiony deser, a mianowicie mus gruszkowo dyniowy z kardamonem . W zimowej kuchni Jarzynovej jest równie pysznie

Tajemnice Smaku
Jednogarnkowa Jarzynowa – Dominika Wójciak – proste, codzienne, warzywne receptury 53

świeże, młode warzywa i pierwsze owoce przygotujemy między innymi boćwinę z czosnkiem i orzeszkami, duszone młode pory, sałaciankę, groszkową pastę, smalec z fasoli czosnkiem niedźwiedzim lub okonomiyaki z młodej kapusty. Latem rośliny zawierają dużo witamin i minerałów, a na dodatek są najtańsze. Korzystając z tych cennych właściwości jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców. W Jednogarnkowej Jarzynovej latem przygotujemy szakszukę(...)prawdziwy wysyp warzyw i owoców. To przede wszystkim czas zbiorów i to nie tylko z ogrodu czy sadu, ale także z lasu. Jesienne propozycje Dominiki to między innymi czerwona kapusta z gorgonzola, grzybowy strogonow, ragu z bakłażanów, dyniowy dal, pieczone śliwki i mój ulubiony deser, a mianowicie mus gruszkowo dyniowy z kardamonem . W zimowej kuchni Jarzynovej jest równie pysznie

Tajemnice Smaku
Sezonowe warzywa i owoce – co i kiedy warto jeść? 82

zachowają wszystkie cenne właściwości. W przypadku warzyw warto sięgnąć po: pietruszkę, por, roszponkę, seler, ziemniaki, sałatę lodową, warzywa strączkowe, czosnek, brokuły, brukselkę, kalafior, trufle czarne, buraki, cykorię, dynię, kapustę białą, chińską, czerwoną i włoską, marchewkę, rzodkiewkę, kalafior. Jakie warzywa i owoce warto jeść wiosną? Kwiecień to czas, w który zaczyna się ocieplać i natura budzi się do życia(...)okresie najlepszymi sezonowymi owocami będą: gruszki, rabarbar, mango, jabłka, czerwone pomarańcze. Sezonowe warzywa, które występują w tej porze to: ziemniaki młode, papryka, marchew, cebula, kapusta młoda, karczochy, warzywa strączkowe, sałata lodowa, szparagi, rzodkiewka, pietruszka, cykoria. Wiosną pojawiają się młode, sezonowe warzywa. Maj to miesiąc, w którym znajdziesz swoje ulubione owoce takie jak truskawki, czereśnie, czy agrest. W tym okresie warto

Rozdomowiona