kapustą - 19268 przepisów (strona:371/1285)

Colesław z młodej kapusty. Surówka z młodej kapusty 168

Młoda kapusta skrywa przede mną jeszcze wiele nieodkrytych smacznych potraw. - tak pomyślałam i zrobiłam sobie colesława. To klasyczna surówka oferowana w jednym z fast foodów ;) Nie ukrywam, że to jedna z moich ulubionych. Potrzebujemy: główka młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu, ja robiłam własny jajeczny majonez, przepis na niego możecie znaleźć na blogu(...)łyżki jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli pieprz do smaku Kapustę szatkujemy i zasypujemy solą, aby puściła sok. Można ją pougniatać wtedy sok zostanie uwolniony znacznie szybciej i już po 15 minutach, będzie można odsączyć sok i działać dalej. Do odsączonej kapusty dodajemy startą na grubych oczkach marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek

MamaOskarka
Kapusta pekińska z patelni 153

Jedzenie kapusty pekińskiej to samo zdrowie. Kolor na to nie wskazuje, ale posiada multum beta-karotenu, także mnóstwo mikroelementów wspierających nasze zdrowie. Najczęściej przygotowujemy z niej surówki. Bardzo dobrze smakuje również smażona z patelni lub woka,   wówczas wydobywa swój naturalny słodki smak. Tak najczęściej jest wykorzystywana w kuchni azjatyckiej. Warto zatem czasem dla odmiany zrobić ją na gorąco. Podsmażona(...)oleju sezamowym z dodatkiem imbiru i czosnku jest pyszna. Najważniesze - przygotujesz ten smaczny dodatek do drugiego dania błyskawicznie. Składniki: 1 główka kapusty pekińskiej olej sezamowy 1 ząbek czosnku kawałek imbiru 1 łyżka masła sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: kapustę przekroić na pół, wyciąć głąb, natępnie poszatkować w 1,5-2 cm paski imbir i czosnek obrać i rozdrobnić. Podsmażyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapuśniak na boczku 170

Kapuśniak – kiszona kapusta, boczek, ziemniaki… Już to trio gwarantuje doskonały smak i porządny zastrzyk energii. Czy nie skusilibyście się na talerz takiego kapuśniaku po powrocie z zimowego spaceru? Na pewno rozgrzeje ciało i dusze Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 30 dkg boczku, surowy wędzony 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 3 listki bobkowe(...)ziarenek ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 4 grzybki suszone 1 duża cebula Przepis na kapuśniak Kapustę kroimy, gotujemy do miekkości i odsączamy. W garnku, w którym bedziemy gotować kapuśniak wlewany 2 l wody i gotujemy boczek. Jak będzie miękki wyciągamy i kroimy w kostkę. Do wody z gotowania boczku wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszkę i kawałek

Kulinarna Patilogia
Bigos z młodej kapusty. 228

publikacji i to się liczy.  A bigos jest rewelacyjny i zachęcam spróbować. Podany na moim ulubionym Antonio Porcelana Bogucice sprawia, że normalny obiad staje się niezwykłym. Składniki: główka kapusty młodej 2 młode marchewki 2 pomidory koncentrat pomidorowy koperek kiełbasa, mięso surowe, boczek cebula olej rzepakowy 2 łyżki mąki sól, pieprz, listek, ziele Wykonanie: Kapustę obieramy z pierwszych brzydszych(...)kostkę cebulę i chwilę razem smażymy. Przekładamy do garnka, zalewamy ok 2 szklankami wody, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, listek, ziele i chwilę dusimy. Kiedy mięso jest podduszone dokładamy kapustę najlepiej partiami, aby jej nie rozgotować. A całość nie zmieści się nam w garnku. Chwilkę gotujemy. Kiedy kapusta zrobi się szklista i delikatnie zmięknie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory

Malinowe Pocałunki
Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim 243

Roladki z mięsa mielonego z dodatkiem kapusty zapieczone w cieście francuskim sprawdzą się zarówno jako danie główne jak również przekąska. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 3 duże liście młodej kapusty około 400g mięsa mielonego czerwona cebula biała część pora olej do smażenia przyprawa gyros płat ciasta francuskiego żółtko do posmarowania sezam do posypania Sposób przygotowania: Kapustę(...)przyprawa gyros. Płat ciasta rozwijamy i wykładamy równą warstwą masę mięsną. Pozostawiamy na szerszym boku około 8-10 cm ciasta bez mięsa. Na masie mięsnej układamy przygotowane wcześniej liście kapusty. Ciasto francuskie ściśle zwijamy wzdłuż szerszego boku. Smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy białym sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 35-40 minut. Jeśli wierz zacznie się przypiekać można

Pyry na Gaz
PIEROGI Z KAPUSTA KISZONA I PIECZARKAMI NA DZIS :D :D 207

PIEROGI Z KAPUSTA KISZONA I PIECZARKAMI NA DZIS :D :D Od kilku tygodni "chodzily" za mna pierogi z kapusta . Nie wiem skad taka zachcianka ... nigdy za specjalnie za nimi nie przepadalam. W moim rodzinnym domu takie pierogi robi sie tylko w swieta lub na sylwestra, nigdy w zwykly dzien, na zwykly obiad. Moze poczulam chec bo nie bylam na swietach(...)sprzet Myjemy rece Fartuch na klate iiii.... ZACZYNAMY !!! Ilosc skladnikow wystarcza na okolo 30-40 sztuk duzych pierogow (ja wykrawam kolka szeroka szklanka) SKLADNIKI NA FARSZ: -700 g kiszonej kapusty -500 g pieczarek -cebula -olej -ziele angielskie, lisc laurowy, kminek, tymianek, majeranek, sol i pieprz NA CIASTO: - okolo 400-500 g maki pszennej + maka do podsypania -ciepla woda -1 jajko

PychaDania
Karczek pieczony z kiszoną kapustą i ziemniakami 197

Przepis na ten karczek podsunęła mi teściowa a ja go trochę zmieniłam. Karczek wyszedł świetny, a kapusta i ziemniaki jeszcze lepsze. Dużą zaletą tego dania było to, że miałam domową kiszoną kapustę, którą dostałam od teściowej. Składniki: ok. 500 g kiszonej kapusty 1 kg karczku 1 kg ziemniaków 2 cebule 5 - 6 ząbków czosnku kilka ziaren jałowca sól pieprz tymianek(...)rozmaryn cząber słodka mielona papryka Wykonanie: Ziemniaki obrać i umyć, umyte mięso, obraną cebulę i ziemniaki pokroić w grube plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kiszoną kapustę, następnie ułożyć ziemniaki. Ziemniaki przyprawić solą i pieprzem. Na ziemniaki ułożyć mięso pomiędzy które włożyć obrane ząbki czosnku. Obok i na mięso ułożyć kilka ziaren jałowca. Mięso doprawić solą i pieprzem. Na mięso

Mama Gotuje
Kresowe gołąbki z kaszy jęczmiennej 148

przepis mojej prababci, która pochodziła spod Lwowa. Gołąbki są pyszne, nawet dla mnie, choć za kaszami nie przepadam. Najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pieczarkowym. Składniki: mała główka białej kapusty 200 g kaszy jęczmiennej 3 średnie ziemniaki cebula sól, pieprz Przygotowanie Kapustę wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu, następnie kolejno zdejmujemy sparzone(...)sypki). Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle i dodajemy do ostudzonego farszu. Przyprawiamy go do smaku i mieszamy. Tak przygotowany farsz układamy na liściach kapusty i zawijamy gołąbki. Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty, solimy. Na liściach układamy gołąbki. Podlewamy wodą (niezbyt dużo, tak ok 3/4 szklanki). Gołąbki dusimy pod przykryciem około 1 godziny

e-PrzepisyKulinarne
Gołąbki - najlepsze 287

liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 kostki smalcu  słoiczek koncentratu pomidorowego  sól do smaku pieprz do smaku wegeta do smaku czerwona słodka papryka kapusta  Wykonanie: Mięso oczyścić, wymyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić w piórka, podsmażyć na 2 łyżkach smalcu, pozostawić do ostygnięcia. W między czasie ugotować ryż(...)powinien być lekko surowy, ostudzić. Kapustę sparzyć i rozdzielić liście.  Gdy cebula i ryż będą już chłodne, dodać je do mięsa i dokładnie wymieszać. Farsz doprawić do smaku wegetą, pieprzem, solą oraz słodką papryką, dokładnie wymieszać, odstawić na około 30 minut do przegryzienia się smaków. Po tym czasie odpowiednią porcję farszu owinąć w liść kapusty i dość ściśle układać

Krakowskie smaki Ani
Gołąbki w kiszonej kapuście 196

Pyszne danie. O istnieniu tych gołąbków przypomniał nam  Robert Makłowicz  w jednym ze swoich programów. Kiszone liście kapusty ( w słoiku) kupiliśmy kiedyś na kiermaszu na stoisku bułgarskim  - najwyższa była pora, żeby je wykorzystać. Następnym razem postaram się liście sama zakisić, ale te ze słoika też nie były złe, słoik duży, liści było ok 22 - 24. Tak więc(...)czasu czy ochoty na kiszenie. Gołąbki podałam z sosem zrobionym z greckiego jogurtu, wymieszanego z harissą i pasta paprykową. proporcje dowolne - jak komu smakuje. składniki ok 20 liści kiszonej kapusty szklanka soku z kapusty bulion do zalania gołąbków farsz 300 g wieprzowiny 200 g wołowiny 200 g ryżu 80 g wędzonego boczku 2- 3 cebule 4 ząbki czosnku łyżka słodkiej

Stare Gary
kapuśniak z pomidorami 148

mnie iskierka, ba piorun, z Matki Polki, kwoki… itp., itd. Lubię mieć ich na oku SKŁADNIKI 2 l bulionu warzywnego 1 laska cienkiej kiełbasy 20 dag kiszonej kapusty 1/2 puszki pomidorów 5 ziemniaków natka pietruszki 1 łyżka oleju sól pieprz PRZYGOTOWANIE Kiełbasę obrać ze skóry, przekroić wzdłuż, a następnie na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kiełbasę(...)Kapustę przelać zimną wodą, odcedzić i drobno posiekać. Kiełbasę przełożyć do garnka, zalać bulionem , dodać kapustę i gotować ok. 30-40 min (kapusta ma być miękka), doprawić pieprzem i solą. W międzyczasie zblendować pomidory, obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować do miękkości w osobnym garnku, z niewielką ilości soli, niecałe 1/2 łyżeczki. Pomidory przelać do zupy, dodać odcedzone

zabawa smakiem
Zimowy Flammkuchen z dynią i mięsem mielonym 178

Flammkuchen z niecodziennymi dodatkami, musem dyniowym, mięsem mielonym i włoska kapustą. Typowe zimowe dodatki smakują super i nie wiem , czy nie jest on smaczniejszy od skromnego orginału. Składniki na ciasto : 250 g mąki orkiszowej 150 ml wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Składniki na nałożenie : 200 g mieszanego mięsa mielonego 300 g dynii Hokkaido 1 ząbek czosnku(...)śmietany kremówki pieprz 1/2 łyżeczki curry 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1/4 kapusty włoskiej parmezan Wykonanie: mąkę, wodę z solą i oliwą zagnieśc na gładkie ciasto. Zawinąć w folie i odstawić na 30 minut dynię pokroić w 2-cm szpalty, ułożyć w piekarniku i piec około 20 minut, aż zmięknie. Przestudzić i zblendować na gładkie puree. Doprawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapuśniak z prawdziwkami na żeberkach 115

Kapuśniak, to jedna z zup w moim niedługim zupowym jadłospisie, które chętnie zjadam.Nie wiem czym jest to spowodowane. Choć Mama twierdzi, że to za sprawą kapusty, którą uwielbiam pod każdą postacią, odpowiadam ok.... ale ogórki też lubię, a zupę z nich już niekoniecznie ;) Składniki: 0,7 kg żeberek wieprzowych garść suszonych prawdziwków  mogą być też podgrzybki, ale wtedy zupa(...)straci piękny jasny kolor  0,5 kg kiszonej kapusty ( u nas domowa ) 0,5 kg  zszatkowanej słodkiej kapusty 1 mała marchewka 1 średni ziemniak 1 małą cebula pół łyżeczki majeranku 1 liść laurowy 3  ziarenka ziela angielskiego   1 ząbek czosnku Wykonanie: Do garnka wlać ok 1,5 l zimnej wody, dorzucić liście laurowe, ziele angielskie, cebulę

Gosia gotuje
Bigos staropolski 170

samą degustacją. Trzeba przyznać, że udał się znakomicie po raz kolejny, więc goraco polecam przepis. Z dedykacja dla Cioci Krysi. Składniki: 800 g żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 600 g kapusty słodkiej 1 mała laseczka kiełbasy  podlaskiej 2 łyżki domowego smalcu solidna garść suszonych podgrzygków 5 suszonych śliwek 5 suszonych moreli 2 średnie cebule 4 zabki czosnku(...)majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru Sposob przygotowania: Na dnie garnka układany umyte żeberka, przykrywamy kiszoną kapustą, zalewamy wodą, tak aby mięso było przykryte .Gotujemy do czasu, aż z żeberek będzie można łatwo oddzielić  kości. Wyjmujemy mięso, kroimy w dość dużą kostkę i ponownie przekładamy

Gosia gotuje
szybkowar-indycze golonki na kiszonej kapuście z marchwią... 177

Składniki: golonki indycze średnie 4 sztuki, przyprawa myśliwska do drobiu 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kapusta kiszona 1 kg, wędzone śliwki suszone 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, maggi 1 łyżka, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 1 szklanka, marchew większa 4 sztuki umyte golonki indycze osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć dobrze przyprawą na gorącym oleju zrumienić(...)golonki z każdej strony i przełożyć na talerz do tłuszczyku po golonkach wsypać drobniej pokrojoną kiszoną kapustę, śliwki wędzone pokrojone drobniej, dodać przyprawy, wlać wodę i wymieszać na kapuście ułożyć golonki a na nich obrane marchwie zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 35 minut, szybkowar otworzyć po 30 minutach - sam spuści ciśnienie a golonki

W Mojej Kuchni Lubię