kapustą - 19268 przepisów (strona:369/1285)

Modro kapusta 170

Modro kapusta, pod tą nazwą kryje się jedna z potraw śląskiego zwykle niedzielnego obiadu. Często podawana z kluskami śląskimi i roladą tworzy kompletne śląskie danie. Składniki na 3-4 porcje : 0,7 kg czerwonej kapusty 15 dag boczku wędzonego cebula  łyżka octu sól, pieprz, cukier liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty Przygotowanie : Kapustę drobno szatkuję  i gotuję(...)miękkości z liściem laurowym, zielem i pieprzem ziarnistym. Pokrojony w kostkę boczek podsmażam na rumiano (nie na skwarki) przed końcem dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażam wspólnie. Gotową kapustę odcedzam i łączę z boczkiem i cebulą, mieszam i doprawiam solą, pieprzem, cukrem i łyżką octu. Najlepsza jest podawana na ciepło

Mechanik w kuchni
Młoda kapusta z koperkiem i pomidorami 117

swoją często zagęszczam, czasami też dodaję pomidory. Ktoś może powiedzieć, że to dziwne, niesmaczne, lecz każda kuchnia jest inna i każdy ma swoje przyzwyczajenia. Składniki: 2 główki młodej kapusty Pęczek świeżego koperku 20 dag cienkiej kiełbasy Dodatkowo do smaku sól, pieprz, majeranek , 2 listki laurowe Tym razem dałam też puszkę krojonych pomidorów 1 – 2 łyżki do zagęszczenia Sposób wykonania. Główki(...)kapusty umyć i odkroić wierzchnie liście a następnie poszatkować. Do 1/3 wysokości garnka wlać wodę, dodać pokrojoną kapustę i przyprawy. Pokroić kiełbasę w kostkę i  dodać gdy kapusta już trochę opadnie. Pokroić także drobno koperek i dodać. Całość gotować od 30  do 60 minut, w zależności od tego jak bardzo młoda jest kapustka. Pod koniec gotowania dodałam krojone

Na słodko lub wytrawnie
Surówka z czerwonej kapusty 338

Wspaniała,   aromatyczna.. dokładnie taka jaką lubię :-) Przepis dla 4 osób. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 – 1,5 kg 2 jabłka 1 czubata łyżka rodzynek 1 łyżka cukru 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego 3 szklanki wywaru z rosołu Sposób wykonania: Kapustę drobno pokroić, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.   Kapustę zalać wywarem, dodać(...)starte jabłka, cukier, rodzynki i dusić pod przykryciem na małym ogniu 30 – 40 minut do momentu aż kapusta zmięknie. Po ugotowaniu dodać ocet i wszystko dokładnie wymieszać. Można podawać na ciepło lub zimno. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Kapuśniak po indyjsku - przepis z Jadłonomii 1152

najpierw bulion warzywny wg przepisu Marty, a dopiero na nim gotując zupę. Wyszła naprawdę niezła. Dominuje w niej kmin rzymski (haterom kuminu zupy nie polecam), kwaskowate pomidory i oczywiście kapusta. Piszę tego posta właśnie z miseczką tej zupy.  Przepisu na bulion warzywny nie zdradzam, zajrzyjcie do książki. Podaję natomiast za Martą przepis na kapuśniak. Można go przechowywać w lodówce(...)kapustą bywa, z każdym dniem zupa smakuje coraz lepiej. Składniki 2 ząbki czosnku posiekane 1/2 papryczki chilli bez pestek posiekanej 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 2 ziemniaki pokrojone w kostkę 400 g kapusty poszatkowanej 400g krojonych pomidorów (puszka) 1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz, świeża natka lub kolendra Sposób przygotowania W garnku podsmażyć przez 2-3 minuty czosnek, chilli

W kuchni wieczorem
Surówka Coleslaw 258

Prosta, a jednocześnie genialna w smaku. Surówka Coleslaw należy do moich ulubionych. Jej podstawą jest cieniutko poszatkowana kapusta. Nieważne skąd pochodzi i jaką ma historię, która sięga, prawdopodobnie, starożytnego Rzymu. Najważniejszy jest ten wydobyty z niej smak… Dlatego, moim zdaniem, zasługuje na to, aby poświęcić jej osobny temat.   Składniki: - ½ główki średniej kapusty - 1 duża marchew - 1 cebula - 2 łyżki(...)octu jabłkowego - 1 łyżka soku z cytryny - 2 łyżki majonezu - sól, pieprz, cukier do smaku   Kapustę cienko szatkujemy, solimy, mieszamy i odstawiamy, aby trochę zmiękła. Do kapusty ścieramy na tarce jarzynowej marchew oraz dodajemy drobno pokrojoną cebulę, mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki – świeżo zmielony pieprz, ocet jabłkowy, sól (w razie potrzeby), cukier, sok z cytryny i majonez. Całość dokładnie mieszamy

mojewypiekiinietylko
Paszteciki z kapustą i pieczarkami na Sylwestra 380

Przedstawiam Wam przepis na paszteciki z kapustą i pieczarkami , które świetnie nadają się do podania w Sylwestrową Noc :-) Polecam podawać je z czerwonym barszczem na ciepło. Szczególnie smakują kiedy wróci się z dworu po północy, wtedy ciepły barszczyk i ciepły pasztecik smakują świetnie! :-) Składniki: Składniki i przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz  TUTAJ  . Jedyną modyfikacją ciasta jest dodanie(...)łyżeczki zamiast 3 łyżek cukru. Składniki na farsz: 1/2 kg kapusty kiszonej 1/2 kg pieczarek 1,5 łyżki masła pieprz, sól, vegeta opcjonalnie grzyby leśne, lub proszek grzybowy Wykonanie: Przygotowujemy ciasto z  TEGO  przepisu. Na patelni rozgrzewamy masło. Pieczarki kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Czekamy aż odparuje z nich woda.  Następnie szatkujemy kapustę kiszoną

Anielska Kuchnia Ani
Kapuśniak 167

zrobiłam :)Składniki:1 żeberko wędzone500 g kiszonej kapusty4-5 ziemniaków1 marchewka1 duża cebula1 mały seler 1 duża laska kiełbasyliść laurowyziele angielskiesól, pieprz2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki kminkuSposób przygotowania:1. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić.2. Warzywa obrać, ziemniaki, marchewkę i selera pokroić w kostkę, cebulę posiekać.3. Kiełbasę pokroić w półplasterki.4. Żeberko zalać wodą, gotować, dorzucić pokrojone w kostkę warzywa(...)liść laurowy, kminek i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie.5. W międzyczasie cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.6. Do zupy dodać kapustę i zeszkloną cebulę oraz pokrojony drobno czosnek. Gotować, aż kapusta zmięknie. Na koniec dodać zrumienioną na patelni kiełbasę i jeszcze chwilkę gotować.7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY 172

Święta pewnie u większości z nas gości również bigos.Dziś mam dla Was przepis na taki tradycyjny, z kiszonej kapusty, ze śliwkami , suszonymi grzybami i mięsem.Niesamowicie sycący, który jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta.Najlepszy oczywiście taki, który postoi kilkanaście godzin – smaki się przegryzą i nabiorą pełni aromatu.Polecam!SKŁADNIKI:* kapusta kiszona – 700 g* cebula(...)śliwki, listki laurowe i ziele angielskie.Na wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut.Posiekaną cebulę podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz boczek, przesmażamy kilka minut.Do miękkiej kapusty dodajemy namoczone, posiekane grzyby, ugotowaną łopatkę i podsmażoną kiełbasę z cebulą i boczkiem.Wszystko razem dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze ok. 15 minut.Dodajemy czerwone wino, doprawiamy majerankiem, kminkiem

Ostra na Słodko
Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną 173

przepis na gołąbki z jej dodatkiem.Ale nie takie zwykłe gołąbki , bo zrobione z liści czerwonej kapusty.Jest nie tylko smacznie , ale i pięknie!Spróbujcie! SKŁADNIKI :( ok. 10 szt )* kapusta czerwona ( średnia ) – 1 szt* kasza jaglana – 1,5 szkl* boczek wędzony chudy – 200 g* cebula* natka pietruszki – 1 pęczek* jajko – 1 szt* bulion drobiowy* olej(...)sól* pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kapustę wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotuj pod przykryciem 20 minut.Wyjmujemy, osączamy i studzimy.Po wystudzeniu ostrożnie zdejmujemy 10 ładnych liści.Kaszę gotujemy w lekko osolonym wrzątku , odstawiamy.Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz pokrojony w kosteczkę boczek.Po przesmażeniu dodajemy wraz z jajkiem i posiekaną natką pietruszki do ugotowanej kaszy.Doprawiamy do smaku solą

Ostra na Słodko
KROKIETY Z MIĘSEM I Z KAPUSTĄ 239

krokiety.Częstowałam Was już Krokietami z soczewicą Krokietami grzybowo – jajecznymi, a nawet krokietami z parówkami!Dziś mam wersję dla mięsożerców!Obficie nadziane świeżym mielonym mięsem i kapustą są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło.Podane solo lub z czerwonym barszczykiem tworzą danie , któremu nikt się nie oprze!  SKŁADNIKI :NALEŚNIKI: * mąka – 1 szklanka * mleko(...)woda gazowana – 100 ml * jajko – 1 szt * olej – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – szczyptaFARSZ: * kapusta biała – 200 g * mięso mielone wieprzowe – 200 g * masło – łyżka * sól * pieprz * papryka * kminekDODATKOWO : * jajko – 2 szt * bułka tarta – 100 g * olej do smażenia   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI:Z podanych składników robimy ciasto

Ostra na Słodko
Nieloty, czyli gołąbki dla leniwych 351

zaległości :)Dzisiaj zapraszam Was na gołąbki dla leniwych lub zabieganych, czyli nieloty. Tak je nazwałam ;)Składniki:około 60 dkg. mięsa (ja użyłam karkówki),pół szklanki ryżu,1/4 niewielkiej główki kapusty,1 sucha bułka,2 całe jajka,1 łyżeczka ziół prowansalskich,1 łyżeczka chrzanu,1 średnia cebula,sól i pieprz do smaku,olej do smażenia,mąka do obtoczenia.Ry(...)ziemnej wodzie, odcisnąć i dodać do mięsa razem z cebulą, jajkami, chrzanem i przyprawami. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Dodać ugotowany i wystudzony ryż, a następnie poszatkowaną drobno kapustę i wszystko razem wymieszać.Trudno mi podać dokładną ilość kapusty, ale ja odmierzam ją objętościowo, na oko ;) kapusty powinno być 2/3  masy mięsnej. Formujemy dowolnej wielkości

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z soczewicą 178

Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża cebula 300 g wędzonego boczku (pomijamy w wersji wegetariańskiej) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko główka włoskiej kapusty sól, pieprz 1 szklanka bulionu Przygotowanie: Soczewicę gotujemy około 12 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni, a gdy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną(...)wersji wegetariańskiej cebulę i czosnek smażymy na oliwie). W misce mieszamy wszystkie składniki farszu, tj. soczewicę, boczek z cebulą i czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy. Główkę kapusty włoskiej gotujemy w osolonej wodzie, do momentu, aż będzie można z niej zdejmować pojedyncze liście. Farsz zawijamy w ugotowane liście kapusty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przed zapieczeniem gołąbki podlewamy

Smakowity Blog Kulinarny
Barszcz ukraiński 275

Barszcz ukraiński... Wiórki czerownych buraków, marchewki, selera i pietruszki. W towarzystwie białej kapusty, cebuli, fasoli i pomidorów. A z tego duuuuży gar pysznej, gęstej i pożywnej zupy. Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia. Smacznego! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 250 g fasoli Jaś; 2 duże pomidory;  1 kg ziemniaków; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część(...)pora; 1 cebula; 1/4 małej główki białej kapusty; 2 łyżki białego cukru; 4 łyżki octu spirytusowego; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 czubata łyżka majeranku; 2 ząbki czosnku; 3 litry wody; Pieprz ziołowy; Sól. Sposób przygotowania: Fasolę namoczyć (tj. zalać zimną

Gospodyni Miejska
Tradycyjny kapuśnaik 190

Kapuśniak- pamiętam go z dzieciństwa babcia go robiła tak pyszny do dziś czuję ten smak. Podstawą dobrego kapuśniaku jest dobra kapusta kiszona, najlepiej ją zrobić samemu klik albo kupić od sprawdzonego dostawcy. Dodaję do zupy  dużo ziół nie ma wtedy problemu z brzuszkiem :)) Dalszą historię babcinego kapuśniaczka opowiem przepisem :)   SKŁADNIKI : kapusta kiszona 70 dag klik jak ją zrobić(...)zbieram szumowiny - wtedy dodaję włoszczyznę obraną cebulę, pietruszkę, marchew, seler, zioła (najlepiej przewiązane nitką , aby było  łatwiej je wyjąć) oraz przyprawy - gdy warzywa już lekko zmiękły dodaję kapustę kiszoną (jeżeli jest długa warto ją pociąć będzie się wygodniej jadło) oraz kaszę - gotuję do miękkości warzyw oraz kapusty i kaszy( ja wcześniej wyciągam cebulę z wywaru ) - gdy jest potrzeba jeszcze

Basia w kuchni
Kapuśniak z czerwonej kapusty 187

cabbage soup Składniki. 50 dag kapusty czerwonej 3 ziemniaki 1 jabłko 1 cebula 1,5 l wywaru mięsnego lub warzywnego 6 szt. białe kiełbaski 1 łyżka masła sól pieprz natka pietruszki Wykonanie. Oczyszczoną kapustę pokroić w kostkę. Zalać 1 litr wywaru i ugotować. Pokrojone w kostkę ziemniaki zalać resztą wywaru i ugotować. Białe kiełbaski ugotować, wyjąć je, a wywar dolać(...)kapusty. Cebulkę pokroić i przesmażyć z pokrojonymi kiełbaskami. Do kapusty dodać ugotowane ziemniaki, cebulkę z kiełbaskami i plasterki jabłka. Doprawić solą i pieprzem, chwilę pogotować. Posypać natką pietruszki

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania