kapustą - 19268 przepisów (strona:369/1285)

Gołąbki z kaszą gryczaną i papryką 133

szkl kaszy gryczanej 500 g mięsa mielonego 2 jajka 1 papryka sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego główka kapusty na sos puszka pomidorów krojonych pół papryki 150 ml śmietany 50 ml mleka 2 łyżki mąki sól pieprz ziołowy szczypta bazlii 2 ząbki czosnku Kapustę włożyć do wrzątku, oddzielić pojedyncze liście, Następnie odciąć zgrubione nerwy liści i ugotować je w wodzie(...)dodatkiem soli i łyżki tłuszczu. Przykryć i odstawić na pół godziny. Kaszę przełożyć do miski, lekko przestudzić, dodać mięso, jajka i drobno pokrojoną paprykę, dodać przyprawy i wymieszać. Liście kapusty nadziać nadzieniem, ułożyć w brytfance , skropić olejem, podlać ok pół szkl wody. Przykryć jednym lub dwoma liśćmi kapusty. Piec w temp 190 st przez ok 40 min. sos; Do rondelka

Gotowanie jest łatwe
Bigos z białej kapusty 85

główka kapusty 600 g mięsa (łopatka) 400 g kiełbasy wędzonej sól pieprz 1 cebula kilka ziaren jałowca szczypta lubczyku szczypta oregano 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka przyprawy fajity SKWORCU 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki Kapustę posiekać , zalać 1 litrem wody, przykryć i zagotować, kiedy jest już sparzona wtedy można dolać jeszcze wody tak by się nie przypaliła. Mięso(...)pokroić w kostkę i przysmażyć na rumiany kolor, dodać do kapusty, kiełbasę również drobno pokroić i przysmażyć razem z posiekaną cebulą. Dodać wszystko do kapusty razem z przyprawami. Gotować bez przykrycia by nadmiar płynu wyparował. Kiedy wszystko będzie już miękkie należy dodać koncentrat i mąkę rozrobioną w wodzie . Podprawić bigos, dobrze wymieszać i zagotować. Dzięki  SKWORCU  jestem szczęśliwą

Gotowanie jest łatwe
Żeberka pieczone na kapuście, ziemniaki z pieca i surówka z pieczonego buraka 117

żeberek w jednym pasku 1 kg kapusty kiszonej garść suszonych jabłek pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 1 cebula kminek sól pieprz pieprz ziołowy na marynatę; szczypta rozmarynu szczypta kolendry 3 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki suszonej papryki 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru brązowego na surówkę 2 pieczone ewent. gotowane buraki ćwikłowe 1 jabłko pół(...)Żeberka umyć, osuszyć. Przyprawy na marynatę utłuc w moździerzu, wymieszać z octem i oliwą, dodać cukier. Natrzeć marynatą żeberka. okryć folią i wstawić do lodówki na ok 10 godzin. Kapustę przepłukać, odcisnąć. Dodać drobno pokrojoną cebulę, kminek, pieprz, pomidory z zalewy, suszone jabłka , podlać 3-4 łyżkami oleju , podsmażyć ok 5 min, następnie podlać szklanką wody i dusić

Gotowanie jest łatwe
Jesienna kapusta na słodko ze śliwką 97

już letnich upałów można do obiadu podać ciepłą przystawkę. A, że nadal w bród jest owoców i warzyw na straganach polecam tą potrawkę. Jest to wariacja wiosennej młodej kapusty z koperkiem. Ta, jest zapowiedzią jesieni. Moją przystawiłam do ziemniaczków i mielonych. Tradycyjny obiad zawsze się sprawdza. Proporcja dla 3 osób: - 1/2 główki białej kapusty - ok. 15 dag wędzonego boczku(...)dużego pęczka natki pietruszki - 0,5 szklanki wody Boczek kroimy w kosteczkę, wrzucamy  na suchą patelnię. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę - dokładamy do boczku. W tym czasie szatkujemy kapustę. Dodajemy do boczku wraz z wodą. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodajemy wydrylowane śliwki i pomidory pokrojone na cząstki. Dusimy do miękkości kapusty. Teraz doprawiamy cukrem, solą

kawawszklance
Gołąbki w sosie pomidorowym 121

kaczce ( klik )  nie podam Wam składników odmierzonych wagowo. Podam proporcję na 1 kilogram mięsa mielonego, na bazie której stworzycie idealne danie. Macie więcej mięsa? pomnóżcie ilość składników ;) Wybór kapusty jest indywidualną sprawą Waszych kubków smakowych. Ja preferuję białą - moja znajoma włoską. I choć jedna drugą przekonywała, że jej wybór jest lepszy - żadna żadnej nie przekona. Proporcja(...)mięsa mielonego ( z łopatki, karkówki, może być mieszane - wieprzowo-wołowe ): - główka kapusty - 1 szklanka podgotowanego ryżu - pęczek natki pietruszki - sól, pieprz do smaku - 1 jajko Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście. Wkładamy do dużego garnka i obgotowujemy około 15 - 20 minut. wyjmujemy i studzimy. Wykrawamy głąb, naciskamy od góry lekko na kapustę w celu rozluźnienia liści i oddzielamy je od siebie

kawawszklance
Łopatka pieczona w kapuście 216

Przepis na smaczny obiad – wieprzowina zapiekanka z kapustą kiszoną i ziemniakami. Składniki: 4 plastry łopatki wieprzowej (albo karkówki czy szynki) 500 g kapusty kiszonek 2 średnie marchewki 7-8 średnich ziemniaków łyżka majeranku 100 g koncentratu pomidorowego pieprz, sól, papryka ostra olej do smażenia Przygotowanie Łopatkę oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kapustę kiszoną(...)garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i startą na tarce marchewkę. Gotujemy do miękkości i odcedzamy. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy mięso i ziemniaki. Kapustę mieszamy z koncentratem pomidorowym, 1/3 szklanki wody i przyprawami. Wykładamy ją na mięso i ziemniaki. Naczynie przykrywamy, wkładamy do piekarnika i zapiekamy około godzinę w temp

e-PrzepisyKulinarne
Gołąbki - wersja light 174

Składniki na 9-10 gołąbków: 100 g ryżu parboiled 1 łyżka oliwy z oliwek 2 dymki (biała część) 1 ząbek czosnku 500 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko kapusta włoska 200 g koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta tymianku szczypta majeranku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Ryż gotujemy wg zaleceń producenta. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Z główki kapusty odrywamy liście, odcinamy twarde końcówki.Liście kapusty wrzucamy na 3 minuty do gotującej się wody, odsączamy na sitku. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy 3 minuty, dodajemy mięso i czosnek, smażymy kolejne 3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką

My Culinary Art
Kapusta kiszona 105

Polecamy ukiszenie jej samodzielnie w domu, jest to proste i będziecie  mieć pewność, że jest bez konserwantów. Kapusta kiszona oczyszcza organizm, wzmacnia odporność i wspomaga trawienie. W dodatku jest wyjątkowo niskokaloryczna, więc mogą się nią zajadać również osoby na diecie. Potrzebna będzie poszatkowana kapusta, marchew starta na tarce, sól (nie więcej niż 20 g na 1kg kapusty), kilka liści(...)laurowych i ziele angielskie. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 2 godziny,  żeby kapusta puściła sok. Następnie wkładamy do wyparzonych słoików, ugniatamy, zakręcamy i odstawiamy na parę dni w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Po tym czasie przenosimy do piwnicy lub innego chłodnego pomieszczenia

Anioły w kuchni
Kwaśnica 168

się powtórzyć tego smaku dokładnie, ale myślę, że moja wersja kwaśnicy jest bardzo zbliżona. Uwielbiam ten smak, więc podzielę się z Wami moją wersją. Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty (przepis na domową kapustę znajdziesz tutaj ) 1 wędzona noga z kurczaka 20 dkg żeberek paski lub kawałek trójkąta 2 marchewki 2-3 kartofle pokrojone w kostkę sól, pieprz (ewentualnie jarzynka) kilka(...)jarzynowej, kartofle i wędzoną nogę. Można dodać kilka grzybków do smaku. Gotuję kolejne 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmuję mięso i odstawiam do ostygnięcia. Do wywaru dodaję pokrojoną kapustę kiszoną. Do smaku można dodać kwasu z kapusty. Gotuję do miękkości. Następnie mięso obieram z żeberek i nogi wędzonej i kroję na kawałki. Dodaję do kwaśnicy. Smacznego Będę wdzięczna

tojestpyszne.blogspot.com
Surówka z białej kapusty na dwa sposoby 159

Dziś surówka obiadowa na bazie białej kapusty. Przedstawiam dwie wersje, niewiele się od siebie różnią, choć mają nieco inny smak, ale zapewniam, że obie są pyszne!   Składniki: Wersja I: 1/4 główki kapusty 1 marchew 1/2 dużej czerwonej papryki 1/2 cebuli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu winnego sól siekany koperek Wersja II: 1/4 główki kapusty 2 marchewki 1 jabłko(...)czerwona papryka siekana natka pietruszki i selera sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno poszatkować, lekko posolić, odstawić na kwadrans. 2. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki: marchew (i jabłko) zetrzeć na tarce, paprykę (i cebulę) drobno posiekać. 3. Cebulę odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać pozostałe składniki, doprawić przyprawami, wymieszać. Schłodzić przed podaniem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Młoda kapusta z miodem i czosnkiem 96

Składniki: * główka młodej kapusty * pęczek koperku * 25 dag boczku * 2 ząbki czosnku * pęczek koperku * 3 łyżki miodu * sok z połowy cytryby * płaska łyżka soli * 2 łyżki mąki * sól, pieprz Sposób przygotowania: Kapustę myjemy i siekamy. Zalewamy dwoma szklankami wody. Dodajemy płaską łyżkę soli, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy ok. 15 min. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy(...)patelni. Gdy się zrumieni, dodajemy 2 łyżki mąki. Dolewamy trochę wody z kapusty, żeby mąkę ładnie rozprowadzić. Dodajemy do kapusty. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Dodajemy posiekany koperek. Dusimy jeszcze

Pobite gary Barbary
młoda kapusta zasmażana z boczkiem 94

składniki: 1 główka młodej kapusty 200 g boczku 125 ml gorącej wody 1 cebula 1 pęczek koperku 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz, wykonanie: Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą solimy i dusimy. Boczek oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę, mieszamy, doprawiamy w razie potrzeby solą, pieprzem oraz cukrem. Dodajemy mąkę. Podsmażamy jeszcze

Domowy Smak Jedzenia
Czerwona kapusta zasmażana 157

uzewnętrznianie swoich oscarowych poglądów - w końcu to blog kulinarny - więc na tym króciutkim komentarzu poprzestanę. Jestem naprawdę zmęczona po nocnych emocjach, toteż dzisiaj przepis szybki, łatwy i przyjemny. CZERWONA KAPUSTA ZASMAŻANA Składniki: - 1 mała główka czerwonej kapusty - 1 czerwona cebula - 1 łyżka cukru (opcjonalnie) - 3 łyżki octu winnego jabłkowego - masło - liść laurowy - ziele angielskie - sól Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, zalewamy niewielką(...)sól, ziele angielskie, liść laurowy oraz cukier i gotujemy do miękkości. Odlewany resztę wody. Na tej samej patelni, na maśle, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, wrzucamy kapustę. Doprawiamy octem oraz, opcjonalnie, raz jeszcze solimy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku