Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, marchewką i sosem majonezowo-chrzanowym. Bardzo fajna. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Ilość chrzanu można sobie dostosować do własnych preferencji (oraz „mocy” wykorzystanego chrzanu). 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko pęczek koperku 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1-2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka sól, pieprz Kapustę
Smaki Na TalerzuCzerwona kapusta duszona po niemiecku z wyraźnym słodkim akcentem oraz posmakiem jałowca i cynamonu. CZERWONA KAPUSTA DUSZONA SKŁADNIKI mała czerwona kapusta (około 1 kg); 1 spora cebula; duże jabłko; 250 ml czerwonego wytrawnego wina; ocet winny lub jabłkowy; 3 kulki jałowca; 1 listek laurowy; 1 laseczka kory cynamonowej; dżem porzeczkowy; cukier, sól; przepis na duszoną... Artykuł Czerwona kapusta duszona
Kuchnia TomkaGOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY SKŁADNIKI 1 biała kapusta z dużymi liśćmi zewnętrznymi; 1 surowa, węgierska kiełbasa paprykowana o wadze 250 gramów (lub np. chorizo); 250 gramów karczku wieprzowego; 150 gramów kaszy pęczak; 500 gramów dobrej kapusty kiszonej; 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki; 3-4 łyżeczki kminku; 3 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; sól, pieprz; przepis... Artykuł Gołąbki z młodej(...)kapusty z kaszą i mięsem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaSURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ SKŁADNIKI 300 gramów kapusty kiszonej; mała marchewka; nieduża cebula; 1 łyżeczka kminku; 3 łyżki oleju roślinnego; pieprz; przepis na surówkę z kapusty kiszonej Artykuł Surówka z kapusty kiszonej pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaGOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY SKŁADNIKI 1 duża główka kiszonej kapusty; 500 gramów łopatki wieprzowej; 300 gramów kaszy jęczmiennej; 500 ml bulionu drobiowego; 60 gramów suszonych podgrzybków; duża cebula; 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki; wiejskie jajko; gęsta, kwaśna śmietana; natka pietruszki; garść suszonych warzyw; ziele angielskie; liść laurowy; sól, pieprz; przepis na gołąbki z kiszonej kapusty Artykuł Gołąbki z kiszonej kapusty
Kuchnia TomkaŚwięta coraz bliżej. Przygotowania idą pełną parą. Zrobiłam ostatnio paszteciki z mojego ulubionego ciasta. W środku farsz z pieczarek i kapusty kiszonej. Paszteciki z tego ciasta robię od lat. Jak dla mnie jest idealne. Dobrze się z nim pracuje, nie trzeba podsypywać mąką. Można je mrozić. Po rozmrożeniu wystarczy podgrzać w piekarniku i paszteciki są jak świeże(...)szklanki mleka 1/2 łyżeczki cukru 120 g. masła, lub margaryny 2 jajka Farsz: 500 g. pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka miękkiego masła 250 g. kapusty kiszonej sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchu pasztecików mak do posypania Wykonanie: Kapustę zalać wodą i ugotować, 20-30 minut. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce
Agusiowe smakołykisłyszy o Bigosie. Dla mnie to taki misz masz, sprzątanie lodówki. Każdy ma swój smak i wie, co mu odpowiada. Proporcje też mogą być różne. Jednym będzie za dużo kapusty, drugim zaś, za dużo mięsa. Dzisiaj chciałbym zaproponować "bigos" w nieco innej odsłonie. Oczywiście jest tutaj i kapusta, i mięso, i...tak, suszone pomidory. Pewnie ktoś zapyta, dlaczego(...)były pomidory, nadał jemu charakteru. Zaciekawieni? Wobec tego zapraszam do zapoznania się z przepisem. Choć nie będzie taki długi, jak wstęp. Składniki: 1/2 główki białej kapusty 600 g karkówki wieprzowej 600 g kiełbasy śląskiej 100 g pokrojonych w paski pomidorów suszonych 100 ml oleju z pomidorów suszonych Przygotowanie: Mięso
R'n'G KitchenKrokiety tradycyjne, czyli krokiety z mięsem i kapustą. W ostatnim czasie chyba straciły trochę na popularności, a szkoda bo naprawdę dobrze smakują. Są świetnym sposobem na wykorzystanie gotowanego mięsa np. z rosołu. Naleśniki: 2½ szklanki mąki pszennej około 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka szczypta soli, pieprzu, Vegety Farsz: 70 dag gotowanego mięsa wołowego (np. z rosołu(...)odciśniętej kapusty kiszonej 1 cebula średniej wielkości 1-2 ząbki czosnku 5 dag smalcu 1 jajko Dodatkowo: Olej do smażenia bułka tarta 2-3 jajka, 2-3 łyżki wody sól, pieprz, przyprawy typu Vegeta i Magi Zmiksować składniki przeznaczone na ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby dolać mleka/wody lub dosypać mąki, tak aby uzyskać ciasto, które
Praktyczna plWielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Województwo Podkarpackie oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Kapuśniak na szpyrce – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kwaszonej kapusty 900 g żeberek wieprzowych, 200 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler) 3 ząbki czosnku 100 dag słoniny 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz liść laurowy kminek opcjonalnie: kilka ziemniaków pokrojonych(...)Umyte i pokrojone na paski żeberka zalewamy 2 litrami wody i dodajemy rozgnieciony czosnek, liść laurowy, kminek oraz sól. Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy je z wywaru, dodajemy odciśniętą, pokrojoną kapustę kiszoną i gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. Mięso obieramy od kości i dodajemy je do zupy, podobnie jak pokrojone warzywa wyciągnięte wcześniej z wywaru. Słoninę kroimy w kosteczkę
Trzeci talerzDzisiaj przygotowałam pierogi z kapustą i grzybami. Do ciasta dodałam mąkę z pszenicy durum - semoline. Ciasto jest pięknego koloru, elastyczne i plastyczne. W dodatku ciasto nie pęka podczas gotowania i jest bardzo smaczne. Jestem zadowolona z dzisiejszych pierogów :) FARSZ : 2 kg kiszonej kapusty 100 g grzybów suszonych 2 cebule 2 liście laurowe 4 ziarnka ziela angielskiego kilka(...)PRZYGOTOWANIE : Kapustę gotujemy z liściem, zielem, jarzynką i pieprzem do miękkości. Odcedzamy ją i wyciskamy z płynów, następnie drobno kroimy. Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie, następnie po godzinie zagotowujemy. Jak będą miękkie odcedamy je i wyciskamy z płynów. Grzyby oraz cebulę drobno kroimy lub rozdrabniamy w mikserze. Na patelni podsmażamy na maśle cebulę, po chwili dodajemy
Kulinarne Fantazje Marioliczego jesteśmy przyzwyczajeni... To moje pierwsze od lat święta, w zupełnie innym miejscu i otoczeniu zupełnie nowych osób! Zostałem poproszony o testowe przygotowanie mojej wersji pierogów z kapustą i grzybami, bo jak wiecie, ile ludzi tyle smaków z dzieciństwa i ich wspomnień! Wszak "babcia robiła to inaczej"! No i udało się pierogi zostały nie tylko zaakceptowane, ale i pochwalone! Będę(...)Składniki: Ciasto: 400 g mąki 1 łyżka masła 350 ml wrzącej wody Farsz: 500 g kapusty kiszonej 50 g grzybów suszonych cebula 3 łyżki oleju liść laurowy sól ,pieprz Przygotowanie Przygotowanie: Suszone grzyby gotujemy, studzimy i odciskamy z nadmiaru płynu. Drobno siekamy
R'n'G Kitchenzainteresowany dobrym i zdrowym jedzeniem wie, że surówki to doskonała samodzielna przekąska, jak również niezbędny dodatek, składowa dania głównego! Zatem są ich niezliczone warianty! Ja dzisiaj proponuję surówkę z kapusty pekińskiej, jako głównego jej składnika, oraz kolejnych warzyw i przypraw, które sprawiają, że oprócz barwnej kompozycji, uzyskałem zbalansowany, słodko-kwaśny smak! Taki właśnie wariant był mi potrzebny, do podania(...)ananasowym! Ale samodzielnie smakuje również doskonale! Jak uzyskać niezbędny efekt smakowo kolorystyczny? O tym w szczegółowym opisie... Smacznego. <WJ> Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 mała papryka czerwona 65 g groszku konserwowego 40 g orkiszu konserwowego 1 szalotka 70 ml oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka musztardy
R'n'G KitchenJednak smak zdecydowanie zdziwił nie tylko mnie, bo z apetytem zjadła też moja córka. Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami - składniki na około 20 gołąbków: * 20 liści włoskiej kapusty * 400 g kaszy gryczanej ciemnej * 1 cebula * 70g suszonych grzybów * 300 g pieczarek * olej do smażenia pieczarek * 50 g masła * do smaku sól, pieprz czarny mielony, suszony majeranek, papryka mielona(...)słodka * 1,5 l bulionu warzywnego Wykonanie: Z kapusty włoskiej ściąć 20 liści. W garnku zagotować wodę, kapustę sparzyć około 5 minut. Ze sparzonych, przestudzonych liści ściąć twarde zgrubienia. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić ją na sitku. Grzyby suszone zalać gorącą wodą, odstawić je na 1 godzinę. Następnie grzyby odcisnąć z wody, drobno
Zrób to smacznieDziś w roli głównej kapusta pekińska. I to nie z ogródka. Wyhodowanie młodej kapustki na parapecie okiennym jest proste. Kapusta pekińska z odzysku - ta na zdjęciu ma tydzień. W zeszłym roku opisywałam jak z resztki pora czy selera w doniczce z ziemią możemy uzyskać nową roślinę. Tak samo jak w okresie zimowym hodujemy szczypiorek z cebuli i natkę(...)pietruszki. Tym razem ucięty kawałek kapusty został namoczony w wysokiej pokrywce. Wodę zmieniałam co 2 dni. Po tygodniu kapustka ma już sporo listków i piękny zielony kolor. Taki efekt można uzyskać nawet ze sklepowej kapusty
prawdziwe jedzenieOsobiście jestem fanką wszystkich naleśników, pierogów, klusek itp. Również kocham kiszoną kapustę i grzybki , tak więc uszka z barszczem mogłabym jeść kilogramami ;))) Składniki na ciasto (ok. 50-60 uszek): 1/2 kg mąki 1 jajko szczypta soli letnia woda Składniki na farsz: kapusta kiszona ok. 300g 100g pieczarek cebula olej sól, pieprz Wykonanie: Mąkę przesiać, zrobić dołek i wbić całe jajko(...)dodać sól, odrobinę wody i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dolać troszkę wody. Odstawić ciasto na chwilę. Grzyby wraz z kapustą kiszoną oraz cebulą zmielić maszynką do mielenia mięsa. Dodać szczyptę soli oraz pieprzu i smażyć przez chwilę. Następnie wałkujemy ciasto, które możemy podzielić sobie na mniejsze porcje. Wykrawamy szklanką kółka,nakładamy farsz i lepimy uszka. Wrzucać partiami
Olcia gotuje!