adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: główka młodej kapusty 4 kiełbaski (np.śląskie) plaster boczku parzonego lub wędzonego 2 duże cebule 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól ,pieprz ,czerwona papryka do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Kapustę poszatkować.przełożyć do garnka zalać ok 2 szklankami wody.Włożyć liście laurowe i ziele angielskie .Posolić ,dodać trochę pieprzu(...)kiełbasę podpiec dość mocno na patelni i dorzucić do kapusty.Cebule również osolić , podsmażyć i dodać do bigosu .Dusić na małym ogniu przez ok 1 godz.(pilnować ,bo młoda kapusta lubi się rozgotować).Podczas gotowania dolewać trochę wody .Po tym czasie dodać koncentrat ,chwilę gotując. Pod koniec poprószyć mąką . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szybki bigos z młodej kapusty pochodzi z serwisu
Olcia gotuje!Pyszna i sprawdzona kolorowa sałatka z kapusty i świeżych warzyw. Zamknięta w słoiczkach, aby w razie potrzeby otworzyć. Niezastąpiona do mięsnych dań obiadowych i nie tylko. Serdecznie polecam do wypróbowania przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka do słoików – składniki: 1 średnia kapusta 3 średnie marchewki 1 papryka czerwona 2 łyżki koperku 4 średnie ogórki gruntowe 1,5 łyżki soli Zalewa(...)sałatki: 2 szklanki wody 1/4 szklanki octu pół szklanki cukru 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka do słoików – sposób wykonania: Kapustę szatkujemy na drobno. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Ogórki pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić, wydrążyć gniazdo i pokroić w cienkie paseczki. Koperek posiekać. Wszystkie składniki przekładamy do miski dodajemy sól
Olcia gotuje!Bardzo smaczne i tanie danie z ziemniakami, kiszoną kapustą i podsmażoną kiełbasą oraz cebulą. Ja podaję ciapkapustę z kefirem, polecam przepis. SKŁADNIKI : 1/5 kg ugotowanych ziemniaków 0,5 kg kiszonej kapusty 2 cebule 2 łyżki smalcu 1 kiełbasa zwyczajna lub odrobina boczku sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Kapustę kiszoną gotujemy w garnku z odrobiną(...)wody do miękkości, odcedzamy i po ostudzeniu wyciskamy i kroimy na kawałki. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i dodajemy do nich kapustę, sól i piperz oraz podpieczoną kiełbasę z cebulą na oleju. Wszystko dokładnie ubijamy. Ciapkapusta jest gotowa. Podajemy ją okraszoną podpieczoną cebulka z boczkiem, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliLubisz surówki na słodko? Jeśli tak, to dzisiejsza propozycja z pewnością będzie Ci smakować. Tym bardziej, jeśli podobnie jak ja, lubisz też przyprawę curry. Surówka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami, jabłkiem, marchewką i suszoną żurawiną w majonezowym sosie curry to świetna propozycja jako dodatek do mięs. Ja zwykle szykuję ją gdy robię udka pieczone w syropie z brzoskwiń(...)wędzonym kurczakiem i porami) . Wystarczą do niej dosłownie 2-3 połówki brzoskwiń. Idealnie, by nadać surówce odrobinę słodyczy. Jest pyszna i szybka do przygotowania, moim zdaniem warta wypróbowania. 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko brzoskwinie z puszki (ja wykorzystuję 2-3 połówki) 1/2 szkl. rodzynek lub suszonej żurawiny 3-4 łyżki majonezu około 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżka
Smaki Na TalerzuKiszone warzywa królują na naszych stołach przez cały rok. Ogórek, kapusta – nie znamy osoby, która by ich nie jadła. Kiszonki świetnie podkreślają smak mięs, idealnie pasują do kanapek, ale też doskonale nadają się na szybką przekąskę. Wiedzieliście, że owoce też bez problemu możemy ukisić? Okazuję się, że tak! Dlatego dzisiaj odpowiemy na pytanie – jakie owoce i warzywa można kisić oraz(...)fosfor. Można więc spokojnie nazywać je daniem fit, które powinno znajdować się w naszej diecie. Samo zdrowie! Co nadaje się do kiszenia? Oczywistym wyborem są ogórki i kapusta, ale co możemy jeszcze wybrać? Jak się okazuje – gama wyboru jest ogromna. Ważne, aby nasz produkt zawierał w sobie dużą ilość cukru i wody . Pamiętaj też, że lepiej kisić świeże
kruche babeczkiszynki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g ryżu 1 jajko 2 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów sól, pieprz olej do smażenia Sos: 500 g kapusty włoskiej 700 ml bulionu warzywnego 500 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka cukru 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz olej do smażenia natka pietruszki do posypania gołąbków(...)solą i pieprzem. Zwilżonymi w zimnej wodzie rękoma formujemy okrągłe pulpety wielkości dłoni. Następnie każdy osobno obtaczamy w mące. W szerokim garnku rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną w paski kapustę i smażmy do momentu aż zacznie mięknąć. Następnie kapustę zalewamy bulionem warzywnym oraz przecierem pomidorowym. Mieszamy. Do garnka delikatnie wkładamy uformowane kotlety oraz wrzucamy ziarna ziela angielskiego. Całość przykrywamy i gotujemy
Qchnia po prostugotowanie. Po kilku minutach dodajemy warzywa, których gotowanie nie trwa tak długo. Uwielbiam podawać to łatwe tajskie curry z białym lub brązowym ryżem i surówką z białej kapusty i marchewką. Kurczak curry z warzywami. Kurczak curry przepis Kurczak curry z warzywami i mlekiem kokosowym to jednogarnkowe danie, które jest zdrowe, pyszne, kremowe, pachnące i niezwykle łatwe(...)smaku ewentualnie sól do smaku Warzywa do curry: 1 marchewka pokrojona w skośne, cienkie plasterki 1/2 małej cukinii pokrojonej w półplasterki 1 szklanka różyczek kalafiora 1/2 małej główki kapusty pekińskiej, poszatkowana 2-3 świeże liście pora, pokrojone w poprzek pod skosem na kawałki około 1,5cm posiekana tajska bazylia i kolendra Przepis krok po kroku na kurczaka curry z warzywami
Moja Książka KucharskaBardzo prosty sposób na czerwoną kapustę do obiadu. Podane ilości składników są przykładowe. Precyzja nie jest tutaj konieczna. pół niedużej główki czerwonej kapusty pół łyżki octu szczypta cukru sól, pieprz 1 łyżka majonezu dekoracyjnego 1 łyżka gęstej śmietany 18% 1-2 ząbki czosnku Poszatkowaną kapustę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Jeszcze gorącą posypać odrobiną(...)cukru, oraz skropić octem. Wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Połączyć majonez, śmietanę, zmiażdżony czosnek. Otrzymany sos czosnkowy przyprawić pieprzem wg własnych upodobań. Wystudzoną kapustę połączyć z sosem czosnkowym. Schłodzić w lodówce
Praktyczna plposzłam spać. W nocy obudził mnie zapach kebabowy : ), ale nic nie ruszałam tylko spałam dalej ; ) Rano wyłączyłam wolnowar, pozwoliłam się mięsu schłodzić. Rano też poszatkowałam czerwoną kapustę i zalałam mieszanką : Czerwona kapusta 50 ml octu jabłkowego 300 ml wody 1 łyżeczką cukru 2 ziela angielskie 1 łyżeczki soli całość zagotowujemy i tym zalewamy w słoiku kapustę – odstawiamy(...)papryki w słupkach, cebulkę. Mięso z kebaba wyjęłam z papieru pokroiłam i podgrzałam na suchej patelni ( rozpadło się, ale tak ma być ;)) . Na tortilli ułożyłam sałatę, paprykę, pomidora, kapustę, kurczaka, cebulkę i całość polałam sosem, zawinęłam i gotowe. I co tam niby w tym kebabie nie zdrowego ? W moim nic : ) samo zdrowie i szczęście : ) Całość starczyła mi na przygotowanie
Kuchnia na wzgórzuNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jak co roku obowiązkowo szykuję to przepyszne danie. Młoda kapusta w połączeniu z mięsem i obowiązkowo sezonowymi pomidorami, daje niesamowite doznania kulinarne. Ten smak i aromat na długo pozostaje w naszych kubkach smakowych, przez co pod koniec sezonu tęsknimy już za kolejnym. Pod spodem znajdziecie opis jak przyrządzić tę potrawę. Nie jest skomplikowana(...)language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} 1 łyżka smalcu 2 pętka ulubionej kiełbasy 300 g karkówki wieprzowej 250 g wędzonego boczku 1 mała główka młodej kapusty 2 duże pomidory Sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G KitchenSkładniki: filet z dowolnej ryby, u mnie dorsz 1 młoda kapusta 1 słoik pomidorów z cukinią 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami przyprawa do ryb sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkować i … Czytaj dalej Dorsz w młodej kapuście
czarrna od kuchniPołączenie kapusty, ryżu, mięsa i pomidorów to tak lubiany przez wszystkich smak gołąbków. Jeśli akurat nie masz połowy dnia na ich przygotowanie, wypróbuj przepis na potrawkę gołąbkową. Smakuje bardzo podobnie, a robi się ją bardzo prosto. Przepis na potrawkę gołąbkową Składniki: Główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej, 2 cebule, 0,5 kg mielonej wieprzowiny, 3-4 dojrzałe pomidory(...)proszku, natka pietruszki, sól, pieprz. Jak zrobić potrawkę gołąbkową? W dużym garnku rozgrzej trochę oleju, przesmaż na nim posiekaną cebulę razem z mięsem mielonym. Gdy się przyrumienią, dodaj poszatkowaną kapustę, smaż jeszcze chwilę, dopraw papryką w proszku i wymieszaj. Pomidory sparz wrzątkiem obierz ze skórki, pokrój w dużą kostkę, przełóż do garnka. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem, wlej
Kulinarna PolskaCześć, dziś zapraszam Was na pyszne, bardzo łatwe placuszki z modą kapustą, ziemniakami, marchewką. Składają się ze składników, które przeważnie każdy ma w domu. Są chrupiące i łatwe do zrobienia. Zapraszam też na film SKŁADNIKI -pół dużej główki młodej kapusty -2 małe marchewki -1 mała cebula -ok 6 średnich ziemniaków -ok 100g sera żółtego -2 jajka -sól(...)pieprz -ok 3/4 szkl mąki Kapustę szatkujemy lub drobno kroimy, zalewamy wrzątkiem, odkładamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy z wody np na sitku Do miski trzemy marchew, ser, ziemniaki, dodajemy kapustę, trzemy na małych oczkach marchewkę. Wszystko mieszamy. Dodajemy jajka, sól, pieprz, mąkę-wszystko mieszamy Smażymy na oleju na złoty kolor i gotowe :) Placuszki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWiosenna surówka z młodej kapusty z dodatkiem warzyw: rzodkiewki, papryki, ogórka. Pyszna, chrupiąca, lekka ... jako dodatek do obiadu z będzie idealna. Składniki: główka młodej kapusty, 6-7 rzodkiewek, pół dużej czerwonej papryki, duży ogórek kiszony, sól, pieprz łyżka oliwy Przygotowanie: Kapustę szatkujemy (suwając najtwardszą część z środka), Rzodkiewki i ogórka kroimy w cienkie plastry, paprykę w paseczki. Całość mieszamy razem
Lena Gotuje