kapustą - 19268 przepisów (strona:383/1285)

Lżejszy kapuśniak na wędzonym kurczaku. Mniej kalorii, tak samo pyszny. PRZEPIS 76

Mieliśmy ogromną ochotę na kapuśniak, ale tym razem zrobiliśmy go w lżejszej wersji na wywarze z wędzonego kurczaka. Przepis na lekki kapuśniak Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka, 700 gramów kapusty kiszonej, 2 cebule, 4-5 ziemniaków, 2 marchewki, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz. Jak zrobić lekki kapuśniak? Przygotuj średniej wielkości garnek na zupę. Cebulę posiekaj, następnie zrumień(...)lekko w suchym garnku – to nada zupie aromatu. Kapustę posiekaj i dodaj do garnka. Włóż także ćwiartki z kurczaka. Dopraw majerankiem, zielem angielskim, liśćmi i pieprzem. Wlej wodę do wysokości 3/4 garnka. Gotuj pod przykryciem przez godzinę – aż kapusta zrobi się miękka. W międzyczasie obierz ziemniaki i marchewkę, następnie pokrój w kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości wody

Kulinarna Polska
Warstwowa sałatka gyros 78

Warstwowa sałatka gyros z przesmażonym kurczakiem, złotą cebulką, ogórkami, kukurydzą i groszkiem, zwieńczona poszatkowaną kapustą pekińską. Ładnie się prezentuje w szklanych salaterkach z układanymi warstwami, ale równie dobrze można wymieszać przed podaniem. Sałatkę można wzbogacić o kolejne warstwy - paprykę kolorową czy fasolę czerwoną, będzie równie pyszna.  Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka 2 łyżki przyprawy gyros sól(...)duża cebula olej do smażenia 300-350 g ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego 1/2 kapusty pekińskiej majonez ketchup Przygotowanie: Filety z kurczaka opłukać, oczyścić z błonek, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso oprószyć solą i przyprawą gyros, wymieszać i odstawić na chwilę aby się lekko zamarynowało. W międzyczasie pokroić cebulę w piórka, ogórki pokroić w kostkę

Kocham..lubię..gotuję..
Pieczone pierogi z kapustą 85

Zasmakuj w pierogach z kapustą i pieczarkami, pieczonymi w piekarniku. Proste ciasto i mocno pieczarkowe nadzienie. Takie pierogi od lat goszczą na naszym świątecznym stole.    Ciasto : mąka pszenna 500 g drożdże 7 g letnia woda 275 ml olej 3 łyżki cukier 1,5 łyżeczki sól 1,5 łyżeczki suszone zioła : tymianek, majeranek 1 łyżka Nadzienie : pieczarki(...)cebule kapusta kiszona 400 g gałka muszkatołowa, sól, pieprz olej do smażenia jajko do smarowania    Wychodzi około 15 pierogów. Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, rozprowadzić 50 ml letniej wody, pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn, resztę wody, olej i sól. Zagnieść ciasto , przykryć ściereczką niech odpocznie i podrośnie. Nadzienie. Kapustę opłukać, odcisnąć i posiekać

Smaczne moje
Modrŏ kapusta/Blaukraut (Niebieska kapusta zasmażana) 85

Tego dania to chyba niy trza żołdnymu przedstawiać 😉 Co potrza? pó gōwki modryj kapusty (chyba, że mołcie jedna małŏ) sōl i pieprz 10-20 dkg [...] Artykuł Modrŏ kapusta/Blaukraut (Niebieska kapusta zasmażana) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami 56

Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami to wspaniały pomysł na obiad, lub jako dodatek do barszczu czerwonego. Składniki oraz sposób przygotowania: Farsz mięsny: mięso z rosołu, kurczak, wołowina + warzywa przemielone i doprawione. Farsz kapusta z grzybami: dałam częściowo grzyby suszone, pieczarki, cebulka podsmażona + kapusta kiszona trochę podgotowana i też podsmażona + przyprawić do smaku. Ciasto na naleśniki: jajka, mleko, mąka, odrobina(...)oleju, nie podam proporcji bo robię na oko. Nasmażyć naleśników, nałożyć farsz, pozawijać, obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć. Autor przepisu: Jola Szejko Artykuł Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Łazanki z kapustą i pieczarkami 70

okresie zimowym stanowi dla nas po prostu danie obiadowe.  W przypadku, kiedy zostało wam farszu kapustno grzybowego to danie robi się ekspresowo. Składniki: - makaron łazanki - 1 kg kapusty kiszonej - pół kilo pieczarek - łyżka masła - sól, pieprz, mielony kumin lub kminek do smaku. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Kapustę siekam. Pieczarki obieram i kroję w kosteczkę. Na łyżce masła(...)podsmażam pieczarki. Kiedy zmniejszą swą objętość dodaję kapustę. Przykrywam naczynie i duszę do miękkości kapusty. Co chwilę sprawdzam, mieszam , ew, dodaję na spód trochę wody. Na koniec przyprawiam do smaku i dodaję makaron. Mieszam i podaję

Kuchnia Pełna Emocji
Gołąbki z dodatkiem suszonych grzybów 111

Składniki: ( z podanej porcji wyszło 17 sztuk) Kapusta biała główka Ryż 200 g  Mięso mielone 1 kg Grzyby suszone 40 g Cebula duża Olej 4 łyżki Koncentrat pomidorowy 2 łyżki Pieprz łyżeczka lub wg uznania Sól 1 i 1/2 łyżeczki lub wg uznania  Grzyby namoczyć w wodzie całą noc. Kolejnego dnia ugotować w tej samej wodzie(...)miękkości ok 1 godzinę. Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklić na oleju. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z kapusty usunąć głąb. Kapustę włożyć do garnka z wrzącą wodą gotować wycięciem do dołu ok. 2 minut i przełożyć na drugą stronę i odczekać ponownie 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć pojedynczo liście jeśli zrobią się giętkie. Z każdego liści ściąć

Kulinarne przygody
Smażony morszczuk, puree ziemniaczane z koperkiem i surówka z kiszonej kapusty 80

cytryny, odstawiam na pół godzinki. W misce roztrzepuję jajko, daję sól, pieprz i wkładam rybę. Obtaczam w mące wymieszanej z bułką i smażę na rumiano z każdej strony. Kiszona kapusta (surówka) garść swojskiej kapusty 1 starta marchew 1 starte jabłko 1 cebula 1 mandarynka pokrojona natka pietruszki cukier lub ksylitol sól, pieprz olej Kapustę kroję drobniej, dodaję resztę warzyw, przyprawy(...)olej, mieszam i gotowe. Autor przepisu: Magda Bk Artykuł Smażony morszczuk, puree ziemniaczane z koperkiem i surówka z kiszonej kapusty pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Paszteciki z mięsem i kapustą. 129

trzeba go podsypywać mąką  przy wałkowaniu. Z farszem to jest różnie. Robię taki na jaki akurat mamy ochotę.   Tym razem zrobiłam z mięsem i kapustą. Syn bardzo lubi. Trochę się rozpisałam,  ale już kończę :) Sprawdźcie przepis i róbcie paszteciki. Acha...jak zrobicie,  to piszcie w komentarzach czy smakowały.  Składniki: Ciasto: 1 kg mąki pszennej(...)łyżeczka cukru Dodatkowo: jajko do posmarowania pasztecików mak lub sezam do posypania Farsz: 700 g. mięsa drobiowego, miałam ćwiartki (waga po ugotowaniu i obraniu z kości) 500 g. kiszonej kapusty 1 cebula 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Wykonanie: Margarynę roztopić i zostawić do wystudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski, wkruszyć drożdże

Agusiowe smakołyki
Warsztaty Ambasadorskie Kupiec i pyszne dania! 67

online. To jednak nie przeszkodziło w radości gotowania z Piotrem Kucharskim i Dietetykiem Marki Kupiec. Ależ to było radosne gotowanie! Po pracy lotem błyskawicy biegałam w poszukiwaniu potrzebnych składników. Kapusta Włoska… o matko boska! Haha, przysporzyła mi najwięcej kłopotów, musiałam zadowolić się zwykłą, nie dostałam także sezamu, ale co tam. Z pędem strusia ogarnęłam siebie, kuchnię, składniki(...)domu. GOŁĄBKI Z FARSZEM RYŻOWO-BURACZANYM Z DODATKAMI oraz CZEKOLADKA Z GRYCZANYM POPCORNEM PRZEPISY: GOŁĄBKI Z FARSZEM RYŻOWO-BURACZANYM Z DODATKAMI Co nam trzeba? 200g ryżu białego Kupiec 1 kapusta włoska (jak brak to zwykła) 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek 200 g buraków (ja miałam już ugotowane) 100g suszonych pomidorów z oliwy 50 g ziaren słonecznika

Latosiowydom
Roladki z kapustą kiszoną 72

Roladki z kapustą kiszoną Roladki ze schabu z dodatkiem kapusty dzięki niej danie jest pyszne. 12 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: ·        1 kg schabu ·        20 dag kapusty kiszonej ·        1 papryka czerwona ·        1 papryka żółta(...)Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy przyprawą do mięsa i solą. 2.    Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno posiekaną kapustę kiszoną oraz pokrojone w paseczki papryki. Następnie wlewamy ketchup, chwilkę gotujemy. 3.    Gotowy farsz nakładamy na każdy kawałek mięsa. 4.    Mięso zwijamy w roladki, obtaczamy w mące

Kulinarna Chwila
Kulebiak z kapustą, gryczaną kaszą i grzybami 86

Moja pierwsza propozycja świąteczna na ten rok. Kulebiak z suszonymi podgrzybkami i kaszą gryczaną. Tylko w święta tak smakuje. Tradycja musi być zachowana. farsz: 30 dkg kapusty kiszonej 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 garść suszonych podgrzybków 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżka masła olej rzepakowy ciasto: 2 dkg drożdży(...)łyżeczki soli szczypta cukru 40 g masła pozostałe: 1 jajko kminek Farsz:   Grzyby moczę całą noc. Przekładam do garnka z wodą i gotuję około godzinę do miękkości. Kapustę przekładam do garnka, wlewam litr wody, dodaję liść laurowy, ziele angielskie i gotuję do miękkości. Kaszę gotuję w osobnym garnku w jednej szklance wody około 15 minut aż wchłonie wodę

wesoła kuchnia
Krokiety z kiszoną kapustą, leśnymi grzybami i barszczem czerwonym 104

sporym zapasem czasu zaplanować wigilijne menu. Czeka nas spotkanie z rodziną być może tylko w najbliższym gronie. Ja czekam cały rok na pyszne chrupiące krokiety z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami.  Masa obowiązków   sprawia, że nie zawsze udaje nam się wyczarować to co chcemy. Ale nic strasznego skorzystać czasem z gotowych produktów.   Tak się składa, że marka(...)sztuki naleśników:   4 jajka 4 szklanki mąki pszennej tortowej 3 szklanki mleka 3 szklanki gazowanej wody mineralnej 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli   Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty 1 kg mrożonych grzybów leśnych-prawdziwki , maślaki 3 cebule 2 łyżeczki majeranku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka masła do podsmażenia   Panierka: 4 jajka

Wanilia i Kardamon
Pizza z kapustą zasmażaną 77

szczypta soli 2 łyżki oliwy ciepła woda     1/2 szklanki passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kminku     Pozostałe składniki:   1/4 główki białej kapusty 200 g surowego boczku 1 cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki posiekanego koperku 10 plasterków kiełbasy żywieckiej 100 g startego żółtego sera (gouda)         Przygotowanie:     Ciasto(...)odstawiamy do wyrośnięcia.   Ciasto formujemy w okrąg lub jak wolicie przekładamy do wysmarowanej oliwą, prostokątnej formy.     Smarujemy passatą pomidorową z dodatkiem czosnku i kminku.     Kapustę szatkujemy.   Do rozgrzanego rondla wrzucamy pokrojony boczek, wytapiamy tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę, którą szklimy.   Dodajemy kapustę, lekko podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem do jej miękkości. Pod koniec mieszamy

R'n'G Kitchen