kapustą - 19268 przepisów (strona:389/1285)

Bigos z młodej kapusty z młodym groszkiem i łopatką wieprzową 77

Uwielbiamy młodą kapustę, wiec jak jest sezon to to danie zawsze (kilkukrotnie) gości na naszym stole . A z dodatkiem młodego groszku... musicie wypróbować!   Składniki:     mała młoda kapusta   koperek   sól   pieprz świeżo mielony   pomidory   200 ml soku z pomidorów   100 ml passaty pomidorowej   200 g świeżego groszku   1 mała(...)marchewki   300 g łopatki wieprzowej   olej do smażenia   listek laurowy   kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka koncentratu pomidorowego   plaska mala łyżeczka cukru  Przygotowanie: Kapustę obrałem z zewnętrznych liści, przekroiłem na ćwiartki, wykroiłem twarde głąby. Poszatkowałem niezbyt cienko, opłukałem, osączyłem. Marchewki obrałem, pokroiłem na plasterki. Groszek wyłuskałem, opłukałem. Łopatkę pokroiłem w dość małą kostkę

R'n'G Kitchen
Kapuściane Kotlety 107

Kapuściane Kotlety Siekane drobiowe kotlety z papryką, przykryte młodą kapustą, zapiekane w piekarniku Składniki: ·        ½ główki kapusty młodej ·        1 marchew ·        ½ łyżki Vegety ·        ½ łyżeczki octu ·        5 łyżek mąki pszennej(...)łyżki ketchupu pikantnego ·        Olej ·        20 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1.    Kapustę drobno szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach, warzywa zalewamy wodą, dodajemy Vegetę i gotujemy 2.    Pod koniec gotowania wlewamy ocet i zagęszczamy mąką (1 łyżka) rozrobioną w niewielkiej

Kulinarna Chwila
Krokiety z Kapustą i Suszonymi Grzybami Leśnymi 79

Krokiety to kolejne z moich ulubionych dań... W każdej postaci są przepyszne, czy z kapustą czy z grzybami czy z mięsem... kocham wszystkie a ty? SKŁADNIKI na Naleśniki : 1l. mleka 3-4 szkl. mąki szczypta soli 1 jajko SKŁADNIKI na Farsz: 1 duża główka kapusty 4 cebule sól pieprz garść suszonych grzybów leśnych mix masło DODATKOWO: jajka bułka tarta albo(...)coś ala śmietana 30%. Smażymy na patelni z obydwóch stron. 2. Grzyby suszone zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę, po tym czasie gotujemy aż do momentu odparowania wody, siekamy. 3. Kapustę dzielimy na 4 części, zalewamy wodą i gotujemy. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy poszatkowaną kapustę i grzyby, smażymy na wolnym ogniu często mieszając. W razie

Dziś Ja gotuje
Zupa gołabkowa, czyli gołabki inaczej 138

inaczej, więc i zupę gołąbkową doprawi inaczej. Zapraszam na moją wersję zupy gołąbkowej. Jak dla nas jest genialna! Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo np.z szynki 1/2 główki włoskiej kapusty 100 g ryżu jaśminowego 200 g koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych 2 marchewki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok 3 litrów wody 4 łyżki oliwy 4 ziarenka ziela(...)laurowe 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/3 łyżeczki cukru pieprz czarny sól świeży koperek i natka pieruszki Przygotowanie: Kapustę włoską szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Cebulę kroimy w małą kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa z kapusty i groszku 72

language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Trochę nam tego i owego w lodówce pozostało. A, że na maksa wykorzystujemy produkty, więc wszystko było jasne. Młoda kapusta i groszek to idealne połączenie. Składniki: 1/2 małej główki młodej kapusty 1 szklanka mrożonego groszku 2 marchewki 1 jabłko 1,2 litra bulionu warzywnego 1/2 szklanki startego parmezanu(...)Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Pokrojone w plasterki marchewki i pokrojone w słupki jabłko gotujemy w bulionie warzywnym do miękkości. Kapustę szatkujemy i razem z groszkiem dodajemy do wywaru. Po chwili wrzucamy starty parmezan, co jakiś czas mieszamy. Po 5 minutach dodajemy pokrojone na duże kawałki, pieczone ziemniaki. Gotujemy do miękkości kapusty

R'n'G Kitchen
Pierś kaczki w miodowo-imbirowej marynacie 71

papryczka chilli   100 ml sosu sojowego   łyżka sosu rybnego   2 ząbki czosnku   łyżka sosu rybnego   2 łyżki miodu   Ponadto :  1 nieduża kapusta pekińska   1 łyżeczka sezamu   1 łyżeczka czarnego sezamu natka pietruszki   łyżka oleju sezamowego  Przygotowanie: Z miodu, startego na tarce imbiru, połowy sosu sojowego, sosu rybnego i przeciśniętego(...)mięso włożyłem w żaroodpornym naczyniu skórą do góry, polałem zawartością patelni i piekłem około 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. W międzyczasie pokroiłem w średniej wielkości kawałki kapustę. Rozgrzałem olej sezamowy, dodałem kapustę, pozostały sos sojowy oraz posiekane chili - dusiłem około 10 minut aż kapusta zmiękła

R'n'G Kitchen
Żeberka duszone w kapuście 82

Taki obiadek , który kojarzy mi się z jesienią, szarością dni, troszkę z przymrozkami. Kapusta kiszona jest przysmakiem w naszym domu i nie wyobrażam sobie jak mogłoby jej nie być - tym razem wystąpiła w tradycyjnym przepisie z żeberkami wieprzowymi. Potrawa może nie wygląda najapetyczniej ale zapewniam, że smak wynagradza wszelkie estetyczne niedociągnięcia. Żeberka duszone w kapuście - 1,2 kg żeberek wieprzowych(...)kapusty kiszonej - ok. 0,5 l. bulionu ( u mnie 400ml wystarczyło) - sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona słodka - porządna łyżka smalcu - 1 duża cebula - 2-3 ząbki czosnku Mięso dzielimy na porcje, myjemy, osuszamy, obsypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym smalcu. Mięso odkładamy na talerz. Cebulę kroimy w kosteczkę a czosnek siekamy i przesmażamy wszystko

Kuchnia Pełna Emocji
Kapuśniak z młodej kapusty 136

przygotowania tej zupy potrzebujemy tak naprawdę niewiele. Prosta i niezwykle smaczna zupa z młodej kapusty na kostce wędzonej dzięki której zupa bardzo zyskuje na smaku.  ok. 5 porcji pół główki średniej młodej kapusty ok 400 gramów ok. 200 gramów marchewki ok. 70 gramów pora (biała część) 250 gramów ziemniaków kostka wędzona moja miała 200 gramów 2 łyżki posiekanego koperku(...)kostkę wyciągamy. Do wywaru dodajemy pokrojoną na kosteczkę cebulę i ziemniaki oraz por pokrojony na pół plasterki. Gotujemy aż warzywa nieco zmiękną również na niedużym ogniu i dodajemy poszatkowaną kapustę. Całość gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Do słodkiej śmietanki wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Mieszankę wlać do zupy doprowadzić do wrzenia

Andzia Pichci
Surówka z czerwonej kapusty 98

dodatków. Smakuje wyśmienicie, a jej kolor zawsze mnie zachwyca.    Jest idealnym dodatkiem do drugiego dania. Świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs lub ryb. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 jabłko 1 duża marchewka mała cebula zielona cebulka lub koperek sok z połowy cytryny sól, pieprz 200 g śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy Kapustę siekamy, zalewamy wodą(...)dużo, tak żeby cała została pokryta). Gotujemy 5 minut. Odcedzamy wodę,  polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy kapusta przestygnie  dodajemy drobno pokrojoną cebulę, starte jabłko ( na grubych oczkach) ,marchewkę oraz posiekaną  zieloną cebulkę lub koperek. Przyprawiamy według uznania solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.  Przygotowujemy sos. Śmietanę łączymy z majonezem i musztardą. Mieszamy

noteskulinarnyfiga
SAŁATKA Z MŁODEJ KAPUSTY PEKIŃSKIEJ + FILMIK 76

Sałatkka z młodej kapusty pekińskiej jest bardzo wiosenna oraz lekka.  Idealna do dań z grila lub jako pełny posiłek, polecam.  SKŁADNIKI :  1 młoda kapusta pekińska 1 pierś z kurczaka ( podsmażona z przyprawami )  1/2 puszka białej fasoli 2 pomidory 2 kolorowe papryki 1 zielony ogórek  garść zieren słonecznika i dyni(...)PRZYGOTOWANIE :  Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy.  Warzywa myjemy, następnie kapustę szatkujemy a ogórka, pomidory i paprykę kroimy w kostkę.  Skladniki na sos mieszamy w miseczce.  Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy ziarna słonecznika i dyni, odkładamy aż ostygnie.  Do dużej miski nakładamy naprzemiennie kapustę z sosem, warzywami i ziarnami.  Sałatkę odkładamy do schłodzenia

Kulinarne Fantazje Marioli
Kotleciki z młodej kapusty 379

różne sposoby. Tym razem postanowiłam wypróbować ją w kotlecikach. Do smaku dodałam przyprawy Vegeta Natur . To bogactwo warzyw, 100% naturalnych składników, bez dodatku glutaminianu sodu. średnia główka młodej kapusty pęczek koperku 2 ząbki czosnku 3 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej łyżka soli łyżka przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Natur pieprz świeżo zmielony bułka tarta do panierki(...)olej do smażenia Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z solą i odstawić na 2 godziny aby puściła sok. Warto przykryć ją talerzykiem i obciążyć czymś ciężkim. Po tym czasie dokładnie odcisnąć sok w dłoniach. Do kapusty dodać jajka, posiekany koperek, wyciśnięty w prasce czosnek oraz mąkę i bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszać. Gdyby była zbyt wodnista można dodać jeszcze trochę mąki

Smakołyki Asi
Gołąbki z niskim indeksem glikemicznym – farsz z indyka i cukinii 86

Przepis na odchudzone gołąbki z niskim indeksem glikemicznym. Farsz z mielonej piersi indyka i cukinii zawinięty w liście kapusty włoskiej w pomidorowym sosie. Ten przepis leży daleko od tradycyjnych gołąbków mojej babci, jednak z pewnością wymyśliłam gołąbki z niskim indeksem glikemicznym . Zamiast ryżu w farszu albo kaszy (niektórzy przygotowują gołąbki z kaszą ) użyłam startej na tarce cukinii. Przyznajcie sami(...)Najczęściej wybieram delikatną i jasną pierś indyka. Tak też zrobiłam tym razem, przygotowując gołąbki z farszem z mielonego mięsa indyczego i cukinii. Składniki na 4 porcje : 8 wierzchnich liści kapusty włoskiej (może być też biała, jak wolicie) 500g mielonego mięsa z piersi indyka średniej wielkości młoda cukinia (ok. 600g) 1 biała cebula sól, pieprz do smaku 800 ml pomidorów

Dietolog
Wegański kapuśniak z "boczkiem" 99

Wege boczek jest boski, a w kapuśniaku... Zarąbisty 😃 Ja, mama, tato i babcia uważamy, że ta wersja wygrywa nad tą z normalnym boczkiem 🥓 serio serio. Składniki: ok. 500 g kapusty kiszonej 4 średnie ziemniaki 1 kostka tofu wędzonego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 2 kopiaste łyżki mąki Papryka słodka Kminek cały (kilka łyżeczek) Majeranek Sól, pieprz Opcjonalnie: papryka(...)wędzona Przygotowanie : Tofu kroimy w bardzo drobną kostkę. Zalewamy sosem sojowym, doprawiamy 1 łyżeczką papryki słodkiej i odrobiną papryki wędzonej. Marynujemy minimum kilka godzin. Kapustę przekladamy do garnka. Zalewamy wodą do jej przykrycia. Gotujemy do miękkości. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy osobno w granku w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy tofu wraz z marynatą

Czarnawisienka
Coleslaw z marchewką i burakiem 100

Coleslaw z marchewką i burakiem to propozycja na smaczną, tanią i łatwa do przygotowania surówkę do obiadu. Surówka coleslaw pochodzi z kuchni amerykańskiej i jej bazą jest drobno poszatkowana kapusta biała. Często dodaje się do niej marchewkę, selera naciowego, jabłko ale inne składniki i wariacje równie są smaczne. Dresingiem do tej surówki jest zwykle majonez z dodatkiem niewielkiej ilości musztardy(...)soku cytrynowego. Zapraszam do wypróbowania mojej wersji z marchewką i burakiem. PRZEPIS COLESLAW Z MARCHEWKĄ I BURAKIEM Składniki Coleslaw z marchewką i burakiem: ćwierć główki kapusty białej 1 burak 2 marchewki sól himalajska 3 łyżki majonezu 1-2 łyżki oleju tłoczonego na zimno – u mnie olej z ostropestu Jak zrobić Coleslaw z marchewką i burakiem: Najpierw kapustę obieramy z wierzchnich

Dorota Smakuje