kapustą - 19268 przepisów (strona:389/1285)

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami na wołowinie 105

same młode warzywa. Ich smak jest niepowtarzalny. Zupa jest pikantna, z wkładką mięsną. Nie oderwiecie się od garnka, będzie was kusiło zapachami które się unoszą. składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek por biała część 1 kawałek korzenia selera 1/2 papryczki chili 2 kiełbasy śląskie 30 dkg wołowiny sól, pieprz(...)ziela angielskie Wołowinę kroję na małe kawałki, przekładam do garnka, wlewam dwa litry wody, dodaję ziele i liść laurowy. Gotuję na wolnym ogniu godzinę.  W tym czasie kapustę szatkuję. Cebule i czosnek drobno kroję. Marchew obieram i kroję w talarki. Seler obieram i ścieram na tarce. Por kroję w krążki, paprykę na kawałki. Na patelni przesmażam czosnek z cebulką

wesoła kuchnia
Tacos z rybą 71

może być dorsz, dorada lub halibut i oczywiście kilka świeżych dodatków ananas, awokado, kolendra i pomidory, z których przygotujemy pyszną salsę. Przyda się również kolorowa sałata, biała, lub czerwona kapusta, odrobina majonezu lub innego sosu na przykład barbecue lub sos musztardowo-miodowy. Tacos jest bardzo fajnym daniem, ponieważ można przygotować wszystkie składniki wcześniej i przechować je w lodówce. Danie(...)kolendry 1/2 soku z limonki 1/2 średniego awokado 1 sztuka papryczki chilli opcjonalnie 1 szczypta soli 1/2 łyżeczki mielonego kminku Dodatki 6 sztuk placków tortilli 1/4 średniej główki białej kapusty lub czerwona 1/2 awokado 6 sztuk papryczek Padrón opcjonalnie sałata 1/3 szklanki majonezu 1/4 szklanki ketchupu 1 średni ogórek 1 sztuka limonki opcjonalne Instructions Przygotowanie ryby Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem

SprawdzonaKuchnia.pl
Młoda kapusta z koperkiem na ciepło 641

Składniki: Mała główka kapusty ok. 1 kg Koperek 1/2 pęczka Masło 2 łyżki Mąka pszenna 2 łyżki Sól Pieprz Cukier Sok z cytryny Przygotowanie: Kapustę poszatkować. Przełożyć do garnka zalać wodą do 2/3 wysokości kapusty. Gotujemy do miękkości. Jeśli wody będzie zbyt wiele po ugotowaniu odlewamy część płyny. Dodajemy posiekany koperek. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy mąką(...)przesmażamy na jasną zasmażkę. Zasmażkę przelewamy do kapusty i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz odrobiną soku z cytryny. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy jako danie główne lub jako dodatek do obiadu. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania

Kulinarne przygody
Węgierski bigos z młodej kapusty 1166

Wiosenny bigos z młodej kapusty wersja na ostro. Bigos jest pyszny, zrobiłam go na obiad  i na kolację już się nie załapałam. Uwielbiam takie wiosenne jednogarnkowe potrawy. 1 główka młodej kapusty 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 1 kawałek por biała część 2 marchewki 2 pomidory 5 pomidorów koktajlowych 20 dkg boczku wędzonego 1 kiełbasa śląska(...)przesmażam na oleju. Dodaję pokrojony boczek, kiełbaskę, parówki i dalej przesmażam. Dodaję pokrojone papryki na kawałki, marchewki pokrojone w słupki, pomidory obrane ze skóry duże i chwilę dalej smażę. Kapustę szatkuję. Przekładam do garnka, wlewam szklankę wody, dodaję liście laurowe, ziele i gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Kapustę przekładam do warzyw pozostałych, dodaję paprykę wędzoną, chili i słodką, sól

wesoła kuchnia
Ala gołąbkowe dewolaje 109

gołąbkowe dewolaje Soczyste mięso z kurczaka owinięte liściem kapusty to doskonała propozycja na niedzielny obiad 6 porcji Czas przygotowania 30 minut Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        6 liści kapusty pekińskiej ·        Pęczek szczypiorku ·        10 dag sera żółtego(...)panierki ·        Sól ·        Pieprz Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy 2.   Liście kapusty parzymy 3.   Na każdy liściu układamy plaster mięsa, doprawiamy solą oraz pieprzem 4.   Ser kroimy w podłużne słupki i po jednym słupku układamy na mięsie i posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Kulinarna Chwila
Domowa zupa ,,Jak u mamy” czyli jak się robi barszcz ukraiński? 93

własnych upodobań, np. z kaszą, z ziemniakami, z żeberkami. Każda zupa ma podstawowe składniki, tak jak w rosole marchewka por, seler, czy mięsko. W barszczu – buraki, fasola, ziemniaki, kapusta. Jednak my, w Polsce mamy swoją podstawową wersję z takimi składnikami jak powyżej, ale jest ich naprawdę dużo. Jak każdy z Was pewnie kojarzy – Jakie Państwo, takie różne tradycje(...)przekonajcie się sami, bo naprawdę warto! Przepis ‘’Jak u mamy’’ Jak się robi barszcz ukraiński? – marchewka – kawałek pora, selera – porcja rosołowa z kaczki – ⅛ porcji kapusty – 3 – 4 ziemniaki – 2 kg buraków (lub kg, według upodobania) – mała puszka białej fasoli – 3 ząbki czosnku – pół szklanki sosu pomidorowego – łyżka masła

sierotka maRysia w kuchni
Lasagne z młodą kapustą oraz kurczakiem 89

Lasagne z młodą kapustą oraz kurczakiem Zapiekanka kapustką, pomidorem, kurczakiem zapiekane z serem Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        Cebula ·        Olej do smażenia ·        ½ główki kapusty młodej ·        4 łyżki ketchupu(...)solą i prużymy na rozgrzanym oleju 2.    Na drugiej patelni prużymy na rozgrzanym oleju obraną i drobno pokrojona cebulę 3.    Do cebuli dodajemy pokrojoną drobno kapustę, doprawiamy solą, pieprzem oraz octem 4.    Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 4 płaty makaronu Lasange 5.    Smarujemy 2 łyżkami ketchupu i układamy połowę mięsa

Kulinarna Chwila
GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM Z WOLNOWARU 78

jest mi zupełnie potrzebny, ale odkąd go mam zmieniłam zdanie. Korzystam z niego bardzo często i znacznie ułatwia mi "życie" :) Gołąbki przygotowane w wolnowarze wyszły przepyszne, mięsko i kapusta pyszniutkie a sosik aromatyczny. Co prawda ich przygotowanie jest czasochłonne, ale jak się za to zabieram to od razu większa ilość i są na przyszłość, gdy tylko mam na nie ochotę(...)Składniki: * 1 duża główka kapusty białej * 1 kg mięsa mielonego z szynki * 1 szklanka ryżu (lekko podgotować go w osolonej wodzie)  * sól * pieprz  * przyprawa do mięsa mielonego  * 1 jajko * 2 szklanki bulionu * 7-8 łyżek koncentratu pomidorowego Wykonanie: Kapustę sparzyć w garnku z wrzącą wodą przez kilka minut. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie można przygotować mięso

Zrób to smacznie
Bigos z młodej kapusty z młodym groszkiem i łopatką wieprzową 74

Uwielbiamy młodą kapustę, wiec jak jest sezon to to danie zawsze (kilkukrotnie) gości na naszym stole . A z dodatkiem młodego groszku... musicie wypróbować!   Składniki:     mała młoda kapusta   koperek   sól   pieprz świeżo mielony   pomidory   200 ml soku z pomidorów   100 ml passaty pomidorowej   200 g świeżego groszku   1 mała(...)marchewki   300 g łopatki wieprzowej   olej do smażenia   listek laurowy   kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka koncentratu pomidorowego   plaska mala łyżeczka cukru  Przygotowanie: Kapustę obrałem z zewnętrznych liści, przekroiłem na ćwiartki, wykroiłem twarde głąby. Poszatkowałem niezbyt cienko, opłukałem, osączyłem. Marchewki obrałem, pokroiłem na plasterki. Groszek wyłuskałem, opłukałem. Łopatkę pokroiłem w dość małą kostkę

R'n'G Kitchen
Kapuściane Kotlety 103

Kapuściane Kotlety Siekane drobiowe kotlety z papryką, przykryte młodą kapustą, zapiekane w piekarniku Składniki: ·        ½ główki kapusty młodej ·        1 marchew ·        ½ łyżki Vegety ·        ½ łyżeczki octu ·        5 łyżek mąki pszennej(...)łyżki ketchupu pikantnego ·        Olej ·        20 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1.    Kapustę drobno szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach, warzywa zalewamy wodą, dodajemy Vegetę i gotujemy 2.    Pod koniec gotowania wlewamy ocet i zagęszczamy mąką (1 łyżka) rozrobioną w niewielkiej

Kulinarna Chwila
Krokiety z Kapustą i Suszonymi Grzybami Leśnymi 76

Krokiety to kolejne z moich ulubionych dań... W każdej postaci są przepyszne, czy z kapustą czy z grzybami czy z mięsem... kocham wszystkie a ty? SKŁADNIKI na Naleśniki : 1l. mleka 3-4 szkl. mąki szczypta soli 1 jajko SKŁADNIKI na Farsz: 1 duża główka kapusty 4 cebule sól pieprz garść suszonych grzybów leśnych mix masło DODATKOWO: jajka bułka tarta albo(...)coś ala śmietana 30%. Smażymy na patelni z obydwóch stron. 2. Grzyby suszone zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę, po tym czasie gotujemy aż do momentu odparowania wody, siekamy. 3. Kapustę dzielimy na 4 części, zalewamy wodą i gotujemy. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy poszatkowaną kapustę i grzyby, smażymy na wolnym ogniu często mieszając. W razie

Dziś Ja gotuje
Zupa gołabkowa, czyli gołabki inaczej 132

inaczej, więc i zupę gołąbkową doprawi inaczej. Zapraszam na moją wersję zupy gołąbkowej. Jak dla nas jest genialna! Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo np.z szynki 1/2 główki włoskiej kapusty 100 g ryżu jaśminowego 200 g koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych 2 marchewki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok 3 litrów wody 4 łyżki oliwy 4 ziarenka ziela(...)laurowe 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/3 łyżeczki cukru pieprz czarny sól świeży koperek i natka pieruszki Przygotowanie: Kapustę włoską szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Cebulę kroimy w małą kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa z kapusty i groszku 68

language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Trochę nam tego i owego w lodówce pozostało. A, że na maksa wykorzystujemy produkty, więc wszystko było jasne. Młoda kapusta i groszek to idealne połączenie. Składniki: 1/2 małej główki młodej kapusty 1 szklanka mrożonego groszku 2 marchewki 1 jabłko 1,2 litra bulionu warzywnego 1/2 szklanki startego parmezanu(...)Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Pokrojone w plasterki marchewki i pokrojone w słupki jabłko gotujemy w bulionie warzywnym do miękkości. Kapustę szatkujemy i razem z groszkiem dodajemy do wywaru. Po chwili wrzucamy starty parmezan, co jakiś czas mieszamy. Po 5 minutach dodajemy pokrojone na duże kawałki, pieczone ziemniaki. Gotujemy do miękkości kapusty

R'n'G Kitchen
Pierś kaczki w miodowo-imbirowej marynacie 67

papryczka chilli   100 ml sosu sojowego   łyżka sosu rybnego   2 ząbki czosnku   łyżka sosu rybnego   2 łyżki miodu   Ponadto :  1 nieduża kapusta pekińska   1 łyżeczka sezamu   1 łyżeczka czarnego sezamu natka pietruszki   łyżka oleju sezamowego  Przygotowanie: Z miodu, startego na tarce imbiru, połowy sosu sojowego, sosu rybnego i przeciśniętego(...)mięso włożyłem w żaroodpornym naczyniu skórą do góry, polałem zawartością patelni i piekłem około 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. W międzyczasie pokroiłem w średniej wielkości kawałki kapustę. Rozgrzałem olej sezamowy, dodałem kapustę, pozostały sos sojowy oraz posiekane chili - dusiłem około 10 minut aż kapusta zmiękła

R'n'G Kitchen