Niezwykle aromatyczna, dobrze przyprawiona polska zupa z kiszonej kapusty, warzyw, pachnących leśnych grzybów, przygotowana na wywarze z karpia to idealna propozycja tradycyjnej wigilijnej zupy w nowatorskiej odsłonie. Wigilijny rybny kapuśniak z pewnością zaskoczy naszych gości i bez wątpienia będzie hitem świątecznej kolacji. Składniki: 2kg karpia 250g kiszonej kapusty 10g suszonych grzybów np. borowików 3 marchewki 2 pietruszki 60g selera(...)skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Pozostawić na około 60 minut aby karp się zamarynował. 3. Warzywa umyć, obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę. 4. Kapustę kiszoną drobno pokroić, a grzyby namoczyć i podgotować. 5. Do dużego garnka wlać olej, dodać masło, marchew, pietruszkę, resztę liści laurowych i ziele angielskie. Chwilę smażyć, a następnie dodać grzyby
Szalona Kuchnia Ewelinymoże być też kaczka hodowlana. Dzika kaczka jest mniejsza, ma chudsze mięso i troszkę inny smak od tej hodowlanej. Kaczka, tłuszcz (u mnie gęsi), 0,5 kg czerwonej kapusty, 1 cebula, 5 jagód jałowca. 200 ml czerwonego wytrawnego wina, sól, cukier, sok z cytryny, Kaczkę oczyścić, umyć. Podzielić na cztery części. Natrzeć solą i rozgniecionym jałowcem. Obsmażyć na rumiano(...)posiada ona takiej ilości tłuszczu). Przełożyć do garnka z grubym dnem (tłuszczu z podsmażania nie wylewać). Do kaczki wlać wodę (około 200 ml) i dusić, aż będzie prawie miękka. Kapustę i cebulę posiekać. Osolić, wymieszać, odstawić na kilkanaście minut. Wyjąć z garnka kaczkę, włozyć odciśniętą kapustę, na wierzchu ułożyć kaczkę. Wlać tłuszcz ze smażenia kaczki, oraz wlać 200 ml wody
królestwo garówPierogi z kiszoną kapustą i grzybami to jedne z pyszniejszych jakie jadłam i jakie przygotowuję. Są niezastąpione na stole wigilijnym i również w innym okresie. Są chętnie zjadane i lubiane, oraz doceniane przez smakoszy grzybów. Polecam mój przepis. CIASTO : 1 kg dobrej jakości mąki pszennej 1 jajko 6 łyżek oleju około 0/5 l gorącej wody mąka(...)FARSZ : 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach do gotowania 6 - 10 dkg grzybów suszonych 1 duża cebula sól, pieprz do smaku 5 łyżek oleju
Kulinarne Fantazje MarioliTradycyjne polskie pierogi z kiszoną kapustą i grzybami to danie wigilijne, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składki: 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju 2,5 szklanki gorącej wody 1/2 kg kapusty kiszonej 100 g suszonych grzybów 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz Sposób przygotowania: Grzybki(...)namaczamy w wodzie 2 godziny a następnie gotujemy do miękkości. Kapustę lekko odciskamy, wrzucamy do rondelka, podlewamy wodą i gotujemy. Kapustę i grzybki odciskamy z wody i drobniutko siekamy. Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy grzybki i kapustkę i razem dusimy. Przekładamy wszystko do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę przesiewamy, robimy dołek, wbijamy do niego jajko
Podróż w kulinariagotujemy go jesienią i zimą. A przepis mamy z ukraińskiego domu i od lat się go trzymamy, bo wychodzi po prostu najlepiej. Być może niektórych z was zaskoczy obecność kapusty kiszonej, ale wierzcie, podkręca smak barszczu tak, że buty spadają. Inna rzecz – warzyw nie wrzucamy od razu do gotującej się wody, jest sposób, aby dały z siebie znacznie więcej(...)zatem, do dzieła! Barszcz ukraiński – przepis Składniki: 70 dag żeberek wieprzowych, dwie cebule, kilogram buraków, dwie marchewki, 3-4 ziemniaki, 20 dag kapusty kiszonej, dwie garście białej fasoli, trzy ząbki czosnku, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, masło. Zrób tak: Fasolę namocz przez noc, następnie ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody. W dużym garnku zrób wywar z żeberek
Kulinarna Polskaobowiązkowe danie wigilijnej wieczerzy. Jest to postne danie, zwykle przygotowane z niewielkiej ilości składników. Wywar z ugotowanych grzybów zakwasza się zakwasem na biały barszcz lub kwasem z kiszonej kapusty. Do zupy dodaje się kaszę lub makaron. Na północy regionu zwykle podaje się ją z całymi ugotowanymi osobno ziemniakami. Najczęściej tego rodzaju zupa nazywana jest barszczem grzybowym, choć miewa też inne(...)naszego regionu, a zacznę od wersji o wyjątkowo mocnym smaku. Kwaśnica z Dynowa to wywar z suszonych grzybów, który gotuje się z kaszą jęczmienną i kwasem odciśniętym z kiszonej kapusty. Nazwa zupy odzwierciedla jej intensywny kwaśny smak. Przepis na kwaśnicę w serwisie nowiny24.pl podała Pani Teresa Ferenc, szefowa kuchni z karczmy Wacławówka w Rzeszowie. Zupa tradycyjnie gości na wigilijnych stołach
Trzeci talerzktórym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: kiszony kalafior zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty(...)granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1 kg karkówki 1,2 kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka wędzone papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1 cm a następnie rozbijamy tłuczkiem na cieńsze kotlety. Mięso(...)kolor z obydwu stron. Po usmażeniu mięso wykładamy na talerz a na pozostały tłuszcz na patelni wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka oraz zmiażdżony czosnek. Szklimy. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy kapustą kiszoną, na nią kładziemy kawałki mięsa, następnie przesmażoną cebulę a na to pieczarki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Powtarzamy układanie wszystkich warstw. Na wierzch układamy kapustę, polewamy sokiem, który
Qchnia po prostuowocowej , w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej(...)kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem
Kulinarne przygody Gatitykategorii jednogarnkowych, proste w przygotowaniu i bardzo smakowite. Do przygotowania lepiej wybrać paprykę średniej wielkości. Zazwyczaj nadziewam je mielonym mięsem z ryżem, ale tym razem do mięsa dodałam jeszcze kapustę, więc wyszła papryka a'la leniwe gołąbki . Można ją dusić w pomidorowym sosie, można również zapiec w piekarniku. Oba sposoby gwarantują, że danie zniknie z talerza w mig:) Papryka faszerowana(...)mięsem i ryżem Składniki: ok 15-20 sztuk czerwonej papryki średniej wielkości 500g mięsa mielonego 500g kapusty (ćwiartka niedużej główki) 1 cebula 100g ryżu (np. do risotto albo do gołąbków) 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz 1 marchew sos: 300ml przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu lub wody sól
Obiad gotowytradycyjnego obiadu można podać wiele surówek. W okresie jesienno-zimowym najlepsze są takie, które zawierają kiszonki. Ta prosta surówka z kiszonej kapusty, ogórków oraz papryki i cebuli będzie idealna. Surówki z kapustą kiszoną najlepiej smakują z ziemniakami i kotlecikiem. Jeśli wolisz prostszy skład, to zerknij też na przepis na surówkę z kapusty kiszonej . Moja surówka do obiadu też jest(...)świetna. Robisz ją jednak z kapusty świeżej
AniaGotuje.plpojemności naczynia. Można też użyć tych składników, które lubimy. • 2 pietruszki (korzeń) • 1 por • 2 marchewki • 1 mały seler • 2 papryki czerwone • 2 duże cebule • kilkanaście liści białek kapusty • 20 plasterków wędzonego boczku • 1,5 kg żeberek • 10 ząbków czosnku • 4 spore ziemniaki • 0,5 kg kiełbasy śląskiej • 0,5 kg białej kiełbasy • olej • 1 szklanka bulionu lub wody • przyprawy(...)Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić, jak na zdjęciach. 2. Żeberka porcjować. Kiełbasę pokroić na kawałki. 3. Na dno kociołka wlać oliwę. 4. Na dnie ułożyć warstwę z liści kapusty. 5. Na kapuście ułożyć kilka plasterków boczku. 6. Na boczku ułożyć warstwę z warzyw: cebuli, ziemniaków, pietruszki, pora, papryki. 7. Ułożyć żeberka. 8. Przyprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami, dodać kilka
W mojej kuchnidiety warzywno-owocowej , w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem(...)surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony
Kulinarne przygody GatityMoja ulubiona warstwowa sałatka z kapusty pekińskiej, smażonego fileta z kurczaka z serem feta i sosem czosnkowym, posypana prażonymi migdałami robi furorę na domowych przyjęciach. Polecam, smaki idealnie się komponują, najlepsza po 2 godzinnym chłodzeniu w lodówce. Składniki: ½ kapusty pekińskiej, 4 pomidory, ½ czerwonej cebuli ½ kg fileta z kurczaka, 1 łyżka oleju 1 łyżka przyprawy do grosa(...)miski. Obsypać przyprawą do gyrosa, wlać łyżkę oleju, dokładnie wymieszać, włożyć na godzinę do lodówki aby mięso naszło przyprawami. Przełożyć na patelnię usmażyć do miękkości, wystudzić. Kapustę pekińską pokroić w paseczki, pomidory i obraną czerwoną cebulę w drobną kostkę, a ser feta w grubszą kostkę. Migdały zrumienić na suchej patelni na złocisto. Uważać
Wanilia i Kardamonprzykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowej , w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty(...)granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
Kulinarne przygody Gatity