typowa sałatka z czerwonej kapusty z porem i sosem z ogórków kiszonych na bazie jogurtu.Jak na tę porę sałatka świetnie się nadaje , gdyż zawiera potężną dawkę Witaminy C i minerałów. 0.5 pora 1 mała czerwona kapusta 1 łodyga selera naciowego Natka pietruszki 1 mały jogurt naturalny 1 ogórek kiszony Sól i pieprz ****************************** Kapustę poszatkować cienko.Ogórka kiszonego zetrzeć na tarce(...)dodać do kapusty.Jogurt doprawić solą i pieprzem , wymieszać.Por i seler naciowy pokroić w plasterki , dodać do kapusty, natkę drobno posiekać i też dołożyć do kapusty.Wlac jogurt naturalny i wymieszač.Podawać do dań mięsnych.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWszelkiego rodzaju kapustę uwielbiamy. Zasmażaną, gotowaną, duszoną...w gołąbkach, zupach itp itd. Wdzięczny temat kulinarny <3 Tutaj jako dodatek do dania głównego, idealna z kopytkami <3 Składniki 1/4 białej kapusty 1 mała puszka groszku konserwowego 1 cebula 1 łyżka smalcu 100 ml bulionu 1 łyżka mąki sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Posiekaną cebulę podsmażamy na smalcu. Kapustę siekamy, dodajemy do cebuli, chwilę razem podsmażamy i dodajemy bulion. Całość cały czas smażymy, od czasu do czasu mieszamy. Gdy kapusta zmięknie, dodajemy osączony z zalewy groszek, mąkę i dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G KitchenIdealna do obiadów, tradycyjna polska surówka z kiszonej kapusty. Idealnie pasuje do ryb ale też do dań mięsnych. Smakuje wszystkim, bez wyjątku. Surówka składa się tylko z kapusty kiszonej, marchwi, cebuli i jabłka, do tego przyprawy i odrobina oleju. Spróbujcie sami :) Składniki: * 400g kiszonej kapusty * dwie średnie marchewki * jedno małe słodkie jabłko * jedna mała cebula * 2 łyżki oleju(...)łyżka cukru * pół łyżeczki soli i pieprzu Kapustę przekładamy do dużej miski. Marchew ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę i jabłko możemy zetrzeć na nie co grubszych. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy przyprawami i dodajemy olej. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby cukier się rozpuścił. Smacznego
Klasyka GotowaniaSkładniki: -1 kg wołowiny gulaszowej -1/3 małej główki kapusty -8 ziemniaków -4-5 cebul -2 duże marchewki -5 listków laurowych -4 ziela angielskie -kminek -olej lub odrobina smalcu -sól, pieprz Na dno żaroodpornego garnka, np. gęsiarki, wyłożyć liście kapusty. Na kapustę wyłożyć wa rstwę pokrojonej w plasterki marchewki, dodać dwa liście laurowe i dwa ziela(...)angielskie, na to ułożyć połowę pokrojonej w kostkę wołowiny, połowę pokrojonej w plastry cebuli, poszatkowaną kapustę, posypać kminkiem, ułożyć kolejną warstwę wołowiny, na niej ułożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i resztę cebuli, dodać liście laurowe i ziele angielskie, skropić odrobiną oleju lub dodać trochę smalcu, zalać wszystko 1/2 przegotowanej wody, wstawić do gorącego piekarnika. Kiedy
Kulinarne przemysleniaczosnek są jednymi z najcenniejszych naturalnych antybiotyków – od tej pory miejmy je zawsze na podorędziu. W tym niezwykle łatwym i szybkim do przyrządzenia daniu ostrość przypraw złagodzą orzechy oraz kapusta pekińska. Wspólnie tworzą wyjątkowo smaczne, aromatyczne i błyskawiczne danie. Składniki na 2 porcje: 1/2 szklanki ryżu pełnoziarnistego 2 garście nerkowców 5-6 dużych liści kapusty pekińskiej 2 cebulki dymki wraz(...)płyn (około 20-25 minut). Ugotowany ryż powinien pozostać delikatnie jędrny. Czosnek i kawałek papryczki drobno posiekać, imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dymki pokroić na plasterki. Liście kapusty poszatkować. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek, papryczkę oraz starty imbir – przesmażyć na umiarkowanym ogniu przez około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać sypkie przyprawy i smażyć
Even Better Fooddrożdżowe lub francuskie. Dzisiaj poszłam na łatwiznę i do kapuśniaczków użyłam ciasta francuskiego ze sklepu. Takie kapuśniaczki przygotujemy w kilka chwil, a ich smak jest rewelacyjny 😋 Nadzienie przygotowałam z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Kto nie próbował jeszcze takiej wersji to polecam 😊 Składniki: ciasto francuskie 400 g, kapusta kiszona 500 g, grzyby suszone 1 szklanka, cebula 1 szt, papryka słodka(...)proszku pół łyżeczki, kminek pół łyżeczki, pieprz ziołowy pół łyżeczki, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, dodatkowo: jajko 1 szt, s ó l, Sposób przygotowania: Kapustę drobno kroimy, cebulkę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Grzyby gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i drobno kroimy. Kapustę łączymy z cebulk ą , grzybami i przyprawami. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość
kulinarne odsłony patinakłada na nas presje, że np. w styczniu musimy ugotować 10 dań z 10 różnymi warzywami. Poza tym produkty sezonowe nie zmieniają się tak często. Jeśli w styczniu jemy kapustę i ziemniaki to w lutym raczej możemy się spodziewać, że będzie podobnie, a nie że n agle zjemy gwanabana kumkwat. Moja całoroczna tabelka wygląda tak: wiosna lato jesień zima Botwinka(...)Cebula dymka Borówka Brzoskwinie Buraki Groszek cukrowy Czarny bez Cukinia Cebula Kalafior Czereśnia Dynia Cykoria Kalarepa Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kiełki Figi Gruszki Fasola Pokrzywa Jagody Grzyby Jarmuż Por Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Portulaka Karczochy Jeżyny Mandarynki Rabarbar Koper Włoski Kasztany Mango Rzepa Maliny Kiwi Orzechy Rzodkiewka Melony Koper włoski Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka Seler Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze
Ugotowane pozamiataneOkres jesienno-zimowy jak by się mógł obejść bez dodatku z kiszonej kapusty..Nie dość ze to samo zdrowie to jeszcze jej walory smakowe są super..Polecam dzisiaj w wersji gotowanej.. składniki: 0.5 kg kapusty kiszonej 1 cebula 2 łyżki masła lub smalcu Wykonanie: Kapustę zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu 50 minut/jeżeli lubicie mniej kwaśną kapustę
Ugotujmy CośCiapkapusta typowe danie kuchni śląskiej , choć znana również pod nazwą ciaperkapusta, pańczkraut to nic innego jak tłuczone ziemniaki wymieszane z kapustą kiszoną oraz boczkiem lub skwarkami słoniny. U mnie w domu zawsze podawano z żeberkami. Składniki: 700 g kapusty kiszonej 1 kg ziemniaków liść laurowy ziele angielskie smalec cebula kminek ( opcjonalnie) sól, pieprz Wykona nie: Kapustę zalać(...)kminek i gotować ok 20-25 minut. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić na smalcu. Ziemniaki odcedzamy, tłuczemy, dodajemy odcedzoną kapustę oraz cebulkę. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Chwile razem podsmażamy. Do ciapkapusty dodajemy podsmażony boczek, ja nie dodałam ze względu na dzieci. Podajemy z żeberkami
magiczna kuchnia KasiSkładniki: - połowa kapusty pekińskiej -pół białej rzodkwi -pół ogórka sałatkowego -duży pojemnik śmietany -pęczek szczypiorku -sól, pieprz do smaku Kapustę drobno siekamy. Rzodkiew oraz ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach, szczypiorek drobno kroimy. Mieszamy z kapustą. Śmietanę spieniamy trzepaczką, solimy i pieprzymy do smaku. Polewamy gotowe składniki sałatki i dokładnie mieszamy. Dobrze jest odstawić(...)surówkę na 15 minut przed podaniem, w celu połączenia się smaków. Kapusta i reszta składników puszczą sok i zrobi się pyszny śmietanowy sosik. Przed podaniem jeszcze raz zamieszać delikatnie surówkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniaKwasówka grzybowa - kuchnia podkarpacka Kwasówka to rodzaj polewki na bazie kwasu z kiszonej kapusty, zabielanej żółtkami i odrobiną śmietany. Ma szczególne właściwości uzdrawiające. Szczególnie uzdrawia kaca, ale dobrze też wpływa na odporność i trawienie :) Zupa ma zdecydowanie kwaśny smak, z lekką grzybową nutą. Swoją przyjemną konsystencję i kolor zawdzięcza natomiast śmietanie i żółtkom. W kuchni podkarpackiej można spotkać wiele odmian(...)kwasówki na bazie wywarów z mięsa drobiowego lub wołowego. Bieszczadzka, a konkretniej łemkowska, odmiana kwasówki nazywa się kysełycia. Przygotowuje się ją na wywarze wołowym, z kwasem z kiszonej kapusty i z suszonymi grzybami, ale zabielana jest śmietaną z mąką. Kwasówkę podajemy solo, lub z gotowanymi ziemniakami. W różnych regionach podawana bywa też z innymi dodatkami, np. kaszą gryczaną, łazankami, albo
Trzeci talerzgołąbki im smakowały i to bardzo , a najbardziej sos " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Polecam , zdrowe , lekkie danie , pozwalające odpocząć od mięcha . Składniki : 1 główka kapusty 2 szklanki pęczaku 1 szklanka suszonych grzybów ( u mnie była mieszanka leśnych i shitake ) 2 cebule 1 czubata łyżeczka, czosnku granulowanego 2 kostki rosołowe grzybowe 1 płaska łyżeczka, mielonej gałki(...)podsmażona na złoty kolor garść grzybków suszonych – ugotowanych 2 kostki , rosołowe grzybowe 1 łyżeczka maggi w płynie sól , pieprz do smaku mąka do zagęszczenia wymieszana z wodą Kapustę parzymy we wrzątku-ściągamy z niej listki . Tak przygotowane , odstawiamy do wystygnięcia . Cebulkę siekamy i podsmażamy na złoto. W między czasie nastawiamy 4 szklanki wody i gotujemy w niej nasze suszone
Ogrodnik w podróżyprzygotowania gołąbków z kaszą jaglaną będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 12 gołąbków 200 g kaszy jaglanej (przed gotowaniem) 500 g mięsa mielonego z indyka 500 g kapusty włoskiej 200 g cebuli do smaku: sól, pieprz olej do smażenia na sos: 500 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 1 szklanka wody (250 ml) do smaku: sól, pieprz Link do filmu(...)odstawiam do wystudzenia. Cebulę kroję w drobną kostkę, następnie smażę na rozgrzanym oleju (można usmażyć na maśle) przez około 5 minut, tak aby cebula się zeszkliła ale nie zrumieniła. Kapustę obieram z wierzchnich liści i drobno kroję, po pokrojeniu kapusty powinno być 500 gramów. Końcowe przygotowanie gołąbków: Do pokrojonej kapusty dodaję ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną, dodaję usmażoną cebulę, mięso
Uwaga Babcia GotujePierogi pieczone , pyszne na ciepło, ale na zimno też zdadzą egzamin. Farsz: 12 g grzybów suszonych, 250 g kapusty lekko ukiszonej, 1 nieduża cebula, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), 1 łyżka masła, sól, pieprz, cukier, ciasto: 250 ml kwaśnej śmietany (u mnie 36%), 500 ml mąki pszennej*, jajko, Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli(...)cukru. Dodać pokruszone grzyby, przesmażyć. Następnie dodać drobno pokrojoną kapustę kiszoną. Przesmażyć. Wlać wodę (około 200 ml) i dusić aż kapusta będzie miękka. W razie potrzeby dolać wodę. Gdy kapusta będzie już gotowa, doprawić do smaku pieprzem, cukrem i ewentualnie solą. Odparować płyn, dodać masło. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Wymieszać mąkę ze śmietaną, wyrobić ciasto. Ciasto dzielić na kawałki wielkości
królestwo garów