kapustą - 19268 przepisów (strona:416/1285)

Paksoi - Pak Choi, chińska kapusta. Wegetariańskie, wegańskie, bez glutenu. 168

Paksoi z makaronem z czerwonej soczewicy Składniki: 2 kapusty pak choi 3 ząbki czosnku 1 czerwona cebula seler naciowy oliwa z oliwek sól makaron z czerwonej soczewicy Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam czosnek i cebulę. Następnie dodałam kapustę pak choi i pokrojony na małe kawałki seler naciowy. Dodałam sól oraz niewielką ilość wody i wszystkie składniki dusiłam ok 15 minut(...)kapusta zagościła w towarzystwie makaronu z czerwonej soczewicy. Paksoi - Pak Choi, chińska kapusta :) Stanowi źródło m.in.: sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fluoru, fosforu, a także witamin z grupy

nietadieta
Bigos wegetariański 159

oczywiście się zdarzają, ważne natomiast, czy są dla Ciebie nauką, jak niektóre czynności wykonywać poprawnie. Bigos wegetariański Składniki: 1 duża cebula 80 -100 g suszonych grzybów 1 kilogram kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 3- 4 ząbki czosnku 1 jabłko 12 sztuk wędzonych śliwek 1 szklanka zielonej soczewicy 2 łyżki dobrych powideł ze śliwek 5-6 łyżek oliwy extra vergine(...)wodzie gotujemy na półtwardo soczewicę (około 10-15 minut od zagotowania). Odcedzamy. W większym garnku na oliwie szklimy cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Dodajemy przepłukaną na sitku kiszoną kapustę, sól, pieprz, goździki, liście laurowe, kminek, tymianek, kolendrę i gorczycę. Wlewamy 4 szklanki wody i gotujemy 60 minut. Dodajemy poszatkowaną białą kapustę, jabłko starte na tarce razem ze skórką, grzyby

Moja Mama Gotuje
Surówka z gotowanej czerwonej kapusty z jabłkiem 146

Składniki: 1/2 średniej czerwonej kapusty 2 cebule 1 jabłko ok. 100 -200 g wędzonego boczku ok. 2 łyżki stołowe octu winnego jabłkowego - ja wybrałam firmę Jamar sól, pieprz, liście laurowe, angielskie ziele 1 łyżka oleju Wykonanie: Czerwoną kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka w wodą, dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, pokrojone na mniejsze kawałki jabłko obrane wcześniej(...)skórki i pozbawione gniazda. Gotujemy tak długo aż kapusta będzie miękka. Kroimy boczek w kostkę i podsmażamy na oleju aż boczek się zarumieni, cebulę kroimy w kostkę. Przecedzamy miękką kapustę i dodajemy do niej cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażony boczek. Doprawiamy octem winnym firmy Jamar , solą, pieprzem. Smak surówki doprawiamy według własnego uznania. W sam raz na obiad

W Moim Magicznym Domu
Tradycyjne gołąbki z brytfanny 143

Pyszne tradycyjne gołąbki z brytfanny. Składniki: (duża ilość) 800 g mięsa mielonego 5 woreczków ryżu 4 średnie cebule 1 duża główka płaskiej kapusty   przyprawy: majeranek, sól, pieprz, domowy kucharek, papryka słodka, papryka ostra 1 łyżka masła bulion ( 1-2 szklanki) Wykonanie: ryż gotujemy na sypko ( 2 minuty krócej niż w przepisie), w wodzie z dodatkiem bulionu i łyżką masła(...)Mięso mielone również dodajemy do ryżu i doprawiamy wszystko przyprawami według własnych upodobań. Bo tam powinno najbardziej smakować. Ja zawsze staram się ciut przeprawić farsz, ponieważ podczas gotowania gołąbków kapusta wyciągnie wszystkie smaki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Kapustę odwracamy i drylujemy dziurę w miejscu gdzie jest złączenie liści, twarda część główki, robimy to po to aby liście podczas sparzenia

W Moim Magicznym Domu
gołąbki 173

Tradycyjne polskie z ryżem i mięsem :) Uwielbiane u nas  jak pierogi :) Wersje są różne :) z samym mięsem, z samym ryżem, z kaszą, z kapustą pokrojoną... Duży obiad, dla dużej rodziny :)  za niewielkie pieniądze :) 19 zł   Kapusta 4 zł, ziemniaki 3 kg 4 zł, mielone 0,5 kg 7 zł, ryż 1,5 zł, jajko(...)przecier 2 zł Ryż gotujemy i po wystudzeniu łączymy z mięsem, przyprawiamy, dodajemy jajko...  Kapustę myjemy oddzielamy zewnętrzne liście, wkładamy do gotującej wody... ...potem nacinamy u podstawy i wyciągamy gotowe miękkie do zawijania kolejne liście :) Mięso z ryżem porcjujemy, żeby wiedzieć ile liści musimy przygotować. Potem tylko zawijamy i na chwilę odkładamy, żeby gołąbki przyzwyczaiły się do kształtu. Przed

chleba naszego
Zupa z fioletowych warzyw – a la barszcz ukraiński 184

Super food, czyli bardzo zdrowa, pełna antyoksydantów oraz witamin potrawa. Zawiera buraki, fasolę czerwoną, kapustę czerwoną, cebulę i czosnek. Dodatkowo niskokaloryczna co może sprawdzić się w diecie odchudzającej. Buraki zawierają jedynie 45 kcal na 100g, nie zawierają cholesterolu i prawie w ogóle tłuszczu. Zawiera związek chemiczny – betainę, która zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową czy udar. Zawiera spore ilości folianów(...)witaminy z grupy B (B-3, B-5, B-6) oraz minerały takie jak żelazo, mangan, miedź, magnez oraz potas. Składniki: 800g buraków 250g fasoli czerwonej 3 ziemniaki 1/3 kapusty czerwonej cebula czerwona 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej cytryny sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania: Buraki zawiń w folie aluminiową i upiecz

wysmienity
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 705

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Nieco odmienne gołąbki, bo bez zawijania przypominające większe kotlety. Jednak tylko przypominające. Smakują jak tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym, lecz wyglądają inaczej. Ta wersja jest szybsza. Gołąbki są z kapusty pekińskiej. Bardzo smaczne. Wychodzi ich sporo, więc obiad na kilka dni mamy z głowy. Podbijają każde imprezy i święta.  ~~SKŁADNIKI~~ mięso mielone drobiowe(...)mięso mielone wieprzowe ok. 0.5 kg.  kasza manna 3 łyżki jaja 2 sztuki kapusta pekińska 1 główka ryż ugotowany 3 woreczki  cebula 1 sztuka sól 1 płaska łyżka przyprawa uniwersalna 1 płaska łyżka pieprz mielony 1 łyżeczka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia bulion drobiowy lub warzywny ok. 1.5 litra  przecier pomidorowy 1 słoiczek ~~METODA~~ Mięso

Kuchnia Paulettes
Karkówka duszona z kapustą pekińską 257

Dzisiaj mam dla Was przepis na danie mięsne, które jest bardzo proste do przygotowania i bardzo smaczne. Raz dwa i mamy obiad. Karkówka duszona w kapuście pekińskiej. Podałam ją z ziemniakami puree. Można podawać również z frytkami, ryżem , kaszą lub makaronem. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce Mięsa  . Polecam również przepis na pyszną karkówkę pieczoną Składniki(...)karkówki bez kości 1 duża główka kapusty pekińskiej 1 duża cebula 2 szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła klarowanego 4 kawałki papryki konserwowej sól pieprz papryka słodka Karkówkę pokroić w plastry o grubości 0,5 cm. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć  kotlety z dwóch stron na rumiany kolor

O kuchni z uczuciem
Chińska zupa z jajkiem, kapustą pekińską i grzybkami mun 119

jedynym sekretem głębokiego i wyrazistego smaku jest tu solidne doprawienie. Świeży imbir, cynamon, nasiona kopru i anyż przeobrażą zwykły rosół w aromatyczne orientalne danie, cudownie przy tym rozgrzewające. Kapusta pekińska i grzybki mun stanowić będą ciekawe dodatki. To świetny sposób na „zagospodarowanie” resztek rosołu i urozmaicenie zupowego repertuaru. Składniki na 3 – 4 porcje: 1 l chudego rosołu(...)kurczaka / bulionu drobiowo-warzywnego / bulionu warzywnego w wersji wegetariańskiej 2 jajka 6 – 8 liści kapusty pekińskiej około 15 suszonych grzybków mun sos sojowy tamari do smaku kilka kropel octu ryżowego 1 łyżka oleju sezamowego lub ryżowego (opcjonalnie) przyprawy: 1 łyżka nasion kolendry, 1 laska cynamonu, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, 1 gwiazdka anyżu, kilka ziaren czarnego pieprzu, kilka plasterków świeżego

Even Better Food
Kapuśniak – czerwony diabeł 112

Połączenie kiszonej kapusty z łagodnymi malinowymi pomidorami. Składniki 200 g wędzonego boczku 1 strąk czerwonej papryki 2 cebule olej 1 łyżka koncentratu pomidorowego ostra mielona papryka ocet jabłkowy 750 ml bulionu warzywnego puszka pomidorów 500 g kiszonej kapusty sól pieprz pieprz cayenne     Przygotowanie   Paprykę oczyściłem, pokroiłem w cienkie paski, cebule w pół talarki. Boczek w kostkę. Wszystko(...)razem podsmażyłem kilka minut na niewielkiej ilości oleju. Dodałem koncentrat i paprykę w proszku, chwilę przesmażyłem, dodałem ocet, bulion, pomidory i pokrojoną kapustę. Doprawiłem solą, pieprzem, pieprzem Cayenne. Gotowałem do miękkości kapusty

R'n'G Kitchen
Postne łazanki z kapusty kiszonej 158

Łazanki te są szybkie i bardzo smaczne, lubię doprawić je bardzo pikantnie ale to już na swoim talerzu gdyż rodzina za ostrością nie przepada...  Postne łazanki z kapusty kiszonej  Składniki :  400 g makaronu łazanki 400 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka olej rzepakowy  sól, pieprz liść laurowy  ziele angielskie(...)Przygotowanie : Kapustę kroimy, przekładamy do garnka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, podsmażamy do zeszklenia. Marchewkę obieramy ścieramy na tarce, dodajemy do cebuli i przesmażamy, następnie dodajemy kapustę - całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przesmażamy całość 3-4  minuty. Następnie dodajemy makaron, mieszamy. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z POREM 145

typowa sałatka z czerwonej kapusty z porem i sosem z ogórków kiszonych na bazie jogurtu.Jak na tę porę sałatka świetnie się nadaje , gdyż zawiera potężną dawkę Witaminy C i minerałów. 0.5 pora 1 mała czerwona kapusta 1 łodyga selera naciowego Natka pietruszki 1 mały jogurt naturalny 1 ogórek kiszony Sól i pieprz ****************************** Kapustę poszatkować cienko.Ogórka kiszonego zetrzeć na tarce(...)dodać do kapusty.Jogurt doprawić solą i pieprzem , wymieszać.Por i seler naciowy pokroić w plasterki , dodać do kapusty, natkę drobno posiekać i też dołożyć do kapusty.Wlac jogurt naturalny i wymieszač.Podawać do dań mięsnych.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kapusta zasmażana z groszkiem 109

Wszelkiego rodzaju kapustę uwielbiamy. Zasmażaną, gotowaną, duszoną...w gołąbkach, zupach itp itd. Wdzięczny temat kulinarny <3 Tutaj jako dodatek do dania głównego, idealna z kopytkami <3 Składniki 1/4 białej kapusty 1 mała puszka groszku konserwowego 1 cebula 1 łyżka smalcu 100 ml bulionu 1 łyżka mąki sok z cytryny sól, pieprz     Przygotowanie   Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Posiekaną cebulę podsmażamy na smalcu. Kapustę siekamy, dodajemy do cebuli, chwilę razem podsmażamy i dodajemy bulion. Całość cały czas smażymy, od czasu do czasu mieszamy. Gdy kapusta zmięknie, dodajemy osączony z zalewy groszek, mąkę i dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen
Surówka z kiszonej kapusty 101

Idealna do obiadów, tradycyjna polska surówka z kiszonej kapusty. Idealnie pasuje do ryb ale też do dań mięsnych. Smakuje wszystkim, bez wyjątku. Surówka składa się tylko z kapusty kiszonej, marchwi, cebuli i jabłka, do tego przyprawy i odrobina oleju. Spróbujcie sami :) Składniki:  * 400g kiszonej kapusty * dwie średnie marchewki * jedno małe słodkie jabłko * jedna mała cebula * 2 łyżki oleju(...)łyżka cukru * pół łyżeczki soli i pieprzu Kapustę przekładamy do dużej miski. Marchew ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę i jabłko możemy zetrzeć na nie co grubszych. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy przyprawami i dodajemy olej. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby cukier się rozpuścił. Smacznego

Klasyka Gotowania
Ziemniaki po żydowsku - przepis odświeżony 170

Składniki: -1 kg wołowiny gulaszowej -1/3  małej główki kapusty -8 ziemniaków -4-5 cebul -2 duże marchewki -5 listków laurowych -4 ziela angielskie -kminek -olej lub odrobina smalcu -sól, pieprz Na dno żaroodpornego garnka, np. gęsiarki, wyłożyć liście kapusty. Na kapustę wyłożyć wa rstwę pokrojonej w plasterki marchewki, dodać dwa liście laurowe i dwa ziela(...)angielskie, na to ułożyć połowę pokrojonej w kostkę wołowiny, połowę pokrojonej w plastry cebuli, poszatkowaną kapustę, posypać kminkiem,   ułożyć kolejną warstwę wołowiny, na niej ułożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i resztę cebuli, dodać liście laurowe i ziele angielskie, skropić odrobiną oleju lub dodać trochę smalcu, zalać wszystko 1/2 przegotowanej wody, wstawić do gorącego piekarnika.  Kiedy

Kulinarne przemyslenia