wspaniale gotowała. To co ta kobieta potrafiła w kuchni z niczego stworzyć to było coś wspaniałego ,nie spotykanego.Jednym z pierwszych takich dań to były kotlety z kapusty włoskiej. Przez lata odtwarzałam wiernie jej przepis aż do dzisiaj . Troszeczkę go zmodyfikowałam .I teraz przedstawiam moją wersję. Składniki 1/2 kapusty włoskiej 4 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 cebula(...)sól,pieprz. oliwa do smażenia Wykonanie Kapustę i 3 jajka gotuję . Po ugotowaniu w misce jajka rozgniatam widelcem, kapustę odsączam z wody ( mocno wygniatam) i kroję na drobno ,wrzucam do miski z jajkami dodaję soli ok,1/2 łyżeczki i pieprzu o polowe mniej , następnie dodaje surowe jajko,bułkę tartą, pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę i dokładnie wszystko mieszam
Eli GotowanieDzisiaj pierogi ze świeżej kapusty . Bardzo je lubię , są wyjątkowo delikatne . Dodaje do nich malo dodatków ponieważ zagłuszyły by właściwy smak kapusty. Są też trudniejsze do zlepiania , ale smak rekompensuje trudy lepienia. Składniki ciasto 2 szklanki mąki 400 ml wody 1/2 łyżeczki soli Niedawno w jakimś programie telewizyjnym usłyszałam że każda gospodyni ma patent na ciasto pierogowe(...)wlewam po trochu bardzo ciepłej wody ,czły czas mieszam mąkę z wodą.Zagniatam ciasto i to wszystko . Jest miękkie ponieważ nie ma jajek , dokladniej mówiąc bialek. Farsz 1 kapusta świeża , 1/2 kg pieczarek 1 duża cebula 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyzeczki pieprzu ziolowego 1/2 łyżeczki zmielonego kminku( nie musi być ale ja go lubię) Wykonanie
Eli Gotowaniesmak nie ucierpi , niestety wizualnie będzie trochę nie tak. No ale wracam do moich łazanek są orginalne to znaczy takie nauczyłam się od mojej mamy przygotowywać. Sklad 1/4 kapusty świeżej ( maze być włoska lub zwykła biała) 10 dkg boczku chudego 1 cebula 1/2 łyżki majeranku sól,pieprz do smaku Wykananie Ciasto wykonuje według przepis na ciasto(...)makaronowe kroję w kwadraty 1cm x1 cm i gotuję w osolonej wodzie. Nie musi być miękki ponieważ dojdzie jeszcze z kapustą. Kapustę kroję w paski a potem przecinam na mniejsze części.i wrzucam na osoloną kipiącą wodę i gotuje ok 10 minut. Boczek kroję w drobną kostkę i wrzucam do głębokiego rondla( oliwy nie dodaje ponieważ z boczku wytopi się
Eli GotowanieUwielbiam kapustę pekińska za jej delikatność , wszechstronność i krótki czas obróbki termicznej . W surówkach natomiast jest tak wspaniała ,że wystarczy lekko posolić i skropić octem winnym i już może być. Dlatego jest bardzo często gościem na moim stole. Skladniki na 4 porcje 1 kapusta pekińska 1 duże jabłko 1/2 pęczka koperku sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki(...)oliwy(najlepiej z oliwek) 1 łyżeczka octu winnego Wykonanie Krok 1 . Kapustę , jabłko i koperek umyć . Krok 2 . Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkować na drobne paski. Koperek pokroić na drobno. Krok 3 . Wszystko razem wymieszać. dodać oliwę sól,pieprz i ponownie wymieszać . Krok 4 . Na koniec dodać cukier
Eli Gotowanietyle że moje wnuczki zjadają ją do ostatniej łyżki. Skład 2-3 plasterki wędzonego chudego boczku 1 filet z kurczaka (mama używała karkówki lub kości ze schabu) 1/2 kapusty pekińskiej ( kiedyś była świeża) 1/4 kapusty wloskiej 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku garść makaronu ( obojętnie jakich tu są nitki) 1 łyżka majeranku(...)Przekładam do garnka z osoloną wodą . Na tłuszcz wytopiony z boczki wrzucam cebule i czosnek podsmazam na zloty kolor . Dodaje do garnka i po kolei marchewka, pietruszka,ziemniaki , kapusta włoska,i przyprawy(listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego) Gotuje to ok 15 minut . Dodaje makaron. Gotuje do chwili gdy makaron jest miękki i teraz dodaje kapustę pekińską, majeranek
Eli Gotowaniespróbować z warzywami . Takimi od wieków u nas- w Polsce ,używanymi. Nawet całkiem niezle smakował. Składniki na 4 rolady 4 pojedyńcze filety drobiowe cebula 1/4 główki kapusty czerwonej 2 marchewki 10 cm pora 1/2 natki pietruszki 1/4 kapusty pekińskiej 1 łyżka musztardy ostrej 1 szklanka wody lub rosołu oliwa Panierka 1 jajko 5 łyżek płatków kukurydzianych sól(...)pieprz Wykonanie Krok 1 . Warzywa umyć i osuszyć . Cebulę,marchewki i por pokroić w paski ok 3cm. Kapusty poszatkować.Natkę posiekać drobno . Krok 2 . Umyte i osuszone filety rozbić na cienkie płaty. Doprawić pieprzem i solą z każdej strony. Krok .3 Rozgrzać oliwę w rondelku i wrzucać w kolejności : marchewkę, zamieszać i podsmażyć ok 2 minut, cebulę ,zamieszać,kapusty ,zamieszać
Eli Gotowaniemnie żeberko. Bardzo lubię żeberka . Ale chude. Tłuszcz jest nośnikiem smaku ,podobno. Jednak dla mnie smak jest zamknięty w chudziutkim kawałku mięska. Składniki 1 kg żeberek wieprzowych główkę kapusty młodej 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 szklanki oleju (ja używam rzepakowego) 1 pęczek(...)czosnek. Przełożyć do żeberek. Podlać 1/2 szklanki wody lub bulionu. Dusić pod przykryciem aż do miękkości. Od czasu do czasu obracać żeberka i uzupełniać płyn . 3 Główke kapusty poszatkować i ugotować w osolonej wodzie. (ok 15 minut) Jeśli wody jest za dużo to ją odlać . Kapusta musi być sucha . Podsmażyć na pozostałej oliwie, pokrojoną w piórka cebule
Eli GotowanieMój kapuśniak to zupa śmieciucha. Wszystko tam jest . sporo ziół , warzyw , mięska również . Jednym słowem idealna zupka na zimowe dni. Składniki 1/2 małej główki kapusty 1 duża marchew 2 cebule 1 pietruszka 4-5 ząbków czosnku 2-3 ziemniaki (nie koniecznie) 20-30 dkg łopatki lub karkówki 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ziaren(...)gorczycy 1 łyżeczka kminku sól pieprz do smaku 1/2 szklanki oliwy Wykonanie Krok 1 Umytą kapustę posiekać , odstawić. Krok 2 Umytą i obraną marchew ,pietruszkę, ziemniaki pokroić w słupki , cebulę w piórka. Czosnek obrać drobno posiekać Krok 3 Mięso , umyć ,osuszyć
Eli GotowanieMyślę,ze surówke z czerwonej kapusty zna każdy i zapewne każdy nie jednokrotnie ją serwował do swoich dań. To jest moja wersja tej surówki ale z przyjemnoscią poznam Wasze! Składniki; . pół główki czerwonej kapusty 1 mała czerwona cebula sól, pieprz, łyzka majonezu łyzka musztardy łyzka jogurtu naturalnego Kapuste opłukać a następnie zetrzeć na tarce, zalac wrzątkiem i zostawić(...)około 5 min. Po tym czasie odcedzić i jeśli jest taka potrzeba dokładnie odcisnąć. Składniki sosu wymieszać. Cebule pokroić w drobna kostke, dodac do kapusty. Doprawic do smaku i wymieszać z sosem. I gotowe! Dzięki tej kąpieli we wrzątku, kapusta jest bardziej miękka
Radość kipiąca uśmiechem.Kapuśniak z boczkiem, kiełbasą i fasolą to rozgrzewająca i przepyszna gęsta zupa. Wspaniały smak kapuśniaku jest dzięki połączeniu gotowanej kapusty kwaszonej ze smażonym boczkiem, kiełbasą oraz świeżymi przyprawami. Efekt na pewno zadowoli każdego domownika, gustujące w kwaśnych smakach. Podajemy z kromkami świeżego, chrupiącego chleba. Składniki: 2 litry wywaru lub wody 450 gr. kiszonej kapusty 4 ziemniaki 50 gr. fasoli perłowej(...)soli i pieprzu 2 kostki rosołowe koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Fasolę namaczamy w wodzie przez całą noc. Na następny dzień będzie fasola miękka. Gotujemy w wodzie, w której się moczyła. Kapust ę kroimy, zalewamy litrem wywaru i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając , uważając żeby si ę nie przypaliła. Obieramy ziemniaki, płuczemy, kroimy w kostk ę , zalewamy
Smaczne PotrawyZapiekanka smaczna i bardzo sycąca. Idealna na chłodne dni. Składniki: -1,5 kg ziemniaków -0,3 kg mielonego mięsa -4 surowe kiełbasy -0,5 kg kiszonej kapusty -0,2 kg pieczarek -2 cebule -sól, pieprz, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -olej do smażenia Kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody ok. 40 minut. Odcedzamy, studzimy i kroimy na drobno. Cebulę(...)przyprawiamy i smażymy do odparowania sosu. Zdejmujemy z patelni. Zdejmujemy osłonki z kiełbasy i razem z mielonym mięsem podsmażamy na patelni do zrumienienia. Mięso również należy doprawić do smaku. Kapustę, mięso i pieczarki mieszamy. Ziemniaki ścieramy w maszynie lub ręcznie. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, dodajemy czosnek niedźwiedzi. Łączymy ziemniaki z mieszanką kapusty, mięsa i pieczarek i wszystko mieszamy. Przekładamy
Maminek kulinarnyMięso plus kiszona kapusta to bardzo dobre połączenie. Jedno zawiera cenne żelazo, drugie ogromne pokłady witaminy C. Żelazo jest dużo lepiej wchłaniane przy obecności wit C, dlatego między innymi połączenie to jest tak wspaniałe. Drugi aspekt to oczywiście smak, osobiście ubóstwiam kiszoną kapustę, więc co tu dużo mówić :D Potrzebujemy: niewielki kawałek mięsa z królika, wołowego lub wieprzowego (5x5cm(...)garść odciśniętej kiszonej kapusty łyżka płatków drożdżowych pół cebuli 1 jajko 2 łyżki bułki tartej szczypta majeranku 1 kuleczka rozgniecionego czerwonego pieprzu , ja użyłam pieprzu od EkoMaja, która to sprawiając mi ogromną radość przysłała mi woreczek tych cudownych diamentów ze swojego sklepu <3 szczypta suszonej natki pietruszki, bądź łyżka posiekanej świeżej natki Mięso mielimy i dodajemy pokrojoną
MamaOskarkaKrokiety, to jedne z tych potraw, które smakują mi najbardziej przyrządzone przez siebie samą. Składniki: 1.Farsz: słoik kapusty kiszonej ( 900g, po odsączeniu 600g), 2 średnie cebule, 380g pieczarek, sól, pieprz, olej lub inny tłuszcz do podsmażenia pieczarek i cebuli. 2. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka, mleko ( 2 i 1/2 szklanki), mąka - tyle by ciasto było niezbyt gęste ani zbyt rzadkie(...)następnym razem dokładnie zważę by dokładnie podać), sól, olej. 3. Panierka: 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia krokietów. Przygotowanie: 1.Farsz: Kapustę kiszoną ugotować i dobrze odsączyć. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć - podczas smażenia posolić i popieprzyć. Kapustę kiszoną wymieszać razem z pieczarkami i cebulą. Sprawdzić czy wystarczająco jest doprawiony farsz. W razie potrzeby doprawić. Farsz posiekać
W kuchni u MonikiSurówka z kiszonej kapusty jest moją ulubioną surówką podawaną do ryby. Jednak z innymi daniami również bardzo dobrze smakuje. Składniki: słoik kapusty kiszonej 900g (po odsączeniu 600g), 1 duże jabłko, 1 cebula, pieprz, oliwa z oliwek, 1 marchew, jeżeli kapusta jej nie ma. Przygotowanie: Kapustę kiszoną posiekać, tak by nie była za długa. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko i ewentualnie
W kuchni u MonikiSkładniki: mała główka młodej kapusty lub 3/4 dużej główki kapusty, kość od schabu, 1 marchew, garść świeżej, posiekanej natki pietruszki, garść świeżego posiekanego koperku, kawałek pora, kawałek selera, 30-50dag boczku, 2 pęta kiełbasy, cebula, sól, pieprz, liście selera - niekoniecznie jeżeli jest korzeń. Przygotowanie: Ugotować wywar: kość od schabu zalać wodą ( ale tak by woda nie przykryła(...)kości). Dodać startą marchew, por i seler (ewentualnie liście selera), gotować kilka minut. Posolić i popieprzyć. 1 pęto kiełbasy, boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Kapustę pokroić. Dodać pokrojoną kapustę i dusić ok.30min. do miękkości. Następnie dodać kiełbasę z boczkiem i cebulką, wymieszać i chwilę jeszcze dusić. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę, koperek oraz
W kuchni u Moniki