hakerami wszystko miałam skasowane i do tej pory wielu przepisów i zdjęć niestety nie odzyskałam.Dlatego uważam że ten przepis jest wart aby go przypomnieć.Zapraszam. 1 kapusta czerwona 5 szt.ziemniaków 1 duża pietruszka koperek vegeta sól pieprz bulion z kury śmietana ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w kostkę.Kapustę czyścimy i szatkujemy cienko.Pietruszkę obieramy i myjemy(...)kroimy w kostkę.Wszystko to zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości .Dodajemy jak warzywa zmiękną szatkowaną kapustę.Dalej gotujemy aż kapusta zmięknie.Wlewamy spienioną śmietanę i dodajemy posiekany koperek.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizawsze do drugiego dania przyrządzam surówkę , ty razem proponuję surówkę z gruszką , kapustą białą , bardzo fajnie smakuje , i pasuje do wielu wielu drugich dań , tak więc zapraszam wszystkich do wypróbowania mojej wersji surówki . Składniki ( 4 osób ) Pół główki kapusty białej 2 marchewki 2 ogórki kiszone 1 gruszka 1 jabłko 1 mała cebulka sól(...)pieprz ziołowa 3 łyżki oliwy Wykonanie Kapustę szatkujemy , następnie obieramy marchew i ścieramy na tarce o średnich oczkach , ogórka kiszonego , jabłko oraz gruszkę także ścieramy na tarce o średnich oczkach . Jak warzywa mamy starce , to obieramy cebulkę i przesmażamy ją na odrobinie oliwy i dodajemy do naszych warzyw i kapusty , doprawiamy do smaku przyprawami , oraz dodajemy
Mój SmakWitam Kochani dziś przychodzę do Was na odmianę z czymś lekkim i zdrowym. Wiosna w pełni, więc już powoli możemy zaczynać delektować się nowalijkami. Surówka z młodej kapusty jest niezwykle zdrowa, wręcz ją uwielbiam Składniki -1 mała główka młodej białej kapusty -1 średnia marchew -koperek-1 płaska łyżka drobno posiekanego -1 mała cebula -biała lub czerwona -3 łyżki śmietany(...)trochę pieprzu -pół łyżeczki soli -płaska łyżka cukru, nawet mniej Kapustę szatkujemy na szatkownicy bardzo drobno następnie marchew trzemy na tarce jarzynowej kapustę oraz marchew dajemy do jednej miski, dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i dodajemy do całości dodajemy resztę składników, mieszamy i gotowe. Surówka jest wspaniała, polecam gorąco
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułączy się z rybą (na przykład z tego przepisu). Jest szybka, łatwa w wykonaniu, zdrowa i w porównaniu do gotowych surówek, tania. Składniki: 250g dobrej jakościowo kiszonej kapusty 1 mała marchewka pół średniej cebuli lub 1 mała pół jabłka 1 łyżeczka niepełna oleju Wykonanie: Kapustę kiszoną drobno szatkujemy i wrzucamy do miski. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce(...)grubych oczkach. Tak samo postępujemy z marchewką. Cebulę kroimy na bardzo drobną kosteczkę. Wszystkie te składniki dorzucamy do kapusty, dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Surówka jest już gotowa do podania
Anielska Kuchnia Aniwyjątkowo, a danie jest bardzo proste do zrobienia. Miałam jajka od młodych kurek, czyli malutkie. Takie są najlepsze do tego dania, najlepiej się tu sprawdzają. Danie to podałam z kapustą kiszoną przygotowaną w mojej ulubionej wersji :) Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą 3 porcje 1 szkl. surowej kaszy gryczanej 1,1-3/4 szkl. wody 1 łyżka masła(...)zrobić 3 wgłębienia grzbietem łyżki i wbić w nie po jednym jajku w każdy otwór. Pomiędzy jajka włożyć kulki mozzarelli. Włożyć do gorącego piekarnika na 20 minut. Surówka z kapusty kiszonej 250 g kapusty kiszonej ½ małej cebuli 1 słodkie jabłko 2 łyżki dobrego oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz Kapustę drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć
Posadzone i zjedzonerodzaju kapustnych. Znana jest wyłącznie z uprawy. Ma najmniejsze wymagania ze wszystkich roślin kapustnych i to zarówno co do ciepła jak i gleby. Glebę przygotowuje się tak jak pod kapustę głowiastą białą. Jarmuż wysiew się na rozsadniku w połowie maja, zaś rozsadę sadzi się na stałe w połowie lipca. Z odchwaszczeniem jarmużu nie ma większego kłopotu, ponieważ szybko się rozrasta(...)przykrywają powierzchnię rozłożystymi liśćmi. Zabiegi pielęgnacyjne są takie same jak przy kapuście. Zbiór jarmużu rozpoczyna się w listopadzie i może trwać do wiosny. Kędzierzawe liście wycina się tuz przy łodydze zaczynając od dołu. Liście mogą być zbierane zimą, w okresie mrozu. Najważniejszymi obszarami uprawy jarmużu znajdują się w środkowej i północnej Europie oraz Ameryce Północnej i Azji. Odmiany jarmużu różnią
Ciastka - domowe słodkościViolaPassion Następna pyszna surówka. Składniki: Główka białej kapusty 1 średnia cebula 1 marchew pieprz ziołowy sól do smaku 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 1 papryka czerwona Sposób: Kapustę kroimy na pół i na 3 Kroimy drobno nożem ,albo używamy specjalnej tarki do cięcia kapusty ja taką posiadam i nie ukrywam że jest dużo szybciej. Wsadzamy do miski(...)nacieramy solą, cukrem. Pozostawiamy na godzinę Dzięki tej metodzie nasza kapusta stanie się miękka i smaczna i pozbędziemy się goryczki Obieramy marchew tarkujemy na średnich oczkach na tarce. Obieramy cebulę kroimy drobno w kostkę. Paprykę na pół i w cienkie paski Dodajemy oliwę, pieprz , W razie konieczności dodatkowo sól i cukier
Viola cooks with passionsyty wręcz obiad.Jesli chcesz poczuć minioną epokę ,posmakuj naleśniki imć Zagłoba:)... Ciasto: ~~~~~~~~ 20dag.maki 2 jajka 2 szkl.mleka 2 łyżki oleju majeranek 1 łyżeczka 1 łyżeczka kozieradki sól Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~ 25dag.kiszonej kapusty 1 serce wieprzowe lub jak ktoś nie lubi mięso wołowe 1 cebula 3 ząbki czosnku olej 4 suszone grzybki liść laurowy po 4 ziarna ziela ang.i czarnego pieprzu(...)masła sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto-miksujemy mąkę z mlekiem,jajkami,dodajemy olej,majeranek,kozieradkę i sól.Odstawiamy ciasto na 30 min.Cebulę i czosnek obieramy,siekamy,podsmażamy na oleju.Dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną,grzyby namoczone wcześniej w szklance wody,liść laurowy,ziele ang. i ziarna pieprzu.Dusimy kapustę ok.30 min.Gdy będzie miękka ,odparowujemy i studzimy.Wyjmujemy liść,ziele i pieprz oraz grzyby.Dodajemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwszystkim świetnie znane. Czy dzisiaj u nas klasyka ? Trudne pytanie. W moim domu zazwyczaj jadało się pierogi ruskie jednak moja córeczka jest stanowczą mięsożercą i właśnie te mięsne z kapustą są dla niej numerem jedne. Dzisiaj pyszne domowe pierogi, które smakują prosto z wody czy tez jako zarumienione na patelni. Pierogi z mięsem i kapustą Składniki : ciasto(...)mąki 1 żółtko szczypta soli około 200 ml ciepłej wody farsz: 1 kg łopatki 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 jajko 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Farsz: Mięso myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Kapustę płuczemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizostały ze starych książek kucharskich. 5 produktów zakładu, zostało wpisanych na prestiżową, Krajową Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to: pierogi z borówkami pilzneńskie, pierogi z kapustą i grzybami pilzneńskie, pierogi z mięsem pilzneńskie, pierogi ruskie pilzneńskie oraz gołąbki pilzneńskie. Do produkcji wykorzystywane są wyłącznie naturalne surowce. Świeże mięso pochodzi z Zakładu Przetwórstwa Mięsa w Pilznie(...)konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów", są w całości (oprócz rozdrabniania mięsa) wykonywane ręcznie. Recepturą i sposobem wykonania nie różnią się od tych wykonanych w domu. W liść kapusty zawija się ugotowany ryż wymieszany z mięsem i naturalnymi przyprawami, a potem piecze. „Resztki” kapusty (niepasującej wielkością do zawijania), kupowanej od lokalnych rolników, używa się do pierogów, krokietów czy pierogów
królestwo garówugotowaniem otulone pomidorami, co nadało im pysznego posmaku tychże warzyw. Kapustka po ugotowaniu była mięciutka , a c ałość znik ła błyskawicznie. Gołąbki z mięsem i pieczarkami w młodej kapuście Składniki : 10-12 liści młodej kapusty 400 g mięsa mielonego z łopatki 300 g pieczarek 150 g ryżu białego 1 pęczek koperku olej 1 puszka pomidorów(...)sól, pieprz P rzygotowanie : Liście kapusty oparzamy, odcinamy łyko. Ryż gotujemy na sypko. Mięso przesmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki i całość podduszamy 10 minut. Następnie dodajemy ryż oraz posiekany koperek, doprawiamy do smaku sola i pieprzem, mieszamy. Farsz zawijamy w liście kapusty, układamy w rondlu, zalewamy pomidorami z puszki i wodą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Całość
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipierwsze dynie i zamarzyło mi się ciasto dyniowe. Już niebawem... Zapachniał mi w wyobraźni bigos i ugotowałam sobie jego namiastkę. Przepis podpatrzony w Jadłonomii , przygotowany po swojemu. Młoda kapusta pachnąca papryką 2 średnie czerwone papryki lub 3 małe 1 cebula 1 ząbek czosnku oliwa do smażenia 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 niedużej główki białej kapusty, lub połowa sporej(...)młodej 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1 puszka krojonych pomidorów sól i czarny pieprz Kapustę siekamy drobno. Cebulę kroimy w ćwierć talarki, czosnek siekamy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy papryki i cebulę, smażymy przez 1 – 2 minuty. Po tym czasie dodać syrop klonowy, mieszamy i smażymy
Dzieje kuchennej Wiewiórykotleta Sos grzybowo-jałowcowy: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ woda z namoczonych grzybów suszonych( ok.1 szkl.) 1 łyżeczka zmielonych kulek jałowca kremówka do zabielenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz Surówka z kapusty kiszonej: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ posiekana drobno kapusta kiszona natka pietruszki posiekana sól pieprz cukier do smaku olej `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Grzyby gotujemy,odcedzamy i siekamy drobno ,dodajemy do zmielonych ziemniaków.Wsypujemy mąki tyle, aby ciasto(...)pieprzymy,wsypujemy łyżeczkę zmielonego jałowca,mieszamy.Mąkę ziemniaczaną 1 łyżeczkę mieszamy w odrobinie zimnej wody i wlewamy do gotującego się sosu.Chwilę zagotowujemy i ściągamy z gazu.Dolewamy kremówkę.Mieszamy. Kapustę kiszoną kroimy drobno,odciskamy wodę,solimy pieprzymy i dosypujemy cukru do smaku,dodajemy posiekaną natkę pietruszki,mieszamy.Wykładamy na talerz kapustę ,na to kotlet i polewamy sosem.Smacznego.Danie musi być
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiogórki bo któż nie lubi ogórków. Ogórki Konserwowe Ogórki Kiszone Ogórki Małosolne Korniszony Teraz zaproponuję przepisy na sałatki do słoików z kapustą, bardzo smaczne i warte uwagi. Sałatka z Czerwonej Kapusty na Zimę Sałatka z Białej Kapusty z Warzywami na Zimę Sałatka na Zimę z Kapusty, Ogórków i Zielonych
Uwaga Babcia Gotujełatwo (jak na przepis z użyciem drożdży) a z przepisu, który Wam podam wychodzi ich aż 16, co wystarcza na więcej niż jeden dzień. :) Składniki (na farsz): 1/3 słoika kapusty kiszonej z grzybami leśnymi 5 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka stołowa majeranku 1 łyżeczka cząbru szczypta lubczyku sól, pieprz do smaku olej(...)łyżeczki soli 3 łyżki oleju (do ciasta) plus odrobina (do smażenia) 1 jajko ½ dużej czerwonej cebuli Wykonanie: Umyj i pokrój cienko pieczarki, wyjmij ze słoika i poszatkuj kapustę. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju pieczarki wraz z cebulą i czosnkiem, następnie dodaj kapustę i wszystkie przyprawy, podsmaż, aż woda wyparuje. Odstaw do ostygnięcia
Garniec Magalie