kapustą - 19268 przepisów (strona:420/1285)

Czerwona kapusta w mleczku kokosowym 132

Okazuje się że nie tylko młoda kapusta, ale i czerwona kapusta kocha mleczko kokosowe. Tak, to prawda. Kapusta podkręcona smakiem wina, pomarańczy, octu balsamicznego z dodatkiem mleczka kokosowego to mieszanka wyjątkowo smaczna. Małżeństwo wręcz idealne. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Łazanki z kapustą kiszoną 176

Łazanki z kapustą kiszoną to szybka, prosta i bardzo,  bardzo smaczna propozycja na obiad. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 250 g makaronu łazanki 300 g kiełbasy 250 g boczku 2 średnie cebule olej do smażenia 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kminek (opcjonalnie) sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kapustę przepłukać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać(...)Kiełbasę, boczek pokroić w większą kostkę, podsmażyć na oleju pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem smażyć, aż cebula się zeszkli. Do boczku z kiełbasą dodać odcedzoną kapustę i wszystko razem podsmażyć jakieś 5 minut. Po tym czasie dodać makaron,  przyprawić solą i dużą ilością pieprzu. Wymieszać i chwilę jeszcze razem poddusić. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowo - koperkowym 206

Pełna witamin surówka z kapusty pekińskiej i papryki to doskonały dodatek do dań obiadowych. Jest pyszna, a dodatkowo błyskawiczna w przygotowaniu. Jeśli nie macie pomysłu na  dodatek do obiadu  gorąco polecam tą surówkę. Składniki: 1 kapusta pekińska mała puszka kukurydzy 1 papryka (czerwona, pomarańczowa lub żółta) 80 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta cukru łyżka drobno(...)posiekanego koperku sok z cytryny sól pieprz Kapustę opłukać i poszatkować. Paprykę pokroić w kostkę, a kukurydzę dokładnie odsączyć. Oliwę połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i koperkiem. Doprawić do smaku odrobiną cukru, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Kapustę połączyć z papryką i kukurydzą, zalać sosem i wymieszać. Smacznego

kuchnia doski
Zupa tajska z krewetkami i fasolą szparagową 151

przy wyborze warzyw oraz mięsa, choć tu nie tak do końca, gdyż wybieramy między kurczakiem a krewetkami. Z warzywami możemy bardziej poszaleć. Do zupy pasują: marchew, pieczarki, papryka, kukurydza, kapusta pekińska, fasola szparagowa. Ale, ale...nie wrzucajmy do gara wszystkiego. Do mojej zupy dodałam kapustę pekińską, kukurydze ( z puszki ) oraz zieloną fasolkę szparagową ( mrożoną od Poltino . Składniki: 200 g krewetek(...)mini 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka czerwonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 400 ml bulionu ( warzywny lub drobiowy ) 200 g kukurydzy z puszki biała część kapusty pekińskiej małej 150 g zielonej fasolki szparagowej ( mrożonej Poltino ) łyżeczka sosu sojowego łyżeczka sosu rybnego łyżeczka cukru trzcinowego limonka oliwa do smażenia  Wykonanie: Krewetki rozmrozić, odsączyć na sicie. W garnku rozgrzać

kolorowotorcikowo
Ribollita, toskański sposób na jesienne rozgrzanie 145

regionu. Usiadłam więc w restauracji w Montepulciano i po małej przystawce złożonej z sera pecorino, gruszek i miodu, zanurzyłam łyżkę w tej zupie gęstej od fasoli, pomidorów, chleba i kapusty cavolo nero, delektując się jej pysznym smakiem. Tym razem już jesienią postanowiłam odtworzyć smak ribollity . która przecież tak wspaniale syci i rozgrzewa w chłodniejszych miesiącach roku. Moja ribollita nie jest(...)dnia zabierzecie ze sobą na lunch, bo na następny dzień smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po ugotowaniu. Toskańskie cavolo nero zamieniłam na dostępny u nas jarmuż, ale i włoska kapusta sprawdziłaby się w tej zupie. Jako bazę użyłam lekko skarmelizowanych jarzyn. Szczególnie seler naciowy w czasie smażenia pachnący niczym maggi, w połączeniu z marchewką, cebulą, rozmarynem i tymiankiem oddały

Chilli Czosnek i Oliwa
Razowe pierogi z kiszką ziemniaczaną 152

Jeśli do rozdrobnionej kiszki ziemniaczanej Gzella niewielką ilość kiszonej kapusty dodamy,  to ciekawy farsz na pierogi w kilka chwil uzyskamy. Ciasto zaś z mąki razowej i pszennej doda im oryginalności, a podane z smażonym boczkiem smakowitości. Składniki ok. 30 szt.: ciasto: 150 g maki pszenno razowej, 100 g maki pszennej, 150 ml wody, szczypta soli, farsz: 3 szt. kiszki(...)ziemniaczanej Gzella, 50 g kiszonej kapusty (bez marchewki), pieprz czarny mielony do smaku, 4 łyżki bulionu, sól do smaku, ponadto: boczek surowy, sól do gotowania. Przygotowanie: Ciasto na pierogi: Z mąki, wody, z szczyptą soli zagniatamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min będzie bardziej elastyczne

Moniki Smakołyki
NAJZDROWSZY SOK DOMOWEJ ROBOTY (Z KAPUSTĄ, MARCHEWKĄ, BOTWINKĄ, SELEREM, KIEŁKAMI SŁONECZNIKA...) 159

owocowym, meeega słodkim, pełnym cukru soku. Dla zdrowia pijemy soki bogate w zieleninę i warzywa.  Czy bylibyście w stanie schrupać na śniadanie: 4 marchewki, ćwiartkę główki kapusty, dwa pęki botwinki, 4 laski selera i dwie duże garści kiełków słonecznika? Byłoby ciężko. Samo przeżuwanie tych warzyw zajęłoby Wam do czasu obiadu. Lepiej wrzucić wszystko to do wyciskarki i wypić łatwo(...)przyswajalny, bogaty w witaminy sok.  Nie eliminujcie ze składników kapusty! To ona jest królową tego soku za sprawą obecnej w niej witaminy U ,   uważanej za aminokwas życia . Witamina ta pomaga w leczeniu stanów zapalnych i owrzodzeń. Istnieją również przesłanki o jej właściwościach antynowotworowych. Obecnie niemal każdy cierpi na jej niedobór. Liście kapusty są jedynym źródłem witaminy

Jeść, by żyć w zdrowiu
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 140

moja rodzina i goście podczas świąt będą się zajadać wegańskimi, bezglutenowymi krokietami. Polecam! Składniki:   Naleśniki z  TEGO  przepisu. Farsz na 5 krokietów: 1/2 główki małej kapusty, 5 sztuk pieczarek, 1 cebula, 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, 3-4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 3/4 łyżeczki majeranku, 3/4 łyżeczki pieprzu, 2 liście(...)soli himalajskiej lub kamiennej. Panierka: 1/2 szklanki ciasta naleśnikowego, 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych (bezglutenowych). Wykonanie: Naleśniki smażymy według  TEGO  przepisu. Część ciasta naleśnikowego odkładamy do panierowania. Kapustę, pieczarki i cebulę drobno kroimy. Kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Cebulę i pieczarki podsmażamy na patelni, a następnie dusimy z kapustą

Jeść, by żyć w zdrowiu
Surówka z kapusty kiszonej domowej 99

Zapraszam na pyszną suróweczkę z domowej kapusty kiszonej.Prawda,że nie jest tak cienko pokrojona jak ta kupna ale jest o niebo lepsza i zdrowsza. Składniki: pół kg kapusty kiszonej(domowej) 1 średnia marchewka 1 średnie jabłko łyżeczka soku z cytryny odrobina soli pół łyżeczki pieprzu czarnego 3-4 łyżki oleju Przygotowanie: Kapustę odciskamy z soku i kroimy.Do kapusty ścieramy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pieczone gołąbki z mięsem 172

mogłam oprzeć się i zrobiłam standardowo ryż, mięso i cebula, a całość przyprawiona dość pikantnie świeżo mielonym czarnym pieprzem.   Pieczone gołąbki z mięsem   Składniki : 1 główka kapusty  600-700 g łopatki 1 cebula biała 200 g ryżu sól, pieprz przyprawa w płynie maggi  masło 3-4 szklanki bulionu lub wody  sos pomidorowy Przygotowanie : Łopatkę myjemy(...)cebulę obieramy - wszystko mielimy w maszynce.  Biały ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, dodajemy do mięsa, doprawiamy pieprzem i solą - mieszamy, farsz powinien być pikantny. Kapustę oparzamy, z liści odcinamy łyko. Farsz zawijamy w kapustę.  Brytfannę smarujemy masłem, układamy kilka liści kapusty na dno, układamy gołąbki, solimy delikatnie i skrapiamy przyprawa w płynie, zalewamy bulionem lub wodą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" - recenzja książki i KONKURS! 218

dodatkiem cukru i cynamonu. Ze smacznymi pozdrowieniami  Weronika :) Daria napisała: Dzień dobry, jeden z moich ulubionych ekspresowych obiadów to klopsiki w stylu oszukanych gołąbków (bo z ukrytą kapustą) z sosem cukiniowo-pomidorowym. Pyszne, zdrowe, syte i bardzo szybkie danie. Można dodać do niego pełnoziarnisty makaron wcale nie wydłużając czasu przygotowania. Wtedy to będą spokojnie 2 porcje. KLOPSIKI Z KAPUSTĄ(...)składniki na 1 dużą porcję: klopsiki: - ok. 250g mielonego mięsa z indyka                            - ok. 60g białej kapusty - sól, pieprz - 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów sos: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 zielona cebulka - ok. 100g startej na tarce cukinii (nieobranej) - 2-3 suszone pomidory w oleju

Moje Kuchenne Rewelacje
Krokiety z kapustą pieczarkami i mięsem. 164

kilku dni chodziły za mną krokiety z kapustą no i w końcu się zebrałam i zrobiłam,  do tego barszczyk i obiad w sam raz. Polecam na święta lub rodzinne imprezy.Do ciasta naleśnikowego użyłam mąki Młynów Stoisław .Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.mlynystoislaw.pl. Zapraszam :)  Składniki na farsz : 500 g pieczarek  2 kg kapusty kiszonej(...)szklanki m ą ki pszennej Wrocławskiej Młynów Stoisław 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju olej do smażenia    bułka tarta do obtaczania krokietów 4 jajka Wykonanie : Kapustę zalewamy wodą z łyżką soli, dodajemy liść laurowy  i gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy, studzimy i drobno siekamy. Pieczarki myjemy i jak trzeba obieramy ścieramy na tarce jarzynowej o dużych

Sama słodycz i szczypta chili
Majerankowe krokiety z kapustą i pieczarkami. 125

Krokiety robię raz na jakiś czas, zazwyczaj są to  nadzieniem z kiszonej kapusty. Przedstawiam Wam mój przepis na pyszne domowe krokiety. Składniki na ciasto; 2,5 szkl mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 szkl wody 2 jajka 2 łyżki posiekanego majeranku sól i pieprz do smaku   Składniki na farsz; 50 dag kapusty kiszonej 20 dag pieczarek(...)słodka papryka w proszku   Dodatkowo; kilka kromek suchego chleba pół szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka olej do smażenia   Przygotowanie; Z podanych składników na ciasto upiec cienkie naleśniki. Kapustę gotujemy do miękkości, następnie mocno odciskamy z wody i drobno kroimy. Cebule kroimy w kosteczkę a następnie podsmażamy na rumiano. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy kilka minut

Radość kipiąca uśmiechem.
makaron łazanki z kiełbasą w pomidorach... 141

łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka makaron łazanki wsypać do osolonej wody i gotować do miękkości makaronu, wylać na durszlak i przelać zimną wodą kiszoną kapustę pokroić drobniej, zalać wodą, wsypać cukier, gotować do miękkości kapusty na oleju zrumienić boczek wędzony z kiełbasą pokrojoną w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i wyciśnięty w prasce czosnek, wsypać majeranek(...)paprykę i podsmażać z z 5 minut włożyć kapustę z wodą w której się gotowała, dodać makaron, wszystko wymieszać i podsmażać mieszając z 5 minut na koniec dodać natkę pietruszki pokrojoną, wymieszać, najlepiej smakuje po kilku godzinach, makaron wchłonie wodę z kapusty, smaki się przegryzą - pyszne danie obiadowe na jesienne chłodne dni............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z czerwonej kapusty 121

Idealna surówka jako dodatek do obiadu. Przepis na wykonanie w thermomix na dole. Kapustę drobno posiekać, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać sok z cytryny, cukier, sól, pieprz i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku. Thermomix -kapustę pokroić na mniejsze kawałki, położyć pierwszą w naczyniu miksującym -jabłka obrać, pokroić w grube

Kuchnia Pokoleń