Krokiety robię raz na jakiś czas, zazwyczaj są to nadzieniem z kiszonej kapusty. Przedstawiam Wam mój przepis na pyszne domowe krokiety. Składniki na ciasto; 2,5 szkl mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 szkl wody 2 jajka 2 łyżki posiekanego majeranku sól i pieprz do smaku Składniki na farsz; 50 dag kapusty kiszonej 20 dag pieczarek(...)słodka papryka w proszku Dodatkowo; kilka kromek suchego chleba pół szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka olej do smażenia Przygotowanie; Z podanych składników na ciasto upiec cienkie naleśniki. Kapustę gotujemy do miękkości, następnie mocno odciskamy z wody i drobno kroimy. Cebule kroimy w kosteczkę a następnie podsmażamy na rumiano. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy kilka minut
Radość kipiąca uśmiechem.łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka makaron łazanki wsypać do osolonej wody i gotować do miękkości makaronu, wylać na durszlak i przelać zimną wodą kiszoną kapustę pokroić drobniej, zalać wodą, wsypać cukier, gotować do miękkości kapusty na oleju zrumienić boczek wędzony z kiełbasą pokrojoną w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i wyciśnięty w prasce czosnek, wsypać majeranek(...)paprykę i podsmażać z z 5 minut włożyć kapustę z wodą w której się gotowała, dodać makaron, wszystko wymieszać i podsmażać mieszając z 5 minut na koniec dodać natkę pietruszki pokrojoną, wymieszać, najlepiej smakuje po kilku godzinach, makaron wchłonie wodę z kapusty, smaki się przegryzą - pyszne danie obiadowe na jesienne chłodne dni............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięIdealna surówka jako dodatek do obiadu. Przepis na wykonanie w thermomix na dole. Kapustę drobno posiekać, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać sok z cytryny, cukier, sól, pieprz i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku. Thermomix -kapustę pokroić na mniejsze kawałki, położyć pierwszą w naczyniu miksującym -jabłka obrać, pokroić w grube
Kuchnia PokoleńSwoje dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, dlatego kuchnia regionalna z tych okolic jest mi szczególnie bliska. Dziś racuchy na słono z kapustą kiszoną, czyli tak zwane fuczki. Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 kg kiszonej kapusty 2 jajka 1 szklanka mleka sól do smaku pieprz do smaku olej do smażenia kwaśna śmietana Wykonanie: Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem soli(...)dobrze odcisnąć. Następnie z mąki, jajek, mleka zrobić ciasto naleśnikowe, zmieszać z kapustą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron złociście. Podawać z kwaśną śmietaną
Tradycyjna Kuchniaskładniki: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g kapusty kiszonej, odciśniętej 1 jajko ok. 170 g mleka lub wody sol, pieprz, kminek, cząber dodatkowo: tłuszcz do smażenia śmietana lub sos czosnkowy do podania wykonanie: Kapustę siekamy drobno. W garnku mieszamy mąkę z mlekiem lub wodą oraz jajkiem, tak jak na ciasto naleśnikowe. Dodajemy kapustę, mieszamy do połączenia się
Domowy Smak Jedzeniastwierdziłam, że koniecznie muszę je przygotować. No i jest. Pyszny wieprzowy (lub wołowy) gulasz z cebulą i dużą ilością wędzonej papryki. Jego specyfika polega na dodaniu pod koniec gotowania kapusty kiszonej. Są to smaki tak bliskie nam, Polakom, że aż dziwne, że danie to nie jest u nas popularniejsze. Gulasz szegedyński to kuchnia austro-węgierska, a więc galicyjska. Kuchnia północnego(...)książkę też polecam, choć bynajmniej nie jest kulinarna :) Podobnie jak w przypadku naszego bigosu, na gulasz szegedyński nie ma jednego przepisu. Baza, czyli mięso, cebula, papryka i kiszona kapusta znajdują się w każdym przepisie. Natomiast niektórzy do gulaszu dodają ziemniaki, a jeszcze inni ogórki kiszone. Po przeczytaniu kilkunastu różnych przepisów i historii z nimi związanych zdecydowałam się na wersję, którą
Trzeci talerzSzybka przekąska,idealnie sprawdzi się na imprezy rodzinne lub Wigilię,na ciepło i na zimno,idealne do barszczyku-po prostu pyszne..... Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 500g kiszonej kapusty duża cebula kostka rosołowa, kminek,majeranek,sól pieprz, czarnuszka do posypania wierzchu olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę odcisnąć, obgotować w wodzie z kostką rosołową(lub bulionie),lę Cebulę pokroić w kostkę(...)przyrumienić w rondelku,dodać kapustę,przyprawy i smażyć przez ok 10-15 min żeby nabrało smaku. Ciasto francuskie rozwinąć,wyłożyć na nie kapustę na całej powierzchni i zwinąć jak roladę,pokroić na ok 1,5 cm kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia,posypać czarnuszką. Piec w 180 stopniach ok 15 min(aż się ładnie przyrumieni) Smacznego :) Zapraszam również
Swojskie jedzonkozrobimy ekspresowe gołąbki, na tyle ekspresowe , że nie zdążyłam w świetle dziennym zauważyć ich aparatem. Wybaczcie jakość zdjęć, ale mordowała mnie również choroba i byłam słaba jak dziecko. Składniki kapusta włoska 1 kg mielonego mięsa indyczego ryż brązowy długi Symbio 400 g pieczarek cebula oliwa z oliwek olej kokosowy sól i pieprz do smaku Jak zrobić? Zagotuj wodę(...)dużym garnku. Z kapuchy usuń głąba i uszkodzone liście. Tak przygotowaną kapustę wkładamy do wrzątku i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu jakieś 6 minut. Zależy od kapusty. Jeśli macie włoską kapustę to wystarczy ją tylko parzyć pod przykryciem przez 15 minut. Wyciągamy i oddzielamy liście usuwając z nich bardzo twarde i łykowate części. Ryż gotujemy al dente. Cebulę pieczarki
Z Kuchni Do Kuchniobiad, który wszystkich zachwyci jest w naszym przypadku dużym wyzwaniem. Nieustannie jednak próbuję i od czasu do czasu mogę ogłosić sukces. Tu więc go ogłaszam! Składniki: dwie mniejsze główki kapusty włoskiej 150-200 g czerwonego ryżu 1 czerwona cebula 250 g pieczarek 300 g zielonej cukinii 2 łyżki oleju duży ząbek czosnku pęczek świeżego koperku 2 łyżki sosu sojowego przyprawy(...)łyżeczka czubrycy zielonej, 1 płaska łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu, sól ok. 30 g masła Wykonanie: W dużym garnku zagotować wodę, posolić i włożyć główkę kapusty (jeśli to naprawdę duży gar może zmieszczą się obie, ja gotowałam etapami). Gotować kapustę ok. 7-8 minut. Wyjąć i zahartować pod zimną wodą. Odsączyć z nadmiaru wody i ostudzić. Głąb wykroić, każdy
gutfutMoja ulubiona surówko - sałatka z białej kapusty.Gościom też bardzo smakowała.Polecam do dań z mięsem. 0.5 główki małej kapusty białej 1 duża Marchewka startą na tarce o dużych oczkach 0.5 pora 1 duża cebula czerwona olej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej Szczypta soli i cukru odrobina octu winnego na białym winie lub sok z cytryny ****************************************************************** Kapustę poszatkowacdrobno.Por(...)pokroić w cienkie krążki.Cebulę obrać i pokroić w pół plasterki.Marchew zetrzeć. Do miski włożyć kapustę, por i cebulę.Posypać solą , ugnieść rękomą i zostawić na 10 minut by zmiękło.Dodać startą marchewkę, musztardę,sól i szczyptę pieprzu, cukier ,skropić lekko octem i polać olejem,dokładnie wymieszać.Wstawic kapustę do lodówki na 15 minut by się " przegryzła".Podawać do mięsa
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijesienne dni najlepsze są zupy pełne jesiennych warzyw jak kapusta i marchewka, Rozgrzewające do szpiku kości .Lubię jesień mimo ,że zawsze jestem chora i dlatego wpisy teraz są nieregularne.Mam nadzieję , że mi to wybaczycie :).Z nosa leci , gardlo boli , a kości tańczą rockendrolla :) tak to bywa jesienią.Dllatego zapraszam na smaczne , domowe zupy , które mam nadzieję przegonią jesienne(...)smutki i chorobę.Zapraszam. 1 ćwiartka kurczaka 1 op.włoszczyzny 1 mała główka kapusty 1 cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki masła 1 łyżka mąki sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso myjemy,warzywa(oprócz marchewki)obieramy i zalewamy wodą ok.1litra.Dodajemy 2łyżeczki soli,gotujemy.Po 40min. dodajemy poszatkowaną kapustę.Przesmażamy na 1 łyżce masła startą na tarce marchew i posiekana cebulę.Gdy kapusta
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkifont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 600g mięsa wieprzowego, mielonego 400-500g białej kapusty 100 g ryżu 3 litry wody 2 -3 duże cebule 3 średnie marchewki 2 małe pietruszk i kawałek selera 1puszka pomidorów krojonych Dawtona + 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Dawtona(...)czarnego pieprzu szczypta pieprzu cayenne cukier do smaku olej do smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę, seler oraz marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkować niezbyt drobno. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć ją do lekkiego zrumienienia. Dodać mięso, wymieszać, smażyć około 5 minut. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach
W garach u Gosiascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Duża główka młodej kapusty ok.500 g kiełbasy lub pół na pół z boczkiem wędzonym 3 duże cebule , 2 średnie marchewki opcjonalnie pieczarki ale nie koniecznie przecier pomidorowy sól, pieprz 3-4 listki laurowe(...)łyżeczki majeranku 4-5 ziarenek ziela angielskiego Kotanyi cukier do smaku olej lub smalec do smażenia Wykonanie : Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka i wlać 2-3 szklanki gorącej wody, dodać pokrojoną w talarki marchewkę. Kiedy kapusta lekko się podgotuje i ”upadnie” dodać ziele angielskie, liść laurowy, przyprawy. Cebulę pociąć w pióra a kiełbasę w kostkę. Na patelni na oleju
W garach u Gosipewnej rzeszowskiej restauracji urzekła mnie surówka z kapusty z dodatkiem czosnku. Przy pierwszej nadarzającej się okazji swoją sprawdzoną surówkę wzbogaciłam przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rodzina zaakceptowała nowy smak. Surówkę zrobiłam z winegretem, ale polecam także w wersji jorurtowej z odrobiną majonezu. Składniki: 1/2 główki niewielkiej kapusty 1 duża marchew posiekana natka pietruszki 1-2 ząbki czosnku sól Sos: 1/2 szklanki(...)winnego 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Jeśli nie jest to młoda kapusta, posolić i ugnieść. Marchew obrać, zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Zieleninę drobno posiekać. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie
Czerwień i błękitWitajcie :) nie macie pomysłu na obiad? to może takie oto szybkie danie. Ziemniaki, kapusta i kiełbaska, myy pycha. Zapraszam do wypróbowania, a może już takie robiliście :) Składniki : około 8 ziemniaków 1/4 główki małej kapusty 500 g dobrej podsuszanej kiełbasy 2 cebule 3 łyżki szczypiorku sól, pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka czerwonej papryki(...)myjemy i kroimy w grubą kostkę, przekładamy do garnka zalewamy wodą z dodatkiem soli i gotujemy, ziemniaki mają być lekko twardawe ale nie surowe.Nie mogą się po prostu rozpadać. Kapustę myjemy i szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy z wody. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, kiełbasę w grubą kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej , przekładamy cebulę, kiełbasę
Sama słodycz i szczypta chili