kapustą - 19268 przepisów (strona:415/1285)

Paszteciki z kapustą, pieczarkami i soczewicą 217

Kolejna propozycja na smaczne paszteciki, idealne do czerwonego barszczu. Tym razem z kapustą kiszoną, pieczarkami oraz czerwoną soczewicą. Farsz jest delikatnie pikantny, mocno doprawiony- nie mniej jednak bardzo smaczny. Polecam Wam te paszteciki zarówno ze względu na pyszny farsz, jak i idealne ciasto drożdżowe, na które przepis ponownie pojawia się na blogu, gdyż jest genialne! Składniki na najlepsze ciasto drożdżowe(...)gram mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 25 gram świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko Farsz: 1 szklanka kapusty kiszonej 250 gram pieczarek 1/4 szklanki soczewicy czerwonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, kumin, mielona kolendra, majeranek 1 łyżka cukru Dodatkowo: 1 jajko kminek Najlepsze ciasto drożdżowe

Mango Papaja
Pikantne naleśniki z kapustą i mięsem 132

naleśniki z oszczędnym farszem  przygotowanym z mięsa gotowanego, ostrej paryczki i kapusty pekińskiej Pikantne naleśniki z kapustą i mięsem 1 duże jajo 250 ml mleka  250 ml wody  szczypta soli 2 łyżki mąki razowej ok 250 g mąki pszennej 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka siemienia lnianego mięso z rosołu (obrane ze skóry i kości) 1 duża(...)cebula  kilka liści kapusty pekińskiej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 ostre papryczki zielone 1 łyżka masła klarowanego  około 5 dag żółtego sera  sól i pieprz czarny do smaku Wlej mleko i wodę  do miski, dodaj  jajo, mąkę razową, siemie lniane i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując mąkę. Odstaw je   na 30 minut

Gotuj Sam!
Wigilijne pierogi z kapustą i kaszą po Bieszczadzku 162

Pierogi z farszem z kaszy i kapusty to nasze tradycyjne wigilijne danie. Pochodzi jeszcze z czasów, gdy mieszkaliśmy w Bieszczadach :) Składniki na ciasto: 650 g mąki typ 500 70 g masła 400 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta soli Składniki na farsz: 1 kg świeżej kapusty 2 białe cebule 1 łyżka tłuszczu ½ szklanki kaszy jęczmiennej sól i pieprz(...)smaku Wykonanie: Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Kapustę oczyścić, drobno poszatkować i ugotować do miękkości, odcedzić. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu, połączyć z kapustą i kaszą doprawić do smaku. Wymieszać i chwilę jeszcze poddusić. Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej masło. Całość delikatnie przelewać do miski z mąką

Tradycyjna Kuchnia
KURCZAK PO CHIŃSKU ZE SMAŻONYM MAKARONEM RYŻOWYM 185

może zrobić je każdy. Do mojej wersji użyłam dużo warzyw ( nie różni się niczym niż te danie z restauracji ) takie jak papryka żółta, czerwona, zielona, marchew, cebula, brokuł, kapusta pekińska, a nawet pieczarki. Warzywa nie są gotowane, a podsmażane na oleju ryżowym, dzięki czemu są chrupkie, ale nie surowe. Kurczaka najlepiej zamarynować na co najmniej 2 godzinki, najlepiej(...)papryka czerwona 1/2 szt. papryka zielona 1/2 szt. papryka żółta 1/2 szt. cebula 1/2 szt. marchew 2 małe szt. brokuł kilka różyczek dymka cebuli 1 szt. pieczarki 2 szt. kapusta pekińska 3-4 liście olej ryżowy do smażenia Sos słodko- ostry: papryczka chili 1 szt. marchew 1 mała szt. woda 1/3 szkl. sok z ananasa 1 szkl. ( może być

Kuchnia Paulettes
Faszerowana papryka z grillowaną karkówką 139

Zimą też można grillować… jeśli mamy odpowiednią patelnię. Grillowana karkówka smakuje tak samo jak latem. Papryka faszerowana kapustą z pieczarkami idealnie komponuje się z kruchym mięsem. Składniki: • 1/2 małej kapusty białej • 250 g pieczarek • 4 małe plastry karkówki • 4 czerwone papryki • 1 mała cebula • 4 łyżeczki musztardy • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku(...)łyżki oleju Wykonanie: • Z papryki odciąć szypułki. Środek posypać solą i odwrócić do góry dnem aby woda ściekała. Odcięte końcówki papryki pokroić w drobną kostkę. • Kapustę pokroić na drobne kawałki i gotować przez 30 minut w osolonej wodzie. • Karkówkę lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, posmarować z obu stron musztardą. • Cebulę

To co kocham
Mus z mintaja z sosem paprykowym 145

aromatyczny mus z mintaja pochodzi z warsztatów kulinarnych AEP Makro – Pasztety, w których jakiś czas temu uczestniczyłam. Roladki rybne w liściach kapusty włoskiej prezentują się bardzo dobrze i smakują wyśmienicie! Składniki: • 40 dkg filetu z mintaja • 1 jajko • 3 łyżki śmietany • sól, biały pieprz • 10 dkg szyjek rakowych z zalewy(...)słoiczek • 6 liści z kapusty włoskiej Sos paprykowy • 1 szalotka • 1 ząbek czosnku • 1 papryka czerwona • 1 łyżka masła • 1/2 szklanki śmietany 30% • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Mintaja pokroić w kostkę, dodać jajko, śmietanę, przyprawy i zmielić w blenderze. • Kapustę wrzucić do posolonego i posłodzonego wrzątku i chwilę blanszować, następnie odcedzić

To co kocham
Gołąbki z pieczarkami 315

podam je z sosem z borowików. Składniki: • 1 kg pieczarek • 2 cebule • 1 szklanka ryżu • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 1 główka kapusty białej • olej do smażenia • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego Wykonanie: • Z kapusty wyciąć głąb. • W dużym garnku zagotować wodę, włożyć całą kapustę najpierw głąbem(...)zmielić w maszynce. • Ryż ugotować w dużej ilości posolonej wody. • Połączyć ryż z pieczarkami, przyprawić solą, pieprzem i dodać natkę pietruszki. • W każdym liściu kapusty zciąć grubą główną żyłkę i kłaść w tej okolicy dużą łyżkę farszu i zwijać gołąbki. • Gotowe obsmażyć na oleju z każdej strony i ułożyć

To co kocham
Uszka z suszonymi grzybami 113

pracochłonne uszka z grzybów suszonych, robione tylko raz w roku, wtedy też smakują najlepiej. Pewnie dla niektóych będzie ciekawostką, że do farszu dodaję kapustę słodką, a nie kiszoną. Cóż, to też rodzinna tradycja. Składniki: Farsz • 2 garści suszonych grzybów • 1/2 małej kapusty • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela(...)ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, posolić. Po ugotowaniu odcedzić, wyjąć liście i ziele. • Kapustę pokroić w paski i ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, a następnie bardzo dokładnie wycisnąć wodę przez gazę. • Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach

To co kocham
Roladki wołowe z kiszoną kapustą i pieczarkami 154

Roladki wołowe są dość pracochłone, ale czasami można poświęcić cenny czas i przygotować takie pyszności dla rodziny. Farsz na bazie kapusty kiszonej i pieczarek jest bardzo ciekawym rozwiązniem. Roladki uzupełnia sos pieczarkowy i dodatek kaszy gryczanej. Naprawdę pyszne! Składniki: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz do smaku Farsz • 1 cebula • 3 łyżki oleju(...)pieczarek • 200 g kapusty kiszonej • sól, pieprz do smaku Sos • 300 g pieczarek • 1 cebula • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Wołowinę rozbić dość cienko, posyspać solą i pieprzem. • Kapustę kiszoną opłukać, drobno posiekać i gotować

To co kocham
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym 661

Pulpety z kapustą to kolejna w miarę szybka propozycja na obiad, który można przygotować na dwa dni. U nas te mięsne kulki w sosie jednego dnia pojawiły się w towarzystwie ziemniaków z wody, a drugiego dnia przygotowałam je z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko. Do tego jakaś ostrzejsza surówka i voile, obiad gotowy :) Może na zdjęciach pulpety nie prezentują się(...)sosu i wydłużyć czas gotowania o jakieś 10-15 minut.  Składniki na ok. 4 porcje: Pulpety: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 250 g białej kapusty 2 łyżki bułki tartej 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego sól i pieprz Sos: 500 ml wody 200 g dobrego koncentratu pomidorowego  200 g śmietany 12% sól i pieprz

Simply Food
Karminadle z kapustą kiszoną i pieczarkami 195

Najlepiej smakują z ziemniakami i surówką z kapusty lub marchewką i groszkiem. Ze względu na to, że do mięsa dodałam kapustę kiszoną obiad przełamałam puree zrobionym z 3/4 ziemniaków połączonych z 2 dużymi batatami. Dzięki czemu uzyskałam spójne słodko - słono - lekko kwaśne danie. Do tego ziemniaki były ładnego i zdrowego koloru marchewkowego:) Składniki: 500 g zmielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo(...)wołowego 1 duża cebula 110 g kiszonej kapusty (nie płuczemy jej, lecz dobrze odciskamy i drobniutko siekamy) 5 pieczarek 2 jajka sól, pieprz, papryka słodka, chili, majeranek mąka kukurydziana do panierki olej do smażenia Przygotowanie: na oleju podsmażam drobno posiekaną cebulkę wraz z drobno posiekanymi pieczarkami; mają lekko zmięknąć; w misce mieszam mięso, jajka, drobno posiekaną kapustę, dodaję cebulę wraz

Zasmakuj Kuchni
Czerwona kapusta w mleczku kokosowym 162

Okazuje się że nie tylko młoda kapusta, ale i czerwona kapusta kocha mleczko kokosowe. Tak, to prawda. Kapusta podkręcona smakiem wina, pomarańczy, octu balsamicznego z dodatkiem mleczka kokosowego to mieszanka wyjątkowo smaczna. Małżeństwo wręcz idealne. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Łazanki z kapustą kiszoną 205

Łazanki z kapustą kiszoną to szybka, prosta i bardzo,  bardzo smaczna propozycja na obiad. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 250 g makaronu łazanki 300 g kiełbasy 250 g boczku 2 średnie cebule olej do smażenia 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kminek (opcjonalnie) sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kapustę przepłukać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać(...)Kiełbasę, boczek pokroić w większą kostkę, podsmażyć na oleju pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem smażyć, aż cebula się zeszkli. Do boczku z kiełbasą dodać odcedzoną kapustę i wszystko razem podsmażyć jakieś 5 minut. Po tym czasie dodać makaron,  przyprawić solą i dużą ilością pieprzu. Wymieszać i chwilę jeszcze razem poddusić. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowo - koperkowym 236

Pełna witamin surówka z kapusty pekińskiej i papryki to doskonały dodatek do dań obiadowych. Jest pyszna, a dodatkowo błyskawiczna w przygotowaniu. Jeśli nie macie pomysłu na  dodatek do obiadu  gorąco polecam tą surówkę. Składniki: 1 kapusta pekińska mała puszka kukurydzy 1 papryka (czerwona, pomarańczowa lub żółta) 80 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta cukru łyżka drobno(...)posiekanego koperku sok z cytryny sól pieprz Kapustę opłukać i poszatkować. Paprykę pokroić w kostkę, a kukurydzę dokładnie odsączyć. Oliwę połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i koperkiem. Doprawić do smaku odrobiną cukru, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Kapustę połączyć z papryką i kukurydzą, zalać sosem i wymieszać. Smacznego

kuchnia doski
Zupa tajska z krewetkami i fasolą szparagową 178

przy wyborze warzyw oraz mięsa, choć tu nie tak do końca, gdyż wybieramy między kurczakiem a krewetkami. Z warzywami możemy bardziej poszaleć. Do zupy pasują: marchew, pieczarki, papryka, kukurydza, kapusta pekińska, fasola szparagowa. Ale, ale...nie wrzucajmy do gara wszystkiego. Do mojej zupy dodałam kapustę pekińską, kukurydze ( z puszki ) oraz zieloną fasolkę szparagową ( mrożoną od Poltino . Składniki: 200 g krewetek(...)mini 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka czerwonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 400 ml bulionu ( warzywny lub drobiowy ) 200 g kukurydzy z puszki biała część kapusty pekińskiej małej 150 g zielonej fasolki szparagowej ( mrożonej Poltino ) łyżeczka sosu sojowego łyżeczka sosu rybnego łyżeczka cukru trzcinowego limonka oliwa do smażenia  Wykonanie: Krewetki rozmrozić, odsączyć na sicie. W garnku rozgrzać

kolorowotorcikowo