kapustą - 19268 przepisów (strona:415/1285)

zielona zupa jarzynowa 138

Póki temperatury nie są za wysokie, nadal warto jeść gęste, rozgrzewające zupy. W tej urzekło mnie połączenie papryki z kapustą. Papryka dominuje smakowo, a czerwone pomidory pięknie przełamują kolorem zieleń kapusty i selera naciowego. zupa jarzynowa 4 duże cebule, 2 zielone papryki, 1 puszka pomidorów lub 3 duże dojrzałe, 1 pęczek selera naciowego, 1 kg kapusty włoskiej, 1 l bulionu(...)rozgrzanym oleju na małym ogniu smaż pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, aż cebula się zacznie karmelizować (około 30 minut). W dużym garnku do bulionu dodaj pokrojoną w paski kapustę i seler w plasterki. Zagotuj, następnie dodaj posiekane pomidory oraz cebulę z papryką. Na małym ogniu gotuj przez około godzinę. Przypraw solą i pieprzem. Jeśli zupa będzie za gęsta można

Eksperyment sobotni
Barszcz ukraiński 143

SKŁADNIKI: ( 6 porcji )             1 porcja = 263 kcal 350 g mięsa wieprzowego 2 litry wody  3 marchewki korzeń pietruszki 1/8 główki białej kapusty 1/4 selera biała część pora 3 buraki cebula 5 ziemniaków puszka białej fasoli  łyżka koncentratu pomidorowego sok z połowy cytryny łyżeczka cukru sól i pieprz WYKONANIE: 1. Mięso umyć(...)kawałki, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. 2. Gotować ok 40 minut, do miękkości mięsa. Uwaga! podczas gotowania usuwać szumowiny ( pianę na powierzchni ). 3. Cebulę pokrój w piórka, kapustę poszatkuj, ziemniaki pokrój w kostkę. 4. Marchew, pietruszkę, seler, por i buraki zetrzyj w malakserze lub na tarce z dużymi oczkami. 5. Do wywaru z mięsem dodaj cebulę i starte

Atlas Smaków
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach 139

roku (jeśli chodzi o żurek nawet w listopadzie czy styczniu, niekoniecznie w święta od święta). Zupa z  charakterem. Ma być na żeberkach, z boczkiem i kiszoną nie płukaną kapustą. Kwaśnawa, mocno mięsna, pieprzna. To dla mnie podstawa pysznego kapuśniaka. Składniki: 660 g kapusty kiszonej 680 g żeberek - użyłam paska, którego pokroiłam w większe kawałki 180 g boczku pokrojonego(...)seler duża cebula 2 większe ziemniaki ziele angielskie 3 sztuki 2 liście laurowe świeżo zmielony pieprz i sól do smaku szczypta ugniecionego w moździerzu kminku łyżka masła Przygotowanie: Kapustę odciskam, nie płuczę, średnio siekam. W zależności od jej kwasowości możecie lekko przepłukać lub nie - musicie spróbować i ocenić. Włoszczyznę obieram, ziemniaki kroję w kostkę, cebulę siekam w drobne piórka

Zasmakuj Kuchni
Wegetariańskie gołąbki, spora dawka błonnika i alternatywa dla zwykłych gołąbków 166

ograniczające jesteśmy w stanie skomponować całodzienną rację pokarmową najbardziej odpowiadającą potrzebom naszego organizmu. Tak więc przedstawiam wegetariański przepis zawierający pełnowartościowe białko – gołąbki z kaszą i orzechami. Smacznego!!! Składniki: mała kapusta włoska szklanka kaszy pęczak 30g orzechów brazylijskich natka pietruszki jajko 500g pomidorów z puszki duża cebula 5 ząbków czosnku 100ml śmietany creme fraiche chilli, sól, pieprz łyżka oleju rzepakowego Sposób(...)przygotowania: Kaszę pęczak ugotuj. Z kapusty włoskiej usuń środek tak zwany głąb i włóż do wrzątku widelcem oddzielaj kolejne liście kapusty. Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę a następnie czosnek. Połowę cebulki wymieszaj z kaszą pęczak a pozostałą zalej pomidorami oraz śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Kaszę pęczak wymieszaj z cebulką, jajkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Całość lekko

wysmienity
Sałatka z kapusty pekińskiej i tuńczyka 165

Smaczne połączenie kapusty pekińskiej, tuńczyka, mandarynek i orzechów. Sałatka idealna do zabrania jako lunch do pracy albo na lekką kolację.    SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I TUŃCZYKA Składniki: 4-5 liści kapusty pekińskiej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1-2 mandarynki kilka posiekanych orzechów włoskich 1 nie za duże jabłko sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku(...)cytryny sól, pieprz i cukier do smaku lub zamiast sos majonez Przygotowanie: Liście kapusty bez białych część kroimy w paski. Tuńczyka odsączamy z sosu. Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki. Jabłko obieramy i kroimy w cienkie słupki. Wszystkie składniki mieszamy , doprawiamy do smaku i dodajemy majonez lub sos z wymieszanych składników

Bon appetit mon amie
Domowa surówka coleslaw 151

wielkiego sukcesu. Oryginalna nazwa tej surówki to  koolsalade  (w skrócie  koolsla ). Na holenderskich stołach pojawiła się przeszło 300 lat temu. Wówczas surówka składała się białej kapusty, masła, oleju i octu. Od tamtej pory powstało tysiące przepisów na coleslawa - ze śmietaną, maślanką, tartym seler, jabłkiem czy ananasem. Oto nowy przepis na coleslawa w wersji fit z jogurtem greckim(...)szalotkami i koperkiem.  Składniki ½ główki białej kapusty 1 mała marchewka 2 szalotki 1 małe opakowanie odtłuszczonego jogurtu greckiego  1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka białego octu balsamicznego kilka gałązek koperku sól pieprz Białą kapustę ścieramy na dużych oczkach tarki - to najszybszy sposób na szybkie rozdrobnienie kapusty. Marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce. Szalotki

My Chcemy Jeść
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami 120

SKŁADNIKI: Ciasto: 4 szklanki mąki 3 łyżki oleju pół łyżeczki soli woda Farsz: 300 g kiszonej kapusty 300 g pieczarek cebula 2 łyżki bulionu grzybowego 2 łyżki masła sól i pieprz WYKONANIE: 1. Mąke przesiać na stolnicę, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą wodę ( ok jednej szklanki ) 2. Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. 3. Zawinąć(...)folię spożywczą i odłożyć na 30 min. 4. W tym czasie przygotować farsz: kiszoną kapustę drobno poszatkować, zalać gorącą wodą i gotować ok 30min do miękkości kapusty. Odsączyć na sicie. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki i smażyć na łyżce masła do odparowania wody z grzybów. Ostudzone pieczarki drobno posiekać. Ostudzoną kapustę połączyć z pieczarkami

Atlas Smaków
Pełnoziarniste pierogi z kapustą, grochem i boczkiem 161

Pierogi bardzo lubię z różnymi farszami, nie mogę jeść mąki białej więc przygotowałam takie oto pyszne i sycące pierogi z mąki orkiszowej razowej. Farsz przygotowałam z kapusty grochu i podsmażonego boczku, swoim smakiem mnie urzekły. Polecam osobą będącym na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Składniki: Ciasto: 0,5 kilogram mąki orkiszowej razowej 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 4 łyżki(...)oleju rzepakowego Szczypta soli Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty 200 gram grochu żółtego 200 gram boczku 1 cebula Olej do smażenia 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu Sól, pieprz Majeranek Dodatkowo: Mąką do podsypania Sposób przygotowania: Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Wlewamy wodę, i gotujemy do miękkości

Bajeczna Kuchnia
Kluski Z Mięsem Z Rosołu I Podduszoną Kapustą Kiszoną 145

kluseczki teraz smakują mi najbardziej. Nie są mdłe bo smak podkręca kiszona kapusta, która poddusiłam razem z cebulką, a i mięsko z rosołu znowu znajdzie swoje zastosowanie ;) Składniki na obiad dla 3 osób około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1  sparzona i zeszklona cebula 1 całe jajko 200-300 gr maki ziemniaczanej mięso z rosołu wraz(...)warzywami ( dwie ćwiartki lub jedna duża będą wystarczające, jeśli mamy więcej mięsa musimy zagnieść więcej ciasta ziemniaczanego na kluski ) około 150-200 gr kapusty kiszonej olej do przesmażenia kapusty woda do podlewania sól, pieprz do smaku 1.  Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie połowę z niej dodajemy do mięsa i mielimy razem z nim. Doprawiamy

Gotowanie...to proste !
Surówka z białej kapusty -idealny smak 268

często w restauracjach lub u znajomych jemy genialnie doprawioną surówkę z kapusty,niezwykle kruchą, chrupiącą,nie za słodką ,nie za kwaśną i później w domu próbujemy taką zrobić i nam nie wychodzi,czegoś brakuje .... To mam dla was pyszny przepis gdzie proporcje zawsze będą takie same i smak zawsze będzie genialny -polecam jest wyśmienita Składniki: 1/2 główki białej kapusty(...)cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szkl. oleju rzepakowego 1/4 szkl. octu spirytusowego 1/2 szkl. cukru 1/2 łyżeczki soli Ocet, olej, cukier i sól  zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z kapustą. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zalać wszystko zalewą, odstawić najlepiej

Swojskie jedzonko
Sałatka z kapustą pekińską z szynką i kukurydzą 256

Kolejny przepis na sałatkę, tym razem z kapusty pekińskiej z szynką i kukurydzą.  By sałatka była lżejsza majonez można całkowicie zamienić na jogurt naturalny.  Sama sałatka jest bardzo prosta w wykonaniu, a w smaku przepyszna. Składniki: 1/2 kapusta pekińska 200 g szynki 1/2 puszki kukurydzy pęczek rzodkiewki 4 ogórki konserwowe 2 pomidory 1/2  białej części(...)pora 1/2 pęczka pietruszki majonez jogurt naturalny sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Kukurydzę osączyć z zalewy. Pietruszkę drobno posiekać. Kapustę pokroić w cienkie paseczki, przełożyc do miski, dodać kukurydzę i pietruszkę. Szynkę, pomidory, ogórki oraz rzodkiewkę pokroić w kostkę, por w półksiężyce, wszystko dodać do kapusty, wymieszać. Na koniec dodać majonez z jogurtem 1:1, doprawić solą i pieprzem

magiczna kuchnia Kasi
Surówka z jabłek i pora 253

dodatek do mięsnego drugiego dania, tym razem była urozmaiceniem kotletów z siekanej karkówki . Pyszna była. Inne moje propozycje surówek obiadowych: surówka z marchewki Surówka z marchewki – dietetyczna Surówka z kapusty, pora i koperku Surówka Colesław Surówka z kapusty pekińskiej Surówka z kapusty pekińskiej surówka z kapusty kiszonej i jabłka surówka z pora Przepis na lekką, pyszną i bardzo łatwą surówkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orientalne risotto z kurczakiem i chrupiącą czerwoną kapustą 137

jednej dużej patelni pyszności z ryżu 🍚 powstają, tylko dodatki się zmieniają.  Dzisiaj polecam risotto 🍚🍴 na orientalnych mrożonych warzywach przygotowane, do którego mięso w marynacie sojowej zostało dodane. Kapusta czerwona trochę w daniu smakowo "namieszała"  i fajnej chrupkości dodała. Soli mało co użyłam bo innymi produktami zastąpiłam, ale za to, całość dobrze pieprzem wyostrzyłam(...)Składniki: 250 g ryżu risotto, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, szczypta cukru, 1 duża biała cebula, 1 duży filet z kurczaka lub dwa mniejsze, 100 g czerwonej kapusty, 300 g mrożonych warzyw na patelnię z orientalną przyprawą Hortex, ok. 700 ml bulionu, 1 łyżka masła, pieprz czarny grubo mielony do smaku, listki świeżej mięty, ser żółty twardy

Moniki Smakołyki
WSPÓŁPRACA ORZECH 196

Idealnie pasują do sałatek, jako przekąska czy przystawka.  SKŁADNIKI: patisony, woda, ocet spirytusowy, sól, cukier,  przyprawy w tym gorczyca, substancje słodzące: sacharyny, acesulfam K. ZASMAŻANA KAPUSTA CZERWONA    http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/zasmazana-kapusta-czerwona Po podgrzaniu  stanowi idealny dodatek do pieczonych mięs, klusek śląskich lub ziemniaków. SKŁADNIKI: Zasmażana kapusta czerwona Produkt pasteryzowany. Składniki: kapusta czerwona (60%), woda, cebula(...)potasu), aromat. SAŁATKA RUBINOWA http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/salatka-rubinowa Idealnie nadaje się na ciepło i na zimno. Jako dodatek do mięs, ryb czy dań obiadowych.  SKŁADNIKI: buraki ćwikłowe 30%, woda, kapusta biała 26%, cebula 6%, cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy OGÓRKI PO ŻYDOWSKU  http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/ogorki-po-zydowsku Idealnie nadaje się jako przekąska, do sałatek, dań zapiekanych, dań obiadowych, ziemniaków, kasz, jajek

Gotowanie Patki
Szpinakowe pierogi z pekińską kapustą 151

Zielone pierogi z farszem z kaszy jęczmiennej z kapustą i boczkiem. Pierożki proste i szybkie do zrobienia. Są bardzo dobre w smaku. Bardzo lubię szpinak i staram się dodawać go do wielu potraw. ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 80 g szpinaku 1/3 szklanki gorącej wody farsz: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej(...)boczku wędzonego 6 liści dużych kapusty pekińskiej sól, pieprz olej natka pietruszki Szpinak siekam, przekładam do pojemnika wysokiego dodaję oliwę i miksuję blenderem. Do przesianej mąki dodaję szpinak, sól, wlewam gorącą wodę i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję cienko na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na kwadraty i układam w foremce do pierogów. Dodaję farsz i sklejam. Do gotującej wody wlewam łyżkę

wesoła kuchnia