Składniki: 1 kg słodkiej kapusty 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól i pieprz świeżo mielony ciasto naleśnikowe 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: Kapustę szatkujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości odcedzamy na durszlaku. Na patelni(...)rozpuszczamy masło z oliwą, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodajemy odcedzoną kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem oraz koncentratem pomidorowym. Energicznie wszystko wymieszać dusimy przez chwilę na wolnym ogniu. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych produktów, smażymy naleśniki. Naleśniki smarujemy przestudzonym farszem z kapusty zwijamy lub składamy
kgwjanczewojasne…Wracając do naszej zupy. Lekka, smaczna i przywodząca na myśl letnie, słoneczne popołudnia <3 Składniki 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1/2 główki młodej kapusty 150 g groszku cukrowego 1 łyżeczka masła (można użyć innego tłuszczu) 1 liść laurowy (najlepiej świeży) 2 ziarna ziela angielskiego koperek sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wedle upodobań można pokroić w kostkę lub julenkę. Ciachanie zupełnie dowolne. Ziemniaki kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy, my dosyć grubo, ze względu na to, że tak lubimy. Bardziej wtedy czuć smak produktu. Groszek kroimy ukośnie tak na oko, na 1,5 cm kawałki. Można, jak ktoś
R'n'G Kitchendodatek do obiadu proponuję dzisiaj surówkę z kapusty pekińskiej. Kolorową i bardzo smaczną! Do surówki dodałam kukurydzę, pomidory, cebulkę i pietruszkę, a to wszystko skąpane w sosie czosnkowym. Uwielbiam, gdy na talerzu jest kolorowo, jedzenie w tedy prezentuje się o wiele bardziej smakowicie 😋.... Do surówki potrzebujemy również sos...z tą surówką polecam sos czosnkowy! Warzywa w połączeniu z tym sosem(...)bardzo często, ale niestety ma to swój minus, bo potem wstydzę się do kogokolwiek odezwać ze względu na zapach z ust 😃, no ale dla tego smaku warto...😊 Składniki: kapusta pekińska 1/4 szt, kukurydza konserwowa 1/4 puszki, pomidor 2 szt, czerwona cebula pół szt, natka pietruszki posiekana 3 łyżki, sos czosnkowy: jogurt naturalny 3 łyżki, majonez 3 łyżki, czosnek
kulinarne odsłony patiSpontaniczne przepisy są zawsze najlepsze. Dzisiejszy obiad, czyli zapiekany omlet z pak choi jest dowodem na to. Piękny, wyrośnięty omlet z chrupiącą, ale podpieczoną kapustą pak choi, którą polubiłam od pierwszego spróbowania. Do smaku dodałam tylko nieco suszonego oregano i obiad gotowy. Bezmięsny, wiosenny i bardzo pożywny posiłek w kwadrans! Zapiekany omlet z pak choi Składniki: 3 jajka 3 łyżki(...)mleka 1/2 kapusty pak choi 1 łyżeczka suszonego oregano sól do smaku olej rzepakowy do wysmarowania formy Przygotowanie: Kapustę dzielimy wzdłuż, na cztery części. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem rzepakowym. Układamy kawałki pak choi. Jajka wbijamy do miski. Mieszamy z solą i mlekiem. Masą jajeczną zalewamy kawałki kapusty pak choi. Zapiekamy w temp. 180 st. C przed około kwadrans. Podajemy zaraz
Moja smaczna kuchnias.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1/4 główki czerwonej kapusty -1 jabłko -sok z połowy cytryny -łyżeczka cukru -sól, pieprz -kiełki rzodkiewki - sos chrzanowy lub łyżka majonezu z łyżeczką chrzanu Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i zagotowujemy. Jeżeli lubicie miękką kapustę(...)zalecam gotować 5 minut. Odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia. Umyte i obrane jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy od razu sokiem z cytryny. Łączymy z wystudzona kapustą, solimy, pieprzymy i mieszamy z sosem. Posypujemy obficie kiełkami rzodkiewki
Kulinarne przemysleniarównież zapiekać ....szczerze powiem , nie wiem , które mi bardziej smakują. Jedno jest pewne , gdzie jest mielone , ryż i kapustka , nie może wyjść nic złego ;) Składniki na gołąbki: - 1 włoska kapusta - 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego - 1 średnia cebula - 1 saszetka ryżu - 1 całe jajko - 4 liście laurowe - pieprz mielony - sól - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy Kapustę należy obgotować(...)miski wrzucamy mięso , drobno pokrojoną smażoną cebulkę , ryż , całe jajko i wszystko dobrze wyrabiamy dłonią i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku do jednolitej masy. Następnie główkę kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyncze liście , z których usuwamy twardy grzbiet. Nakładamy dużą 1 łyżkę farszu na liść i zwijamy od grubszej strony w rulonik.W taki sposób przygotowujemy wszystkie liście
Różne smaki w kuchniBiała kiełbasa to danie mięsne, które najbardziej kojarzy się ze świętami Wielkanocy. A próbowaliście podać ją w towarzystwie kiszonej kapusty? Jest przepysznie, więc jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie musicie nadrobić. Składniki: 3 kawałki białej kiełbasy 30 dag kiszonej kapusty 0,5 l jasnego piwa 1 duża cebula ziele ang liść laurowy majeranek pieprz szklanka bulionu warzywnego Wykonanie : Białą kiełbasę(...)piwie z dodatkiem łyżki majeranku. Po tym czasie kiełbasę nacinamy, zrumieniamy na małej ilości oleju, trzymamy w cieple. Zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy odciśniętą kapustę, podsmażamy razem 5 minut, po tym czasie zalewamy bulionem i dusimy 15 minut. Po tym czasie na talerz wykładamy kapustę, wykładamy kiełbaski
Z Majeczką w kuchnijakos nie mam kiedy opisac innych przepisow..Moja córka lubi kwaśne zupki, więc taka przypadła jej do gustu i co raz o nią prosi. 2-3 żeberka 50 dkg kapusty kiszonej 1-2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka kilka ziemniaków listek, z iele pieprz , sól majeranek Żeberka przełożyć do garnka, wlać wodę. Dodać startą na tarce marchewkę , seler(...)pietruszkę .Pod koniec gotowania żeberek dodać pokrojone ziemniaki.W osobnym garnku ugotować kapustę , a jak ziemniaki będą prawie miękkie dodać do nich kapustę.Wszystko razem jeszcze chwilkę gotować. Doprawić do smaku
Moje domowe kucharzenieKROKIETY DZIADOWSKIE ... to jedna z moich propozycji na wigilijną kolację. DZIADOWSKIE KROKIETY to nic innego jak krokiety z kapustą, ugotowanymi ziemniakami oraz kaszą i grzybami. Doskonały smak tych krokietów dopełnia wspaniały aromat świeżo zmiażdżonego kminku. Krokiety z kapustą idealnie smakują z dodatkiem szklanki czerwonego barszczu lub sosem, np.: grzybowym . Polecam! ------------------------------------- Liczba porcji : 10 Czas przygotowania : 60 minut ------------------------------------- SKŁADNIKI(...)szklanka ugotowanych ziemniaków czubata szklanka ugotowanej na sypko kaszy szklanka zasmażonej, kiszonej kapusty 10 kapeluszy pieczarek lub świeżych grzybów 2 cebule 2 jajka 1/2 łyżeczki zmiażdżonego kminku sól pieprz tłuszcz do smażenia - najlepiej olej i smalec (pół na pół) tarta bułka do panierowania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Krok 2. Do podsmażonej cebuli
Moja Książka KucharskaSIŁA TKWI W KAPUŚCIE - BIGOS ALZACKI Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na absolutnie udany bigos - wasi znajomi i rodzina będą zachwyceni. Pamiętajcie, wielokrotnie schładzany o odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży :) Jeżeli chcecie, po uduszeniu, bigos możecie posypać kilkoma łyżkami bułki tartej i zapiec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Przepis na ten bigos 'wyszperałam(...)Pana Marka Łebkowskiego, zmodyfikowałam go troszkę...Wy też możecie ;) Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2kg kiszonej kapusty 3 cebule 60g świeżej słoniny 300g karkówki 300g boczku 300g kiełbasek kilka pokrojonych i podsmażonych pieczarek 1 golonka 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku, kawałek selera, lubczyk, biała część pora 3 liście laurowe 8 jagód jałowca 5 ziarenek ziela angielskiego pieprz, pieprz ziołowy, sól
Moja Książka Kucharskaburaków ze słoika). Pamiętajcie, najlepszy barszcz to ten mięsny z fasolą, gotowany powoli, czyszczony z szumowin. Oczywiście z ziemniakami (bo ziemniaki na Ukrainie trafiają do każdej zupy), z kapustą słodką lub kiszoną (albo z jedną i drugą), papryką, pomidorami lub ich koncentratem.Tak naprawdę prawdziwego smaku nabiera dopiero na drugi dzień, kiedy 'naciągnie' już przyprawami oraz warzywami(...)1por kawałek selera 1 korzeń pietruszki po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, kilka listków laurowych, trochę suszonego lubczyku następnie: 2 marchewki 6 ziemniaków 4 buraki 1/4 główki niewielkiej kapusty ok. 4 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 6 łyżek koncentratu z buraków (tak do smaku) 2 cebule 1 czerwona papryka bez skórki ocet winny i cukier (po 1 łyżeczce - do smaku
Moja Książka Kucharskawyraziste 😈, wyjątkowe, smaczne i zdrowe , a wszystko za sprawą serka i cieciorki, które smakowo siły 💪 💪 połączyły i mięso super skleiły. W tym czasie, w piekarniku ziemniaki i kapusta czerwona się wypiekały i z kotlecikami na wspólnym talerzu jako główne danie „wylądowały” 🍴. Polecam to danie dla całej rodziny 👪 przygotować i przy wspólnym stole smakami się delektować. Składniki(...)pęczek nać pietruszki, ewentualnie suszonej, 1 puszka cieciorki ok. 240 g, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, bułka tarta, ponadto: ziemniaki, mielona papryka słodka wędzona, olej rzepakowy, kapusta czerwona, sól, pieprz, tymianek suszony lub świeży. Przygotowanie: Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem ziemniaki kroimy na ćwiartki. Przekładamy na blachę od piekarnika, delikatnie polewamy olejem i obtaczamy
Moniki SmakołykiCzerwona kapusta z ulubionym winegretem na bazie octu jabłkowego, miodu, oleju i ziół. Dodałam do niej mandarynki w syropie i pestki dyni. Surówka idealnie pasuje do czerwonych mięs. Składniki: ćwiartka dużej główki czerwonej kapusty łyżka cukru płaska łyżeczka soli Sos: 4 łyżki octu jabłkow ego 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżki oleju (np. migdałowego) pół puszki mandarynek z puszki(...)szklanki soku z mandarynek 3 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka ziół do sałatek sól i pieprz do smaku Kapustę posiekać, włożyć do garnka zalać wrzątkiem, dodać cukier i sól i gotować ok. 5 minut aż zmięknie, ale pozostanie nieco krucha. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą na sicie. Przełożyć do salaterki, zalać octem jabłkowym i dokładnie wymieszać. W kubku
Czerwień i błękitSałatka warstwowa ze śledziem, kapustą pekińską, jajkami i żółtym serem to bardzo smaczna propozycja dla amatorów sałatek śledziowych. Dzięki poszczególnym warstwom, składniki nie łączą się ze sobą przypadkowo, ale tworzą niepowtarzalny smak. Taka sałatka doskonale sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole, jak i na domowej imprezie. składniki na 4 porcje 500 g płatów śledziowych solonych 2 czerwone cebule(...)główki małej kapusty pekińskiej 5 jajek ugotowanych na twardo 150 g żółtego sera sos 100 g majonezu 200 g śmietany 18% czarny pieprz sól przepis W misce łączymy śmietanę i majonez, wszystko doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Obraną cebulę drobno siekamy i wrzucamy na dno szklanej miski. Wymoczone w zimnej wodzie i osuszone śledzie kroimy
Smakowite DaniaSKŁADNIKI: ( 6 porcji ) 1 porcja = 263 kcal 350 g mięsa wieprzowego 2 litry wody 3 marchewki korzeń pietruszki 1/8 główki białej kapusty 1/4 selera biała część pora 3 buraki cebula 5 ziemniaków puszka białej fasoli łyżka koncentratu pomidorowego sok z połowy cytryny łyżeczka cukru sól i pieprz WYKONANIE: 1. Mięso umyć(...)kawałki, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. 2. Gotować ok 40 minut, do miękkości mięsa. Uwaga! podczas gotowania usuwać szumowiny ( pianę na powierzchni ). 3. Cebulę pokrój w piórka, kapustę poszatkuj, ziemniaki pokrój w kostkę. 4. Marchew, pietruszkę, seler, por i buraki zetrzyj w malakserze lub na tarce z dużymi oczkami. 5. Do wywaru z mięsem dodaj cebulę i starte
Atlas Smaków