przy wyborze warzyw oraz mięsa, choć tu nie tak do końca, gdyż wybieramy między kurczakiem a krewetkami. Z warzywami możemy bardziej poszaleć. Do zupy pasują: marchew, pieczarki, papryka, kukurydza, kapusta pekińska, fasola szparagowa. Ale, ale...nie wrzucajmy do gara wszystkiego. Do mojej zupy dodałam kapustę pekińską, kukurydze ( z puszki ) oraz zieloną fasolkę szparagową ( mrożoną od Poltino . Składniki: 200 g krewetek(...)mini 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka czerwonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 400 ml bulionu ( warzywny lub drobiowy ) 200 g kukurydzy z puszki biała część kapusty pekińskiej małej 150 g zielonej fasolki szparagowej ( mrożonej Poltino ) łyżeczka sosu sojowego łyżeczka sosu rybnego łyżeczka cukru trzcinowego limonka oliwa do smażenia Wykonanie: Krewetki rozmrozić, odsączyć na sicie. W garnku rozgrzać
kolorowotorcikoworegionu. Usiadłam więc w restauracji w Montepulciano i po małej przystawce złożonej z sera pecorino, gruszek i miodu, zanurzyłam łyżkę w tej zupie gęstej od fasoli, pomidorów, chleba i kapusty cavolo nero, delektując się jej pysznym smakiem. Tym razem już jesienią postanowiłam odtworzyć smak ribollity . która przecież tak wspaniale syci i rozgrzewa w chłodniejszych miesiącach roku. Moja ribollita nie jest(...)dnia zabierzecie ze sobą na lunch, bo na następny dzień smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po ugotowaniu. Toskańskie cavolo nero zamieniłam na dostępny u nas jarmuż, ale i włoska kapusta sprawdziłaby się w tej zupie. Jako bazę użyłam lekko skarmelizowanych jarzyn. Szczególnie seler naciowy w czasie smażenia pachnący niczym maggi, w połączeniu z marchewką, cebulą, rozmarynem i tymiankiem oddały
Chilli Czosnek i OliwaJeśli do rozdrobnionej kiszki ziemniaczanej Gzella niewielką ilość kiszonej kapusty dodamy, to ciekawy farsz na pierogi w kilka chwil uzyskamy. Ciasto zaś z mąki razowej i pszennej doda im oryginalności, a podane z smażonym boczkiem smakowitości. Składniki ok. 30 szt.: ciasto: 150 g maki pszenno razowej, 100 g maki pszennej, 150 ml wody, szczypta soli, farsz: 3 szt. kiszki(...)ziemniaczanej Gzella, 50 g kiszonej kapusty (bez marchewki), pieprz czarny mielony do smaku, 4 łyżki bulionu, sól do smaku, ponadto: boczek surowy, sól do gotowania. Przygotowanie: Ciasto na pierogi: Z mąki, wody, z szczyptą soli zagniatamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min będzie bardziej elastyczne
Moniki Smakołykiowocowym, meeega słodkim, pełnym cukru soku. Dla zdrowia pijemy soki bogate w zieleninę i warzywa. Czy bylibyście w stanie schrupać na śniadanie: 4 marchewki, ćwiartkę główki kapusty, dwa pęki botwinki, 4 laski selera i dwie duże garści kiełków słonecznika? Byłoby ciężko. Samo przeżuwanie tych warzyw zajęłoby Wam do czasu obiadu. Lepiej wrzucić wszystko to do wyciskarki i wypić łatwo(...)przyswajalny, bogaty w witaminy sok. Nie eliminujcie ze składników kapusty! To ona jest królową tego soku za sprawą obecnej w niej witaminy U , uważanej za aminokwas życia . Witamina ta pomaga w leczeniu stanów zapalnych i owrzodzeń. Istnieją również przesłanki o jej właściwościach antynowotworowych. Obecnie niemal każdy cierpi na jej niedobór. Liście kapusty są jedynym źródłem witaminy
Jeść, by żyć w zdrowiumoja rodzina i goście podczas świąt będą się zajadać wegańskimi, bezglutenowymi krokietami. Polecam! Składniki: Naleśniki z TEGO przepisu. Farsz na 5 krokietów: 1/2 główki małej kapusty, 5 sztuk pieczarek, 1 cebula, 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, 3-4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 3/4 łyżeczki majeranku, 3/4 łyżeczki pieprzu, 2 liście(...)soli himalajskiej lub kamiennej. Panierka: 1/2 szklanki ciasta naleśnikowego, 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych (bezglutenowych). Wykonanie: Naleśniki smażymy według TEGO przepisu. Część ciasta naleśnikowego odkładamy do panierowania. Kapustę, pieczarki i cebulę drobno kroimy. Kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Cebulę i pieczarki podsmażamy na patelni, a następnie dusimy z kapustą
Jeść, by żyć w zdrowiuZapraszam na pyszną suróweczkę z domowej kapusty kiszonej.Prawda,że nie jest tak cienko pokrojona jak ta kupna ale jest o niebo lepsza i zdrowsza. Składniki: pół kg kapusty kiszonej(domowej) 1 średnia marchewka 1 średnie jabłko łyżeczka soku z cytryny odrobina soli pół łyżeczki pieprzu czarnego 3-4 łyżki oleju Przygotowanie: Kapustę odciskamy z soku i kroimy.Do kapusty ścieramy
słodkie i nie tylko historie kulinarnemogłam oprzeć się i zrobiłam standardowo ryż, mięso i cebula, a całość przyprawiona dość pikantnie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pieczone gołąbki z mięsem Składniki : 1 główka kapusty 600-700 g łopatki 1 cebula biała 200 g ryżu sól, pieprz przyprawa w płynie maggi masło 3-4 szklanki bulionu lub wody sos pomidorowy Przygotowanie : Łopatkę myjemy(...)cebulę obieramy - wszystko mielimy w maszynce. Biały ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, dodajemy do mięsa, doprawiamy pieprzem i solą - mieszamy, farsz powinien być pikantny. Kapustę oparzamy, z liści odcinamy łyko. Farsz zawijamy w kapustę. Brytfannę smarujemy masłem, układamy kilka liści kapusty na dno, układamy gołąbki, solimy delikatnie i skrapiamy przyprawa w płynie, zalewamy bulionem lub wodą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidodatkiem cukru i cynamonu. Ze smacznymi pozdrowieniami Weronika :) Daria napisała: Dzień dobry, jeden z moich ulubionych ekspresowych obiadów to klopsiki w stylu oszukanych gołąbków (bo z ukrytą kapustą) z sosem cukiniowo-pomidorowym. Pyszne, zdrowe, syte i bardzo szybkie danie. Można dodać do niego pełnoziarnisty makaron wcale nie wydłużając czasu przygotowania. Wtedy to będą spokojnie 2 porcje. KLOPSIKI Z KAPUSTĄ(...)składniki na 1 dużą porcję: klopsiki: - ok. 250g mielonego mięsa z indyka - ok. 60g białej kapusty - sól, pieprz - 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów sos: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 zielona cebulka - ok. 100g startej na tarce cukinii (nieobranej) - 2-3 suszone pomidory w oleju
Moje Kuchenne Rewelacjekilku dni chodziły za mną krokiety z kapustą no i w końcu się zebrałam i zrobiłam, do tego barszczyk i obiad w sam raz. Polecam na święta lub rodzinne imprezy.Do ciasta naleśnikowego użyłam mąki Młynów Stoisław .Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.mlynystoislaw.pl. Zapraszam :) Składniki na farsz : 500 g pieczarek 2 kg kapusty kiszonej(...)szklanki m ą ki pszennej Wrocławskiej Młynów Stoisław 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju olej do smażenia bułka tarta do obtaczania krokietów 4 jajka Wykonanie : Kapustę zalewamy wodą z łyżką soli, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy, studzimy i drobno siekamy. Pieczarki myjemy i jak trzeba obieramy ścieramy na tarce jarzynowej o dużych
Sama słodycz i szczypta chiliKrokiety robię raz na jakiś czas, zazwyczaj są to nadzieniem z kiszonej kapusty. Przedstawiam Wam mój przepis na pyszne domowe krokiety. Składniki na ciasto; 2,5 szkl mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 szkl wody 2 jajka 2 łyżki posiekanego majeranku sól i pieprz do smaku Składniki na farsz; 50 dag kapusty kiszonej 20 dag pieczarek(...)słodka papryka w proszku Dodatkowo; kilka kromek suchego chleba pół szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka olej do smażenia Przygotowanie; Z podanych składników na ciasto upiec cienkie naleśniki. Kapustę gotujemy do miękkości, następnie mocno odciskamy z wody i drobno kroimy. Cebule kroimy w kosteczkę a następnie podsmażamy na rumiano. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy kilka minut
Radość kipiąca uśmiechem.łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka makaron łazanki wsypać do osolonej wody i gotować do miękkości makaronu, wylać na durszlak i przelać zimną wodą kiszoną kapustę pokroić drobniej, zalać wodą, wsypać cukier, gotować do miękkości kapusty na oleju zrumienić boczek wędzony z kiełbasą pokrojoną w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i wyciśnięty w prasce czosnek, wsypać majeranek(...)paprykę i podsmażać z z 5 minut włożyć kapustę z wodą w której się gotowała, dodać makaron, wszystko wymieszać i podsmażać mieszając z 5 minut na koniec dodać natkę pietruszki pokrojoną, wymieszać, najlepiej smakuje po kilku godzinach, makaron wchłonie wodę z kapusty, smaki się przegryzą - pyszne danie obiadowe na jesienne chłodne dni............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięIdealna surówka jako dodatek do obiadu. Przepis na wykonanie w thermomix na dole. Kapustę drobno posiekać, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać sok z cytryny, cukier, sól, pieprz i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku. Thermomix -kapustę pokroić na mniejsze kawałki, położyć pierwszą w naczyniu miksującym -jabłka obrać, pokroić w grube
Kuchnia PokoleńSwoje dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, dlatego kuchnia regionalna z tych okolic jest mi szczególnie bliska. Dziś racuchy na słono z kapustą kiszoną, czyli tak zwane fuczki. Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 kg kiszonej kapusty 2 jajka 1 szklanka mleka sól do smaku pieprz do smaku olej do smażenia kwaśna śmietana Wykonanie: Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem soli(...)dobrze odcisnąć. Następnie z mąki, jajek, mleka zrobić ciasto naleśnikowe, zmieszać z kapustą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron złociście. Podawać z kwaśną śmietaną
Tradycyjna Kuchniaskładniki: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g kapusty kiszonej, odciśniętej 1 jajko ok. 170 g mleka lub wody sol, pieprz, kminek, cząber dodatkowo: tłuszcz do smażenia śmietana lub sos czosnkowy do podania wykonanie: Kapustę siekamy drobno. W garnku mieszamy mąkę z mlekiem lub wodą oraz jajkiem, tak jak na ciasto naleśnikowe. Dodajemy kapustę, mieszamy do połączenia się
Domowy Smak Jedzeniastwierdziłam, że koniecznie muszę je przygotować. No i jest. Pyszny wieprzowy (lub wołowy) gulasz z cebulą i dużą ilością wędzonej papryki. Jego specyfika polega na dodaniu pod koniec gotowania kapusty kiszonej. Są to smaki tak bliskie nam, Polakom, że aż dziwne, że danie to nie jest u nas popularniejsze. Gulasz szegedyński to kuchnia austro-węgierska, a więc galicyjska. Kuchnia północnego(...)książkę też polecam, choć bynajmniej nie jest kulinarna :) Podobnie jak w przypadku naszego bigosu, na gulasz szegedyński nie ma jednego przepisu. Baza, czyli mięso, cebula, papryka i kiszona kapusta znajdują się w każdym przepisie. Natomiast niektórzy do gulaszu dodają ziemniaki, a jeszcze inni ogórki kiszone. Po przeczytaniu kilkunastu różnych przepisów i historii z nimi związanych zdecydowałam się na wersję, którą
Trzeci talerz