Pierwszy raz robiłam sama gołąbki zawijane. Dlatego zaczęłam od kapusty włoskiej (ponoć lepiej się zawija). Do farszu, który z założenia miał być mięsny, bo akurat mięso rozmroziłam, postanowiłam wykorzystać mrożone buraczki, a skoro buraczki to i paprykę, bo lubię to połączenie. Wyszło pyszne, sycące danie. Podane z sosem pomidorowym - doskonała propozycja obiadowa. I choć tradycyjnym gołąbkom nadal mówię głośne(...)surowym burakiem pije, ale pod warunkiem, że z jednej szklanki ze mną i obie pijemy przez słomkę :) Składniki: Gołąbki: 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 główka kapusty włoskiej 2 pieczone papryki (bez skórki) 1 szkl. mrożonych buraczków tartych 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jajko 1 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szczypty papryki
Kolorowy PrzepisownikSurówka z czerwonej kapusty Czas na surówkę z czerwonej kapusty, którą tak rzadko robimy, a teraz jest jej pełno w każdym sklepie. Skusiłam się i zrobiłam. Składniki: 1/2 kg czerwonej kapusty 1 por 2 średnie jabłka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Kapustę umyć, osuszyć i poszatkować. Białą część pora pokroić w półplasterki. Jabłka
talerz przyjemnościLekka surówka z kapusty pekińskiej z pietruszką Zima jeszcze nie nadeszła, więc moja pietruszka w ogródku rośnie jak oszalała, w listopadzie mam świeżej natki pietruszki pod dostatkiem. Dlatego dzisiejsza propozycja surówki z kapusty pekińskiej jest ze sporą ilością natki, a pozostałe warzywa czyli rzodkiewka i świeży ogórek tylko dla zaostrzenia charakteru sałatki. Wyszło wiosennie, w ciemny i zimny listopadowy dzień(...)Polecam serdecznie zwłaszcza do ciężkich dań, bo sałatka jest naprawdę delikatna, lekka, a przede wszystkim zdrowa. Składniki: pół średniej kapusty pekińskiej duży pęczek świeżej zielonej pietruszki pół świeżego ogórka mały pęczek rzodkiewki mała czerwona cebula sól świeżo zmielony pieprz sok z połowy małej cytryny 2-3 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno poszatkować. Pietruszkę posiekać. Ogórek, rzodkiewkę pokroić
na moim stole...Szybkie i smaczne gołąbki bez zawijania. Bardzo często je przyrządzam, nie wymagają tyle pracy co tradycyjne gołąbki. Składniki: 1 kilogram mięsa mielonego 1 mała kapusta pekińska 1 kajzerka 0,5 szklanki kaszy manny 3 jajka mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziarenek pieprzu vegeta olej 2-3 łyżki mąki pszennej kilka łyżek śmietany(...)Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno siekamy, solimy vegetą, odstawiamy na pół godziny żeby kapusta puściła sok, odciskamy z nadmiaru soku. Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy, dodajemy do mięsa i kapusty, wbijamy jajka, wsypujemy kaszę manną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotleciki, obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.Przek
Bajeczna Kuchniamnie domowy z gęsi), sól, 300 g cebuli, 30 g grzybów suszonych (prawdziwki), tłuszcz (u mnie gęsi), listek laurowy, 10 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 200 g kapusty kiszonej, Mięso umyć, osuszyć, zwinąć i obwiązać sznurkiem. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu, dodać pokruszone grzyby. Razem przesmażyć i dusić około 5 minut. Przełożyć do naczynia do zapiekania(...)wlać bulion, włożyć mięso, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 3 godziny. Podczas pieczenia mięso obrócić dwa razy. Kapustę pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Po tym czasie wyjąć mięso. Do sosu dodać kapustę i razem dusić 5 minut. Mięso pokroić w plastry, podawać z grzybami z kapustą. Dziczyznę można kupić w sklepie Dziki Trop
królestwo garówZupa z kapusty, mięsa mielonego i ryżu, smak domowych gołąbków w sosie pomidorowym:) Pierwszy raz robiłam taką zupę, ale nie ostatni, wszystkim bardzo smakowało. Zupa jest smaczna i syta. Smakiem nie odbiega od tradycyjnych gołąbków. Jeśli nie masz czasu na zawijanie mięsa w kapustę, polecam tę zupę, nie zawiedziesz się :) Doskonale smakuje i szybko się ja robi, polecam(...)około 0.5 kg mięsa mielonego ( u mnie z indyka) może być z łopatki np takiej KLIK 2 średnie cebule główka włoskiej kapusty ( około 80 dag) 10 dag ryżu 2-3 łyżki suszonej włoszczyzny 5-6 ziarenek pieprzu koncentrat pomidorowy ( 200 g) np taki KLIK kubek śmietany ( 180 g) sól pieprz biały majeranek zioła prowansalskie suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Takie tam pichceniePrzepyszne gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy jęczmiennej W aksamitnym sosie pomidorowym Składniki • 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej • 500 g mięsa mielonego z karczku • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1/2 małej główki kapusty włoskiej • 1 jajko • tarta bułka • olej • przyprawa do hamburgerów z grilla sos • 1 słoik musu pomidorowego (lub mały koncentrat pomidorowy ) • 2 łyżki masła • 2 łyżki płaskie mąki(...)wody • sól • pieprz • tymianek • 1 czubata łyżka papryki słodkiej • ząbek czosnku Sposób przygotowania 1,Kapustę poszatkować drobno Do kapusty dodać sól i dobrze wygnieść Dodać mięso zmielone razem z cebulą i czosnkiem dać ugotowaną kaszę wbić jajko dać sól pieprz i przyprawę do hamburgerów z grilla wyrabiać masę aż będzie kleista jakby była zbyt rzadka dosypać
W królestwie smaków BeatySkładniki: 1 mała główka lub połówka dużej główki kapusty czerwonej, 1/2 cytryny, 2 jabłka, 1 cebula, 1-2 garście natki pietruszki, sól, pieprz, mała śmietana 18% ( 175g). Przygotowanie: Kapustę pokroić. Do kapusty dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki. Jabłka obrać, wykroić twarde części ze środka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do kapusty. Wcisnąć
W kuchni u MonikiWieki, wieki nie jadłam kapuśniaku. Nikt mi tutaj w Szwecji takiej pysznej zupki nie ugotuje, więc zawinęłam rękawki i wzięłam się do dzieła. Kapuśniak ugotowałam z kiszonej kapusty z dodatkiem kiełbasy i ziemniaków na sypko czyli ugotowanych oddzielnie. Kapuśniak podaję z pajdą chleba anyżowego. Taka zupa to niesamowity wypas. Lubicie? Zupa w sam raz na chłodne dni. Kapuśniak z kiszonej(...)kapusty z kiełbasą Składniki: na 5 porcji ½ kg kiszonej kapusty 2 pietruszki kawałek selera 1 marchewka 1 liść laurowy 2 litry mięsnego bulionu 300 g wędzonki 4 łyżki karmelizowanej cebuli 1 czosnek solo 1 łyżka suszonego majeranku sól i pieprz do smaku Dodatki smażona kiełbasa ziemniaki na sypko pietruszka do posypania Pokrój kapustę i podsmaż na łyżce masła z dodatkiem
codojedzeniawyjdzie taka pyszna,a wszystko z lenistwa i braku chęci pójścia do sklepu po olej.Tak więc teraz mam nowy ,zdrowy przepis na pyszną i niecodzienną surówkę z KISZONEJ KAPUSTY ha ha.:)))... 30 dag.KISZONEJ kapusty z beczki słoiczek suszonych pomidorów w oleju ( ją dalam swoje co robiłam w tamtym roku z ziołami i czosnkiem) 1 cebula 1 łyżka dobrego miodu(...)sól i pieprz posiekana natka pietruszki 1 marchewka *************************************** Kapustę płuczemy, osuszamy i siekamy.Marchewkę obieramy, płuczemy i scieramy na tarce o dużych oczkach.Cebulę obieramy ,płuczemy i drobno siekamy.Pomidory suszone odcedzamy z oliwy ,zachowując olej do sałatki ,kroimy drobno.Polewamy kapustę wymieszana z marchewką ,oliwą ,solimy ,pieprzymy ,dodajemy miód i natkę ,dokładnie mieszamy.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPrzepyszne gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus Składniki • 1 kapusta włoska średnia • 1 /2 kg mięsa mielonego z łopatki • 1 szklanka kaszy jaglanej • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera średniego • biała część poru • 1 cebula • ząbek czosnku • kilka płatków suszonego pomidora • sól • pieprz • 1/2 łyżeczki kurkumy • kawałek ostrej papryki • oliwa • 1/2 l rosołu • posiekana natka pietruszki sos • 1 słoik(...)przykryciem aż zmiękną warzywa Dolać troszkę wody zagotować i wsypać kaszę kuskus wyłączyć i parzyć pod przykryciem doprawić 2. W wrzącej wodzie z dodatkiem oliwy sparzyć lekko kapustę z wyciętym głąbem i partiami oddzielać liście, Liście kapusty nadziewać przygotowanym farszem zawinąć gołąbki włożyć na blachę zalać rosołem a górę posmarować oliwą przykryć folią aluminiową
W królestwie smaków Beatymoim domu taka kapusta obowiązkowo jest na wigilijnym stole.Mogę ją jeść całe święta. Składniki: 1 kilogram kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 2 cebule olej lniany 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 ziarenka pieprzu czarnego sól,pieprz Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy na kilka godzin pod przykryciem.Garnek z grzybami stawiamy na ogniu(...)gotujemy do miękkości.Ostudzone grzyby siekamy dość drobno. Kapustę przekładamy do garnka,dodajemy ziele angielskie,liście laurowe i pierz.Zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości.Gdy ostygnie odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy. Cebule kroimy w drobną kostkę.Na patelnię wlewamy olej lniany,dodajemy cebulę i smażymy do momentu aż będzie szklista.Dodajemy posiekane grzyby i kapustę,i kilka
Bajeczna KuchniaPierogi możemy podać na kolację Wigilijną, lub na piątkowy obiad jako dodatek do barszczu. Składniki: Farsz: 2 kilogramy kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 4 cebule sól,pieprz olej lniany lub rzepakowy Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy(...)kilka godzin pod przykryciem.Gotujemy do miękkości.Kapustę przekładamy do garnka,zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości.Gdy ostygnie odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.Grzyby i kapust ę kroimy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia na największym sitku.Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na oleju,dodajemy do kapusty i grzybów.Doprawiamy solą
Bajeczna Kuchniatakie danie które kojarzy się z naszą typową polską kuchnią. Wariacji na ich temat są miliony. To dzisiejsza moja propozycja. zapraszam ! ;-) Składniki na farsz; 25 dag kapusty kiszonej 25 dag kapusty słodkiej sól, pieprz cebula 20 dag boczku Składniki na ciasto; 50 dag mąki szklanka gorącej wody 4 łyzki oleju lub oliwy 1 jajko łyzeczka soli(...)jeśli za luźne to odrobine mąki. Kiedy ciasto jest gotowe kroje na mniejsze porcje i owijam foliowym woreczkiem, aby nie wyschło. Ciasto zostawiamy na około pół godziny. Kapustę gotujemy do miękkości. W jednym garnku słodką a w drugim kiszoną. (Kapuste słodką możemy ugotować w kawałku a następnie jak będzie miekka drobno poszatkować.) Kapusty odciskamy z wody i drobno
Radość kipiąca uśmiechem.Pyszne i mało skomplikowane danie. Jest tak sycące że wystarczy podać go jako obiad jednodaniowy. Składniki: 2 główki młodej kapusty poszatkowanej lub pokrojonej w paski 3 cebule pokrojone w kostkę 2 laski swojskiej kiełbasy 2 łyżki kminku kwasek cytrynowy sól pieprz olej do smażenia koperek paczka ugotowanego w osolonej wodzie makaronu łazanki Wykonanie: Kapustę podlać dwoma szklankami wody oraz trzema(...)czubatymi łyżkami soli następnie ugotować na miękko. Po ugotowaniu odlać całą wodę, do kapusty dosypać kminek, pieprz,kwasek cytrynowy, koperek i ewentualnie sól do smaku. Cebulę podsmażyć na oleju. Kiełbasę pokroić w małą kostkę i podsmażyć bez oleju. Cebulę, kiełbasę oraz ugotowany makaron wsypać do kapusty i dokładnie wymieszać
Pychotkaaa