kapustą - 19268 przepisów (strona:428/1285)

ZAWIJANIEC Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 223

podałam to danie z czerwonym barszczem. FARSZ: Do zrobienia farszu możemy zawsze wykorzystać inne składniki i za każdym razem będzie smacznie. Ja do tego dania dałam: 300 g kiszonej kapusty 1 duża cebula upieczona 1 pierś z kurczaka 1/2 szklanki pomidorów pelati sól pieprz 2 łyżki masła suszone zioła Kapustę ugotować do miękkości, cebulę podsmażyć na maśle, dodać ugotowaną kapustę(...)Jeżeli lubimy bardziej kwaśny farsz to nie odciskamy kapusty. Upieczoną pierś kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy na patelni i doprawiamy, chwilę dusimy. Często bywa tak, że pozostaje mi z obiadu jakieś gotowane lub pieczone mięsko i wtedy wystarczy trochę pomysłu i farsz jest gotowy. Wszystko co dodamy do farszu zależy tylko od naszej inwencji lub zawartości naszej lodówki

harrisa
Bierhalle Lublin wg Kurta Schellera? Chyba nie bardzo 158

stronie www - i tu jest pies pogrzebany Już przed wejściem do restauracji wiedziałem, co zamówię - talerz kiełbas (zestaw tradycyjnych kiełbas niemieckich: Bratwurst Curry, Weisswurst, Norymberskie podane z sauerkraut (kapusta kiszona, cebula, kminek) w cenie 32,99 zł. Jako że miałem przyjemność kilka razy jadać genialne kiełbaski w Wiedniu, oczekiwania miałem dość wysokie. No bo jak można spier***lić taki prosty(...)ignorancja i brak szacunku do klienta . Kiełbaski były na maksa pomarszczone, gumiaste czyli po prostu stare. Nie miały żadnego smaku. Pozostałym kiełbasom również daleko było do tabliczki "świeże - soczyste." Kapusta jak kapusta - poprawna bo w sumie jaka może być kapusta z kminkiem. Najlepsze z tego wszystkiego to chyba musztarda i piwo marcowe... Ale czy kogoś to obchodzi w ogóle? Jest

Right Behind The Kitchen
Dzikie gołębie 141

babci, postanowiłam przygotować je w wersji wegetariańskiej. A dzikie dlatego, że są m.in z dzikim ryżem i leśnym grzybem :)     Potrzebne składniki:   1 mała główka kapusty  100 g dzikiego ryżu   100 g brązowego ryżu  1/2  cukinii 150 g grzybów leśnych 0,5 pęczka zielonej pietruszki 1 mała cebula pieprz, sól sos pomidorowy(...)koncentrat pomidorowy  1 litr przecieru domowego pomidorowego 2 ząbki czosnku  1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku garść listków bazylii pieprz,  sól ziołowa Przygotowanie gołąbków: W kapuście wycinamy za pomocą noża głąb, a następnie wkładamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy, przewracając kapustę co jakiś czas aż zmięknie.   Ryż czarny i brązowy  gotujemy na sypko. Posiekaną

Łycha smaków
Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem 157

Jeśli macie ochotę na szybką i smaczną surówkę do obiadu to właśnie mogę polecić Wam poniższy przepis. Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem. Idealnie pasuje do mięsa drobiowego, czy schabu. Ja lubię ją podjadać jak mam ochotę na coś z lodóweczki:).  Hmm są takie momenty, kiedy otwieram lodówkę i coś bym zjadła... Tylko właściwie to sama nie wiem(...)Właśnie wtedy lubię mieć zrobioną sałatkę lub resztkę surówki z obiadu. Składniki 1 średnia główka kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy 6 pomidorków koktajlowych 1/2 puszki ananasa 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1/4 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki ziół dalmatyńskich 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz koperek Kapustę drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć na sicie. Pomidorki przekroić na połówki. Ananasa

O kuchni z uczuciem
Bigos świąteczny 263

Pyszny bigos nie tylko w święta Składniki • 2 kg kapusty kiszonej • 80 dag mięsa z karczku • 50 dag dobrej kiełbasy • 2 cebule • 2 marchewki • 1/3 szklanki suszonych grzybów • 1/2 szkl żurawiny suszonej • 2 duże ząbki czosnku • 2 łyżki miodu płynnego • 2 marchewki • 3 łyżki smalcu • 1 słoik przecieru pomidorowego mały • garść suszonych pomidorów • przyprawy • majeranek • swoją przyprawa uniwersalna przepis(...)przyprawy ziele angielskie 2 łyżki majeranku przyprawę uniwersalną .Smażyć aż odparuje woda i mięso się troszkę zrumieni 2. • Na dno dużego garnka dać resztę smalcu wyłożyć część  kiszonej kapusty drugą warstwę dać podsmażone mięso żurawiną  suszone pomidory grzyby przykryć resztą kapusty  Na górę kapusty wlać miód i rozsypać pokrojoną w grube plastry marchewkę  zalać wszystko przecierem

W królestwie smaków Beaty
Biała kapusta zasmażana 202

Składniki: 1 mała główka kapusty 1 cebula  2 ząbki czosnku 150 g boczku 3 łyżki masła 1 łyżka mąki 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskie 1 łyżeczka kminku sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Kapustę umyć, poszatkować. Cebulę oraz boczek pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć boczek razem z cebulą, na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć(...)czasu do czasu mieszając. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie, kminek. Dolać wody, dusić do miękkości.  Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, mieszać, aż zrobi się zasmażka. Do kapusty dodać zasmażkę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotowe, smacznego

magiczna kuchnia Kasi
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY 118

Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko (najlepiej reneta) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz,  cukier, olej Sposób wykonania: Kapustę drobno poszatkować, sparzyć wrzątkiem i skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do kapusty. Obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do kapusty i cebuli. Wymieszać. Doprawić sola, pieprzem, cukrem

Prosto i Smacznie z Anetą
Modra kapusta. 120

smacznych wołowych rolad modra kapusta jest najlepszym dodatkiem, zresztą przy innych mięsach sprawdza się również wyśmienicie. SKŁADNIKI: 1 średnia główka modrej kapusty 1-2 szalotki 1/2 szkl. soku jabłkowego 1 łyżka octu sok z około 1/2 cytryny sól, pieprz do smaku masło lub smalec WYKONANIE: kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka z małą ilością wody i łyżką octu(aby się(...)rozgotowała), na maśle lub smalcu smażymy drobno posiekaną szalotkę, szklimy, kapustę odcedzamy, dodajemy cebulę i przyprawy, dusimy do miękkości podlewając sokiem jabłkowym(zamiast tego soku można użyć np. z czarnej porzeczki

Kuchnia Beaty
Sałatka chińska. 250

Witajcie :) u mnie tradycyjnie na święta musi być sałatka z zupek chińskich, kapusty pekińskiej i kurczaka, dzieci za nią przepadają.Jeśli jej nie jedliście to koniecznie wypróbujcie :) Do sałatki użyłam pysznej kukurydzy od firmy Bonduelle oraz przypraw od firmy Skworcu i EcoBlik . Sałatkę podałam na przepięknej porcelanie  Bogucice z kolekcji Miranda(...)Zapraszam :) Składniki : 1 kapusta pekińska 1 papryka mała czerwona  1/2 papryki żółtej i zielonej  1 puszka kukurydzy od Bonduelle 1 duży majonez   3 piersi z kurczaka kawałek pora 2 łyżki suszonego szczypiorku 1 łyżka przyprawy Kurczak ziołowy od firmy Skworcu  1 łyżeczka Pieprzu zielonego od EcoBlik  Sol,pieprz do smaku  4 łyżki oliwy

Sama słodycz i szczypta chili
Kapuśniaczki 203

święta do czerwonego barszczu Kapuśniaczki ponieważ te kupowane w sklepie nie bardzo nam smakują a mam w domu smakosza czerwonego barszczu haha. Te pomimo tego, że mają w sobie kapustę kiszoną są moim zdaniem dużo lżejsze i smaczniejsze. Jest z nimi troszkę roboty ale robi się je w miarę szybko. Zakupy: - 2 szt. ciasta francuskiego gotowego  - suszone grzyby bądź(...)pieczarki - 1 duża cebula - kapusta kiszona bądź zwykła - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jeśli ma się kapustę kiszoną to ja daję surową nie gotowaną natomiast jeśli chce się robić ze zwykłej to trzeba ja najpierw poszatkować a później ugotować, żeby była miękka. Suszone grzyby gotuję i kroję w mniejsze kawałki. Jeśli robię z pieczarkami to kroję je w mniejszą kostkę

Tanio smacznie i prosto
Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami 346

mąki pszennej 2 jajka + 1 jajko do smarowania pierogów 3/4 szklanki mleka 30 g świeżych drożdży 100 g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Farsz 400 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Kapustę ugotować w wodzie do miękkości. U mnie trwało to około 30 minut. Odcedzić na sicie(...)tarce o grubych oczkach. Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z poszatkowaną kapustą Ciasto Zaczynamy od przygotowania rozczynu .Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i trzema łyżkami mleka rozetrzeć na gładko i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać do miski, wbić

O kuchni z uczuciem
Kapusta z grzybami jako dodatek do pierogów i dań mięsnych 120

około 1,2 kg kapusty kiszonej - 1 duża cebula - łyżka pieprzu mielonego - 5 ziarenek ziela angielskiego zmielonego - 3 łyżeczki czubate koncentratu pomidorowego - 2 spore garście suszonych grzybów - olej do podsmażenia cebuli - 3-4 liście laurowe Namocz grzyby na noc w zimnej wodzie. Podsmaż posiekaną cebulę z liśćmi laurowymi, dodaj kapustę i posiekane grzyby z przyprawami i koncentratem pomidorowym. Wymieszaj wszystko

Pasje Jolki
Kapuśniaki 142

Pierwszy raz je robiłam..i to w sumie przez tak jakby przypadek...robiłam pierogi z kapustą i grzybami..zostało mi tejże kapusty z grzybami i tak oto są kapuśniaki drożdżowe..trochę zjedliśmy od razu...a część zamroziłam i będzie na Wigilię do barszczu..barszczu w sumie nie będę gotowała sama..niestety doba jest ciut za krótka..i nie wyrabiam się(...)roztopionego masła pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 duże jajka 560 g mąki pszennej 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 50 dkg kiszonej kapusty spora garść suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz do smaku olej do  smażenia 1 jajko nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp. do oprószenia Grzyby namoczyć

Moje domowe kucharzenie
Uszka z kapustą i pieczarkami 160

komentarze i te krytykujące. Dziękuję za porady, podpowiedzi i za to, że piszecie do mnie. Bardzo, bardzo Wam dziękuję . A teraz mam dla Was kolejny przepis na uszka z kapustą i pieczarkami. Ciasto 3 szklanki mąki 1,5 szklanki wrzącej wody 1 łyżka oleju 1,2 łyżeczki soli Farsz 400 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 duża cebula(...)łyżki masła klarowanego sól pieprz Kapustę ugotować w wodzie do miękkości. U mnie trwało to około 30 minut. Odcedzić na sicie i odcisnąć dobrze wodę w dłoniach. Posiekać drobno nożem. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać

O kuchni z uczuciem
Orkiszowe uszka z kapustą i grzybami 125

lepienie zajmuje mnóstwo czasu, ale może to być wspólnie i miło spędzony czas :) I nie oszukujmy się - sklepowe uszka przy domowych mogą się schować!  Orkiszowe uszka z kapustą i grzybami Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka wody kilka łyżek oliwy z oliwek sól W przesianej mące (ze szczyptą soli) robimy dołek, do którego dodajemy stopniowo(...)odkładamy je pod przykryciem na kilka minut, ale niezbyt długo, gdyż ciasto orkiszowe lubi wysychać, co utrudnia lepienie uszek. Składniki na farsz: 40 g suszonych grzybów 400 g kiszonej kapusty (odciśniętej) 2 cebule 4 ząbki czosnku 650 ml wrzątku przyprawy: liście laurowe, sól, pieprz, majeranek Grzyby zalewamy 650 ml wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy odciśniętą kapustę i całość

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!