kapustą - 19268 przepisów (strona:430/1285)

Kapusta z grzybami 119

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 50 g suszonych grzybów 250 g pieczarek 1 cebula 4 łyżki masła 1 łyżka mąki 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki kminku (można pominąć) sól, pieprz Wykonanie: Suszone grzyby zalać wodą, odstawić na godzinę. Po tym czasie ugotować w wodzie w której się moczyły. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę(...)przepłukać, odcisnąć, włożyć do garnka, wlać wywar z grzybów, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kminek, dolać wody tyle by przykryła kapustę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wodę. Cebulę, pieczarki pokroić   w kostkę, usmażyć do miękkości. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, mieszać, aż zrobi się zasmażka. Do ugotowanej kapusty, dodajemy podsmażoną cebulę z pieczarkami, grzyby

magiczna kuchnia Kasi
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 218

Chwilowo fotka z "Potrawy na Boże Narodzenie" Wydawnictwo Dolnośląskie Wrocław 2001 Tradycyjne pierogi, których nie może zabraknąć podczas Wigilij. SKŁADNIKI FARSZ: 80 dag kiszonej kapusty 2 cebule 10 dag suszonych grzybów 15 dag masła 3 łyżki oleju sól, pieprz CIASTO; 2 szklanki pszennej mąki jajko szczypta soli pół szklanki ciepłej przegotowanej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Farsz Grzyby namoczyć w wodzie, następnie(...)gotować około 2 godzi. Kapustę dociskamy z nadmiaru wody następnie drobno siekamy. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Kapustę oraz masła dodać do wywaru grzybowego i dusić na małym aż do odparowania płynu, pod koniec dodać przesmażoną cebule. Całości doprawić solą i pieprzem, odstawić do przestygnięcia. Ciasto Do przesianej mąki dodać, jajko, sól, oraz pół szklanki wody, wszystkie

RAROSSA
Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym 217

knedle i pomyślałam sobie, że chętnie ten patent wypróbuję. Ciasto przygotowane w ten sposób jest delikatniejsze i bardziej wilgotne, ale w smaku rewelacyjne. Farsz stanowi gotowana kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby i przyprawy. Na ucztę wigilijną idealne... choć proponuję jarsko, bez boczku, a w karnawale, wiadomo... na bogato! Ciasto: 500 g ziemniaków (dałam Jelly, które są bardziej kremowe(...)szklanki maki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli 2-3 łyżki oleju 2 jajka Farsz: ok. 500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 100 g suszonych grzybów kminek cały olej i do smażenia sól i pieprz  Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować razem z grzybami i kminkiem. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić

Czerwień i błękit
Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą kiszoną 625

placuszki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Z powodzeniem można je przygotować na obiad, podając je z ziemniakami i surówką.  SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 150g kapusty kiszonej, 4 pieczarki, 1 cebula, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 jajka, rozmaryn suszony, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi kurczaka kroję w małą kostkę. Z kapusty(...)kiszonej odciskam sok. Kapustę drobno kroję. Cebulę oraz pieczarki obieram i kroję w małą kostkę. Natkę pietruszki drobno siekam. 2. Kurczaka, kapustę, pieczarki, cebulę oraz natkę pietruszki przekładam do miski. Dodaję jajka oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Z masy formuję owalne, lekko spłaszczone placuszki. 3. Placuszki smażę na rozgrzanym oleju, na rumiano z dwóch stron. Podaję z ziemniakami i surówką

Tradycyjna kuchnia Kasi
Surówka z kapusty pekińskiej 171

Orzeźwiająca surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem marynowanego imbiru.   Składniki 1 mała kapusta pekińska 1 pęczek koperku Dressing: 50 ml oleju z pestek dyni 50 ml miodu 1 łyżka musztardy dijon 2 plasterki marynowanego imbiru   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy. Dodajemy posiekany koperek, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy dressing. Oliwę mieszamy z drobno posiekanym(...)imbirem, musztardą i miodem. Dodajemy do kapusty, mieszamy, lekko schładzamy przed podaniem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size

R'n'G Kitchen
Schab pieczony w kapuście kiszonej z grzybami 132

wszyscy mamy już taką wielką ochotę na śledzie i inne ryby. Dlatego moja propozycja na Pierwszy i Drugi Dzień Świąt to rozpływający się w ustach schab pieczony w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów, który świetnie współgra z klimatem Świątecznym. Myślę, że tak przygotowane mięso będzie idealną propozycją na Świąteczny obiad w gronie najbliższych. Schab piekłam przez(...)jednym kawałku przyprawy do marynaty: 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki czarnuszki, szczypta kminku, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki kuminu, szczypta pieprzu grubo zmielonego 300 gram kapusty kiszonej 1/4 szklanki suszonych grzybów 1/2 szklanki bulionu 2 liście laurowe ziele angielskie Schab myjemy, osuszone, odcinamy nadmiar tłuszczu i nacieramy składnikami marynaty. Tak przygotowany schab umieszczamy w lodówce

Mango Papaja
Gołąbki bez Zawijania w Sosie Pomidorowym 202

Witam serdecznie Propozycja na szybkie i pyszne gołąbki bez zawijania na obiad w sosie pomidorowym. Będziemy potrzebować : 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego) 700 g kapusty białej 200 g ryżu 150 g cebuli sól, pieprz olej do smażenie na sos: 500 g przecieru pomidorowego 150 ml wody sól,pieprz naczynie żaroodporne Link do filmu z przygotowania: Gołąbki bez zawijania(...)www.youtube.com/watch?v=T2c8lZj8DIs Przygotowanie: Kapustę oczyszczam z wierzchnich liści i szatkuję. Poszatkowaną przekładam do garnka, zalewam wodą tak żeby kapusta była przykryta i gotuję. Od momentu zagotowania gotuję 7 minut , następnie odcedzam na sicie, odstawiam do wystudzenia i dokładnie odciskam z wody. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odstawiam do wystudzenia. Cebule kroję w drobną kostkę, pokrojoną smażę na patelni

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka Colesław z Żółtym Serem 171

Witam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę colesław w wersji nie klasycznej a z żółtym serem . Jest wiele sposobów przygotowania tej sałatki ostre , łagodne ja wybrałam taką pośrednią która łączy kapustę , marchew , jabłko i żółty ser . Najlepiej ją podawać z wędliną ale sama też wspaniale smakuje, polecam wypróbować przepis . Będziemy potrzebować: od 500 g do 600 g kapusty 3 marchewki (około(...)łyżek majonezu 200 g sera żółtego do smaku : sól pieprz Możemy przygotować sałatkę Colesław bez dodatku żółtego sera Link do filmu z przygotowania: Sałatka colesław https://www.youtube.com/watch?v=9QsFXPIad2I Przygotowanie : Kapustę obieram z zewnętrznych liści i drobno szatkuję, poszatkowaną daję do salaterki. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do kapusty. Marchew oczyszczam, myję i ścieram na tarce o średnich oczkach

Uwaga Babcia Gotuje
Gołąbki z mięsem i kaszą jaglaną . 165

nimi najeść , córka stwierdziła że są lepsze od takich z ryżem . Do gołąbków użyłam przypraw od firmy Skworcu . Zapraszam do wypróbowania :)    Składniki : 1  duża główka  kapusty  1 opakowanie kaszy jaglanej od Eco Blik 1 duża cebula 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 łyżka oregano  od  Skworcu  2 łyżki  przyprawy(...)mielonego od   Skworcu  sol , pieprz do smaku  5 łyżek  oliwy Wykonanie : Kapustę myjemy wycinamy głąb , wkładamy do garnka , zalewamy wodą i gotujemy tak długo aż   liście będą miękkie ale nie mogą się rozpadać. Kaszę wsypujemy do garnka zalewamy wrzącą wodą tak na 3 cm powyżej kaszy , gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając

Sama słodycz i szczypta chili
Oszukane Gołąbki w sosie pomidorowym- bez zawijania 139

Bardzo lubię tradycyjne gołąbki, jednak nie lubię ich zawijać, dlatego zazwyczaj, kiedy tylko mam na nie ochotę, to robię je w tzw. 'oszukanej' wersji, czyli takiej bez zawijania- kapusta jest mieszana wraz z mięsem i ryżem, a następnie masa jest formowana w sporych rozmiarów pulpety (ja akurat takie preferuję). Gołąbki robione w ten sposób nie są tak pracochłonne, jak również(...)smaku bardzo przypominają te w tradycyjnej wersji. Jeżeli jeszcze takich gołąbków nie robiliście, to koniecznie wypróbujcie ten przepis! :)  8 dużych sztuk: * mięso wieprzowe- 1/2 kg * ryż- 100 g * kapusta biała- 3 liście * jajka- 1 szt. * kasza manna- 2 lekko czubate łyżki * cebula- 1 szt. * sól, pieprz, suszony majeranek- do smaku * woda- 700 ml (lub bulion, wtedy nie dodawać suszonej

Kraina Miodem Płynąca
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i jabłkiem 338

Pyszna surówka obiadowa z kapustą czerwoną w roli głównej. Do kapustki dodałam marchewkę i jabłka oraz trochę zielonej natki pietruszki. Całość połączyłam z majonezem ale można go zastąpić jogurtem lub zrobić wersję pół na pół z majonezem. składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty (ok 1 kg) 4 duże jabłka 3-4 marchewki sok z cytryny 3 łyżki posiekanej natki pietruszki majonez(...)Czerwoną kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić delikatnie sokiem z cytryny. Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do posztkowanej kapusty dodać starte składniki oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć z niewielką ilością majonezu

Monia miesza i gotuje
Surówka z czerwonej kapusty a'la coleslaw 406

Coleslaw z białej kapusty robię dość często bo bardzo lubimy ten rodzaj surówki. Ale jakby tak zrobić go w wersji kolorowej? No właśnie! Zaopatrzyłam się w zgrabną główkę czerwonej kapusty i przystąpiłam do dzieła. Kapusta czerwona ma twardsze liście i nie jest taka soczysta jak biała więc zwykle przyrządza się ją w wersji duszonej, właśnie ze względu na tę twardość(...)kiedy się ją drobno poszatkuje, wygniecie i odpowiednio doprawi to smakuje bardzo dobrze. Dodatkowo taka surówka pięknie wygląda, prawda? Jeśli wolicie delikatniejsze liście to polecam surówkę z kapusty pekińskiej . Żarłoczek taką właśnie woli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zapiekanka gołąbkowa 134

smakuje zaraz po upieczeniu, jak również na drugi dzień podgrzana. Składniki: (na dużą formę o wymiarach 34 cm x 25,5 cm x 7 cm)  1/2 główki białej kapusty (około 1 kg) 1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa) 3/4 szklanki suchego ryżu (u mnie ryż basmati) 2 średnie marchewki 2 cebule 2 - 3 ząbki czosnku(...)może być razowa) 2 1/2 szklanki wody 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki chili 1 - 2 łyżki do posypania kapusty + 1 łyżeczka do mięsa + około 1/2 łyżeczki do sosu  tłuszcz do posmarowania formy Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce, wymieszać z solą i odstawić

Kuchcik gotuje
Krokiety z białą kapustą i pieczarkami 131

Składniki: ciasto 200 g mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 łyżki oleju sól farsz 1/2 główki białej kapusty 400 g pieczarek 1 duża cebula olej do smażenia sól, pieprz dodatkowo 1 jajko 2 łyżki mleka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę. Na mocno rozgrzanej patelni usmażyć(...)naleśniki. Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy do miękkości. Ugotowaną kapustę osączyć z wody, przełożyć na patelnię dodać cebulę z pieczarkami i chwilę dusić by odparować wodę z kapusty. Doprawić solą i dużą ilością świeżego pieprzu.  Na usmażone naleśniki kładziemy farsz i zwijamy jak krokiety. W misce roztrzepać jajko, dodać

magiczna kuchnia Kasi
Żeby zycie miało smak…kapuśniak 155

Uwielbiam kwaśne zupy, w tym kapuśniak. Jest prosty, a przy tym pyszny dlatego dziś chcę Wam przedstawić moją wersję. Kapusta kiszona jest najtańszym źródłem witaminy C, więc warto ją jeść nie tylko w postaci zupy, ale jako dodatek w postaci surówki np. do pierogów ruskich. Kapuśniak najbardziej smakuje mi z chlebem, najlepiej z takim domowym. Składniki : 3-4 ziemniaki kość(...)zupę(najlepiej ze sporą ilością mięsa) lub 2 nieduże mięsne żeberka 300-400 gr. kiszonej kapusty 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2-3 ziarna ziela angielskiego Na zasmażkę: 1 nieduża cebula łyżka smalcu łyżeczka mąki Do garnka wlać wodę, zagotować. Dodać kość oraz przyprawy. Gotować na średnim ogniu aż mięso będzie miękkie – około 20 minut. Ziemniaki obrać, opłukać

Niebieski kubek z kawa