kapustą - 19268 przepisów (strona:430/1285)

SURÓWKA COLESLAW 428

Surówka Coleslaw jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych surówek obiadowych. Podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta. W zależności od upodobań jej skład można komponować dowolnie. Warzywa można kolejno wrzucać do malaksera, lub po prostu  zetrzeć na szatkownicy lub tarce o grubych oczkach. Składniki: połowa małej główki białej kapusty ćwierć małej główki czerwonej kapusty 1 marchewka 1 duża(...)bałkańskiego około 300g 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie) 1 łyżka musztardy (dijon / francuska/ inna ulubiona) sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowałam warzywa. Kolejno szatkowałam białą i czerwoną kapustę. Marchewkę.   Kalarepkę.    Czerwoną paprykę.    Rzodkiewki.    Fenkuł.    Dymkę i papryczkę chili.  Wszystko wymieszałam. Skropiłam sokiem z cytryny.  Do miseczki przełożyłam

potrawyregionalne
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW 410

marchewek 1 szt. pietruszki pół albo jeden mały seler kawałek pora około 100-150 g białej fasoli drobnej typu Piękny Jaś karłowy firmy KUPIEC ćwiartka małej główki kapusty włoskiej/białej 2 szt.cebuli 2-3 szt. ziemniaków 2-3 szt. kiszonych buraków 3-4 szklanki soku z kiszonych buraków 4-6 szt. suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela(...)minut. Wywar przecedziłam.    Grzyby pokroiłam. Stwierdziłam,że dodam do zupy również mięso z ugotowanych wędzonych żeberek. Obrałam je i pokroiłam. Obraną cebulę posiekałam i zeszkliłam na maśle. Kapustę poszatkowałam. Kapustę włoską można z powodzeniem zastąpić zwykłą, białą. Dodałam ją do cebuli.    Mieszając, chwilę smażyłam. Podlałam ją szklanką wywaru i przez około 5 minut dusiłam.   Dodałam

potrawyregionalne
kapusta kiszona zasmażana 139

Najlepszy dodatek do wieprzowiny. Taką robiła moja babcia. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 kiełbasa 1 cebula 2 ząbki czosnku ziele angielskie  liście laurowe łyżka smalcu 1 łyżka mąki sól,pieprz Kapustę przełożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać ziele i liście laurowe gotować kwadrans. Na smalcu podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kawałki i posiekaną cebulę. Przełożyć(...)kapusty a na pozostałym tłuszczu usmażyć mąkę. Zalać zimną wodą, szybko wymieszać i wlać do kapusty, wymieszać, dodać czosnek i doprawić. Zagotować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
surówka zaparzana z sezamem 148

Surówka to dla mnie nieodłączny element obiadu. Przygotowuję ją ze swojskiej kapusty kiszonej na dwa sposoby: surową z pestkami (przepis tu - klik) lub właśnie taką zaparzaną. Obie są pyszne i bardzo zdrowe. Moja dwuletnia córeczka taką miseczkę surówki jak na zdjęciu zjada bez problemu. Składniki: 300 g kapusty kiszonej duża marchewka duże jabłko 1/2 cebuli szczypiorek 2 łyżki sezamu(...)łyżki oleju łyżeczka cukru sól pieprz Kapustę zalać zimną wodą, wstawić na wolny ogień i pozostawić  prawie do zagotowania a następnie zdjąć, odcedzić i wystudzić. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce, cebulę posiekać i szczypiorek posiekać. Dodać je do kapusty. Wsypać sezam, wlać olej, dodać cukier i przyprawy według gustu. Dokładnie wymieszać i odstawić na kwadrans aby smaki przeszły

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pikantna surówka z białej kapusty 120

Więc użyjcie jej według własnego gustu, bo każdy lubi inaczej ostre.  Niedługo pojawi się jeszcze jeden przepis na surówkę, której próbowałam dziś u mamy a dziś polecam połączenie kapusty z kukurydzą i papryczkami pepperoni.  Składniki: 1/2 małej główki białej kapusty 1 marchewka 1/2 cebuli 1 łyżeczka chrzanu 1/2 puszki kukurydzy papryczka pepperoni łyżka posiekanego koperku łyżka majonezu sól(...)pieprz szczypta cukru Kapustę i marchewkę drobno zetrzeć. Kapustę nasolić i odstawić na kwadrans a następnie odcisnąć. Kukurydzę odsączyć. Papryczkę pozbawić nasion i drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać. Majonez wymieszać z chrzanem, solą, cukrem i pieprzem. Wszystkie składniki razem wymieszać, na końcu dodając koperek. Surówka najlepiej smakuje po około godzinie, kiedy smaki się połączą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
młoda kapusta z pomarańczą -surówka 146

Młodą kapustę uwielbiamy pod każdą postacią, choć najczęściej występuje u nas duszona z mlekiem. Do dzisiejszego obiadu połączyłam ją z pomarańczą i koperkiem. Takie połączenie smaków jest świetne- pomarańcza nadaje świeżości i soczystości. Wpisuję tą surówkę do naszego stałego menu.  Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 duża pomarańcza świeży koperek sól pieprz łyżka dobrego majonezu Kapustę zeszatkować, nasolić(...)dużo) i odstawić na kwadrans. Następnie odcisnąć z soku. Pomarańczę obrać ze skórki, wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Koperek posiekać. Kapustę doprawić pieprzem i majonezem, dodać koperek i wymieszać. Na końcu dodać kawałki pomarańczy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowe łazanki . 158

Dzisiaj zapraszam na pyszne domowe łazanki :) Do łazanek użyłam bardzo dobrej jakości Kapustę kiszoną z grzybami firmy Ogródek Dziadunia oraz żeberka . I czegóż można chcieć więcej , pyszne proste w wykonaniu , w sam raz na obiad :)     Składniki na ciasto : 2 kopiaste  szklanki mąki  1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 2 jajka  Farsz : 1 słoik(...)kapusty kiszonej Ogródek Dziadunia 2 kawałki żeberek 2 cebulki sól. pieprz do smaku kilka ziarenek ziela angielskiego liść laurowy 3 łyżki masła  Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z solą , dodać jajka i wodę wyrobić ciasto .Jeśli będzie wam się jeszcze kleiło dodajcie  troszkę mąki , jeśli będzie za gęste wody , ja używam mąki Bolesławieckiej lub Basia .Ciasto ma być

Sama słodycz i szczypta chili
KOTLETY Z BIAŁEJ KAPUSTY 229

KOTLETY Z BIAŁEJ KAPUSTY Składniki: - 1kg białej kapusty - 3 łyżki suszonej cebuli prażonej - 2 cebule białe - 2 jajka - 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego - 8 łyżek bułki tartej - 2 łyżki mąki pszennej - przyprawa "Kucharek" do smaku - bułka tarta do panierki Sposób przygotowania: Białą kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie. Miękką kapustę dokładnie odcedzamy, dodajemy 2 poszatkowane białe cebule oraz trzy

Mentor Smaku
Zapiekane puree z mięsem mielonym i kapustą kiszoną. 192

Przygotowałam tą potrawę zainspirowana  Zapiekanką z ziemniaków, dorsza, boczku i kapusty kiszonej   Karola Okrasy. Miałam możliwość zobaczenia małej cząstki programu, w którym właśnie przygotowywał to danie. Urzekł mnie wygląd tej potrawy(widziałam końcówkę programu-niestety- nad wyglądem mojej muszę popracować, ale smak...) postanowiłam, więc przygotować coś w tym stylu. Co prawda tylko główne składniki są takie same- reszta(...)ugotowanych ziemniaków mączystych  4 plastry wędzonego boczku  0.5 kg. łopatki- zmielić  3 ząbki czosnku   1/2 cytryny  1 cebula  50 dag. kiszonej kapusty  1 łyżka miodu  1 łyżka smalcu   kilka kropel maggi   1/2 łyżeczki mielonych grzybów leśnych   200 ml słodkiej śmietanki 18%   ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej   ½ łyżeczki

Kuchnia Beaty
Łazanki z kapustą i boczkiem 328

łazanki.  Przeważnie staram się robić domowy makaron, ale w ramach "czyszczenia" półek wykorzystałam dwa rodzaje zaczętych już makaronów, bo nie lubię jak mi się takie plątają.  Świeża kapusta i przede wszystkim chrupiący boczek dopełniają całości.  Składniki: Na dwie porcje: ok 1/2kg dowolnego makaronu 1 mała główka kapusty lub połowa dużej 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)boczku wędzonego 2 cebule dymki pieprz, sól Sposób przygotowania: Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i obgotować w lekko słonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego ok 10 minut. Po obgotowaniu odcisnąć i posiekać na drobno. Boczek pokroić na małe kawałki, dać do rondla, wytopić i przyrumienić, tak by był chrupiący. Do usmażonego boczku dodać drobno posiekaną cebulę

Kuchnia w czekoladzie
Krupnik Ukraiński 202

bardzo lubimy krupnik. I powiem Wam, że się nie zawiodłam. Co prawda dodałam coś od siebie. Ale zupka i tak wyszła bardzo pyszna, delikatna i z   lekkim posmakiem kapusty kiszonej. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!!!   Składniki: żeberka ( lub inne mięso na wywar), 4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, 0, 5 selera ( dużego), 1 cebula, 1 szkl. kaszy jęczmiennej (drobnej(...)kapusty kiszonej, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 5 listków laurowych, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, woda, olej do smażenia warzyw   Wykonanie: Gotujemy wywar na żeberkach. Przyprawiamy go solą, pieprzem i jeżeli ktoś używa to vegetą. Dodajemy do niego liście laurowe i ziele angielskie. W między czasie ścieramy marchew, seler i pietruszkę na grubych oczkach. Cebulę drobno kroimy. Wszystkie warzywa podsmażamy

Passion of Cooking
Sałatka z białej kapusty 461

zimę móc robić ze świeżej surówki. Dlatego też kapustkę zamykam wraz z innymi warzywkami w słoiczkach. Dzięki temu potem mam gotową surówkę do obiadu. składniki: sałatka 3 kg białej kapusty 1 kg papryki czerwonej 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchewki 4 łyżki soli kamiennej zalewa 9 szklanek wody zimnej przefiltrowanej 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu(...)daje nieco mniej) Kapustę posztkować na szatkownicy lub drobno pokroić nożem. Ja kroje nożem bo moja szatkownica bardzo drobno szatkuje a wolę jak kapusta jest taka grubsza.  Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Następnie pokrojone warzywa wymieszać w dużej misce i zasypać solą. Ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny aby warzywa puściły sok.  W międzyczasie paprykę

Monia miesza i gotuje
Bigos z białej kapusty 170

Nasza propozycja na szybki bigos ze słodkiej kapusty. Składniki 500 g mięsa wieprzowego 1 duża cebula 2 marchewki 1 mała kapusta 2 papryki 2 duże pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml bulionu warzywnego' 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego olej sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w większe kawałki, razem(...)ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, sparzone, obrane i pokrojone w paski pomidory (usuwamy gniazda nasienne) i chwilę razem dusimy. Oprószamy solą i pieprzem. Papryki kroimy w paski, kapustę siekamy i dodajemy do całości. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Bigos dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu do miękkości kapusty. Do smaku doprawiamy

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania