kapustą - 19268 przepisów (strona:433/1285)

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą 87

Wieki, wieki nie jadłam kapuśniaku. Nikt mi tutaj w Szwecji takiej pysznej zupki nie ugotuje, więc zawinęłam rękawki i wzięłam się do dzieła. Kapuśniak ugotowałam z kiszonej kapusty z dodatkiem kiełbasy i ziemniaków na sypko czyli ugotowanych oddzielnie. Kapuśniak podaję z pajdą chleba anyżowego. Taka zupa to niesamowity wypas. Lubicie? Zupa w sam raz na chłodne dni. Kapuśniak z kiszonej(...)kapusty z kiełbasą Składniki: na 5 porcji ½ kg kiszonej kapusty 2 pietruszki kawałek selera 1 marchewka 1 liść laurowy 2 litry mięsnego bulionu 300 g wędzonki 4 łyżki karmelizowanej cebuli 1 czosnek solo 1 łyżka suszonego majeranku sól i pieprz do smaku Dodatki smażona kiełbasa ziemniaki na sypko pietruszka do posypania Pokrój kapustę i podsmaż na łyżce masła z dodatkiem

codojedzenia
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY Z SZUSZONYMI POMIDORAMI 98

wyjdzie taka pyszna,a wszystko z lenistwa  i braku chęci pójścia do sklepu po olej.Tak więc teraz mam nowy ,zdrowy przepis na pyszną i niecodzienną surówkę z KISZONEJ KAPUSTY ha ha.:)))... 30 dag.KISZONEJ kapusty z beczki słoiczek suszonych pomidorów w oleju ( ją dalam swoje co robiłam w tamtym roku z ziołami i czosnkiem) 1 cebula 1 łyżka dobrego miodu(...)sól i pieprz posiekana natka pietruszki 1 marchewka ***************************************  Kapustę płuczemy, osuszamy i siekamy.Marchewkę obieramy, płuczemy i scieramy na tarce o dużych oczkach.Cebulę obieramy ,płuczemy i drobno siekamy.Pomidory suszone odcedzamy z oliwy ,zachowując olej do sałatki ,kroimy drobno.Polewamy kapustę wymieszana z marchewką ,oliwą ,solimy ,pieprzymy ,dodajemy miód i natkę ,dokładnie mieszamy.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus 115

Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus Składniki • 1 kapusta włoska średnia • 1 /2 kg mięsa mielonego z łopatki • 1 szklanka kaszy jaglanej • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera średniego • biała część poru • 1 cebula • ząbek czosnku • kilka płatków suszonego pomidora • sól • pieprz • 1/2 łyżeczki kurkumy • kawałek ostrej papryki • oliwa • 1/2 l rosołu • posiekana natka pietruszki sos • 1 słoik(...)przykryciem aż zmiękną warzywa  Dolać troszkę wody zagotować i wsypać kaszę kuskus wyłączyć i  parzyć pod przykryciem doprawić 2. W wrzącej wodzie z dodatkiem oliwy sparzyć lekko kapustę  z wyciętym głąbem i partiami oddzielać liście,  Liście kapusty nadziewać przygotowanym farszem zawinąć gołąbki  włożyć na blachę zalać rosołem a górę posmarować oliwą przykryć  folią aluminiową

W królestwie smaków Beaty
Wigilijna kapusta z grzybami 90

moim domu taka kapusta obowiązkowo jest na wigilijnym stole.Mogę ją jeść całe święta. Składniki: 1 kilogram kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 2 cebule olej lniany 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 ziarenka pieprzu czarnego sól,pieprz Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy na kilka godzin pod przykryciem.Garnek z grzybami stawiamy na ogniu(...)gotujemy do miękkości.Ostudzone grzyby siekamy dość drobno. Kapustę przekładamy do garnka,dodajemy ziele angielskie,liście laurowe i pierz.Zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości.Gdy ostygnie odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy. Cebule kroimy w drobną kostkę.Na patelnię wlewamy olej lniany,dodajemy cebulę i smażymy do momentu aż będzie szklista.Dodajemy posiekane grzyby i kapustę,i kilka

Bajeczna Kuchnia
Pierogi z kapustą i grzybami 134

Pierogi możemy podać na kolację Wigilijną, lub na piątkowy obiad jako dodatek do barszczu. Składniki: Farsz: 2 kilogramy kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 4 cebule sól,pieprz olej lniany lub rzepakowy Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy(...)kilka godzin pod przykryciem.Gotujemy do miękkości.Kapustę przekładamy do garnka,zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości.Gdy ostygnie odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.Grzyby i kapust ę kroimy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia na największym sitku.Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na oleju,dodajemy do kapusty i grzybów.Doprawiamy solą

Bajeczna Kuchnia
Pierogi z kapustą słodką i kiszoną. 118

takie danie które kojarzy się z naszą typową polską kuchnią. Wariacji na ich temat są miliony. To dzisiejsza moja propozycja. zapraszam ! ;-)     Składniki na farsz; 25 dag kapusty kiszonej 25 dag kapusty słodkiej sól, pieprz cebula 20 dag boczku     Składniki na ciasto; 50 dag mąki szklanka gorącej wody 4 łyzki oleju lub oliwy 1 jajko łyzeczka soli(...)jeśli za luźne to odrobine mąki. Kiedy ciasto jest gotowe kroje na mniejsze porcje i owijam foliowym woreczkiem, aby nie wyschło. Ciasto zostawiamy na około pół godziny. Kapustę gotujemy do miękkości. W jednym garnku słodką a w drugim kiszoną. (Kapuste słodką  możemy ugotować w kawałku a następnie jak będzie miekka drobno poszatkować.) Kapusty odciskamy z wody i drobno

Radość kipiąca uśmiechem.
łazanki z młodej kapusty i wiejskiej kiełbasy 102

Pyszne i mało skomplikowane danie. Jest tak sycące że wystarczy podać go jako obiad jednodaniowy. Składniki: 2 główki młodej kapusty poszatkowanej lub pokrojonej w paski 3 cebule pokrojone w kostkę 2 laski swojskiej kiełbasy 2 łyżki kminku kwasek cytrynowy sól pieprz olej do smażenia koperek paczka ugotowanego w osolonej wodzie makaronu łazanki Wykonanie: Kapustę podlać dwoma szklankami wody oraz trzema(...)czubatymi łyżkami soli następnie ugotować na miękko. Po ugotowaniu odlać całą wodę, do kapusty dosypać kminek, pieprz,kwasek cytrynowy, koperek i ewentualnie sól do smaku.  Cebulę podsmażyć na oleju. Kiełbasę pokroić w małą kostkę i podsmażyć bez oleju. Cebulę, kiełbasę oraz ugotowany makaron wsypać do kapusty i dokładnie wymieszać

Pychotkaaa
Młoda kapusta do obiadu 129

Składniki: główka młodej kapusty koperek mała cebula pół łyżeczki kwasku cytrynowego olej śmietana 30% sól pieprz Wykonanie: Kapustę posiekać i gotować w osolonej wodzie aż zmięknie. Po ugotowaniu dokładnie odcedzić z wody. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć w niewielkiej ilości oleju, dodać do kapusty. Koperek posiekać i dodać wraz z kwaskiem cytrynowym do kapusty, następnie dodać śmietany wg uznania

Pychotkaaa
Surówka z kapusty pekińskiej z suszonymi pomidorami 122

Różne dodatki i sos sprawiają ,że każda będzie inna i nabierze niepowtarzalnego smaku. Moja propozycja to surówka pekińska z porem i suszonymi pomidorami. Zapraszam naprawdę smaczna. SKŁADNIKI 1/2 główki kapusty pekińskiej 4-5 suszonych pomidorów 1 marchewka 1/4  pora  ( część biała) 1 jabłko Na sos: 1/2 szklanki jogurtu maturalnego 1/2 łyżeczki musztry 1 łyżka octu balsamicznego(...)łyżeczka miodu odrobina soli i pieprzu WYKONANIE Kapustę płuczemy, kroimy cienko. Pora kroimy w talarki i chwilę sparzamy wrzątkiem.  Wyciskamy i dodajemy do kapusty. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki , dodajemy do kapusty. Pomidory kroimy w cienkie paski. Wszystko łączymy. Z podanych składników przygotowujemy sos , łączymy i polewamy surówkę - mieszamy. Surówka gotowa jako dodatek

W kuchennym oknie Ewy
Z Kurczakiem na Świeżej Kapuście 181

Nowa odsłona Sałatki z kurczakiem na Mixie różnych świeżych kapust. Ja mam mix kapusty już kupiony-gotowy, ale można bez problemu skomponować swój własny:) Sałatka bardzo ciekawa i pyszna. Kapusta daje chrupkości i wyrazistości:) Polecam:) Składniki: Filet z Kurczaka Mix Kapust 6 Ogórków konserwowych 10 Dag Sera Żółtego tartego 1/2 Czewronej Cebuli 3 łyżki przyprawy Gyros pieprz i sól

Gotowanie Patki
pierogi z mięsem i kapustą 96

Składniki: 800 g łopatka wieprzowa 800 g kapusta kiszona 2 szt cebula 1 kg mąki 2 jajka sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso i kapustę ugotować w osobnych garnkach. Przestudzić, kapustę odcedzić z wody i wydusić, zmielić. Cebulką podsmażyć, dodać do zmielonego mięsa i kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Z mąki jajka i wody przygotować ciasto na pierogi. Dobrze wyrobić

Darcia w kuchni
SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ WERSJA I 130

Sałatki z kapusty pekińskiej są bardzo popularnym dodatkiem do obiadu. Lubi ę je przyrządzać na wiele sposobów.  Moja wersja nr I to: Kapusta pekińska z pomidorkiem Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 czerwona cebula 2 łyżki posiekanego koperku do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny, olej Sposób wykonania: 1. Kapustę pokrój w cienkie paseczki.  2. Pomidory umyj

Darcia w kuchni
Surówka z kapusty i czosnku na drugi dzień 177

podjadałam jeszcze taką ciepłą, od razu po zalaniu zalewą..mniam..pycha..taka surówka najlepsza na drugi dzień..ja w sumie zrobiłam ją rano i była na obiad.. ½ białej kapusty 2 marchewki 1 duży ząbek czosnku ½ szkl. oleju 1/3 szkl. cukru 1/2 szkl. octu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka musztardy  szczypta piepr zu czarnego Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach.  Czosnek zmiażdżyć. Olej, cukier, ocet, musztardę,czosnek oraz sól i pieprz wymieszać w rondlu ,zagotować.G orącą zalewą polać kapustę z marchewką i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki (najlepiej na całą

Moje domowe kucharzenie
Kapuśniak 106

jednak w wersji bardziej dietetycznej, czyli bez skwarek,  na mięsie indyczym, a nie na żeberkach. Jeśli lubicie kwaśny kapuśniak pod koniec gotowania dodajemy do niego odciśnięty sok z kapusty. Kapuśniak Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1500 ml bulionu  (u mnie przygotowany na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ),  ewentualnie woda 1 indycza szyja 500 g kapusty kiszonej(...)Marchew, seler,  pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Kapustę odciskamy z  soku, sok zachowujemy. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ją do zupy, wlewamy sok. Gotujmy około 5 minut. Przyprawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym 185

Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym... Okrągłe, złociste i soczyste kotlety mielone. Z dodatkiem ryżu, marchewki i kapusty pekińskiej. Doprawione aromatyczną natką pietruszki. Zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszny, domowy obiad. Smacznego!   Składniki: Kotlety: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 100 g białego ryżu (u mnie 1 woreczek); 1 średnia marchewka; 1/2 małej kapusty pekińskiej; Pęczek natki(...)obtoczenia kotletów; Olej do smażenia kotletów. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Kapustę pekińską umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać wystudzony ryż, startą marchewkę, posiekaną kapustę, natkę pietruszki, jaja, bułkę tartą i dokładnie

Gospodyni Miejska