Pierwszy raz je robiłam..i to w sumie przez tak jakby przypadek...robiłam pierogi z kapustą i grzybami..zostało mi tejże kapusty z grzybami i tak oto są kapuśniaki drożdżowe..trochę zjedliśmy od razu...a część zamroziłam i będzie na Wigilię do barszczu..barszczu w sumie nie będę gotowała sama..niestety doba jest ciut za krótka..i nie wyrabiam się(...)roztopionego masła pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 duże jajka 560 g mąki pszennej 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 50 dkg kiszonej kapusty spora garść suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz do smaku olej do smażenia 1 jajko nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp. do oprószenia Grzyby namoczyć
Moje domowe kucharzeniekomentarze i te krytykujące. Dziękuję za porady, podpowiedzi i za to, że piszecie do mnie. Bardzo, bardzo Wam dziękuję . A teraz mam dla Was kolejny przepis na uszka z kapustą i pieczarkami. Ciasto 3 szklanki mąki 1,5 szklanki wrzącej wody 1 łyżka oleju 1,2 łyżeczki soli Farsz 400 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 duża cebula(...)łyżki masła klarowanego sól pieprz Kapustę ugotować w wodzie do miękkości. U mnie trwało to około 30 minut. Odcedzić na sicie i odcisnąć dobrze wodę w dłoniach. Posiekać drobno nożem. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać
O kuchni z uczuciemlepienie zajmuje mnóstwo czasu, ale może to być wspólnie i miło spędzony czas :) I nie oszukujmy się - sklepowe uszka przy domowych mogą się schować! Orkiszowe uszka z kapustą i grzybami Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka wody kilka łyżek oliwy z oliwek sól W przesianej mące (ze szczyptą soli) robimy dołek, do którego dodajemy stopniowo(...)odkładamy je pod przykryciem na kilka minut, ale niezbyt długo, gdyż ciasto orkiszowe lubi wysychać, co utrudnia lepienie uszek. Składniki na farsz: 40 g suszonych grzybów 400 g kiszonej kapusty (odciśniętej) 2 cebule 4 ząbki czosnku 650 ml wrzątku przyprawy: liście laurowe, sól, pieprz, majeranek Grzyby zalewamy 650 ml wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy odciśniętą kapustę i całość
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Bardzo prosta Składniki: - 1 szt. kapusty pekińskiej - 1 szt. cebuli czerwonej - 1 szt. pomidora - sól i pieprz do smaku - łyżka śmietany Robię tą sałatkę gdy nie mam bardzo czasu na zrobienie bardziej wymagającej sałatki do obiadu. Zakupy: 1 szt. kapusty pekińskiej koszt ok.2,50 zł, 1 szt cebuli czerwonej koszt ok. 0,50 zł, 1 szt. pomidora koszt(...)śmietana kubek cały koszt ok. 1,29 zł. Przygotowanie: Kapustę pekińska płuczę pod zimną woda aby usunąć resztki piasku. One teraz są pakowane i niby czyste ale nikomu jeszcze czyste warzywa nie zaszkodziły :))) Tak robię również z pomidorem, jeśli ktoś nie lubi pomidora w łupce można naciąć pomidora na kratkę w tylnej jego części i zalać wrzątkiem i zostawić
Tanio smacznie i prostoSkładniki: 1 kg kiszonej kapusty 50 g suszonych grzybów 250 g pieczarek 1 cebula 4 łyżki masła 1 łyżka mąki 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki kminku (można pominąć) sól, pieprz Wykonanie: Suszone grzyby zalać wodą, odstawić na godzinę. Po tym czasie ugotować w wodzie w której się moczyły. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę(...)przepłukać, odcisnąć, włożyć do garnka, wlać wywar z grzybów, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kminek, dolać wody tyle by przykryła kapustę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wodę. Cebulę, pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć do miękkości. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, mieszać, aż zrobi się zasmażka. Do ugotowanej kapusty, dodajemy podsmażoną cebulę z pieczarkami, grzyby
magiczna kuchnia KasiChwilowo fotka z "Potrawy na Boże Narodzenie" Wydawnictwo Dolnośląskie Wrocław 2001 Tradycyjne pierogi, których nie może zabraknąć podczas Wigilij. SKŁADNIKI FARSZ: 80 dag kiszonej kapusty 2 cebule 10 dag suszonych grzybów 15 dag masła 3 łyżki oleju sól, pieprz CIASTO; 2 szklanki pszennej mąki jajko szczypta soli pół szklanki ciepłej przegotowanej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Farsz Grzyby namoczyć w wodzie, następnie(...)gotować około 2 godzi. Kapustę dociskamy z nadmiaru wody następnie drobno siekamy. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Kapustę oraz masła dodać do wywaru grzybowego i dusić na małym aż do odparowania płynu, pod koniec dodać przesmażoną cebule. Całości doprawić solą i pieprzem, odstawić do przestygnięcia. Ciasto Do przesianej mąki dodać, jajko, sól, oraz pół szklanki wody, wszystkie
RAROSSAknedle i pomyślałam sobie, że chętnie ten patent wypróbuję. Ciasto przygotowane w ten sposób jest delikatniejsze i bardziej wilgotne, ale w smaku rewelacyjne. Farsz stanowi gotowana kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby i przyprawy. Na ucztę wigilijną idealne... choć proponuję jarsko, bez boczku, a w karnawale, wiadomo... na bogato! Ciasto: 500 g ziemniaków (dałam Jelly, które są bardziej kremowe(...)szklanki maki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli 2-3 łyżki oleju 2 jajka Farsz: ok. 500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 100 g suszonych grzybów kminek cały olej i do smażenia sól i pieprz Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować razem z grzybami i kminkiem. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić
Czerwień i błękitplacuszki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Z powodzeniem można je przygotować na obiad, podając je z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 150g kapusty kiszonej, 4 pieczarki, 1 cebula, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 jajka, rozmaryn suszony, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi kurczaka kroję w małą kostkę. Z kapusty(...)kiszonej odciskam sok. Kapustę drobno kroję. Cebulę oraz pieczarki obieram i kroję w małą kostkę. Natkę pietruszki drobno siekam. 2. Kurczaka, kapustę, pieczarki, cebulę oraz natkę pietruszki przekładam do miski. Dodaję jajka oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Z masy formuję owalne, lekko spłaszczone placuszki. 3. Placuszki smażę na rozgrzanym oleju, na rumiano z dwóch stron. Podaję z ziemniakami i surówką
Tradycyjna kuchnia KasiOrzeźwiająca surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem marynowanego imbiru. Składniki 1 mała kapusta pekińska 1 pęczek koperku Dressing: 50 ml oleju z pestek dyni 50 ml miodu 1 łyżka musztardy dijon 2 plasterki marynowanego imbiru Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy. Dodajemy posiekany koperek, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy dressing. Oliwę mieszamy z drobno posiekanym(...)imbirem, musztardą i miodem. Dodajemy do kapusty, mieszamy, lekko schładzamy przed podaniem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size
R'n'G Kitchenwszyscy mamy już taką wielką ochotę na śledzie i inne ryby. Dlatego moja propozycja na Pierwszy i Drugi Dzień Świąt to rozpływający się w ustach schab pieczony w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów, który świetnie współgra z klimatem Świątecznym. Myślę, że tak przygotowane mięso będzie idealną propozycją na Świąteczny obiad w gronie najbliższych. Schab piekłam przez(...)jednym kawałku przyprawy do marynaty: 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki czarnuszki, szczypta kminku, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki kuminu, szczypta pieprzu grubo zmielonego 300 gram kapusty kiszonej 1/4 szklanki suszonych grzybów 1/2 szklanki bulionu 2 liście laurowe ziele angielskie Schab myjemy, osuszone, odcinamy nadmiar tłuszczu i nacieramy składnikami marynaty. Tak przygotowany schab umieszczamy w lodówce
Mango PapajaWitam serdecznie Propozycja na szybkie i pyszne gołąbki bez zawijania na obiad w sosie pomidorowym. Będziemy potrzebować : 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego) 700 g kapusty białej 200 g ryżu 150 g cebuli sól, pieprz olej do smażenie na sos: 500 g przecieru pomidorowego 150 ml wody sól,pieprz naczynie żaroodporne Link do filmu z przygotowania: Gołąbki bez zawijania(...)www.youtube.com/watch?v=T2c8lZj8DIs Przygotowanie: Kapustę oczyszczam z wierzchnich liści i szatkuję. Poszatkowaną przekładam do garnka, zalewam wodą tak żeby kapusta była przykryta i gotuję. Od momentu zagotowania gotuję 7 minut , następnie odcedzam na sicie, odstawiam do wystudzenia i dokładnie odciskam z wody. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odstawiam do wystudzenia. Cebule kroję w drobną kostkę, pokrojoną smażę na patelni
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę colesław w wersji nie klasycznej a z żółtym serem . Jest wiele sposobów przygotowania tej sałatki ostre , łagodne ja wybrałam taką pośrednią która łączy kapustę , marchew , jabłko i żółty ser . Najlepiej ją podawać z wędliną ale sama też wspaniale smakuje, polecam wypróbować przepis . Będziemy potrzebować: od 500 g do 600 g kapusty 3 marchewki (około(...)łyżek majonezu 200 g sera żółtego do smaku : sól pieprz Możemy przygotować sałatkę Colesław bez dodatku żółtego sera Link do filmu z przygotowania: Sałatka colesław https://www.youtube.com/watch?v=9QsFXPIad2I Przygotowanie : Kapustę obieram z zewnętrznych liści i drobno szatkuję, poszatkowaną daję do salaterki. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do kapusty. Marchew oczyszczam, myję i ścieram na tarce o średnich oczkach
Uwaga Babcia Gotujenimi najeść , córka stwierdziła że są lepsze od takich z ryżem . Do gołąbków użyłam przypraw od firmy Skworcu . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 duża główka kapusty 1 opakowanie kaszy jaglanej od Eco Blik 1 duża cebula 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 łyżka oregano od Skworcu 2 łyżki przyprawy(...)mielonego od Skworcu sol , pieprz do smaku 5 łyżek oliwy Wykonanie : Kapustę myjemy wycinamy głąb , wkładamy do garnka , zalewamy wodą i gotujemy tak długo aż liście będą miękkie ale nie mogą się rozpadać. Kaszę wsypujemy do garnka zalewamy wrzącą wodą tak na 3 cm powyżej kaszy , gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając
Sama słodycz i szczypta chiliBardzo lubię tradycyjne gołąbki, jednak nie lubię ich zawijać, dlatego zazwyczaj, kiedy tylko mam na nie ochotę, to robię je w tzw. 'oszukanej' wersji, czyli takiej bez zawijania- kapusta jest mieszana wraz z mięsem i ryżem, a następnie masa jest formowana w sporych rozmiarów pulpety (ja akurat takie preferuję). Gołąbki robione w ten sposób nie są tak pracochłonne, jak również(...)smaku bardzo przypominają te w tradycyjnej wersji. Jeżeli jeszcze takich gołąbków nie robiliście, to koniecznie wypróbujcie ten przepis! :) 8 dużych sztuk: * mięso wieprzowe- 1/2 kg * ryż- 100 g * kapusta biała- 3 liście * jajka- 1 szt. * kasza manna- 2 lekko czubate łyżki * cebula- 1 szt. * sól, pieprz, suszony majeranek- do smaku * woda- 700 ml (lub bulion, wtedy nie dodawać suszonej
Kraina Miodem PłynącaPyszna surówka obiadowa z kapustą czerwoną w roli głównej. Do kapustki dodałam marchewkę i jabłka oraz trochę zielonej natki pietruszki. Całość połączyłam z majonezem ale można go zastąpić jogurtem lub zrobić wersję pół na pół z majonezem. składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty (ok 1 kg) 4 duże jabłka 3-4 marchewki sok z cytryny 3 łyżki posiekanej natki pietruszki majonez(...)Czerwoną kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić delikatnie sokiem z cytryny. Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do posztkowanej kapusty dodać starte składniki oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć z niewielką ilością majonezu
Monia miesza i gotuje