kapustą - 19268 przepisów (strona:440/1285)

Klopsiki ...oszukane gołąbki 194

Kupiłam młodą kapustkę..była zupka ..zostało troszkę kapusty...i tak oto są ..a raczej były gołąbki- klopsiki....robię je co jakiś czas..ale tym razem bez koncentratu pomidorowego..i do mięsa dodałam troszkę chrzanu dla zaostrzenia smaku...pycha..ja w sumie za chrzanem nie przepadam..ale ten chrzan bywa u mnie częstym dodatkiem do różnych potraw i mięs.. Kilka(...)produkt stanowi ciekawą propozycją z zachowaniem ceny adekwatnej do jego walorów jakościowych i smakowych. Dla porównania, konkurencyjne wyroby zawierają najczęściej od 50 do 60 proc. korzenia chrzanu. kawałek młodej kapusty 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg płatków ryżowych 2 jajka 1 łyżka chrzanu   WSP "Społem ' 2 -3 łyżki  bułki tartej   Oleofarm sól ziołowa Rafex

Moje domowe kucharzenie
KOTLECIKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ 317

karkówką człowiek żyje ... :))  A dowodem na to niech będą te pyszne, bezmięsne kotleciki, które podane z domowymi kopytkami i pikantnym sosem pomidorowym  stanowiły pyszny obiad. Składniki: 2 kapusty pekińskie 1/2 czerwonej papryki 250g pieczarek 3 cebule 1 jajko pieprz przyprawa do gyrosa bułka tarta olej Wykonanie:  Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce(...)kostkę pieczarki. Podsmażamy całość chwilę, po czym dodajemy zmieloną (lub drobno pokrojoną) pekinkę. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami: ja dodałam trochę przyprawy do gyrosa oraz pieprz. Smażymy do momentu, kiedy kapusta zmięknie, a sok, który puściła kapusta i pieczarki odparuje. Masę przekładamy do miski, studzimy. Następnie dodajemy do niej  jajko i tyle bułki tartej, aby masa stała się kleista

Walijskie Pichcenie
Gołąbki Teściowej 174

uwierzyć, ale gołąbki odkryłam stosunkowo niedawno, dzięki mojej teściowej. Spróbowałam z grzeczności i od tej pory uwielbiam smak tej potrawy! Dietetycznie, bo bez smażenia i dodatku tłuszczu. Składniki: kapusta włoska 1 szt. mięso mielone 1kg (u mnie był schab wieprzowy) ryż 2-3 torebki 200-300 g cebula 1 szt. czosnek, świeżo zmielony pieprz, sól himalajska domowy koncentrat pomidorowy świeża(...)zielenina Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb, opłukać.  Parzyć w dużym garnku, zdejmując po jednym liściu (jak już zmiękną), odkładać na talerz. Ryż podgotować 5 minut osobno, odcedzić na sicie. Cebulę drobno pokroić i poddusić na patelni bez tłuszczu. Mięso wymieszać z ryżem, cebulą i przyprawami (pamiętaj, że mięso mielone warto doprawić mocniej). Dno żaroodpornego naczynia (lub dużego

IzaGotuje
Kotlety z młodą kapustą i kaszą manną w sosie koperkowym 173

Smaczne delikatne kotlety z mięsa wieprzowo-wołowego z młodą kapustą i kaszą manną. Sos koperkowy idealnie pasuje do tego wiosennego dania. Z podanych proporcji można przygotować około 14 kotlecików. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1/2 niewielkiej główki młodej kapusty 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania 2 płaskie łyżki(...)mąki + kilka łyżek do panierowania 1 kostka rosołowa 1 łyżka masła pęczek koperku sól, pieprz olej do smażenia (opcjonalnie 2 łyżki śmietany) Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na kilka minut. Następnie zagnieść i odcisnąć nadmiar soku. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła. Do kapusty dodać mięso, cebulę, kaszę mannę, jajka, 2 łyżki bułki tartej, sol i pieprz

Trzeci talerz
„kebab” po mojemu 305

piersi z kurczaka, 2 torebki kardamonu, 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżeczka kuminu, sól, oliwa,   średnia kapusta pekińska 1 zielony ogórek, 1 papryka żółta lub czerwona, sól, chleb pita, 6 plasterków żółtego sera   500 ml jogurtu greckiego, sos słodko kwaśny Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić na 15 minut(...)wymieszać z solą. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, natrzeć przyprawami i odstawić na pół godziny. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w cienkie paski. Ogórki odcisnąć, połączyć z kapustą i papryką. Mięso ostudzić, pokroić w cienkie plasterki. Chleb pita rozciąć na rancie, włożyć do środka plasterek sera

królestwo garów
Kaczka duszona w czerwonej kapuście z jabłkami 158

kaczka,    2 listki laurowe, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 szt. ziela angielskiego, kapusta czerwona – około 1 kg, 800 g jabłek – ja użyłam antonówki, garść świeżego tymianku, 100 ml miodu pitnego, 1 łyżka miodu gryczanego, sól, sok z 1/2 cytryny, cukier, Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć kuperek – zawsze(...)odcinam i wyrzucam. Odciąć końcówki skrzydełek, szyję.  Kaczkę podzielić na 4-6 części- zależy od wielkości kaczki.  Ja wycięłam kręgosłup i mostek. Wyciąć tłuszcz. Zdjąć wierzchnie liście kapusty, opłukać, cienko poszatkować wyrzucając głąb. Osolić, wymieszać z solą, odstawić. Na patelni stopić tłuszcz, włożyć kości, odcięte końcówki skrzydełek, szyjkę. Podsmażyć je na rumiano, następnie przełożyć do garnka. Na patelni

królestwo garów
Kaczka duszona, z czerwoną kapustą i jabłkami 128

Kaczka, majeranek, sól, 1/2 główki czerwonej kapusty, 2-3 twarde, winne jabłka, 500 ml cydru, 8 goździków, laska cynamonu, 2 torebki kardamonu, miód lipowy, olej do smażenia Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można wyluzować , ale nie jest to konieczne. Natrzeć solą i majerankiem. Odłożyć na co najmniej godzinę(...)zawsze odstawiam w chłodne miejsce na 24 godziny. Kapustę poszatkować, osolić, wymieszać i odstawić na 20 minut. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Starte jabłka wymieszać z odciśniętą kapustą. Kaczkę napełnić kapustą z jabłkami. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Dno gęsiarki z grubym dnem, posmarować olejem, obsmażyć kaczkę ze wszystkich stron, następnie wlać cydr, dodać goździki, kardamon

królestwo garów
Dressing musztardowo - cytrynowy do surówki z kapusty pekińskiej 148

Dziś do obiadu postanowiłam podać surówkę z kapusty pekińskiej. Sezon na to warzywo w pełni. Ostatnio w jakimś mądrym programie (zapewne z cyklu telewizji śniadaniowej, bo tylko te programy śledzę z jako taką uwagą, potem mam milion innych zajęć) słyszałam, że najlepiej korzystać właśnie ze świeżych produktów sezonowych, gdyż zawierają najwięcej wartości odżywczych . W sumie to logiczne i praktyczne - wiemy(...)warzywo jest świeże, nie jechało nie wiadomo skąd i można je zakupić w rozsądnej cenie. W każdym razie ja kapustę pekińską bardzo lubię, mój Mąż nie. A że Jego na obiedzie być nie miało to z czystym sumieniem zafundowałam sobie i Synciowi witaminowy smakołyk. Składniki( na 3-4 porcje): 1/2 kapusty pekińskiej 1 spory pomidor 1/2 małej papryki czerwonej

Kuchnia po mojemu
Marynowane żeberka w towarzystwie...kapusty 165

chleba, bez ziemniaków, bez frytek... Taki obiad u mnie dzisiaj. Składniki -mięsne żeberka -pół kapusty białej małej -pół kapusty czerwonej małej -pieprz ziołowy  SKWORCU -przyprawa do wołowiny  SKWORCU -oliwa z oliwek u mnie Olitalia  INDEX FOOD -marynata w płynie do żeberek Umyj żeberka i je poporcjuj, zalej marynatą w płynie, oliwą z oliwek, dodaj przyprawy do wołowiny(...)pieprzu ziołowego. Pozostaw w lodówce na całą noc. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, włóż żeberka. Kapustę pokrój w ćwiartki i wciśnij między żeberka. Możesz dosmaczyć oliwą, pieprzem, przyprawą. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Gdy się upiecze mięso ,a kapusta będzie miękka, wyłóż na talerze, skrop jeśli chcesz sosem tatarskim..i smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Kapuśniak 156

Idealna zupa na rozpoczęcie pięknej złotej polskiej jesieni Kapuśniak SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 średnie kiełbasy 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz Pokroić żeberka na paski. Następnie wrzucić je do garnka(...)kostkę cebulę. Gdy będzie złocista dorzucić kiełbasę i boczek pokrojoną w kostkę. Podsmażyć kilka minut i dodać do wywaru. W międzyczasie przez około pół godziny gotować posiekaną kiszoną kapustę wraz z kilkoma ziarnami kminku(jeśli kapusta była za kwaśna, można ją wcześniej przepłukać pod zimną wodą). Kapustę wraz z wodą dodać do rosołu mięsnego. W oddzielny garnku ugotować pokrojone

MarciochaKucharzy
Koktajl z kapusty i jabłka 123

Kiedyś miałam okazję spróbować tej ciekawej mikstury, podobno bardzo zdrowej Smak jest zaskakujący ale naprawdę pyszny Koktajl z kapusty i jabłka SKŁADNIKI: pół małej białej kapusty 3 jabłka pół cytryny natka pietruszki 1 łyżeczka cukru (ewentualnie, zależy od jabłek) woda Kapustę sparzamy podobnie jak na gołąbki. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.  Poszarpane liście kapusty, jabłka

MarciochaKucharzy
Bigos ze słodkiej młodej kapusty 211

Pojawiły się już młode warzywa. Wiem , że na razie tylko takie importowane, ale nie mogłam się powstrzymać :) Bigos ze słodkiej młodej kapusty  SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka pomidory z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany sól,lubczyk, papryka chili, pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek     Kapustę przekroić(...)pół,wsadzić do dużej miski i sparzyć wrzątkiem. Po 10 minutach odcisnąć wodę i poszatkować kapustę jak na bigos, marchewkę pokroić w cieniutkie plasterki. Następnie   doprawić solą    i odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu  rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso mielone.     Po  podsmażeniu mięsa wkładać

MarciochaKucharzy
Kulebiak chlebowy 165

Nasz kulebiak to połączenie chlebowego ciasta z farszem z kapusty, mięsa i grzybów.     Składniki farszu: -1 kg kapusty kiszonej -0,8 kg łopatki -0,5 kg pieczarek świeżych lub mrożonych -2 cebule -olej -pieprz -przyprawa warzywna     Składniki na ciasto chlebowe: -10 dkg drożdży -3 łyżeczki cukru -3 szklanki ( 750 ml ) ciepłej wody(...)pszennej 650 -1 szklanka mąki żytniej -2 garści cebulki prażonej -3 łyżeczki soli -1 jajko do smarowania Łopatkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem warzyw i studzimy. Kapustę gotujemy ok. 60 minut. Delikatnie odciskamy i kroimy (nie za drobno ). Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę wody i szklankę mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy

Maminek kulinarny
Kebab 184

budki :D Składniki na ciasto: 5 dag drożdży 1/2 kg mąki 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła 3 żółtka sól Farsz: 1 pierś kurczaka 1 kapusta pekińska ok 1 -1,5 kg 1 puszka kukurydzy konserwowej 2-3 czerwone cebule 2-3 ogórki kiszone 10 dag żółtego sera  1/2 kg pieczarek sól przyprawa kebab-gyros(...)gyros. Na patelni podgrzewam dwie łyżki oleju i smażę mięso na rumiano.Zestawiam na bok.  Pieczarki kroję w plastry, podsmażam na łyżce masła i odstawiam do przestygnięcia.   Kapustę pekińską siekam, solę i odstawiam. Cebulę kroję w plasterki, kukurydzę osączam, ogórki kroję w plastry, żółty ser- w kostkę. Wszystko razem mieszam z kapustą.  Składniki sosu mieszam ze sobą

Bea(u)ty kitchen
Szybka sałatka 326

Bardzo lubię te sałatkę i to już od baaardzo dawna:) Przepis dostałam od koleżanki, która dostała od swojej koleżanki... Sałatka jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Składniki: 1 mała kapusta pekińska; 1 puszka kukurydzy; 1 puszka czerwonej fasoli; 1 słoik marynowanych cebulek; sól i pieprz; kilka łyżek majonecu; 1 ząbek czosnku (jak ktoś lubi); Wykonanie: Kapustę umyć, poszatkować i posolić(...)zmiękła. Kukurydzę i cebulkę dobrze odsączyć, dodać do kapusty. Fasolę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i również dodać do kapusty. Do majonezu dodać roztarty ząbek czosnku, wymieszać. Majonez dodać do sałatki, popieprzyć do smaku i wszystko razem dokładnie wymieszać. Sałatkę dobrze jest przed podaniem lekko schłodzić w lodówce, ale nie koniecznie

In my kitchen

Proponowane wyszukiwania