młode ,świeże warzywa.Trzeba to wykorzystać i komponować różniste sałatki. Proponuję zastosowanie wspaniałych szparagów ,młodej ,kruchej kapustki i tryskających radością truskawek. Składniki: 0,5 kg szparagów 0,5 kg kapusty 30 dag truskawek 15 oliwek Sos. 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki jasnego balsamico sól ,pieprz ,cukier Kapustę szatkujemy ,solimy i polewamy sosem. Pozostawiamy na godzinę ,niech się maceruje(...)Szparagi oczyścić ,ugotować w wodzie z solą i cukrem. Wyjąć ,odciąć 5cm czubki ,a resztę łodyg pokroić na 1 cm kawałki. Pocięte szparagi wmieszać do kapusty. Na dno talerza wsypać kapustę z kawałkami szparagów .Na wierzchu ułożyć główki szparagów ,truskawki i oliwki. Całość przed podaniem polać pomarańczowym sosem balsamico (gotowym ,ze sklepu) Smacznego ,na zdrowie
Kulinarny karnet Christopherawegetarianiźmie i uzupełnić niedobory żelaza. Najbogatszym źródłem tego pierwiastka są wątróbki. Tutaj w wersji z cebulką szalotką i leśnymi grzybami. Najlepiej smakują z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: wątróbki drobiowe 0,5 kg cebula szalotka 1 pęczek grzyby (użyłam podgrzybków, mogą być pieczarki) kilka szt. majeranek, pieprz olej do smażenia sól (po usmażeniu!) Przygotowanie: Wątróbkę umyć(...)przestanie trącić surowizną ;) Dodać pokrojoną cebulkę, grzyby i podsmażyć razem aż cebulka zeszkli się. Dodać majeranek i świeżo mielony pieprz. Posolić dopiero przed podaniem. Zdrowotna surówka z kiszonej kapusty: kiszona kapusta surówkowa 0,5 kg dwa jabłka olej lniany budwigowy 1 łyżka Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z kiszoną kapustą. Dodać olej lniany lub oliwę. Można doprawić
głodny alergikgyros 2 łyżki olej do smażenia kilka łyżek korniszony marynowane z chilli 1 słoik patisony marynowane około 10 szt. oliwki czarne 1 mały słoik kukurydza konserwowa 1 puszka kapusta pekińska 1 główka majonez 1 słoik ketchup pikantny ser żółty typu Edam (opcjonalnie) Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą gyros. Najlepiej odstawić chociaż na pół godziny(...)się zamarynował. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć kurczaka aby lekko się zarumienił. Odsączyć z oleju i ostudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Z liści kapusty usunąć twardą część, resztę pokroić na kawałki. Korniszony, oliwki i patisony pokroić na plasterki. Na spód salaterki wsypać warstwę kapusty i kukurydzy: Następnie kurczaka, oliwki, korniszony i patisona: Na to warstwa majonezu i ketchup: Warstwy powtórzyć
głodny alergikZrobiłam pyszną sałatkę z majonezem. Duży plus jest że majonez jest w wyciskanej butelce. Z waszym majonezem sałatka wyszła przepyszna. Zapraszam na ich stronę https://www.facebook.com/majonezkielecki SKŁADNIKI: kapusta pekińska- 0,5 główki kukurydza -1 puszka cebula-1 szt filet z piersi kurczaka podwójny-1 szt ogórki korniszony-3 szt keczup pikantny majonez przyprawa gyros- 0,5 opak sól(...)Sałatkę układać warstwami. Dno salaterki wyłożyć połową mięsa, polać mięso keczupem i majonezem. Następnie ułożyć połowę pokrojonych ogórków, cebulę i kukurydzę, polać keczupem i majonezem. Kapustę pekińską cienko pokroić, posypać sałatkę i znów warstwę mięsa, ogórki, kukurydzę. Polać sałatkę keczupem i majonezem. Wierzch sałatki obsypać kapustą pekińską, zrobić kleksy keczupem i majonezem na kapuście. (function
Kuchnia DanusiKaczka w tym wydaniu to niebo w gębie...dosłownie i w przenośni!. Mięso kruche i pyszne, a kapusta....nie znam lepszego smaku kapusty niż w wydaniu z kaczką i suszonymi grzybami:) Składniki: mięso z kaczki ok 60 dag 60 dag kiszonej kapusty 4 ząbki czosnku 3 suszone prawdziwki ok 3/4 szklanki suszonych grzybów 1 cebula 1 szklanka bulionu drobiowego(...)której się moczyły. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa ok 1 i 1/2 godziny, a w między czasie podlewać wodą gdy za bardzo odparuje. Wyjąc kaczkę na półmisek, kapustę obsypać mąką, zagotować. Dobrze wymieszać. Podawać z ziemniakami, pyzami lub kluskami śląskimi. źródło,,mięsa siostry Marii
Apetyczna babeczkaDuszona kapusta wigilijna z suszonymi grzybami, ma specyficzny kolor i smak. Jak wszystkie dania podawane na wieczerzy smakują wyjątkowo w ten jeden jedyny wieczór w roku.... Składniki : 1,5 kg kapusty kiszonej - najlepiej z beczki, robioną domowym sposobem Szklanka suszonych grzybów oliwa z oliwek sól pieprz 2 cebule 3-4 łyżki mąki listek laurowy ziele angielskie(...)Grzyby najlepiej zalać wodą i zostawić na noc do namoknięcia. W garnku podgrzewamy oliwę i blanszujemy pokrojoną cebulę. Kapustę kroimy i dodajemy do garnka z cebulą. Następnie dodajemy grzyby wraz z wodą w której się moczyły, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy podlewając wodą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu po wierzchu małymi porcjami posypujemy mąką i mieszamy
Apetyczna babeczkatylko chcecie :). Dobrze jest zrobić ich więcej, żeby można je zajadać jeszcze w drugi dzień, można je również mrozić i wyjąć jak mamy gości :) Farsz: mała główka kapusty 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka majeranku oliwa 3-4 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego sól pieprz Wszystkie przyprawy kupicie na www.Skworcu.com.pl(...)Kapustę kroimy na ćwiartki i gotujemy w lekko osolonej wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym. Po ugotowaniu odcedzić i wyjąć przyprawy, zmielić w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać zmieloną kapustę, smażyć ok 10 minut, dodać majeranek, sól, pieprz. Doprawioną masę kapuścianą odstawić do wystygnięcia. Składniki na ciasto: 1/2 szk mleka
Apetyczna babeczkapodoba szmurowane mięso z młodymi ziemniakami w łupinach?, bo nam bardzo smakowało:). A oto przepis:Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg młodych ziemniaków 1 mała młoda kapusta 1/2 pęczka koperku 100 g boczku wędzonego 2 łyżki mąki pszennej majeranek sól gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony ewentualnie 3 suszone grzyby 1. Mięso umyć, osuszyć. Dokładnie natrzeć solą(...)robimy sos, który zagęszczamy mąką. Podajemy mięso pokrojone w plastry polane sosem z dodatkiem ziemniaczków i kapusty.4. Ziemniaki umyć, nieobrane gotujemy przez około 20 minut aż będą miękkie.5. Kapustę myjemy i kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 4 minuty. Następnie na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek około 3 minut, wrzucamy kapustę i podlewamy 1/2 szkl.wody
Apetyczna babeczkaLubię kapustę na ciepło. Niestety zwykle jest zasmażana, a w diecie warzywno-owocowej ta opcja odpada. Trzeba więc było coś wymyślić :) Składniki: pół główki kapusty duża cebula koperek sól pieprz odrobina wody Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka z niewielką ilością wody i gotujemy bez przykrycia, aż kapusta zrobi się miękka i zmniejszy swoją objętość
chwile dla mnieWarstwowa sałatka gyros SKŁADNIKI: kapusta pekińska-0,5 główki kukurydza -1 puszka cebula-1 szt filet z piersi kurczaka podwójny-1 szt ogórki korniszony-3 szt keczup pikantny majonez przyprawa gyros-0,5 opak sól i pieprz olej RAPSO do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filety z piersi kurczaka,pokroić w grubsze paski,przełożyć na patelnię,podlać olejem i usmażyć dobrze obsypując przyprawą(...)obrać,pokroić w plasterki. Sałatkę układać warstwami. Dno salaterki wyłożyć połową mięsa,polać mięso keczupem i majonezem. Następnie ułożyć połowę pokrojonych ogórków,cebulę i kukurydzę,polać keczupem i majonezem. Kapustę pekińską cienko pokroić,posypać sałatkę.i znów warstwę mięsa,ogórki,kukurydzę. Polać sałatkę keczupem i majonezem. Wierzch sałatki obsypać kapustą pekińską,zrobić kleksy keczupem na kapuście. (function
Kuchnia DanusiKolejnym obiadkiem są żeberka z kapustą. Osobiście nie lubię tłustych dań, a pieczenie mięsa w rękawie do pieczenia sprawia, że cały tłuszcz się wytapia i pozostaje nam pyszne mięsko. Składniki: 1 kg żeberek, 1 przyprawa do żeberek, 1 kg kapusty kiszonej, 300 g boczku, 3 liście laurowe, 4 kuleczki ziela angielskiego, 1 łyżeczka vegety, 0,5 łyżeczki kminku, 5 ziarenek(...)rękawa do pieczenia. Zamykamy z obu stron. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez godzinę. Przez pierwsze 15 min. pieczemy w 200 stopniach, a potem w 180 stopniach. Kapustę kiszoną płuczemy. Następnie wkładamy do garnka, dolewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy ok 30 minut. W tym czasie kroimy boczek w kosteczkę i na łyżce smalcu podsmażamy. Do kapusty dodajemy
Aga w kuchnikrokiety w waflach. Kupne wafle wystarczy tylko lekko zwilżyć wodą by były miękkie i dały się zawijać... Składniki: farsz: 1,5 kg karkówki, 700 g surowego boczku, 500 g kapusty kiszonej, 1 kostka drobiowa, 2 cebule, sól, pieprz. dodatkowo: 20 dużych wafli, 4 jajka, bułka tarta. Przygotowanie: Robienie krokietów podzieliłam sobie na dwa dni. W pierwszym dniu pokroiłam(...)mięso na mniejsze kawałki, zalałam wodą, dodałam kostkę drobiową i gotowałam ok. godziny. W drugim garnuszku gotowałam kapustę kiszoną ok. 30 minut. Po gotowaniu bulion z mięsa przelałam do słoika, a mięso i odcedzoną kapustę schowałam do lodówki. Na drugi dzień zmieliłam mięso z kapustą przez maszynkę. Na patelni dusiłam, podlewając bulionem, który dzień wcześniej przelałam do słoika
Aga w kuchniSkładniki: 2 kg kiszonej kapusty, 0,5 kg mięsa gulaszowego, 300 g boczku surowego wędzonego, 300 g kiełbasy, 1 cebula, 2 łyżki oleju Rapso, 1 garść suszonych grzybów, 1 łyżka przecieru pomidorowego, majeranek Kamis, ziele angielskie Kamis, liście laurowe Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie: Kapustę kiszoną płuczemy trzy razy. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą do wysokości kapusty(...)gotujemy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Na rozgrzanym tłuszczu na patelni podsmażamy pokrojone mięsa w kostkę i dodajemy do kapusty. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę i przekładamy do garnka z bigosem. W rondelku gotujemy ok. 5 minut grzyby i przelewamy je wraz z wodą do naszego dania. Bigos gotujemy ok. 3 godzin na małym ogniu
Aga w kuchniLepienie pierogów zabiera trochę czasu. Ale największa satysfakcja z lepienia to to że domowe pierogi są najlepsze. Dzisiaj proponuję pierogi z farszem z maślaków i kiszonej kapusty okraszone zrumienioną cebulką. Pyszności. Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa płaska łyżka masła 250 ml ciepłej wody sól szczypta Farsz 300 g maślaków 200 g kiszonej kapusty(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Farsz: grzyby obrać z skórki, pokroić w kostkę. Zagotować wodę dodać pokrojone i grzyby i gotować około 5 minut. Przelać na sitko do odsączenia. Kapustę ugotować na miękko i odsączyć na sitku. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać odsączone grzyby, kiszoną kapustę i całość mieszając chwilkę podsmażyć. Ostudzić i doprawić do smaku
Ala piecze i gotujeBardzo prosta w przygotowaniu i smaczna surówka dla całej rodziny. Nigdy nie myślałem, że surówka z kapustą i marchwią może być taka smaczna. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tej superowej przekąski. Składniki: 500 g białej kapusty duża marchew 2 łyżki octu 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę i marchewkę szatkujemy na cienkie plasterki. Dodajemy ocet i wyrabiamy(...)wszystko, aż warzywa puszczą sok. Po tym kapustę i marchew myjemy w zimnej wodzie i odsączamy. Surówkę solimy , pieprzymy i dodajemy majonez. Wszystko mieszamy i serwujemy. Smacznego
Kuchnia Łukasza