kapustą - 19268 przepisów (strona:455/1285)

PASZTECIKI Z KAPUSTA I GRZYBAMI – WIGILIJNE 101

Paszteciki z kapustą i grzybami zwane również kapuśniaczkami to potrawa idealnie pasująca do  wigilijnego barszczu . Są bardzo puszyste, długo zachowują świeżości, sprawdzą się również podczas przyjęć świątecznych i nie tylko.  Ciasto 0,5 kg mąki 50 g drożdży łyżka cukru łyżka soli 200 ml mleka 250 g masła 2 jaja Farsz 1 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej(...)kapusty cebula sól i pieprz olej  Sposób przygotowania  Ciasto: Rozczyn: Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru paroma łyżkami ciepłego mleka oraz z łyżką mąki i dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mleko i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia masła, i odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętego mleka z masłem będzie dodać jajka

RAROSSA
Kapusta z grochem 79

Kapusta z grochem na wigilię zaraz obok kapusty z grzybami. Jednak smak tej pierwszej to moje dzieciństwo i babcia. Artykuł Kapusta z grochem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
USZKA Z GRZYBAMI I KAPUSTĄ 132

Jakiś czas temu zrobiłam ankietę na instagramie, czy wolicie uszka czy pierogi. Bez cienia wątpliwości wygrywają oczywiście pierogi z grzybami i kapustą. Tak między Bogiem a prawdą, dla mnie jedno od drugiego różni się tylko wielkością. Dzisiaj w nagrodę za wzięcie udziału w ankiecie mam dla Was przepis na uszka 😈😈😈  Składniki na ciasto:  2 szklanki mąki 3/4 szklanki(...)wody mocno gorącej ale nie wrzącej (można zaparzyć ciasto)  3 łyżki roztopionego masła  szczypta soli  Farsz: 1/2 ugotowanej kapusty  szklanka ugotowanych grzybów susznych  olej d smażenia  cebula 1 szt. sól, pieprz, majeranek  ząbek czosnku    Sposób przyrządzenia: Z w/w składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wykrawać krążki większym kieliszkiem (u mnie od jajka

pieprzny smaczek
Paszteciki Leniwca 104

Idealne jako dodatek do barszczu lub ciepła przekąska na imprezę podana z domowym sosem czosnkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowania ciasta na pizzę 250 gram pieczarek 500 gram kapusty kiszonej 1 cebula 1 jajko olej rzepakowy do smażenia sól oraz pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Pieczarki kroimy w mniejsze kawałki, cebulę w kostkę, odsączoną kapustę lekko rozdrabniamy. na patelni(...)oleju podsmażamy pieczarki, doprawiamy solą oraz pieprzem, smażymy kilka minut, następnie przekładamy do miseczki, na patelnie dolewamy olej i przekładamy cebulę, gdy ładnie się zeszkli dodajemy kapustę kiszoną. Mieszamy i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy pieczarki, dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze kilka minut, na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia, ciasto na pizzę rozwijamy

Blog kulinarny S9.PL
Sałatka „chwilówka” 634

również do sprawdzenia innych naszych przepisów na sałatki i surówki. Min. doskonałą sałatkę z kurczakiem i kukurydzą , pyszną sałatkę z ryżem i szynką , oraz chętnie oglądanej surówki obiadowej z kapusty . Zapraszamy na przepis. Sałatka „chwilówka” Składniki: kapusta pekińska: mała główka marchew: 1 większa lub 2 małe kukurydza: puszka ser wędzony: ok. 100 g czosnek: 1 ząbek jogurt gęsty(...)łyżki majonez: 1 łyżka sól i pieprz do smaku Sałatka „chwilówka” Wykonanie: 1. Kapustę drobno szatkujemy. Marchew ścieramy na drobne pazurki. Podobnie wędzony ser. Kukurydzę odsączamy i osuszamy. 2. Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Sos dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! Artykuł Sałatka „chwilówka” pochodzi

Kuchnia Na Wypasie
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą 93

placki są według pomysłu Piotra Kucharskiego. I choć smażyłam już placki kresowe zwane fuczkami z kapustą kiszoną to te smakują zupełnie inaczej. Są pyszne, mają mięciutkie wnętrze i chrupiące, mega chrupiące brzegi i są idealną opcją aby przemycić kapustę kiszoną dzieciom, za którą nie wszystkie przepadają a placki będą zajadać na pewno. Polecam gorąco. Placki z kiszoną kapustą. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Surówka włoska 97

Surówka włoska Soczysta, aromatyczna, zdrowa i bardzo smaczna surówka. Świetny dodatek do obiadu. Pasuje zarówno do mięs, ryb, ziemniaków i klusek. Polecam!     Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej 1 jabłko garść świeżej bazylii 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 2 łyżki oliwy z pomidorów 1 płaska łyżka miodu pieprz czarny mielony     *** Kapustę drobno kroimy i przekładamy(...)miski *** *** Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Pomidory kroimy w cieniutkie paseczki *** *** Bazylię drobno siekamy i dodajemy razem z pozostałymi składnikami do miski z kapustą *** *** Dodajemy oliwę wymieszaną z miodem, przyprawiamy do smaku mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy *** *** Przed podaniem surówkę przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY

Blog z Apetytem
Uszka z kapustą i grzybami 102

Uszka z kapustą i grzybami robię równie często, jak uszka z grzybami. No i wbrew pozorom nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. Takie uszka z kapustą i grzybami moja rodzinka uwielbia zajadać nawet w środku roku, oczywiście w towarzystwie barszczu cz The post Uszka z kapustą i grzybami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Chłopski garnek ze schabem i fasolką szparagową 134

Ugotowane tak naprawdę z resztek w lodówce czyli zero waste. Jak to zazwyczaj bywa w daniach tego typu wyszło bardzo smacznie. 4 porcje 300 gramów schabu 200 - 250 gramów kapusty kiszonej 2 małe ziemniaki pól cebuli 200 gramów fasolki szparagowej użyłam mrożonej najlepsza będzie cięta. 1 średnia marchewka sól  pieprz słodka papryka czerwona pół łyżeczki kminku 1 łyżeczka majeranku(...)jakiś czas mieszając. Wlać 1 szklankę wody tyle aby wszystko było przykryte, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kminek. Przykryć pokrywka i dusić aż warzywa nieco zmiękną. Następnie dodać kapustę kiszoną i fasolkę szparagową, dolać trochę wody około pół szklanki.  Gotować całość na średnim ogniu około 30 - 40 minut do miękkości, w razie potrzeby uzupełniać odparowany płyn.  Mieszamy

Andzia Pichci
Paszteciki z kapustą i grzybami 100

Paszteciki z kapustą i grzybami – chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Do barszczu w sam raz! Na pewno zakochacie się w nich od pierwszego kęsa. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na paszteciki z kapustą i grzy The post Paszteciki z kapustą i grzybami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Góralska kwaśnica. Autentyczny przepis z tatrzańskiego domu 109

mieście. Tak kwaśnicę gotuje jej mama, jest to zupa niezwykle prosta, a zarazem pokrzepiająca i pyszna. Przepis na góralską kwaśnicę Składniki: pół kilograma wędzonych żeberek wieprzowych, 800 gramów dobrej kapusty kiszonej, szklanka soku z kapusty kiszonej, 1 cebula, 5-6 ziemniaków, majeranek, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić góralską kwaśnicę? Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć ją do dużego garnka(...)zrumień na sucho. Dodaj żeberka pokrojone w mniejsze kawałki, pokrojoną kapustę, sok (kwaśnica musi być kwaśna), wlej wodę do wysokości 3/4 garnka. Zagotuj, dodaj liście laurowe, dopraw pieprzem i solą. Gotuj pod przykryciem przez godzinę. W międzyczasie obierz ziemniaki, przekrój na pół i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Dodaj razem z wodą do ugotowanej kwaśnicy, wymieszaj, wyłącz ogień i zostaw

Kulinarna Polska
Surówka królewska 2264

królewska Kolorowa, lekko chrupiąca i zdrowa surówka warzywna z pysznym sosem. Pasuje praktycznie do każdego obiadu, jest szybka i prosta w przygotowaniu. Polecam!     Składniki: pół główki białej kapusty 1 zielony ogórek pęczek rzodkiewek pół pęczka zielonej pietruszki pół czerwonej papryki sól, pieprz Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu(...)Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski, solimy i mieszamy *** *** Rzodkiewkę i ogórka ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Paprykę kroimy w drobną kostkę *** *** Pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski z kapustą *** *** W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos *** *** Sos dodajemy do surówki, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** Przed podaniem surówkę przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Mini torciki biszkoptowe bounty z kapustą kiszoną 101

Myślicie że zwariowałam?... Ciasto czekoladowe i kapusta kiszona? Nie zwariowałam i nie mylicie się, te torciki naprawdę zawierają w czekoladowym biszkopcie kapustę kiszoną i są mimo tego niewiarygodnego dodatku przepyszne. Ciasto jest bardzo wilgotne, słodkie i czekoladowe, dając efekt coś między brownie a biszkoptem. Oczywiście nie czuć w nim kapusty, myślę daje ona efekt dodatkowego nawilżenia tego ciasta, a może

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka przyjęciowa 151

składników, które są w każdym domu. Jeśli więc podoba Ci się sposób prezentacji i lubisz klasyczne połączenia smaków, to zapraszamy na przepis i życzymy Smacznego! SAŁTKA PRZYJĘCIOWA Składniki: pół kapusty pekińskiej 6 jajek puszka kukurydzy konserwowej 2 – 3 zielone ogórki majonez w butelce sól i pieprz do smaku SAŁATKA PRZYJĘCIOWA Wykonanie: 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy(...)kostkę. Mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Kukurydzę odsączamy z zalewy i osuszamy. 3. Ogórki obieramy, kroimy w kostkę. Kapustę pekińską szatkujemy. Dodajemy sól i pieprz. 4. W naczyniu, w którym będziemy podawać sałatkę, układamy kolejno: połowę kukurydzy, kapustę pekińską, 2/3 pokrojonego ogórka i jajka. Każdą warstwę polewamy majonezem. Górne brzegi naczynia obsypujemy pozostałą kukurydzą

Kuchnia Na Wypasie

Proponowane wyszukiwania