Miliony ton zdrowia. Tak, w tej surówce poza solą, nie ma nic śmiercionośnego. Róbcie więc na potęgę, na zdrowie. Na grilla? Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 kalarepa 1 szalotka duża garść migdałów sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Migdały prażymy do zrumienienia. Kapustę szatkujemy, obraną kalarepę ścieramy na tarce na największych oczkach, cebulę kroimy(...)kostkę – wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki migdały, sok z cytryny, oliwę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Artykuł Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovynich. Piszę o tej sałatce z bobem, która jest poprzednim przepisem. Róbcie, póki sezon trwa. Tymczasem uciekam. Mam w końcu moment dla siebie. Momencik. Ciao. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 duża marchewka 1 duża gruszka pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej(...)także poszatkowany szczypiorek. Jogurt łączymy z majonezem i sokiem z cytryny, wlewamy do surówki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyZrobiłam ją przy okazji ogniska. Bardzo pięknie uzupełniła kiełby na talerzu. Do grilla na pewno też będzie pasować. I do zwykłego obiadu. Tego bez mięsa także. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 5 ogórków konserwowych 1 cebula pół pęczka koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy i wrzucamy do miski. Dodajemy(...)poszatkowany koperek. Majonez łączymy z jogurtem i sokiem z cytryny, mieszamy i wlewamy do surówki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków konserwowych pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovychodzi, Wy tam już dobrze wiecie. Surówka została zrobiona do pieczonej makreli i czerwonego ryżu. Było pysznie. Z tego wszystkiego surówka smakowała nam najbardziej. Składniki: pół główki młodej kapusty 1 marchewka 1 czerwona cebula 2 łyżki sosu słodko-pikantnego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki prażonego sezamu (ja użyłam gomasio ) sól Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej(...)obraną i startą na najgrubszych oczkach marchewkę i pokrojoną w piórka cebulę. Warzywa zalewamy sosem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą, mieszamy i posypujemy sezamem. Artykuł Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyPaszteciki z kapustą i grzybami zwane również kapuśniaczkami to potrawa idealnie pasująca do wigilijnego barszczu . Są bardzo puszyste, długo zachowują świeżości, sprawdzą się również podczas przyjęć świątecznych i nie tylko. Ciasto 0,5 kg mąki 50 g drożdży łyżka cukru łyżka soli 200 ml mleka 250 g masła 2 jaja Farsz 1 kg pieczarek(...)kiszonej kapusty cebula sól i pieprz olej Sposób przygotowania Ciasto: Rozczyn: Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru paroma łyżkami ciepłego mleka oraz z łyżką mąki i dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mleko i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia masła, i odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętego mleka z masłem będzie dodać
RAROSSAPaszteciki z kapustą i grzybami zwane również kapuśniaczkami to potrawa idealnie pasująca do wigilijnego barszczu . Są bardzo puszyste, długo zachowują świeżości, sprawdzą się również podczas przyjęć świątecznych i nie tylko. Ciasto 0,5 kg mąki 50 g drożdży łyżka cukru łyżka soli 200 ml mleka 250 g masła 2 jaja Farsz 1 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej(...)kapusty cebula sól i pieprz olej Sposób przygotowania Ciasto: Rozczyn: Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru paroma łyżkami ciepłego mleka oraz z łyżką mąki i dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mleko i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia masła, i odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętego mleka z masłem będzie dodać jajka
RAROSSAKapusta z grochem na wigilię zaraz obok kapusty z grzybami. Jednak smak tej pierwszej to moje dzieciństwo i babcia. Artykuł Kapusta z grochem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąJakiś czas temu zrobiłam ankietę na instagramie, czy wolicie uszka czy pierogi. Bez cienia wątpliwości wygrywają oczywiście pierogi z grzybami i kapustą. Tak między Bogiem a prawdą, dla mnie jedno od drugiego różni się tylko wielkością. Dzisiaj w nagrodę za wzięcie udziału w ankiecie mam dla Was przepis na uszka 😈😈😈 Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki(...)wody mocno gorącej ale nie wrzącej (można zaparzyć ciasto) 3 łyżki roztopionego masła szczypta soli Farsz: 1/2 ugotowanej kapusty szklanka ugotowanych grzybów susznych olej d smażenia cebula 1 szt. sól, pieprz, majeranek ząbek czosnku Sposób przyrządzenia: Z w/w składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wykrawać krążki większym kieliszkiem (u mnie od jajka
pieprzny smaczekIdealne jako dodatek do barszczu lub ciepła przekąska na imprezę podana z domowym sosem czosnkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowania ciasta na pizzę 250 gram pieczarek 500 gram kapusty kiszonej 1 cebula 1 jajko olej rzepakowy do smażenia sól oraz pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Pieczarki kroimy w mniejsze kawałki, cebulę w kostkę, odsączoną kapustę lekko rozdrabniamy. na patelni(...)oleju podsmażamy pieczarki, doprawiamy solą oraz pieprzem, smażymy kilka minut, następnie przekładamy do miseczki, na patelnie dolewamy olej i przekładamy cebulę, gdy ładnie się zeszkli dodajemy kapustę kiszoną. Mieszamy i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy pieczarki, dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze kilka minut, na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia, ciasto na pizzę rozwijamy
Blog kulinarny S9.PLrównież do sprawdzenia innych naszych przepisów na sałatki i surówki. Min. doskonałą sałatkę z kurczakiem i kukurydzą , pyszną sałatkę z ryżem i szynką , oraz chętnie oglądanej surówki obiadowej z kapusty . Zapraszamy na przepis. Sałatka „chwilówka” Składniki: kapusta pekińska: mała główka marchew: 1 większa lub 2 małe kukurydza: puszka ser wędzony: ok. 100 g czosnek: 1 ząbek jogurt gęsty(...)łyżki majonez: 1 łyżka sól i pieprz do smaku Sałatka „chwilówka” Wykonanie: 1. Kapustę drobno szatkujemy. Marchew ścieramy na drobne pazurki. Podobnie wędzony ser. Kukurydzę odsączamy i osuszamy. 2. Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Sos dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! Artykuł Sałatka „chwilówka” pochodzi
Kuchnia Na Wypasieplacki są według pomysłu Piotra Kucharskiego. I choć smażyłam już placki kresowe zwane fuczkami z kapustą kiszoną to te smakują zupełnie inaczej. Są pyszne, mają mięciutkie wnętrze i chrupiące, mega chrupiące brzegi i są idealną opcją aby przemycić kapustę kiszoną dzieciom, za którą nie wszystkie przepadają a placki będą zajadać na pewno. Polecam gorąco. Placki z kiszoną kapustą. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSurówka włoska Soczysta, aromatyczna, zdrowa i bardzo smaczna surówka. Świetny dodatek do obiadu. Pasuje zarówno do mięs, ryb, ziemniaków i klusek. Polecam! Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej 1 jabłko garść świeżej bazylii 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 2 łyżki oliwy z pomidorów 1 płaska łyżka miodu pieprz czarny mielony *** Kapustę drobno kroimy i przekładamy(...)miski *** *** Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Pomidory kroimy w cieniutkie paseczki *** *** Bazylię drobno siekamy i dodajemy razem z pozostałymi składnikami do miski z kapustą *** *** Dodajemy oliwę wymieszaną z miodem, przyprawiamy do smaku mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy *** *** Przed podaniem surówkę przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY
Blog z ApetytemUszka z kapustą i grzybami robię równie często, jak uszka z grzybami. No i wbrew pozorom nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. Takie uszka z kapustą i grzybami moja rodzinka uwielbia zajadać nawet w środku roku, oczywiście w towarzystwie barszczu cz The post Uszka z kapustą i grzybami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeUgotowane tak naprawdę z resztek w lodówce czyli zero waste. Jak to zazwyczaj bywa w daniach tego typu wyszło bardzo smacznie. 4 porcje 300 gramów schabu 200 - 250 gramów kapusty kiszonej 2 małe ziemniaki pól cebuli 200 gramów fasolki szparagowej użyłam mrożonej najlepsza będzie cięta. 1 średnia marchewka sól pieprz słodka papryka czerwona pół łyżeczki kminku 1 łyżeczka majeranku(...)jakiś czas mieszając. Wlać 1 szklankę wody tyle aby wszystko było przykryte, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kminek. Przykryć pokrywka i dusić aż warzywa nieco zmiękną. Następnie dodać kapustę kiszoną i fasolkę szparagową, dolać trochę wody około pół szklanki. Gotować całość na średnim ogniu około 30 - 40 minut do miękkości, w razie potrzeby uzupełniać odparowany płyn. Mieszamy
Andzia Pichci