Towarzyszy mi od zawsze, i od kiedy pamiętam znajdowała się na naszym stole wśród innych dwunastu tradycyjnych dań na Wigilię. Była dla mnie cudowną alternatywą dla różnego rodzaju śledzi, których jako dziecko nie lubiłam. Samą kapustę z grzybami można przygotować parę dni wcześniej i zostawić w chłodnym miejscu lub po prostu zamrozić. Łazanki z kapustą
Kulinarne przygody Gatityporcja- 265 kcal - białko - 30 g - tłuszcze - 12 g - węglowodany - 10 g - błonnik - 2,75 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacjeksiążki "Kuchnia Staropolska" . Możecie ją wygrać w konkursie - recenzja i zasady konkursu TUTAJ - KILK, KLIK! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacjeobyczajem biesiadowania w dawnej Polsce! Przepisy podzielone są aż na 8 części. Na pierwszy ogień idą zupy: znajdujemy tu zarówno wołowy bulion, tradycyjny żur, czy też żur ze śledziem lub chołodziec. Potem dania mięsne - tu mnóstwo ciekawych przepisów, począwszy od bigosów, kiełbas, ozorków, przepisów na schab, szynki, sztuki mięsa, dziczyznę, zrazy czy żeberka. Dania z drobiu - przegląd receptur
Moje Kuchenne Rewelacjeniewielką ilością dodatków, który sprostałby oczekiwaniom najbardziej wybrednych osób. Ryba w tej formie doskonale nadaje się również jako przystawka lub przekąska na wigilijny stół, jako znakomita alternatywa dla śledzi. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości wędzony dorsz, ewentualnie makrela lub pstrąg 1 mała czerwona cebula 8 oliwek z anchois lub oliwki bez pestek i jeden filecik anchois duża łyżka kiełków
Kuchnia od dwojgaporcja - 210 kcal - białko - 110 g - tłuszcze - 22,5 g - węglowodany - 47 g - błonnik - 7,5 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacjesuszone 10 szt żurawina suszona 2 garście buraczki 2 łyżki czubate majonez 2 łyżki czubate szklaneczki po musztardzie 2 szt szczypta cynamonu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie wyjmujemy z tacki i osuszamy je ręcznikiem papierowym z oleju i kroimy drobniutko, delikatnie posypujemy je cynamonem.Cebule obieramy i kroimy drobniutko. Śliwki również kroimy drobno.Do przygotowanych szklaneczek na same
Różowa kuchniaAutor: Magdalena Gembacka (autorka bloga am mniam) Wydawnictwo: Publicat Ilość stron: 208 Cena: 59,00 PLN Oprawa: twarda Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacjeróżne okazje zapisuję w specjalnych zakładkach. Ta z potrawami na Wigilię i Boże Narodzenie jest całkiem pokaźna, jest więc z czego wybierać. W tym zestawieniu znajdziecie pomysły na śledzie, sałatki, zupy, dania główne i ciasta. Nie zabraknie słodkich likierów, które robię właśnie teraz, raz do roku więc są dla nas bardzo świąteczne. Kliknij w obrazek a otworzy się lista przepisów
Smaczna PyzaJedno ciastko - ok. 160 kcal Przepis pochodzi z książki "Strączki", którą możecie wygrać w konkursie KLIK! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacjektórych na co dzień nie robimy bo – nie ukrywajmy – niejednokrotnie są już trochę niedzisiejsze: zbyt tłuste i ciężkostrawne. Po obfitej wigilii rozpoczynamy świętowanie właściwe, czyli bogate w śledzie i wędliny śniadania, a potem suty obiad, koniecznie z wyjątkowym daniem mięsnym w roli głównej. Ja patrzę na […] Artykuł Lekkie święta: pieczeń rzymska z żurawiną i słonecznikiem pochodzi
WiszniówkaKarola Okrasy) - i dopłacicie w kasie 1 grosz :) Polecam Wam tę pozycję, warto mieć ją na swojej kuchennej półce! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie Dla liczących kalorie - 1 ślimaczek to około 180 kcal
Moje Kuchenne RewelacjePolsce w świątecznej tradycji pojawia się herbata. Pijało się ją dawniej na Kaszubach wymiennie z miętą, po tradycyjnej owocowej zupie z kluskami oraz smażonymi z ziemniakami śledziami. Dziś do filiżanki gorącej herbaty zasiadamy zazwyczaj już po całym wigilijnym szaleństwie, kiedy wreszcie możemy odpocząć nad kawałkiem sernika. Tym, którzy nieco się przejedzą polecamy herbatę Eucalyptus & Mint od TET True English
Poezja Smaków - blog kulinarnymojej kuchni już przedświąteczne poruszenie :) Piernik dojrzewa w lodówce, ciasteczka się pieką pomału, pierniczki w planach...och jak ja lubię ten czas. Niebawem trzeba będzie zabrać się za śledzie, pierogi i inne rarytasy :) No ale dzisiaj czas na ciasteczka. Wszak Mikołaj chętnie się posili, jeśli zostawimy mu kilka sztuk na parapecie... SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 150 g masła
Kuchnia w opałachspisać i pokazać szerszemu gronu. Kuchnia na Wileńszczyźnie "stoi" ziemniakiem i twarogiem - dlatego znajdujemy tu moc przepisów na cepeliny, bliny , ziemniaczane babki, twarogowe pączki, a także kołduny, kibiny, sałatki, śledzie i chrusty! No i dowiadujemy się, że Litwin się nie rodzi - on wykluwa się z cepelina ;) Przepisy okraszone są zdjęciami i ciekawostkami na ich temat. Książka napisana z dużą dozą
Moje Kuchenne Rewelacje