wspomniałam, najczęściej przygotowujemy ryby smażone na patelni np. mintaj , niekiedy pieczemy je w piekarniku ( morszczuk lub pstrąg ), czasami smażymy kotlety rybne . Jednak najwięcej przepisów na blogu znajdziecie na śledzie , jemy je pod różną postacią. Dziś propozycja najprostsza, ryba smażona z patelni – miruna smażona z patelni doprawiona sola i pieprzem, a obtoczona jedynie w mące. Smażona miruna jest bardzo delikatna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięIdealny dodatek do WSZYSTKIEGO! Do tosta, do burgera, do chleba z masłem, do naleśnika, do sera, do wędliny, do śledzia nawet! Trzeba się trochę nastać nad patelnią, bo nie jest to piętnastominutowa sprawa niestety. Ale efekt wszystko wynagradza. Składniki: - 2 kg cebuli - dwie łyżki octu balsamicznego - sól i pieprz do smaku - 2 łyżki cukru - oliwa do smażenia Cebulę
Cook&LoveSezon kapuściany w pełni a mnie naszło na takie połączenie. Już mi tęskno za kapustą z grochem czy śledziem wigilijnym i stąd te pomysły. Na Sylwestrowe spotkanie będzie super pasowała. Kapusta jest pyszna, polecam każdemu, taki przedsmak świątecznego bigosu. Kapusta kiszona z pieczarkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewiem, że nie zjem karpia (no dobra, akurat karp nigdy nie był moim ulubieńcem; ale, o dziwo, skoro go mieć nie mogę, to właśnie na niego mam chrapkę), słonych śledzi czy uszek, że nie popiję tego wszystkiego barszczem i nie zagryzę drożdżowym makowcem mojej Babci. Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już
Pożeraczka, czyli raz adobrzegrubą i szorstką skórą ogra, może się kryć dobre serce. A pod nazwą tort, bardzo sycące, wytrawne danie. Nie wierzycie? To odkryjcie wraz z nami włoski Torta Rustica. Jeśli śledzicie fejsbukowy lub instagramowy profil mirabelek, to pewnie wiecie, że pod koniec października udało się nam uciec na chwilę do Włoch. Skorzystaliśmy z długiego weekendu, taniego lotu do Bergamo
les mirabellesapetyczne. Na koniec kilka informacji gdzie kupuję książki: 1. Na FB jest GastroKsięgarnia prowadzona przez dwóch szefów kuchni, nie ma takiej książki, której by nie ściągnęli. 2. Bonito.pl warto śledzić, bo pojawia się sporo fajnych promocji 3. Nieprzeczytane.pl księgarnia internetowa specjalizująca się w niskich cenach 4. Amazon.de (darmowa wysyłka do Polski od 49 Euro), Amazon.co.uk i Amazon.us kopalnia wszelkiego dobra
ladykitchensieci delikatesy centum pod nazwa aqua produkowana jest przez firmę POLSKA WODA a więc dostajemy tą samą wodę która jest pod marką PRIMAVERA Sałatki, pasty do smarowania i śledzie dla biedronki i lidla produkuje firma LISNER i w 100% odpowiadają produktom markowym tego producenta Konserwy rybne dla biedronki produkuje firma GRAAL również dobrze znana firma sprzedająca takie same produkty
Kuchnia PROzdrowotnawybrać na ścianę w kuchni ( wpis znajdziecie tutaj ). Artykuł spotkał się z odzewem z waszej strony, więc postanawiam iść za ciosem i napisać wam coś więcej. Ci, którzy śledzą mojego bloga wiedzą, że jakiś czas temu urządzaliśmy z mężem kuchnie i stawaliśmy w tamtym czasie, przed kilkoma dylematami. Jednym z nich, chociaż niezupełnie, było pytanie: co wybrać na podłogę
Relaxtimemoże nic nadzwyczajnego, ponieważ wszyscy dobrze je znamy z codziennego życia, warto jednak przyjrzeć się dodatkom jakie Skandynawowie kładą na swoje kanapki. Najbardziej popularnym dodatkiem są oczywiście śledzie przyrządzone pod różnymi postaciami (w tym surowe), ja jednak za ta rybą nie przepadam i właściwie jej nie jadam (z niewielkimi wyjątkami), popularne są również inne owoce morza, w tym oczywiście krewetki
Codzienne Gotowanieszybka pasta do pieczywa. Składniki na jej przygotowanie można mieć zawsze w zanadrzu i wyczarować w kilka minut pyszną pastę na kolację czy śniadanie. Składniki: 2 puszki śledzi w sosie paprykowym 2 jajka średnia biała cebula 2 ogórki kiszone ½ pęczka natki pietruszki sól, świeżo mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Jajka i ryby wraz
Pyry na Gazowoce. Świetnie smakuje z jagodami, jabłkami czy żurawiną :) Najważniejsze, by pamiętać, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, wtedy ciasto na pewno Wam się uda :) Polecam! Ps. Jeśli śledzicie mój profil na Instagramie to wiecie z pewnością, że ostatnio żyję tylko budową i remontami. Jeszcze dużo przede mną, ale powoli zaczynam już myśleć o meblach do swojego mieszkanka. Świetną
Domowa cukiernia Ewypomyśleć! Prezenty, sprzątanie, jedzonko i przede wszystkim przygotowania duchowe. Ja w zeszły weekend na dobre zabrałam się za świąteczne przepisy, które będę regularnie (aż do świąt) publikować na blogu. Śledźcie Nastoletnie, może Was zainspiruję! Piernikowe zawijane drożdżówy z wiśniowym dżemem. Mięciutkie, bardzo puszyste, nie za słodkie. Bardzo korzenne z posmakiem piernika. Polecam! Składniki: (na 12 sztuk) Ciasto
Nastoletnie WypiekaniePodawać tatara z jajkami i pieczywem (grzankami). Można podać z sosem grzybowym (przepis na sos w książce), sosem tatarskim lub bez sosu. Podczas warsztatów został przygotowany również tatar ze śledzia, sandacza, łososia, polędwicy wołowej oraz zupa grzybowa z rybami. A zanim zaczęłyśmy gotować, Karol Okrasa pokazał nam co zrobić z dziczyzną i kaczką
królestwo garówrodzinnym domu, pachnącym sianem, plackami i maślanką. Mieliśmy okazję przygotować kilka dań właśnie z tej książki!. Na ruszt wzięliśmy zatem tatar z sandacza z marynowanymi grzybkami tatar ze śledzia na grzankach tatar wołowy w omlecie tatar z jelenia tatar z łososia aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi
Z Kuchni Do Kuchniprzygotowywała inne danie, a potem zasiedliśmy wszyscy przy przepięknie udekorowanym stole i biesiadowaliśmy próbując, tego co ugotowaliśmy. I tak oto na stole pojawiły się następujące dania: tatar ze śledzia na grzankach tatar z sandacza z marynowanymi buraczkami tatar wołowy z omlecie tatar z jelenia tatar z łososia aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio
Kulinarne przygody Gatity