mielone - 47549 przepisów (strona:463/3170)

Zapiekanka gryczana z mięsem, mozzarellą i warzywami 120

przypadku makaronowej. Wystarczy dodać do zapiekanki kolorowe warzywa, aby nabrała fajnego wyglądu. Przed włożeniem do naczynia wygląda trochę jak sałatka w 5 minut.😋 Gdyby nie surowe mięso mielone, można by ją już jeść w takiej formie 😜 Po upieczeniu wierzch ma przypieczony na ciemno, a środek jasny i kolorowy. I tak jak wspominałam, po wyjęciu jest w całości(...)Składniki na 2 porcje: ▸ 140 g kaszy gryczanej ▸ 1 duża cukinia ▸ 1 papryka czerwona  ▸ parę pieczarek ▸ 100 g mozzarelli ▸ 100 g mięsa mielonego  ▸ przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól) ▸ 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy i studzimy. 2. Cukinie trzemy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na parę minut

zdrowo i aktywnie
FIT lasagne z cukinii 151

byłabym sobą). Zapraszam Was do dołączania do grupy - znajdziecie tam moc FIT inspiracji! SKŁADNIKI (na 6 porcji - foremka 30X20 cm) 2 średnie cukinie (ok. 600 g) 500 g mielonego mięsa z indyka 300 g tartej mozzarelli ( 2 opakowania) 1 biała średnia cebula  3 ząbki czosnku 1 mała marchew  1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól(...)drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cukinię kroimy w plastry za pomocą obieraczki do warzyw.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę, dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy łopatką. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Do usmażonego mięsa dodajemy marchew, przesmażamy razem 2 minuty i dodajemy pomidory oraz koncentrat. Dusimy, aż płyn odparuje

Moje Kuchenne Rewelacje
Kule mięsno-ryżowe 145

zmodyfikowałam. Składniki: 40 dag mielonej wołowiny (u mnie mięso wolowo-wieprzowe) 1 szklanka ryżu 3 posiekane ząbki czosnku 1 jajko 1 średnia cebula 1 łyżka kolendry (u mnie suszona) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu odrobina tymianku 2 łyżki oleju / oliwy 3 łyżki tartego żółtego sera (można pominąć) Sposób wykonania: 1. Do miski przełożyć mielone mięso, ryż

Kuchnia domowa Ani
Jednogarnkowe chili con carne z ryżem 161

Proste i pełne smaku, a z dodatkami smakuje jak z najlepszej restauracji. To co, namówiłam Was? Do dzieła kucharze! Składniki na 4-6 porcji: – 600-800g mięsa mielonego wołowego (lub wołowo-wieprzowego) – 400g przecieru pomidorowego – 250ml bulionu – 100g ryżu – 1 puszka czerwonej fasoli (240g) – 1 puszka kukurydzy (140g) – 2 cebule(...)drobno posiekana ostra papryczka Cebule kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju na dużej, głębokiej patelni lub garnku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy mielone mięso, obsmażamy i rozdrabiamy za pomocą drewnianej łyżki lub widelca. Dodajemy przyprawy i wsypujemy suchy ryż, mieszamy. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, odsączoną fasolę i kukurydzę, przecier oraz

Be Fit Be Strong
Menu na tydzień: Obiady za 10 zł 218

sposób, żeby koszt jednego obiadu zmieścił się w granicach 10 zł. Żaden to wyczyn, wiemy, bo wielu z Was za tyle pieniędzy gotuje dla całej rodziny. Kotlet z surówką, mielony, spaghetti bolognese, rozmaite zapiekanki i milion przepisów można znaleźć na tanie gotowanie. W Niedzielnym Kucharzu staramy się jednak gotować w urozmaicony sposób, robić ciekawe przepisy, wychodząc z założenia(...)mieszają się w niej nity słodka i kwaśna. Zawiera cukry, które karmelizują się podczas smażenia, obtaczając mięso delikatną, muślinową powłoczką. Zobacz przepis Lista zakupowa Mięso i wędliny Mięso wołowe mielone 1 kg 15,9 zł Polędwica wołowa 200 g 18,6 zł Rostbef wołowy 200 g 9,5 zł Polędwiczka z indyka 600 g 14 zł Polędwiczka wieprzowa

Niedzielny kucharz
Planowanie posiłków – jak zacząć? Nasze doświadczenia 138

Better and Spend Less ”, o niesamowitym życiorysie, w którym (tak jak w książce) uczyła Brytyjczyków robienia rozsądnych zakupów z listą i planowania jedzenia na cały tydzień. Bohaterowie jej programu mieli wielkie problemy z domowym budżetem, gotowaniem, ze wspólnymi posiłkami (dzieci wolały jeść przed telewizorem, wybrzydzały, nie podobało im się to co gotuje mama – właściwie rozumieliśmy je, bo bywało(...)kuchni. Z kilku odcinków programu Allegry powtórzyliśmy jeden zestaw dań, bo inne albo zawierały składniki niedostępne w Polsce, albo wydały nam się mało atrakcyjne. Sięgnęliśmy po menu – z mielonym mięsem w roli głównej . Z mielonego zrobiliśmy jedzenie na kilka dni – burgery, sos boloński i sheperd’s pie. To było naprawdę pyszne menu, do którego chętnie wracamy

Niedzielny kucharz
Fitburger z frytkami z cukinii 171

Wyszło bardzo pysznie i bardzo pożywnie. Składniki (2 hamburgery): Bułeczki: Przepis na bułeczki znajduje się tutaj: Bułeczki do hamburgerów (ja zrobiłam je w wersji bez szpinaku) Hamburgery: 250 g mielonego indyka 1 biała cebula  1 jajko  1/ 2 łyżeczki słodkiej papryki  szczypta ziół prowansalskich  sól, pieprz  Dodatki: kilka liści sałaty plasterki pomidora czerwona cebula(...)plasterków papryki łyżeczka musztardy plasterek mozarelli light lub sera żółtego Frytki z cukinii: 1 duża cukinia 1 łyżka oliwy lub oleju 1/2 łyżeczki wędzonej papryki szczypta soli Wykonanie: Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Białą cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto na patelni, ostudzić. Przełożyć do miski z mięsem, wbić jajko i dokładnie

Healthy food explorer
Pieczeń wieprzowa na kanapki wg Aleex 134

kurczaka nie zdążył zjeść. Pieczeń wieprzowa jest aromatyczna, soczysta i smakuje rewelacyjnie – na ciepło i na zimno. Jeśli lubicie domowe wędliny, gorąco ją polecam. Składniki: • 1 kg mięsa mielonego z szynki • 0,8 – 1 kg chudziutkiego boczku wędzonego parzonego • 3 ząbki czosnku • 1 cebula • garść natki pietruszki • 1 szklanka mleka 3,2% • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej • sól, pieprz Sposób(...)skóry. 2. Dodać natkę pietruszki, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. 3. Zmiksować na gładką masę, ale niezbyt długo, bo zrobi się pasztet. 4. Do miski włożyć mięso mielone z szynki, zmielony boczek, dodać przyprawy. 5. Wyrobić masę mięsną. 6. Wlać do mięsa szklankę zimnego mleka, wyrobić. 7. Przygotować foremkę. Wyłożyć ją folią aluminiową tak, aby brzegi folii

W mojej kuchni
Wiejska zupa z klopsikami 120

30dkg fasolki szparagowej pół kalafiora 3-4 pieczarki 1 cebula garść zieleniny typu: pietruszka, koperek, nać selera, lubczyk, itp. 2-3 łyżki kaszy jęczmiennej sól i pieprz Klopsiki: 350g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 łyżka kaszki manny sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1/3 szklanki mąki do obtoczenia klopsików Zasmażka 2 łyżki masła 1-2 łyżki mąki(...)myjemy i kroimy w plasterki *** *** Zieleninę myjemy i drobno siekamy *** *** Wszystkie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem i zagotowujemy *** *** Dodajemy kaszę oraz obraną cebulę (w całości) *** *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, kaszką manną oraz przyprawami – do smaku *** *** Z masy mięsnej formujemy wilgotnymi dłońmi małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Klopsiki wrzucamy do gotującej się zupy

Blog z Apetytem
Paprykowe kaszaloty z mięsem 143

dobrze doprawionym mięsem, z dodatkiem delikatnie ostrej cebuli, aromatycznego czosnku i pachnącej natki z pietruszki to fajny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Składniki: 6 czerwonych papryk Farsz: 800g mięsa mielonego z łopatki 150g kaszy gryczanej 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 6 łyżek posiekanej natki z pietruszki 120g żółtego sera sól pieprz olej Wykonanie: 1. Papryki(...)pokroić na 6 słupków. 3. Kaszę ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. 4. Farsz: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Mięso mielone, kaszę, podsmażoną cebulą z czosnkiem wymieszać ze sobą, dodać koncentrat pomidorowy i natkę z pietruszki. Całość wyrobić na jednolitą masę mięsną i doprawić do smaku solą i pieprzem

Szalona Kuchnia Eweliny
Migdałowa tarta z jogurtem i śliwkami 149

migdałów mielonych 232 g mąki pszennej 125 g masła zimnego 3 żółtka szczypta soli 2 łyżki cukru pudru masa jogurtowa: 330 ml śmietany kremówki 30 % 400 g jogurtu greckiego 100 g cukru 1 łyżka cukru trzcinowego 40 dkg śliwek 3 jajka Ciasto kruche: Mąkę przesiewam do miski, dodaję żółtka, pokrojone masło zimne, sól, puder, migdały mielone

wesoła kuchnia
Grillowane kotleciki wieprzowe z oliwkami i cukinią 133

urozmaicić tradycyjne kotlety mielone? Przygotować grillowane kotleciki  z dodatkami. To proste, wystarczy odrobina wyobraźni, patelnia grillowa i pyszne kotleciki przygotujecie w krótkim czasie! Mięso jem rzadko, ale jeśli już, to musi być konkretne w smaku. Jest lato, które inspiruje mnie do przygotowywania dań pełnych wakacyjnych smaków. Dodatki jak oliwki(...)ajwar, natka pietruszki zdecydowanie często goszczą o tej porze roku w moich przepisach.  Grillowane kotleciki wieprzowe z oliwkami i cukinią / 10 małych kotlecików Składniki: 150-200 g mielonego mięsa wieprzowego 1 łyżeczka ajwaru pikantnego 1 jajko 4-5 czarnych oliwek 2-3 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki 1 plaster cukinii 2-3 łyżeczki bułki tartej

Moja smaczna kuchnia
SAJGONKI 137

nimi stęskniłam. Wersja z mięsem i ryżem jednak najbardziej nam smakuje. Do tego idealnie pasuje surówka z kiszonej kapusty z dużą ilością dodatków.   Składniki: 500g mięsa mielonego wołowego 0,5 pęczka szczypiorku 200g szpinaku 2 ząbki czosnku 1 niewielka cebula 2 marcewki 300g pieczarek 3 pomidory 1 torebka ryżu basmati sos sojowy pieprz, sól papier ryżowy Surówka(...)jabłka 0,5 puszki fasoli czerwonej  2 łyzki pestek słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 0,5 pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu Sajgonki: Ryż ugotować al dente. Mięso mielone wołowe należny podsmażyć na patelni. Przełożyć do miski. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem podsmażyć w niewielkiej ilości oliwy

Słodki Zakątek