dziś wymyśliłam taki oto obiad Zrobiłam pyszne klopsiki z ukrytą w środku kuleczką mozarelli. Duszone w śmietanie z dodatkiem szpinaku wyszły przepyszne. Polecam Składniki: – 500g mięsa mielonego (u mnie mielone z piersi indyka) – 2 cebule czerwone – 200g szpinaku świeżego – 6 łyżek śmietany 18% – 1op mozarelli mini (około 14 -16 kulek
Smaki Arminepuszkę ciecierzycy, 50g masła, 2 łyżki kakao, 4 łyżki syropu z agawy, 2 łyżki suszonych żurawin, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki suszonych śliwek, gorzką czekoladę, szczyptę chilli (ewentualnie), mielone migdały, wiórki kokosowe. 1. Ciecierzycę osącz, po czym zblenduj wraz z masłem, kakao i syropem z agawy na gładką masę. 2. Śliwki posiekaj. 3. Wszystkie suszone owoce dodaj(...)włoskiego. 6. W kąpieli wodnej roztop czekoladę i zanurz w niej przygotowane kulki. Ja nabijałam je na patyczek do szaszłyka i zanurzałam w ciepłej czekoladzie, po czym obtaczałam w mielonych migdałach lub wiórkach kokosowych. 7. Na koniec możesz dodać szczyptę chilli do czekolady, wymieszać i kilka kulek przygotować dla koneserów oryginalnej, pikantnej czekolady
Z notatnika dietetykatylko wrzucasz składniki i mieszasz, a na koniec jest też znacznie mniej zmywania. Jednogarnkowa zupa toskańska jest prosta, bardzo aromatyczna i sycąca. Podstawę, co dość nietypowe stanowi mielone mięso. Możecie użyć dowolnego mięsa: indyka, wołowinę, a nawet kurczaka. Możecie też z niego zrezygnować i dodać zamiast niego więcej fasoli, albo soczewicy – to zupa toskańska w wersji wegetariańskiej(...)Zupę toskańską można bezpiecznie przechowywać w lodówce do 4 dni (w temperaturze poniżej 5 stopni). Zamrożona może spędzić w zamrażalniku miesiąc. Przepis pochodzi z bloga Minimalistbaker.com Składniki: 250 g mielonego indyka (kurczaka lub wołowiny) 1 mała cebula biała lub czerwona 3 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów w zalewie 1 puszka fasoli ½ szklanki soczewicy 2 garści
Niedzielny kucharzmielonego mięsa wołowego • 4 duże bułki hamburgerowe • 1 nieduża główka sałaty lodowej • 1 pomidor • 1 papryka (mogą być 2 połówki w różnych kolorach) • 15 dkg żółtego sera • 6-8 ogórków konserwowych • 1 cebula • 3 ząbki czosnku • 4 łyżki majonezu • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego • 1 łyżka musztardy • 2 łyżki pikantnego ketchupu • 1 łyżka masła Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone usmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką, dodać ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę. Odłożyć do wystudzenia. 2. Bułki hamburgerowe przekroić na połówki. Wszystkie spody pokroić w kostkę, a górne części odłożyć na później. 3. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone kostki bułki i smażyć, cały czas mieszając, do chwili, aż pieczywo się przyrumieni
W mojej kuchnijako przekąskę albo z ziemniakami lub kaszą, jako danie obiadowe. Podczas wydrążania cebuli bardzo pomocna okazała się łyżka do wycinania kulek z melonów. Składniki FASZEROWANE CEBULE 300 g mięsa mielonego 500 g średniej wielkości czerwonych cebul garść listków świeżego majeranku lub łyżeczka suszonego 3 -5 ziaren jałowca 1/2 szklanki tartego parmezanu lub innego tego typu sera sól, pieprz(...)siekamy. Posiekaną cebulę szklimy na patelni, na oleju, dodajemy orzechy, wino, ocet, sambal oelek i miód. Gotujemy, aż sos się trochę zredukuje, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Mięso mielone doprawiamy posiekanym majerankiem, rozgniecionym w moździerzu jałowcem, solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki. Faszerujemy je mięsem, układamy pojedynczo w żaroodpornym naczyniu i zalewamy sosem. Pieczemy
Tajemnice Smakumielonego siemienia lnianego 1 łyżka miodu 2 jajka 250 ml mleka ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 1 łyżka płatków owsianych (opcjonalnie) Sposób wykonania: Do miski wrzucamy jajka, miód mleko oraz sól i wszystko razem miksujemy do połączenia składników. W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sodę oraz mielone siemię
Mostek w kuchnismakami Greckimi . Jeżeli lubicie eksperymentować i urozmaicenie w kuchni oraz próbować różnych nowych smaków to tak przygotowane klopsy przypadną wam do gustu. 2 porcje 250 g mięsa mielonego ( najlepiej wieprzowo -wołowe) kilka oliwek z zalewy bez pestek 50 g sera feta Sól i pieprz kmin rzymski 1/4 łyżeczki 1 łyżeczka oregano 1 mała kajzerka namoczona(...)średnia cebula Pół łyżeczki oregano Szczypta kminu rzymskiego 50 g sera feta 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 średni ząbek czosnku Mięso mielone przyprawiamy dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko, pokrojone drobno oliwki oraz fetę. Masę dobrze wyrabiamy. Formujemy podłużne klopsiki i smażymy z każdej strony na średnim ogniu. Podlewamy odrobiną
Andzia Pichciżadna mrożonka z supermarketu. Aby jednak nie było nudno, to staram się wymyślać różne pizze. Tum razem zrobiłam pizzę na puszystym cieście drożdżowym, a jako dodatki zrobiłam mięso mielone w sosie pomidorowym. To trochę taka pizza a'la bolognese. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto(...)świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 0,5szkl. mleka 1,5szkl. mąki pszennej 2 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 600-700g mięsa mielonego np. z szynki 1 łyżka ziół prowansalskich 2 cebule 4 ząbki czosnku 500ml przecieru pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia ok. 150g sera żółtego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotowanie
Waniliowe Improwizacjezawsze można trochę poimprowizować. I taką improwizację i wariację na temat sajgonek postanowiłam dziś zrobić. Oto mój przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 18 arkuszy papieru ryżowego 300g mięsa mielonego wieprzowego 150g mrożonej mieszanki warzyw po chińsku 2 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki ostrej przyprawy do grilla olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania(...)przykryciem, aż się rozmroziły i zrobiły miękkie. Warzywa przełożyłam na deskę do krojenia i trochę posiekałam nożem. Na patelnię nalałam kolejną łyżkę oleju i teraz podsmażyłam mięso mielone. Do podsmażonego mięsa dodałam posiekane warzywa, sos sojowy i rozgnieciony przez praskę czosnek. Wszystko wymieszałam i podsmażyłam razem przez kilka minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Papier ryżowy przygotowałam według instrukcji
Waniliowe Improwizacjeniego zrezygnować... hmm... Mama robiła :) Gruszkowy sos sałatkowy Składniki: ( 1 duża porcja) 1 duża dojrzała gruszka sok z 1/2 cytryny garść posiekanej natki pietruszki świeżo mielony pieprz czarny 2 mielone goździki szczypta kardamonu łyżeczka syropu sosnowego Gruszkę umyj, obierz cieniutko ze skórki i rozgnieć widelcem na półpłynną masę. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do gruszki
Gary Bez dnaJakiś czas temu podałam Wam przepis na buraczane kotlety mielone jako sposób(...)przemycenie warzyw w obiedzie. Dziś pokarzę Wam wam, że burak to nie jedyne warzywo, które w ten sposób możemy włączyć do diety. Tym razem postawiłam na kalafior! Kotlet mielony z kalafiorem - przepis na 4 porcje Do przygotowania kotletów z kalafiorem będziesz potrzebować: 250g piersi z indyka, łyżeczkę oleju rzepakowego, pół marchewki, 150g kalafiora (może być zarówno świeży
Z notatnika dietetykazapiekanka – koniecznie musicie spróbować, bo jest pyszna Pizza na spodzie z kalafiora Składniki: 400 g mrożonego kalafiora jajko sól, pieprz łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie) 250 g mięsa mielonego 200 g pomidorów z puszki cebula oliwa ser (u mnie w wersji wegańskiej) Sposób wykonania: Kalafior ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie już miękki, odcedź wodę, przełóż(...)stopni. Piecz ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj sos: cebulę posiekaj drobno. W rondelku rozgrzej niewielką ilość oliwy i podsmaż na niej cebulę. Następnie dodaj mięso mielone i smaż ok. 8 minut, mieszając aby się nie przypaliło. Na koniec dodaj pomidory z puszki i duś jeszcze ok. 5 minut. Na podpieczony spód wyłóż sos mięsny i rozprowadź
365 dni dookoła kuchnibłyskawicznej 2 łyżki cukru pudru 100 g masła w temp. pokojowej Ciastka warszawskie – dodatkowo: marmolada różana lub wieloowocowa lub kwaskowy dżem – do przełożenia wiórki kokosowe lub/i mielone orzechy włoskie – do obsypania Masa grysikowa: Mleko zagotowujemy wraz z cukrem pudrem. Wsypujemy kaszę i intensywnie mieszamy do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Miękkie masło miksujemy(...)środka, ale wtedy namaka od wilgoci, więc nie polecam – lepiej jak bezy są na zewnątrz). Boki ciastek smarujemy za pomocą noża masą grysikową i obtaczamy w wiórkach lub mielonych orzechach (można zrobić część ciastek z wiórkami, a część z orzechami). Przechowujemy maksymalnie tydzień lodówce. Jeśli chcemy przechowywać je dłużej, nie używajmy masy grysikowej – zamiast niej użyjmy jasnego
Poezja smaku