mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz W głębokiej misce wymieszaj jajko, ciepłą wodę, sól – stopniowo podsypuj mąkę i dłonią wyrabiaj jednolite gładkie ciasto (aż przestanie kleić się do dłoni) . Przykryj ściereczką (by nie wyschło) i odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek
Kulinarne S.O.S.Danie wigilijne, które chciałabym Wam dziś zaproponować to zupa grzybowa z orzechami . W ubiegłym roku przygotowałam zupę grzybową z kasztanami , która była pyszna. Tym razem do grzybowej dodałam mielone orzechy włoskie. Takie połączenie okazało się niezwykle smaczne. Zupa krem z grzybów jest naturalnie zagęszczona zmiksowanymi warzywami i orzechami, dzięki czemu jest sycąca i pożywna. Tak przygotowana zupa(...)drobno posiekane pieczarki. Gdy pieczarki się przyrumienią dodać je do zupy. Orzechy włoskie zmielić i dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku solą i sporą ilością świeżo mielonego, czarnego pieprzu i gotować jeszcze przez około 10 minut. Dolać śmietanę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Zupę grzybową z orzechami podawać gorącą przybraną surowymi pieczarkami pokrojonymi w cieniutkie plasterki
Codzienne Gotowanieupieczcie ją w te Święta! ;) * SKŁADNIKI na babkę o średnicy 23 cm Babka: 200 g masła 100 g cukru trzcinowego (najlepiej muscovado) 4 jajka 250 g mąki 100 g mielonych migdałów 200 g daktyli 100 g orzechów włoskich 150 g marcepanowych kartofelków 50 ml wiśniówki (lub rumu albo brandy) 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku(...)kilka kandyzowanych czereśni * PRZYGOTOWANIE Babka /wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/ Masło utrzyj wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie wbijaj kolejno jajka, cały czas ucierając. Wsyp mąkę, mielone migdały, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia i sól oraz wlej wiśniówkę. Wymieszaj do połączenia się składników. Daktyle i orzechy pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta. Formę
Food Squaremąki 400 g miodu 400 g masła klarowanego 2 jajka 10 g sody oczyszczonej po pół łyżeczki przypraw: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie mielone, kardamon, kozieradka mielona Mąkę mieszamy z sodą. Masło topimy w rondelku, dodajemy miód, mieszamy i studzimy. Jajka mącimy, dodajemy do płynnego masła i miodu, mieszamy dokładnie. Płynne składniki dodajemy do mąki
Kucharzycamaślanki: 1l maślanki naturalnej 1 kg cukru Składniki na mieszankę przypraw: 50 g goździków 5 szt laski cynamonu 10 g kardamonu 10 g mielonego anyżu 10 g mielonego imbiru Składniki na ciasto: 3 kg mąki pszennej 0,5 kg mąki ziemniaczanej 4 łyżki ciemnego kakao 400 ml miodu 10 jajek 3 kostki masła (250 g) 1 kg cukru(...)czasu do czasu mieszamy. Miód jest gotowy, gdy nabierze złocisto brązowej barwy i gęstej konsystencji. Po tym czasie nie gotować dłużej bo karmel stwardnieje. PRZYPRAWY Goździki, cynamon i kardamon mielę w młynku do kawy na pył. Łączę z pozostałymi przyprawami (imbir, anyż). Jeśli nie macie jak zmielić przypraw to możecie użyć gotowej mieszanki. Jednak ja uważam, że ta samodzielnie skomponowana
Kierunekuchniagoździków 3 listki laurowe 3 łyżki bułki tartej 3 jajka kilka suszonych śliwek kilka kapeluszy suszonych grzybów sól i grubo mielony pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej i mielonego imbiru Pasztet wieprzowy przepis. Domowy pasztet wieprzowy, pieczony fot. Moja Książka Kucharska Przygotowanie pasztetu: Krok 1. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w duże kawałki. Wątróbkę oczyścić. Boczek zostawić(...)wątróbkę i gotować przez kolejne 30 minut. Krok 3. Wyjąć z wywaru mięso, boczek, wątróbkę, grzyby oraz śliwki - wystudzić. Po wystudzeniu zmielić wszystko 3 razy w maszynce do mielenia mięsa. Wywar przecedzić i odparować do 250ml. Krok 4. Bułkę tartą zalać 4 łyżkami rosołu. Ubić pianę z białek. Krok 5. Do masy pasztetowej dodać pianę z białek, bułkę tartą
Moja Książka Kucharskaszczypta soli Przygotowanie: 1) Płatki migdałów delikatnie podprażyć na suchej patelni, wystudzić i zmiksować za pomocą blendera na mąkę. Można również użyć gotowych mielonych migdałów, wtedy użyjcie 3/4 szklanki. 2) Do przesianej mąki dodać mielone migdały, pokrojone, zimne masło, cukier trzcinowy w pudrze, cynamon oraz małą szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy
Fitsweet.meziemniaków, 1/2 kg mielonego mięsa z łopatki, 2 cebule, olej do smażenia, sól, pieprz. Sos beszamelowy: 2,5 szklanki mleka, 10 dag startego żółtego sera, 50 dag masła, 1 czubata łyżka pszennej mąki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Do posypania: 10 dag startego żółtego sera. Do wysmarowania naczynia: masło. Pyszne zestawienie sprawdzonych składników. Ziemniaki ugotować w mundurkach (w osolonej wodzie(...)Obrać i pokroić na plastry o grubości około 1/2 cm. Cebulę obrać i pokroić na cienkie piórka. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę. Smażyć na złoty kolor. Dodać mięso mielone i wymieszać. Mięso smażyć do momentu, aż całkowicie zmieni swój kolor i nie będzie surowe. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Teraz czas na sos beszamelowy
Świat Domowej KuchniCiasto wkładamy do lodówki. NADZIENIE 🌲 orzechy włoskie lub laskowe bez skórki 300 g. 🌲 cukier puder 2 łyżki 🌲 białka z 3 jaj Orzechy mielimy w maszynce do mielenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier puder. Gdy białka będą błyszczące dodajemy orzechy z czego 1/4 szkl. odkładamy na polewę. Dokładnie mieszamy. Ciasto bardzo cienko wałkujemy(...)wzdłuż długiego boku. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Roladę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 40 minut. POLEWA MIODOWO ORZECHOWA 🌲 orzechy włoskie lub laskowe mielone 1/4 szkl. 🌲 orzechy włoskie lub laskowe 3/4 szkl. 🌲 miód 3 łyżki 🌲 masło 100 g. 🌲 cukier puder 2 łyżki Orzechy włoskie lub laskowe drobno siekamy
Kuchnia Paulettessuchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 350g masy makowej z puszki 250g twarogu (użyłam półtłustego, mielonego ale może być też niemielony) 1 żółtko 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru Dodatkowo: białko do posmarowania rogalików cukier puder do posypania *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi
Blog z Apetytempomarańcze (wraz ze skórką) -1 średnie jabłko -70g gorzkiej czekolady (opcjonalnie) -4 pełne łyżki skrobi -2 łyżki chia -ksylitol 2 wersja - Składniki (śr: 26 cm): -200g maku mielonego -100g komosy ryżowej -700-800g płynu (4-500g mleka kokosowego i 300g wody) -400g suszonych owoców (żurawina, śliwki, daktyle, rodzynki) -2 średnie jabłka -2 pomarańcze(...)Suszone owoce zalać wrzątkiem i trzymać pod przykryciem minimum 30 minut. Owoce odcedzić i odcisnąć z nich nadmiar wody. 14. Umieścić je w blenderze/thermomixie/rozdrabniaczu i zmielić. Dodać orzeszki i mielić do uzyskania lepkiej masy dającej się formować w kulki. 15. Kulki obtaczać w maku lub w innych drobnych dodatkach i dekorować nimi makowiec
Candy Pandasrybą – smażony lub pieczony w całości. Dziś pokażę Wam jeden ze swoich ulubionych przepisów! Świeżego Pstrąga Patroszonego Marinero usmażyłam razem z dodatkiem szpinakowo-migdałowego pesto. Delikatna panierka z mielonych migdałów nadała niesamowitej chrupkości smażonej skorce. Taki smażony pstrąg ze szpinakowo-migdałowym pesto jest genialnym pomysłem zarówno na obiad, jak kolację na ciepło. W sezonie wiosenno-letnim świetnie sprawdzi(...)oliwek – ok. 125 ml * migdały bez skórki – 1 duża garść * czosnek – 3 ząbki * szpinak – 2 duże garści * sok z cytryny * sól * pieprz * mąka migdałowa lub mielone migdały SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do blendera wlewamy oliwę i dodajemy migdały. Dodajemy szpinak, czosnek, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu ( w razie potrzeby doprawiamy już po zmiksowaniu
Ostra na Słodkowybrzusza się podczas pieczenia i śmiało można od razu nałożyć na nie niemal każdy rodzaj owoców. Moja tarta z jabłkami jest wypełniona duszonymi jabłkami z aromatycznymi przyprawami: cynamonem, mielonymi goździkami i korzenną przyprawą do piernika. Możecie poeksperymentować i dodać swoje ulubione przyprawy, dobrze pasuje też imbir czy gałka muszkatołowa. Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy(...)szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 0,5 kostki masła 1 łyżka tłustej śmietany Składniki na nadzienie: 1 kg jabłek cynamon mielone goździki (można kupić zmielone lub zmielić w młynku do kawy. przyprawa do piernika 2 łyżki miodu 100 g orzechów laskowych Tarta z jabłkami – jak to zrobić? Suche
Ciastkozercy600g mielonej łopatki wieprzowej - 1 jajko - 1 cebula - 1 łyżka musztardy - 3 łyżki bułki tartej - 500 g drobnego makaronu (u mnie CAVATAPPI) - 2 kubki bulionu warzywnego (+/- 500ml) - 2 kubki mleka (+/- 500ml) - łyżka chrzanu tartego - 100g żółtego sera w kawałku - sól, pieprz, czosnek granulowany - świeża pietruszka - odrobina maki do obtoczenia klopsików W misce dokładnie mieszamy mięso mielone
Smacznie Pysznie Kalorycznie