różnymi dodatkami. Tu opisałam najprostszą wersję mojego sosu do makaronu. Składniki: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 700 ml passaty pomidorowej * 1 mała cebula * 2 ząbki czosnku * ulubiony ser do posypania * liście świeżej bazylii * sól, cukier * opakowanie makaronu 500 g Mięso mielone wyłożyłam na patelnię razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulką. Chwilę podsmażyłam i dodałam
Pieprzyć z Fantazjąstartego sera edamskiego 1 jajko 1 średnia cebula zielona pietruszka masło 1ząbek czosnku keczup 1 łyżka majonezu przyprawy: vegeta natur, pieprz mielony, maggi Pieczarki czyścimy, odcinamy trzonki. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, czosnkiem, podsmażoną na maśle cebulką pokrojona w bardzo drobną kostkę, drobno posiekaną natką pietruszki , majonezem posiekanymi odciętymi trzonkami i 2/3 startego żółtego
Co w garnkach piszczylubimy :) Wersja odmienna od tej tradycyjnej a to za sprawą aromatycznych przypraw takich jak kumin czy oregano.Więc jeżeli lubicie eksperymentować w kuchni to zapraszam do wypróbowania 250g mięsa mielonego ( najlepiej wieprzowo -wołowe) kilka oliwek z zalewy bez pestek 50 g sera feta Sól i pieprz kmin rzymski 1/4łyżeczki 1 łyżeczka oregano 1 mała kajzerka namoczona(...)puszka pomidorów krojonych ( 400 g) 1 średnia cebula Pół łyżeczki oregano Szczypta kminu rzymskiego 50 g sera feta 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki przecieru pomidorowego . Mięso mielone przyprawiamy dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko,pokrojone drobno oliwki oraz fetę masę dobrze wyrabiamy. Formujemy klopsiki i smażymy z każdej
Andzia Pichcisyty i smaczny obiad który zasmakuje chyba każdemu. Naleśniki 1 jajko 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 3 łyżki oleju szczypta soli Farsz 500 gram mięsa mielonego 1 średnia cebula 200 gram włoszczyzny (u mnie mrożona) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka suszonej bazylii sól pieprz Sos 1 mała cebulka 1 łyżeczka bazylii 1 duży(...)śmietanki słodkiej ok. 200 gram żółtego sera Składniki na naleśniki łączymy ze sobą i miksujemy na gładkie lejące ciasto. Smażymy nie zbyt grube naleśniki. W garnku przesmażamy mięso mielone z cebulką, przyprawiamy, następnie dodajemy włoszczyznę całość dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Na dużej patelni roztopić masło i dodać pokrojoną
Andzia Pichcimakaronem lub całymi młodymi ziemniaczkami..mmm...pyszotka! Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego np z szynki 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki śmietany 18% pół szklanki śmietany słodkiej 30% pęczek koperku sól, pieprz bulion drobiowy- 3 szklanki mąka - 2 łyżki Koperek siekamy. Wykonanie: Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Do masy dodajemy bułkę tartą, oraz 3 łyżki
Z Majeczką w kuchnisposób, żeby koszt jednego obiadu zmieścił się w granicach 10 zł. Żaden to wyczyn, wiemy, bo wielu z Was za tyle pieniędzy gotuje dla całej rodziny. Kotlet z surówką, mielony, spaghetti bolognese, rozmaite zapiekanki i milion przepisów można znaleźć na tanie gotowanie. W Niedzielnym Kucharzu staramy się jednak gotować w urozmaicony sposób, robić ciekawe przepisy, wychodząc z założenia(...)kuchni azjatyckiej mieszają się w niej nity słodka i kwaśna. Zawiera cukry, które karmelizują się podczas smażenia, obtaczając mięso delikatną, muślinową powłoczką. Lista zakupowa Mięso i wędliny Mięso wołowe mielone 1 kg 15,9 zł Polędwica wołowa 200 g 18,6 zł Rostbef wołowy 200 g 9,5 zł Polędwiczka z indyka 600 g 14 zł Polędwiczka wieprzowa
Niedzielny kucharzłyżeczki mielonych pomidorów suszonych sól pieprz -------------------- 1 czubata łyżeczka oregano Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plastry. Cukinię, bez obierania, kroimy na plastry około dwa razy grubsze od ziemniaków. Naczynie żaroodporne smarujemy 4 łyżkami oliwy. Ziemniaki i cukinię wkładamy do dużej miski. Wlewamy 8 łyżek oliwy i poprzez potrząsanie i mieszanie, dokładnie pokrywamy warzywa oliwą. Dodajemy mielone
Smak mojego domuPulpety z makaronem w sosie pomidorowym Zapraszam na proste, szybkie i bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Przygotowanie takiego obiadu zajmie nam do 30 minut Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek 1 szklanka makaronu(...)pęczka koperku 0.5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego 0,5 szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka koncentratu pomidorowego 0,5 szklanki mąki olej do smażenia *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – do smaku *** *** Z masy mięsnej formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość
Blog z Apetytemmega chrupiące. Spróbujcie także tych kotletów drobiowych nie tylko w formie burgerów – można je podać zamiast tradycyjnych kotletów mielonych. Pycha! Składniki (na 6 małych burgerów): 500g mielonego mięsa z piersi z kurczaka 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała szalotka 2 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku łyżka posiekanych, świeżych ziół – u mnie pietruszka(...)pieprz do smaku pół łyżeczki suszonego rozmarynu szczypta granulowanego czosnku Zaczynamy od przyrządzenia mięsa na burgery, ponieważ przed usmażeniem burgery odstawać swoje w lodówce. Mięso z kurczaka mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w robocie kuchennym. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekane bardzo drobno zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną szalotkę. Doprawiamy do smaku solą
Smaczna Stronaskładników, by stworzyć coś pysznego. Poniższa surówka z młodej kapusty jest delikatna i idealnie komponuje się jako dodatek do smażonych potraw, jak np. kotlety schabowe, czy też kotlety mielone. Ilość cukru oraz soku z cytryny oczywiście możecie dopasować pod swoje gusta smakowe – dla mnie idealne proporcje w tym przypadku to 1 łyżeczka cukru i 2-3 łyżki(...)małe cebulki dymki (ok. 22 g) razem ze szczypiorem (ok. 13 g) 2 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru świeżo mielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na surówkę z młodej kapusty: Do wykonania tej surówki można użyć bardzo małą główkę młodej kapusty lub połówkę średniej wielkości – należy pozbawić
Kulinarne PrzebojeZUPĘ GOŁĄBKOWĄ Składniki na zupę gołąbkową: 500g mięsa mielonego 1 mała kapusta 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 słoik 200g koncentratu pomidorowego olej sól pieprz majeranek liść laurowy 5 szt ziela angielskiego Jak zrobić zupę gołąbkową: W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy mięso mielone i chwilkę podsmażamy. Dodajemy posiekaną grubo
Dorota Smakujewszystkim smakuje, gdyż proszą o dokładkę. Do przygotowania masy makowej wykorzystuję dostępny w sklepach suchy już zmielony mak w torebce. Jeśli takiego nie dostaniecie to, należy zwykły niemielony mak zalać wodą i gotować, aż woda prawie całkowicie wyparuje. Po wystudzeniu mak zmielić 2 razy na najdrobniejszym sitku maszynki i już pominąć jego moczenie. ilość porcji: 16 Czas przygotowania(...)szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 2 łyżki octu kilka kropel aromatu cytrynowego Masa makowa: 100 g suchego maku mielonego 100 g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml mleka lub wody do namoczenia maku Polewa czekoladowa: 100 g czekolady z zawartością co najmniej
Kuchcik gotujegołąbków na obiad, miałam w lodówce prawie wszystko, ale zabrakło mi ryżu. Na szczęście w zapasie miałam komosę Wyszły takie cudeńka Składniki: 1 główka młodej kapusty 500 g mięsa mielonego z szynki 1 szklanka kompsy ryzowej (dodałam odrobinęryżu który mi został) 1,5 szklanki wrzątku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz papryka słodka w poszku(...)utracić koloru. Komosę wypłukać w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem, posolić, gotować do wchłonięcia płynu. Cebulę i czosnek drobno posiekać, usmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć ok 10 minut. Mięso połączyć z komosą – farsz gotowy. Każdy liść kapusty nafaszerować, zawinąć. SOS POMIDOROWY: W rondelku podsmażyć chwilkę na oleju posiekany czosnek
Mój pomysł napapryka słodka sól, pieprz płatki kukurydziane (około 3-5 szkl.) Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze porcje np na paseczki. Mięso oprószamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Wkładamy do woreczka strunowego. Zalewamy całość maślanką, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut (lub dłużej, jeśli jest taka możliwość). Płatki kukurydziane mielimy w rozdrabniaczu. Mięso lekko
Smaki Na Talerzumięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 3 jajka 3 łyżki świeżej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 100 g żółtego sera Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Sos pieczarkowy: 400 g pieczarek 2 cebule 1 szklanka śmietanki 36% Sól Pieprz Ser żółty kroimy w słupki. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz świeżą natkę pietruszki. Wbijamy jajka oraz wsypujemy kaszę manną i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz suszoną natką pietruszki. Wyrabiamy gładkie, zwarte mięso. Formujemy cienki placek na dłoni. Do środka wkładamy słupek sera i dokładnie zwijamy mięso aby nie było widać sera. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej
VioletoweKucharzenie