Tagliatelle w sosie bolońskim

Tagliatelle w sosie bolońskim

Tagliatelle w sosie bolońskim

Dobrze nam znane ragù  alla bolognese to jeden z najbardziej znanych włoskich sosów do makaronu. Warto wiedzieć, że ragù oznacza po prostu sos mięsny, zaś jego odmian jest mnóstwo. Tą najbardziej znaną jest ta, która pochodzi z Bolonii, czyli właśnie sos boloński. Gęsty i konkretny, na bazie wołowiny (lub wieprzowiny) to coś, co kochają nie tylko Włosi, ale i my. W tej tradycyjnej wersji podaje się go z makaronem tagliatelle lub papardelle. Przyjęło się jednak podawać go najczęściej z makaronem spaghetti, co ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Analiza Smaku

Autor

Analiza SmakuAnaliza Smaku

Cześć! Mam na imię Daria i z wykształcenia jestem matematykiem. Żyję wśród cyferek ale to co naprawdę mnie pochłania to gotowanie - uwielbiam uszczęśliwiać ludzi jedzeniem :) Prowadzę bloga kulinarnego, na którym dzielę się swoimi sprawdzonymi przepisami i poradami. Jeśli chcesz mnie bliżej poznać, to zapraszam na mój blog. Tutaj liczy się smak!

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

makaron, makarony, sosy, mielone, seler naciowy, spaghetti, mięso, mięso mielone, ciasto, boczek, wieprzowina, wołowina, sos spaghetti, spaghetti bolognese, szybkie ciasto

Inne przepisy z Analiza Smaku

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.