Bardzo smaczne połączenie kruchego ciasta z kwaśno słodkim nadzieniem. Mincemeat to nie mielone mięso, ale mieszanka bakalii. Jak dla mnie najważniejsza jest tutaj świeża żurawina, która w połączeniu ze słodkimi rodzynkami i przyprawami jest przepyszna. Polecam! CIASTO KRUCHE: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany(...)szczypta proszku do pieczenia MASA MINCEMEAT: 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/4 szklanki wina czerwonego półsłodkiego 200 g świeżej żurawiny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki goździków mielonych 100 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny sok z 1 pomarańczy 1 łyżka likieru amaretto 1 łyżka ekstraktu z wanilii POLEWA CZEKOLADOWA: 50 g czekolady gorzkiej 2 łyżki śmietanki kremówki
https:KKuchniaMniamlekko pomarszczone jabłko, które cudem znalazlam w ...ziemniakach, gdyż najwidoczniej się tam "jakoś" poturlało. parę łyżek domowego soku z malin, który nie został wykorzystany do końca w herbacie łyżka mielonych orzechów laskowych, które znalazłam w pojemniczku w lodówce, bo mi zostały Z TEGO ŚNIADANIA samotny liść sałaty lodowej znaleziony w lodówce opcjonalnie łyżka miodu pół łyżeczki(...)łyżka miodu – tyle udało mi się uratować z brzegów i dna słoika wstawiając go do kąpieli wodnej. Robi się pysznie! Na suchej i gorącej patelni podprażyłam kaszę jaglaną , dodałam mielone orzechy laskowe, szczyptę soli. Po chwili wrzuciłam pokrojone w plasterki jabłko, żurawinę. Wymieszałam. Wlałam sok- jaglanka nabrała super różowego koloru.Wsypałam cynamon. Wyłożyłam na talerz i posypałam prażonym
Z Kuchni Do Kuchniwieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 500 ml przecieru pomidorowego 1 litr wody lub bulionu przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, bazylia, majeranek olej do smażenia 1 łyżka mąki 100ml śmietanki 18% żółty ser do posypania 150g makaronu (u mnie świderki) *** W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso mielone
Blog z Apetytemoleju kokosowego 4 łyżki mielonego siemienia lnianego 8 łyżek gorącej wody 10 dkg cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dkg mąki jaglanej 2 łyżki kakao 1 duże jabłko 1 łyżka soku z pomarańczy 100 ml mleka kokosowego 1 łyżka wiórków kokosowych margaryna roślinna do wysmarowania blachy Wegańskie ciasto czekoladowe z jabłkami Przygotowanie. Mielone siemię lniane
mecooksolej z pestek winogron PRZYPRAWY -sól do smaku -pieprz czarny 1,5 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 1,5 g/kg -cukier 2 g/kg -liść laurowy mielony 2 g do całości -ziele angielskie mielone 2 g do całości -koperek suszony 2 g do całości -chilli nitki 3 g do całości -sos sojowy 30 ml -papryka wędzona słodka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Better and Spend Less ”, o niesamowitym życiorysie, w którym (tak jak w książce) uczyła Brytyjczyków robienia rozsądnych zakupów z listą i planowania jedzenia na cały tydzień. Bohaterowie jej programu mieli wielkie problemy z domowym budżetem, gotowaniem, ze wspólnymi posiłkami (dzieci wolały jeść przed telewizorem, wybrzydzały, nie podobało im się to co gotuje mama – właściwie rozumieliśmy je, bo bywało(...)kuchni. Z kilku odcinków programu Allegry powtórzyliśmy jeden zestaw dań, bo inne albo zawierały składniki niedostępne w Polsce, albo wydały nam się mało atrakcyjne. Sięgnęliśmy po menu – z mielonym mięsem w roli głównej . Z mielonego zrobiliśmy jedzenie na kilka dni – burgery, sos boloński i sheperd’s pie. To było naprawdę pyszne menu, do którego chętnie wracamy
Niedzielny kucharzktóre znalazły się w maszynce podczas mielenia. To, co? Zaczynamy... Składniki: 500 g karczku 500 g tłustego surowego boczku 250 g wołowiny ½ tuszki kurczaka (lub kury) 150 g wątróbki drobiowej 5 jajek 2 bułki Warzywa: 2 marchewki pietruszka kawałek selera 1 cebula kilka grzybków suszonych i przyprawy: gałka muszkatołowa, ziarenka pieprzu, pieprz czarny mielony, sól, imbir w proszku(...)ziele angielskie, cynamon mielony, goździki, ziarenka jałowca Wykonanie: Mięso umyłam, pokroiłam na kawałki, włożyłam do dużego garnka. Wątróbkę na razie zostawiłam. Warzywa obrałam, opłukałam i również dołożyłam do mięsa razem z namoczonymi grzybkami. Mięso i warzywa zalałam zimną wodą, do takiej wysokości, żeby nie przykrywała mięsa. Wstawiłam do gotowania do miękkości na średnim ogniu (około 2 godziny
Kuchnia u KrysiSkładniki (na 1 porcję – 4 pulpety) - ok. 120 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej, - pół marchwi (ok. 52 g), - 1/8 papryki czerwonej (ok. 19 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - łyżka koperku (ok. 8 g), - ząbek czosnku, - jajko (ok. 50 g), - 2 łyżki kaszy manny (ok. 30 g), - 1/3 woreczka ryżu (ok. 33 g), - 100 g fasolki szparagowej(...)zielonej, - 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g), - przyprawy: papryka słodka, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Do miski wkładamy mięso mielone, startą na tarce marchew, drobno pokrojoną paprykę, posiekaną natkę pietruszki, posiekany koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek, jajo i łyżkę kaszy manny. 2. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, papryką i wyrabiamy na jednolitą masę. 3. Formujemy średniej wielkości kulki
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachWracam powoli do blogowania więc bądźcie czujni. Szykuję trochę świątecznych przepisów, tymczasem polecam kotleciki z piekarnika. Składniki : 50 dag mielonego mięsa drobiowego ( u mnie indyk) 1 szklanka ciecierzycy 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 jajko sól,pieprz, papryka wędzona bułka tarta sezam Ciecierzycę opłukać, zalać wodą i odstawić, najlepiej na noc. Po tym czasie odlać ziarna(...)cebule, posiekać na małą kostkę i przesmażyć na jasnozłoty kolor. Cebulę dodać do ciecierzycy i wymieszać razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę . Do masy z ciecierzycy dodać mięso mielone, sól,pieprz, paprykę, jajko oraz bułkę tartą ( tyle by dało się formować kotlety). Z tak przygotowanej masy formować kotlety,lekko je spłaszczać, panierować w sezamie,lekko
Niespełnione zdolności kulinarneJedno z moich ulubionych dań obiadowych ... 💚 Mięciutkie pulpety zrobione z mielonej w domu łopatki, sos śmietanowy i odkopane w zamrażalniku kurki(...)stworzyły na prawdę pyszny obiadek. Jak dobrze, że jesienią zamroziłam sobie kilka małych paczuszek tych pysznych grzybów 😉 Oczywiście kurki można pominąć lub zastąpić pieczarkami. Składniki: 500 g mielonej łopatki 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej sól pieprz majeranek ziele angielskie liść laurowy 1 marchewka kawałek selera masło klarowane śmietana 18% garść kurek
Walijskie PichcenieKotlet z mielonego mięsa , zawijany z masłem i koperkiem, usmażony w głębokim tłuszczu. -- Skład: 1 kg mięsa mielonego z indyka, 2 jajka, sól, pieprz, masło 200 g, koperek 1 pęczek, bułka tarta 1/2 szkl.Do panierki potrzebujemy tylko 4 jajka, szklankę mąki, szklankę bułki tartej. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie papryką i innymi przyprawami, dodajemy
chleba naszegokuminu 1/3 łyżeczki: mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ciecierzycę moczyć przez cała noc w misce z wodą. Odcedzoną ciecierzycę oraz cebulę, czosnek, sól i sodę mielimy w maszynce do mielenia. Kiedy nasza masa będzie już lepiąca, dodajemy natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko jeszcze raz mielimy. Z utworzonej masy formujemy kuleczki 3 centymetrowe. Kuleczki smażymy na głębokim
Dominacja smakuobiadem nawet na trzy dni. A Wy kiedy najczęściej robicie gołąbki? Składniki na farsz; 40 dag ryżu jaśminowego Skworcu 40 dag ryżu brązowego Skworcu 50 dag mięsa mielonego (może być mieszane) 40 dag ulubionej wędliny w kawałku ( może być mielonka) 2 cebule sól i pieprz do smaku ( polecam Skworcu) 3 łyżki oleju 1 średnia główka białej(...)miękkości w osolonej wodzie. Na patelni szklimy cebulę na oleju. Kiedy ryż już jest gotowy i wchłonął całą wodę, przekładamy do dużej miski, dodajemy cebulę. Na patelni smażymy mięso mielone do miękkości. Przekładamy do ryżu. Wędlinę ścieramy na dużych oczkach tarki, tez przekładamy do ryżu. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Jeszcze raz mieszamy. Naczynie
Radość kipiąca uśmiechem.daktyli bez pestek 0,5 szklaki gorącej wody 2 jajka 2 łyżki masła migdałowego (lub orzechowego) 2 łyżki oleju 3-4 łyżki miodu 3 łyżki kakao 0,5 szklanki mielonych migdałów* łyżeczka esencji pomarańczowej 0,5 łyżeczki sody Daktyle zalać gorącą wodą, pozostawić na 20 minut, żeby zmiękły. Fasolę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki, oprócz migdałów, umieścić(...)papierem formy (15x25cm lub 20x20cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 170stC. Przed podaniem można oprószyć kakao lub polać czekoladową polewą. Smacznego! *dodałam migdały grubo mielone, dzięki czemu w cieście są chrupiące kawałki orzechów
Obiad gotowyłyżki śmietanki lub 1 łyżka serka np. mascarpone Przyprawy: sól, pieprz mielony, chili, majeranek, bazylia, cukier, 2 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu liść laurowy *** Cebulę drobno kroimy i lekko podsmażamy w dużym garnku. Dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy. Dokładamy mięso mielone, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i smażymy, ciągle mieszając
Blog z Apetytem