grzybów (u mnie borowiki, maślaki, prawdziwki) 5 pieczarek 2 duże cebule 1 łyżeczka majeranku opcjonalnie szczypta ziół prowansalskich (czasem dodaję, możecie spróbować, lekko zmieniają i podkreślają smak farszu) świeżo mielony pieprz i sól do smaku masło do podsmażenia składników Na ciasto: 600 g mąki typ 500 – u mnie wrocławska PZZ Białystok 3/4 płaskiej łyżeczki soli 2 łyżki masła(...)mniejszym ogniu około godziny. Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy obrane i pokrojone pieczarki i chwilę smażymy. Kolejno dodajemy odcedzoną ugotowaną kapustę i grzyby. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, solą i majerankiem. Mieszamy, chwilę zostawiamy na małym ogniu. Zestawiamy z ognia, odstawiamy do przestudzenia. Następnie składniki mielimy w maszynce lub partiami wkładamy do misy blendera z nożami
Słodkie okruszkijest to sam ryż, parówki czy zupka chińska. W tym zestawieniu znajdziecie i przepisy mięsne i wege. Są ziemniaki, kasza, owoce, warzywa, pierś z kurczaka, mięso mielone czy mąka orkiszowa. Wszystkie produkty są łatwo dostępne w sklepach takich jak Lidl czy Biedronka. Uważasz, że zdrowe odżywianie jest drogie? MYLISZ SIĘ :) Do podliczenia cen za dania brałam(...)salami i mozzarellę. PIZZA NA PEŁNOZIARNISTYM SPODZIE Przepis na 2 pizze (2 porcje) Całość ok. 9 zł Porcja ok. 4,50 zł ZAPIEKANA PAPRYKA Z KASZĄ GRYCZANĄ I MIĘSEM MIELONYM Przepis na 5 porcji Całość ok. 22 zł Porcja ok. 4,50 zł Dla mnie 1,5 porcji to tak już maksymalne najedzenie. Koszt był liczona na maksymalną ilość
Czarnawisienkakawy marki DreamsCoffee W ofercie znajdziecie zarówno kawy ziarniste, mielone, jak i pyszne kawy rozpuszczalne. Polecam całą ofertę. Ja w szczególności upodobałam sobie kawę kawę smakową mieloną Amaretto i widoczne na zdjęciu kawy rozpuszczalne (te zostały otworzone dopiero po zdjęciach, specjalnie dla gości) To był wyjątkowy dzień, więc nie mogło zabraknąć tak wyjątkowych kaw Kawy DreamsCoffe
Słodkie okruszkicukru 150 g miodu 100 g kandyzowanej sk ó rki pomarańczowej 100 g kandyzowanej sk ó rki cedru lub cytryny szczypta gałki muszkata ł owej szczypta mielonych goździków 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru **** INGREDIENTI 200 g di mandorle 150 g di farina 150 g di zucchero 150 g di miele(...)przelewamy do szklanej miseczki. Dodajemy uprażone migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Całość mieszamy, następnie wsypujemy mąkę, cynamon, gałkę muszkatałową i mielone goździki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na dno formy układamy opłatek lub opłatki, w zależności od ich wielkości. Najważniejsze, żeby całe dno formy
La grande e la piccola cuocatutaj Wigilijne uszka – przepis Składniki: Na farsz: 20 g suszonych grzybów – u mnie dziś borowiki 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki bułki tartej świeżo mielony pieprz i sól do smaku około 3 łyżki masła do podsmażenia składników + woda do moczenia i gotowania grzybów Na ciasto: 600 g mąki typ 500 – u mnie wrocławska PZZ Białystok(...)obieramy i kroimy w kostkę, cebulę siekamy. Podsmażamy cebulę na łyżce masła. Następnie dodajemy resztę masła i nasze pieczarki. Chwilę smażymy po czym dodajemy ugotowane grzyby. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą, i jeszcze chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Składniki farszu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub w wersji szybszej wkładamy do misy blendera
Słodkie okruszkimięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz W głębokiej misce wymieszaj jajko, ciepłą wodę, sól – stopniowo podsypuj mąkę i dłonią wyrabiaj jednolite gładkie ciasto (aż przestanie kleić się do dłoni) . Przykryj ściereczką (by nie wyschło) i odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek
Kulinarne S.O.S.Danie wigilijne, które chciałabym Wam dziś zaproponować to zupa grzybowa z orzechami . W ubiegłym roku przygotowałam zupę grzybową z kasztanami , która była pyszna. Tym razem do grzybowej dodałam mielone orzechy włoskie. Takie połączenie okazało się niezwykle smaczne. Zupa krem z grzybów jest naturalnie zagęszczona zmiksowanymi warzywami i orzechami, dzięki czemu jest sycąca i pożywna. Tak przygotowana zupa(...)drobno posiekane pieczarki. Gdy pieczarki się przyrumienią dodać je do zupy. Orzechy włoskie zmielić i dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku solą i sporą ilością świeżo mielonego, czarnego pieprzu i gotować jeszcze przez około 10 minut. Dolać śmietanę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Zupę grzybową z orzechami podawać gorącą przybraną surowymi pieczarkami pokrojonymi w cieniutkie plasterki
Codzienne Gotowanieupieczcie ją w te Święta! ;) * SKŁADNIKI na babkę o średnicy 23 cm Babka: 200 g masła 100 g cukru trzcinowego (najlepiej muscovado) 4 jajka 250 g mąki 100 g mielonych migdałów 200 g daktyli 100 g orzechów włoskich 150 g marcepanowych kartofelków 50 ml wiśniówki (lub rumu albo brandy) 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku(...)kilka kandyzowanych czereśni * PRZYGOTOWANIE Babka /wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/ Masło utrzyj wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie wbijaj kolejno jajka, cały czas ucierając. Wsyp mąkę, mielone migdały, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia i sól oraz wlej wiśniówkę. Wymieszaj do połączenia się składników. Daktyle i orzechy pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta. Formę
Food Squaremąki 400 g miodu 400 g masła klarowanego 2 jajka 10 g sody oczyszczonej po pół łyżeczki przypraw: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie mielone, kardamon, kozieradka mielona Mąkę mieszamy z sodą. Masło topimy w rondelku, dodajemy miód, mieszamy i studzimy. Jajka mącimy, dodajemy do płynnego masła i miodu, mieszamy dokładnie. Płynne składniki dodajemy do mąki
Kucharzycamaślanki: 1l maślanki naturalnej 1 kg cukru Składniki na mieszankę przypraw: 50 g goździków 5 szt laski cynamonu 10 g kardamonu 10 g mielonego anyżu 10 g mielonego imbiru Składniki na ciasto: 3 kg mąki pszennej 0,5 kg mąki ziemniaczanej 4 łyżki ciemnego kakao 400 ml miodu 10 jajek 3 kostki masła (250 g) 1 kg cukru(...)czasu do czasu mieszamy. Miód jest gotowy, gdy nabierze złocisto brązowej barwy i gęstej konsystencji. Po tym czasie nie gotować dłużej bo karmel stwardnieje. PRZYPRAWY Goździki, cynamon i kardamon mielę w młynku do kawy na pył. Łączę z pozostałymi przyprawami (imbir, anyż). Jeśli nie macie jak zmielić przypraw to możecie użyć gotowej mieszanki. Jednak ja uważam, że ta samodzielnie skomponowana
Kierunekuchniagoździków 3 listki laurowe 3 łyżki bułki tartej 3 jajka kilka suszonych śliwek kilka kapeluszy suszonych grzybów sól i grubo mielony pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej i mielonego imbiru Pasztet wieprzowy przepis. Domowy pasztet wieprzowy, pieczony fot. Moja Książka Kucharska Przygotowanie pasztetu: Krok 1. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w duże kawałki. Wątróbkę oczyścić. Boczek zostawić(...)wątróbkę i gotować przez kolejne 30 minut. Krok 3. Wyjąć z wywaru mięso, boczek, wątróbkę, grzyby oraz śliwki - wystudzić. Po wystudzeniu zmielić wszystko 3 razy w maszynce do mielenia mięsa. Wywar przecedzić i odparować do 250ml. Krok 4. Bułkę tartą zalać 4 łyżkami rosołu. Ubić pianę z białek. Krok 5. Do masy pasztetowej dodać pianę z białek, bułkę tartą
Moja Książka Kucharskaszczypta soli Przygotowanie: 1) Płatki migdałów delikatnie podprażyć na suchej patelni, wystudzić i zmiksować za pomocą blendera na mąkę. Można również użyć gotowych mielonych migdałów, wtedy użyjcie 3/4 szklanki. 2) Do przesianej mąki dodać mielone migdały, pokrojone, zimne masło, cukier trzcinowy w pudrze, cynamon oraz małą szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy
Fitsweet.meziemniaków, 1/2 kg mielonego mięsa z łopatki, 2 cebule, olej do smażenia, sól, pieprz. Sos beszamelowy: 2,5 szklanki mleka, 10 dag startego żółtego sera, 50 dag masła, 1 czubata łyżka pszennej mąki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Do posypania: 10 dag startego żółtego sera. Do wysmarowania naczynia: masło. Pyszne zestawienie sprawdzonych składników. Ziemniaki ugotować w mundurkach (w osolonej wodzie(...)Obrać i pokroić na plastry o grubości około 1/2 cm. Cebulę obrać i pokroić na cienkie piórka. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę. Smażyć na złoty kolor. Dodać mięso mielone i wymieszać. Mięso smażyć do momentu, aż całkowicie zmieni swój kolor i nie będzie surowe. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Teraz czas na sos beszamelowy
Świat Domowej KuchniCiasto wkładamy do lodówki. NADZIENIE 🌲 orzechy włoskie lub laskowe bez skórki 300 g. 🌲 cukier puder 2 łyżki 🌲 białka z 3 jaj Orzechy mielimy w maszynce do mielenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier puder. Gdy białka będą błyszczące dodajemy orzechy z czego 1/4 szkl. odkładamy na polewę. Dokładnie mieszamy. Ciasto bardzo cienko wałkujemy(...)wzdłuż długiego boku. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Roladę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 40 minut. POLEWA MIODOWO ORZECHOWA 🌲 orzechy włoskie lub laskowe mielone 1/4 szkl. 🌲 orzechy włoskie lub laskowe 3/4 szkl. 🌲 miód 3 łyżki 🌲 masło 100 g. 🌲 cukier puder 2 łyżki Orzechy włoskie lub laskowe drobno siekamy
Kuchnia Paulettes