było z myciem kurczaka: - Mamo, czy ty myjesz kurczaka zanim go usmażysz? - Oczywiście, zawsze to robię (a w głowie mam, że znam takich co i mięso mielone myją...) - odpowiadam. Na to słyszę: więcej tego nie rób! Jeśli chcecie więcej informacji na ten temat, to można wpisać w wyszukiwarkę. Jest kilka artykułów na ten temat(...)Przepis pochodzi z magazynu GoodFood nr 2/2015. Przepis pochodzi z magazynu goodfood 2/2015 Składniki: 6 udek kurczaka,, ze skórą 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki mąki 5 łyżek oleju rzepakowego (3 do marynaty, 2 do smażenia) 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 400 g ryżu (najlepiej na paellę) 1 łyżeczka słodkiej
bistro mamakęs, idealne do popołudniowej kawy. CIASTKA MIGDAŁOWE Składniki: 110 g mielonych migdałów 130 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 50 ml zimnej wody szczypta soli polewa: 50 g białej czekolady 50 ml śmietany 30% skórka pomarańczowa do dekoracji (opcjonalnie biały barwnik spożywczy) Przygotowanie: Mielone migdały, mąkę, masło, cukier i wodę oaz sól mieszamy
Bon appetit mon amiePotrzebujesz: 30g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 4 łyżki letniej wody/mleka szczypta soli 300g mąki pszennej 250ml gęstego jogurtu naturalnego olej do głębokiego smażenia Migdałowy lukier: 110g cukru 25g mielonych migdałów 2 łyżeczki soku z cytryny 90ml wody 2 krople aromatu migdałowego Sposób przyrządzenia: 1. Drożdże rozgnieć z łyżką cukru i zalej letnią wodą/ mlekiem - mieszaj do rozpuszczenia się(...)gorący tłuszcz. 6. Pączki odkładaj na papierowy ręcznik, by usunąć nadmiar tłuszczu. Migdałowy lukier: 1. W małym rondelku umieść cukier i wodę - gotuj do rozpuszczenia cukru. 2. Dodaj mielone migdały, sok z cytryny i migdałowy aromat - gotuj 5min. 3. Maczaj pączki w ciepłym syropie lub je nim polej. Smacznego! Arabic donuts in almond icing Ingredients: 30g of fresh
Kuchnia w Słońcu Skąpanakontrolę gotowania. Praktyczny zestaw nadaje się do użytku na wszystkich rodzajach kuchenek. Fajna jakość do każdej kuchni za rozsądną cenę. Polecam! Składniki na 3 duże porcje: 40 dag mielonego mięsa z indyka 1 szklanka kaszy jaglanej 1,5 szklanki passaty pomidorowej 1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego 1 duża marchewka ½ cukinii ½ szklanki fasolki szparagowej ¼ szklanki mrożonego groszku(...)minut, do miękkości. Solę do smaku. Gotową kaszę zostawiam pod przykryciem, do napęcznienia. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną w kostkę cebulę i czosnek, smażę 2-3 minuty, dodaję mielone mięso, smażę, kilka minut aż nie będzie różowe, dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę , pokrojoną fasolkę i mrożony groszek, wlewam pomidorową passatę i bulion,mieszam. Całość duszę pod przykryciem
Wanilia i KardamonCały proces można decydowanie uprościć. Jak? Sami przeczytajcie. Efekt jest naprawdę bardzo dobry, bo smak jest niemal identyczny jak w gołąbku klasycznym. Przepis ściągnęliśmy od Karola Okrasy Składniki: 400 mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 2 szklanki posiekanej drobno kapusty 1 szklanka posiekanej kapusty kiszonej 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej 2 cebule 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju Sól(...)wymieszaj z cebulą a potem dodaj pomidory z zalewą. Dorzuć liść laurowy. łyżkę masła i gotuj bez przykrycia. Krok 3 Ugotowaną kapustę przełóż do głębokiej misy. Dodaj do niej mielone mięso, kapustę kiszoną (jeśli jest za kwaśna, przepłucz ją w zimnej wodzie), kaszę jęczmienną. Wbij jajko, dodaj łyżeczkę majeranku, łyżeczkę soli, posiekaną natkę pietruszki, dobrze popieprz (spora łyżeczka
Niedzielny kucharzSzybkie, proste danie, które przygotujecie dosłownie na jednej patelni. Mało po nim zmywania Po takie propozycje sięgam najczęściej, gdy mam ochotę na coś prostego i sycącego. Wystarczy, że będziecie mieli pod ręką ulubioną mieszankę warzyw na patelnię, dobrą szynkę, mozzarellę, śmietanę i ulubione zioła. Przygotowanie takich warzyw z szynką pod warstwą sera zajmie Wam dosłownie kilka minut. Jeśli lubicie takie(...)plasterkami ziemniaków i grzybami) kawałek szynki z pieprzem Duda (ilość według gustu) 1 łyżka śmietany 12 % 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 ząbek czosnku sól ziołowa do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku 1-2 łyżki oleju mozzarella wiórki Przygotowanie: Szynkę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, pod koniec dodając starty na tarce (lub przeciśnięty przez praskę) ząbek
Słodkie okruszkirazem pokażemy Wam rozwiązanie dosyć banalne, na wykorzystanie „resztek” obiadu. Zostało nam kilka kotletów mielonych, pokrojone ogórki, więc nie zawahaliśmy się ich użyć. Składniki 2 niepełne szklanki mąki 20 g drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 4 mielone kotlety 2 ogórki konserwowe 1 pomidor 1 jajko ugotowane na twardo
R'n'G KitchenKotlety mielone, mieszane z mięsa wieprzowego i drobiowego. około 80 dkg mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 małe czerstwe bułki 1 szkl. ciepłego mleka 2-3 łyżki musztardy 2 jajka sól, pieprz , majeranek Bułki zalać ciepłym mlekiem i odstawić do namoczenia. Namoczone bułki zblendować, dodać przeciśnięty przez praskę
Moje domowe kucharzenieKotlety mielone nigdy się nie znudzą:). Warto jednak urozmaicić je dodatkami, które nadadzą im nowego smaku i powiewu świeżości. Dziś w wersji serowo-pieczarkowej:). 500g mięsa mielonego 2 cebule 150g sera cheddar 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko L 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól
Szefowa kuchniłyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka sosu ciemnego sojowego, ponadto: ok. 500 g ryżu jaśminowego, 1 kłącze kurkumy ok. 3-4 cm, sól, brukselka, cukier, zielona pietruszka, chili suszone mielone. Przygotowanie: Marchew obieramy i jeśli jest duża to przekrawamy po długości, a następnie na 2-3 części, obraną cebulę kroimy na ósemki. Filety z kurczaka przekładamy do rękawa(...)Filety z kurczaka, warzywa wyjmujemy z rękawa, sos zlewamy i dodajemy do ryżu. Danie dla całej rodziny jest gotowe, wystarczy ryż podać z mięsem, warzywami oprószyć mielonymi płatkami chili i dodać zielonej pietruszki
Moniki Smakołykipołączenie super się skomponowało i smakowało. Polecam, warto. Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 16 płatów makaronu oliwa z oliwek 200 g starta mozzarella Warstwa mięsna: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 400 g passaty pomidorowej suszone oregano sól pieprz Warstwa ze szpinakiem: 400 g świeżego szpinaku 1 opakowanie sera feta 1 ząbek czosnku(...)gotujemy al'dente. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną oliwy z oliwek. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, oraz mięso mielone. Smażymy do czasu aż mięso będzie podsmażone. Wtedy dodajemy passatę, mieszamy, dodajemy suszone oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. 3. Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju lub masła
kruche babeczkimoże być roślinne) 2 łyżeczki żelatyny 200 g daktyli 50 g mielonych migdałów (mąki migdałowej) 100 g nasion słonecznika 5 łyżek płatków owsianych płatki migdałów do podania Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 15 minut. Odlewamy wodę (ale nie wylewamy jej) dodajemy słonecznik, mielone migdały i płatki owsiane i całość blendujemy na gładką
Cynamonowe szczęścieLekkie, dietetyczne jesienne pulpety z indyka z brukselką w pysznym sosie kremowym porowo paprykowym. pulpety: 50 dkg mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki kaszki manny sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 cebula olej rzepakowy 1 ząbek czosnku 15 brukselek pozostałe: mąka pszenna do obtoczenia 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sos porowy: 1 por biała część(...)papryki czerwonej papryczka chili 1 cebula 200 ml śmietany 30 % 200 ml mleka 100 g serka topionego sól, pieprz koperek Pulpety: Do miski przekładam mięso mielone, dodaję jajko, kaszkę, sól, pieprz, majeranek, czosnek sprasowany. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję do mięsa. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam. Brukselkę nacinam na krzyż od ogonka i gotuję około
wesoła kuchniapapryka czerwona 1 żółta papryka 3 ziemniaki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ogórki konserwowe 800 ml bulionu 1 łyżeczka mielone słodkiej papryki świeżo mielony pieprz szczypta chili cayenne sól olej do smażenia W garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę mięso,lekko podsmażyć. Podlać gorącym
Kolorowa kuchnia Elkimielonego 1 jajko 2 łyżki kaszki manny sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku mąka pszenna do obtoczenia 1 cebula 1 ząbek czosnku gulasz: 500 ml passaty pomidorowej 1 bakłażan 1 cebula 1 papryka czerwona 30 dkg pieczarek sól, pieprz papryka wędzona, papryczka chili 70 g serka fromage czosnkowy natka pietruszki olej rzepakowy Pulpety: Mięso mielone przekładam do miski
wesoła kuchnia