Cytrynowe smaki królują ostatnio w naszym domu. Po cytrynowych ciasteczkach ( klik ) przyszła pora na ciasto cytrynowe. Przepis wpadł mi w oko podczas wertowania książki Sophie Dahl i bardzo szybko doszło do realizacji - już na drugi dzień (zwykle przepisy leżakują dość długo w kolejce ;)). Ciasto jest smaczne, intensywnie cytrynowe i o dość zbitej, specyficznie ziarnistej strukturze, która to jest skutkiem sporej ilości migdałów użytych zamiast mąki. Dla mnie najlepsze na ciepło :) Składniki 150 g miękkiego masła +... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...