mielone - 47549 przepisów (strona:479/3170)

Kruche ciasteczka migdałowo-cynamonowe 115

szczypta soli Przygotowanie: 1) Płatki migdałów delikatnie podprażyć na suchej patelni, wystudzić i zmiksować za pomocą blendera na mąkę. Można również użyć gotowych mielonych migdałów, wtedy użyjcie 3/4 szklanki. 2) Do przesianej mąki dodać mielone migdały, pokrojone, zimne masło, cukier trzcinowy w pudrze, cynamon oraz małą szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy

Fitsweet.me
Zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym 169

ziemniaków, 1/2 kg mielonego mięsa z łopatki, 2 cebule, olej do smażenia, sól, pieprz. Sos beszamelowy: 2,5 szklanki mleka, 10 dag startego żółtego sera, 50 dag masła, 1 czubata łyżka pszennej mąki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Do posypania: 10 dag startego żółtego sera. Do wysmarowania naczynia: masło. Pyszne zestawienie sprawdzonych składników. Ziemniaki ugotować w mundurkach (w osolonej wodzie(...)Obrać i pokroić na plastry o grubości około 1/2 cm. Cebulę obrać i pokroić na cienkie piórka. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę. Smażyć na złoty kolor. Dodać mięso mielone i wymieszać. Mięso smażyć do momentu, aż całkowicie zmieni swój kolor i nie będzie surowe. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Teraz czas na sos beszamelowy

Świat Domowej Kuchni
Rolada orzechowa a'la snickers 263

Ciasto wkładamy do lodówki. NADZIENIE 🌲 orzechy włoskie lub laskowe bez skórki  300 g.  🌲 cukier puder 2 łyżki 🌲 białka z 3 jaj  Orzechy mielimy w maszynce do mielenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier puder. Gdy białka będą błyszczące dodajemy orzechy z czego 1/4 szkl. odkładamy na polewę. Dokładnie mieszamy. Ciasto bardzo cienko wałkujemy(...)wzdłuż długiego boku. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Roladę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 40 minut.  POLEWA MIODOWO ORZECHOWA 🌲 orzechy włoskie lub laskowe mielone 1/4 szkl.  🌲 orzechy włoskie lub laskowe 3/4 szkl.  🌲 miód 3 łyżki  🌲 masło 100 g.  🌲 cukier puder 2 łyżki Orzechy włoskie lub laskowe drobno siekamy

Kuchnia Paulettes
Rogaliki serowo-makowe 106

suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 350g masy makowej z puszki 250g twarogu (użyłam półtłustego, mielonego ale może być też niemielony) 1 żółtko 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru Dodatkowo: białko do posmarowania rogalików cukier puder do posypania     *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi

Blog z Apetytem
Ciasto orzechowo-kakaowe z kremem 194

Narodzenie, ponieważ bardzo smakuje mojej rodzince. Dla smakoszy orzechów to prawdziwa przyjemność. Ciasto podałam na talerzu Ambition . Składniki: Ciasto orzechowe: 8 jajek 3/4 szklanki cukru 30 dkg orzechów włoskich mielonych 4 łyżki bułki tartej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kakaowe: 5 jajek pół szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 20 dkg masła Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy mielone, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Cia sto wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka

Kuchnia u Bietki
Makowiec japoński z kokosowo-orzechowym karmelem - 2 wersje!! (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański) 118

pomarańcze (wraz ze skórką) -1 średnie jabłko -70g gorzkiej czekolady (opcjonalnie) -4 pełne łyżki skrobi -2 łyżki chia -ksylitol 2 wersja - Składniki (śr: 26 cm): -200g maku mielonego -100g komosy ryżowej -700-800g płynu (4-500g mleka kokosowego i 300g wody) -400g suszonych owoców (żurawina, śliwki, daktyle, rodzynki) -2 średnie jabłka -2 pomarańcze(...)Suszone owoce zalać wrzątkiem i trzymać pod przykryciem minimum 30 minut. Owoce odcedzić i odcisnąć z nich nadmiar wody. 14. Umieścić je w blenderze/thermomixie/rozdrabniaczu i zmielić. Dodać orzeszki i mielić do uzyskania lepkiej masy dającej się formować w kulki. 15. Kulki obtaczać w maku lub w innych drobnych dodatkach i dekorować nimi makowiec

Candy Pandas
PSTRĄG W SZPINAKOWO-MIGDAŁOWYM PESTO 133

rybą – smażony lub pieczony w całości. Dziś pokażę Wam jeden ze swoich ulubionych przepisów! Świeżego Pstrąga Patroszonego Marinero usmażyłam razem z dodatkiem szpinakowo-migdałowego pesto. Delikatna panierka z mielonych migdałów nadała niesamowitej chrupkości smażonej skorce. Taki smażony pstrąg ze szpinakowo-migdałowym pesto jest genialnym pomysłem zarówno na obiad, jak kolację na ciepło. W sezonie wiosenno-letnim świetnie sprawdzi(...)oliwek – ok. 125 ml * migdały bez skórki – 1 duża garść * czosnek – 3 ząbki * szpinak – 2 duże garści * sok z cytryny * sól * pieprz * mąka migdałowa lub mielone migdały SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do blendera wlewamy oliwę i dodajemy migdały. Dodajemy szpinak, czosnek, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu ( w razie potrzeby doprawiamy już po zmiksowaniu

Ostra na Słodko
Tarta z jabłkami 252

wybrzusza się podczas pieczenia i śmiało można od razu nałożyć na nie niemal każdy rodzaj owoców. Moja tarta z jabłkami jest wypełniona duszonymi jabłkami z aromatycznymi przyprawami: cynamonem, mielonymi goździkami i korzenną przyprawą do piernika. Możecie poeksperymentować i dodać swoje ulubione przyprawy, dobrze pasuje też imbir czy gałka muszkatołowa. Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy(...)szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 0,5 kostki masła 1 łyżka tłustej śmietany Składniki na nadzienie: 1 kg jabłek cynamon mielone goździki (można kupić zmielone lub zmielić w młynku do kawy. przyprawa do piernika 2 łyżki miodu 100 g orzechów laskowych Tarta z jabłkami – jak to zrobić? Suche

Ciastkozercy
Klopsiki z makaronem chrzanowo-serowym 143

600g mielonej łopatki wieprzowej - 1 jajko - 1 cebula - 1 łyżka musztardy - 3 łyżki bułki tartej - 500 g drobnego makaronu (u mnie CAVATAPPI) - 2 kubki bulionu warzywnego (+/- 500ml) - 2 kubki mleka (+/- 500ml) - łyżka chrzanu tartego - 100g żółtego sera w kawałku - sól, pieprz, czosnek granulowany - świeża pietruszka - odrobina maki do obtoczenia klopsików  W misce dokładnie mieszamy mięso mielone

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Chili con carne 115

powodzeniem może stanowić posiłek do pracy. Składniki: 50 dkg mielonego mięsa wołowo – wieprzowego puszka czerwonej fasoli konserwowej puszka fasoli konserwowej 1 cebula, posiekana w drobną kostkę 1-2 papryczki chili posiekane w drobną kostkę 3/4 szklanki bulionu wołowego puszka pomidorów pieprz cayenne, sól, mielone płatki chili, suszone płatki pomidorów oliwa do smażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy

Życie ze smakiem
Wegańskie kotleciki z tofu, cukinią i marchwią 147

lnianego mielonego + 1/4 szklanki wody 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych 3 łyżki mąki orkiszowej 1 mała cukinia 1 marchew przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, jarzynka bez soli, papryka słodka, zioła prowansalskie olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinię i marchew dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Umieszczamy w misce. Następnie dodajemy siemię lniane mielone

Truskawkowa Fiesta
No to pasztet. Wegepasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami. 103

ząbki czosnku 1/3 szklanki (80 ml) oleju rzepakowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego chili sól pieprz 5-7 suszonych pomidorów z zalewy ziołowej Dodatkowo: olej i mielone orzechy do wysmarowania i obsypania formy do pieczenia Przygotowanie: 1) Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu ze szczyptą soli (pamiętaj, aby kaszę przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną(...)pieprzu. 6) Gotową masę wymieszać z pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami (nadmiar oliwy odsączyć za pomocą papierowego ręcznika) i przełożyć do formy wysmarowanej olejem i grubo obsypanej mielonymi orzechami, wierzch również można posypać orzechami. 7) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 min., do momentu, aż pasztet ładnie się zarumieni. 8) Upieczony pasztet dobrze wystudzić, wyjąć

Fitsweet.me
Klopsiki mięsno-ryżowe w sosie paprykowo-bazyliowym 169

głowy.  Składniki: - 600g mielonej szynki wieprzowej - 300g ryżu - 2 jajka - 2 marchewki - 400ml bulionu warzywnego - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - pół papryki - garść świeżych liści bazylii - garść świeżej pietruszki - sol, pieprz, czosnek granulowany  Ryż gotujemy na sypko i odstawiamy do ostygnięcia Marchewki obieramy i ścieramy na drobniutkich oczkach W misce mieszamy mięso mielone, startą marchew, drobno

Smacznie Pysznie Kalorycznie