mielone - 47549 przepisów (strona:477/3170)

HUMMUS i różne wariacje na jego temat :) 177

szczęście) na sezam, nie nadużywam go w kuchni, więc u w hummusie częściej korzystam z zamienników.  A są to: Masło orzechowe (z orzechów ziemnych, nerkowców lub migdałowe) Mielone nerkowce, orzechy ziene, migdały, orzechy laskowe, macadamia lub brazylijskie Olej z orzechów włoskich, laskowych, oliwa, olej z pestek winogron do tego, co kto lubi: rzodkiewka, szczypiorek, ogorek, czosnek, zioła(...)połówki limonki sól, pieprz do smaku olej z orzechów włoskich/oliwa/olej sezamowy solidna łycha masła orzechowego (dowolnego lub pasty sezamowej) Przyprawy w zależności od nastroju: kmin mielony, pimienton (wędzona papryka), suszony czosnek / cebula, garam masala, kurkuma, curry Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, jeśli  Mój hummus z cebulką i czosnkiem słoik/puszka cieciorki sok z połówki limonki sól

Cytryna&Co.
Karmelizowane żeberka z piekarnika 112

surowych żeberek wieprzowych 15 dkg ananasa z puszki 2 łyżki musztardy 2 łyżki octu 3 łyżki miodu płynnego 5 łyżek ketchupu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 pełna łyżeczka(...)soli 1/8 łyżeczka pieprzu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jak przygotować karmelizowane żeberka wieprzowe . Ananasa zmiksować, włożyć do miski. Do ananasa dodać musztardę, ocet, miód, ketchup, sok z cytryny, imbir mielony, sól, pieprz i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać bardzo dokładnie. Przygotowaną marynatą natrzeć żeberka po czym odstawić całość na dwie godziny do marynowania . Po dwóch godzinach żeberka ułożyć na blasze

mecooks
Pierogi z rybą 110

farsz : 500 g filetów rybnych, 1 cebula, 1 jajko, imbir mielony, sól, pieprz drobno mielony, 1 – 2 łyżki bułki tartej, tłuszcz do smażenia cebuli (u mnie oliwa), ciasto : ciasto na pierogi : 400 g mąki, gorąca woda, sól, Farsz : Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu. Cebulę i rybę zemleć w maszynce do mielenia. Masę doprawić do smaku solą

królestwo garów
Drożdżowe ravioli z wołowym ragù (Ravioli di pasta lievitata con ragù di carne) 156

świeżych drożdży 1/2 szklanki śmietany 20% 1 jajko 5 g soli 5 g cukru Wo ł owe ragù 200 g passaty pomidorowej 200 g mięsa mielonego wołowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 1 szalotka oliwa z oliwek s ó l, pieprz Dodatkowo 1 jajko 2-3 łyżki startego parmezanu **** PREPARAZIONE(...)Wołowe ragù Szalotkę oraz czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oleju podsmażamy szalotk ę oraz czosnek.  Po  ok. 2-3 minutach dodajemy mielone mięso, podsmażamy, aż straci różowy kolor.  Do mięsa dodajemy passatę pomidorow ą, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego,  1 łyżeczkę ziół prowansalskich ;  doprawiamy solą

La grande e la piccola cuoca
Muffiny z jabłkami i cynamonem / Apple cinnamon muffins 148

Muffiny z jabłkami i cynamonem (12 sztuk) Składniki: 2 jabłka, obrane i starte na tarce 100 g masła, rozpuszczonego 2 jajka 125 ml mleka 250 g mąki 50 g mielonych migdałów (można pominąć) 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 150 g cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 20 g posiekanych(...)ustaw go na 190 oC. Natłuść lub wyłóż papilotkami formę do muffinów. W średniej misce wymieszaj masło, mleko, jajka do uzyskania jednolitej masy. W drugiej misce wymieszaj mąkę, mielone migdały, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier. Do suchych składników dodać mokre składniki wraz z tartymi jabłkami i miodem i wymieszaj drewnianą łyżką tylko do połączenia

karmelowy
Menu na tydzień: Dania najlepsze na drugi dzień 110

łączy jedna cecha: świetnie smakują po odgrzaniu, bo nabierają wtedy smaku i wyrazu. Doskonale też nadają się do mrożenia i przechowywania. Lista zakupowa Mięso, owoce morza Mielony indyk 500 g 7 Mielone wołowo-wieprzowe 500 g 7,5 Krewetki koktajlowe mrożone 10 Konserwowe Puszka pomidorów 400 ml 4 Przecier pomidorowy 2,9 Kukurydza

Niedzielny kucharz
Makaron z sosem bolońskim 147

SKŁADNIKI Opakowanie makaronu wstążki 300 g mielonego mięsa wieprzowego 1 marchew seler naciowy cebula 600 ml przecieru pomidorowego lamka białego wina 5 łyżek oleju z oliwek sól, pieprz,gałka muszkatałowa żółty tarty ser Parmezan lub Grana Padano SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Podsmażyć na oleju poszatkowane lub starte : cebulę, marchewkę i seler. Dodać mięso mielone i wszystko chwilę przesmażyć

zielonacukinka
Klopsy + film 121

własnym, to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Klopsy znakomicie smakują podane z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.     składniki na 13-15 sztuk 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula olej do smażenia 2 ząbki czosnku 1 jajko szczypta chili 3-4 łyżki bułki tartej 2 szklanki gorącego bulionu 1 łyżka mąki czarny pieprz sól przepis(...)dużą patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju wrzucamy posiekaną cebulę, delikatnie ją szklimy od czasu do czasu mieszając, po czym zdejmujemy z ognia i przestudzamy. Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy zrumienioną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko, wsypujemy bułkę tartą. Całość doprawiamy do smaku szczyptą chili, solą oraz czarnym pieprzem a następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę

Smakowite Dania
Pieczone klopsiki z indyka i warzyw 156

smaku warzywa idealnie się skomponowały. Klopsiki wyszły soczyste, pachące czosnkiem i pietruszką, rumiane i oczywiście przepyszne. Każdy mlaskał, zachwalał i pytał o przepis Składniki (na 3-4 porcje): 500g mielonego mięsa z indyka szklanka startej na dużych oczkach cukini 2 garści świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej panko 1 jajko 1/3 szklanki tartego parmezanu łyżka siekanej(...)około 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.   Nagrzewamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową.   Do dużej miski przekładamy mięso mielone z indyka, dodajemy do niego szpinak, czosnek, panko, łyżkę oliwy, rozkłócone jajko, parmezan oraz pietuszkę. Startą cukinię mocno odciskamy w dłoniach i dodajemy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy

Smaczna Strona
Gołąbki bez zawijania 167

kapusty już skutecznie mnie powstrzymuje przed częstym ich przygotowywaniem. Poniższy przepis jest alternatywą. Zdecydowanie szybszą i z możliwością łatwiejszego dostosowania ilości składników do ilości osób.  Składniki: mięso mielone ryż biały kapusta jajko mąka pszenna sól pieprz 2 ząbki czosnku - opcjonalnie olej roślinny sos pomidorowy Przygotowanie: Kapustę szatkuję, szczodrze solę i odstawiam by puściła sok. Przelewam wrzątkiem. Odstawiam(...)bieżącą wodą, nawet w przypadku paczkowanych w woreczki. Gdy już mamy wszystkie składniki gotowe, czas je połączyć. Nie podaję tu żadnych wag czy objętości. Zwykle na pół kilo mięsa mielonego, w tym przypadku użyłam indyczego, gotuję jeden woreczek ryżu i dodaję jedno jajko. Kapusty natomiast dodaję mniej więcej tyle ile mam objętościowo mięsa, a jeśli mi coś zostanie

Karczma Honorietty
Pulpety w sosie grzybowym 154

Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 500g grzybów świeżych lub mrożonych (u mnie podgrzybki) 2 cebule 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego duży pęczek natki pietruszki 150ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Mięso mielone łączymy z jajkiem

Szefowa kuchni
Ryż z kurczakiem (a'la paella) 119

było z myciem kurczaka:  - Mamo, czy ty myjesz kurczaka zanim go usmażysz?  - Oczywiście, zawsze to robię (a w głowie mam, że znam takich co i mięso mielone myją...) - odpowiadam. Na to słyszę: więcej tego nie rób!  Jeśli chcecie więcej informacji na ten temat, to można wpisać w wyszukiwarkę. Jest kilka artykułów na ten temat(...)Przepis pochodzi z magazynu GoodFood nr 2/2015. Przepis pochodzi z magazynu goodfood  2/2015 Składniki: 6 udek kurczaka,, ze skórą 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki mąki 5 łyżek oleju rzepakowego (3 do marynaty, 2 do smażenia) 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 400 g ryżu (najlepiej na paellę) 1 łyżeczka słodkiej

bistro mama
Zimowe migdałowe gwiazdki 95

kęs, idealne do popołudniowej kawy. CIASTKA MIGDAŁOWE Składniki: 110 g mielonych migdałów 130 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 50 ml zimnej wody szczypta soli polewa: 50 g białej czekolady 50 ml śmietany 30% skórka pomarańczowa do dekoracji (opcjonalnie biały barwnik spożywczy) Przygotowanie: Mielone migdały, mąkę, masło, cukier i wodę oaz sól mieszamy

Bon appetit mon amie
Arabskie pączki na jogurcie w migdałowym lukrze 182

Potrzebujesz: 30g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 4 łyżki letniej wody/mleka szczypta soli 300g mąki pszennej 250ml gęstego jogurtu naturalnego olej do głębokiego smażenia Migdałowy lukier: 110g cukru 25g mielonych migdałów 2 łyżeczki soku z cytryny 90ml wody 2 krople aromatu migdałowego Sposób przyrządzenia: 1. Drożdże rozgnieć z łyżką cukru i zalej letnią wodą/ mlekiem - mieszaj do rozpuszczenia się(...)gorący tłuszcz. 6. Pączki odkładaj na papierowy ręcznik, by usunąć nadmiar tłuszczu. Migdałowy lukier: 1. W małym rondelku umieść cukier i wodę - gotuj do rozpuszczenia cukru. 2. Dodaj mielone migdały, sok z cytryny i migdałowy aromat - gotuj 5min. 3. Maczaj pączki w ciepłym syropie lub je nim polej. Smacznego! Arabic donuts in almond icing Ingredients: 30g of fresh

Kuchnia w Słońcu Skąpana